27.4.24

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Ανανεώθηκε η θητεία μιας δημοτικής αρχής, η οποία στελεχώθηκε κατά κύριο λόγο από πρόσωπα (παλιά και νέα) κατά την πλειοψηφία τους που ιδεολογικά και πολιτικά αντιπροσώπευαν/αντιπροσωπεύουν το άνω και κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος, που έγιναν γνωστά κατά τα μνημονιακά χρόνια, από το 2010 και έπειτα.


Διανύοντας τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες του Δεκεμβρίου αλλά και του τρέχοντος έτους, κλείνει ουσιαστικά και ο πρώτος κύκλος της θητείας της δημοτικής αρχής του κ. Κορεντσίδη. Με τον δεύτερο (κύκλο) να εκκινεί από την 1η Ιανουαρίου με το σύνθημα «συνεχίζουμε». Επί της ουσίας μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου, ανανεώθηκε η θητεία μιας δημοτικής αρχής, η οποία στελεχώθηκε κατά κύριο λόγο από πρόσωπα (παλιά και νέα) κατά την πλειοψηφία τους που ιδεολογικά και πολιτικά αντιπροσώπευαν/αντιπροσωπεύουν το άνω και κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος, που έγιναν γνωστά κατά τα μνημονιακά χρόνια, από το 2010 και έπειτα.

Φυσικά υπάρχουν και λιγοστές εξαιρέσεις προσώπων του συγκεκριμένου συνδυασμού –που δεν αποτελούν τον κανόνα– και τα οποία τα συμπαρασύρει η γενικότερη εικόνα που έχει παρουσιάσει η δημοτική αρχή στο σύνολο της μετά από 4 και πλέον χρόνια. Που εκλογικά, τον Οκτώβριο, κατέγραψε την όποια επίδοση χρειαζόταν για να επικρατήσει στον δεύτερο γύρο. Αν επιχειρήσει οποιοσδήποτε δημότης να ανατρέξει στο πρόσφατο παρελθόν με σκοπό να θυμηθεί ορισμένες από τις πολιτικές (;) τοποθετήσεις στελεχών του συνδυασμού του κ. Κορεντσίδη –αλλά και του ίδιου– δεν θα κατέληγε σε αρκετές που να έχουν αποτυπωθεί στην σκέψη του.

Μια εξ αυτών που δεν θα μπορούσε να λησμονηθεί ακόμα και μετά την πρώτη τετραετία της "Ώρας για δουλειά" είναι εκείνη που είχε διατυπωθεί στις πρώτες ημέρες διοίκησης της Πρώτης Φοράς Κορεντσίδη (ΠΦΚ) ala Πρώτη Φορά Αριστερά. Και αφορούσε το οικονομικό "νοικοκύρεμα" του Δήμου που υποσχόταν αρχικώς και έπειτα καυχιόταν για τα αποτελέσματά του. Εξ αρχής της συγκεκριμένης διατύπωσης, η σκέψη των περισσοτέρων συνέδεσε την παραπάνω δημοτική πεποίθηση περί νοικοκυρέματος με μια άλλη που έκανε λόγο περί "καθαρών χεριών". Και στα μάτια μου δεν έγινε αδίκως ο συγκεκριμένος παραλληλισμός.

Καθώς και οι δύο εκείνες τοποθετήσεις είχαν ως κύριο στόχο τους, τους προκατόχους θέσεων εξουσίας, της αυτοδιοικητικής και της κεντρικής αντιστοίχως. Επιχειρώντας ουσιαστικά να τους "εκθέσουν" στα μάτια της κοινής γνώμης, για παρελθοντική οικονομική «κακοδιαχείριση» –ή και κατάχρηση σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους– που έφεραν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Οδηγώντας ουσιαστικά το κεντρικό κράτος και κατά επέκταση τις αυτοδιοικητικές δομές στην χρεοκοπία.

Έχοντας ξεπεράσει πλέον εκείνα τα δύσκολα οικονομικά χρόνια και διανύοντας δειλά-δειλά τα πρώτα χρόνια της οικονομικής ανάπτυξης, η κοινωνία είχε την ευκαιρία μέσα από την συγκεκριμένη κρίση να βγει σοφότερη ως προς τα αίτια που οδήγησαν στα "μαύρα" οικονομικά χρόνια που ακολούθησαν το 2010 και έπειτα. Καταλήγοντας στο ασφαλές συμπέρασμα πως τα αίτια ήταν πολυπαραγοντικά και όχι τόσο απλά και προσωποιημένα όπως δηλητηρίαζαν επί σειρά ετών την κοινωνία ορισμένοι κομματικοί λαϊκιστές.

Που σαν άλλοι «λύκοι» της πολιτικής, έσπευσαν να επωφεληθούν από την κοινωνική αναταραχή που είχε δημιουργηθεί ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Και ορισμένοι τα κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό κατά τα πρώτα χρόνια της κρίσης και άλλοι σε μικρότερο ακόμα και σήμερα. Εξάλλου, τα κόμματα που έχουν εκλεγεί και μετέχουν στο Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές του Μαΐου καταδεικνύουν το πόσο έχει επηρεαστεί η κρίση μέρους του εκλογικού σώματος από τέτοιου είδους πολιτικές ελαφρότητες.

Ως τέτοια για παράδειγμα, θα μπορούσε να εκληφθεί η απόφαση της τρέχουσας δημοτικής αρχής να διακόψει μία από τις μεγαλύτερες –αν όχι την μεγαλύτερη– σε παγκόσμιο επίπεδο πολιτιστικές εκδηλώσεις, που δεν είναι άλλη από την ζωντανή αναμετάδοση από την Νέα Υόρκη μεγάλων έργων της Όπερας με πρόσχημα την... οικονομική εξυγίανση του δήμου! Ή η απόλυση των υπαλλήλων βρεφονηπιακών δομών του δήμου, οι οποίες κρίθηκαν από τα δικαστήρια ως έκνομες και με τις καταβληθείσες αποζημιώσεις στους υπαλλήλους να ματώνουν οικονομικά τα δημοτικά ταμεία.

Όπως άγνωστη παραμένει η τύχη του παλιού δημοτικού καραβιού «Ορεστειάς», το οποίο όπως διατυμπάνιζαν γεμάτοι περηφάνια οι της δημοτικής αρχής ΠΦΚ θα πουλιόταν –ως παλιοσίδερα το πιο πιθανό– με σκοπό την εισροή στα δημοτικά ταμεία μερικών χιλιάδων ευρώ, καθώς είχε κριθεί ως μη αξιόπλοο. Και παρά το γεγονός της αποτυχημένης συνύπαρξης δύο πλοιαρίων στην λίμνη της Καστοριάς και την οικονομική κατάρρευση των δομών που τα συντηρούσαν, τα στελέχη της δημοτικής αρχής Κορεντσίδη γεμάτοι πολιτική έπαρση για την... τουριστική ανάπτυξη της πόλης και χωρίς ουδεμία προσοχή έκαναν λόγο ακόμη και για αγορά και δεύτερου πλοιαρίου!

«Μιας που το "Ολυμπία" δεν προλαβαίνει να εξυπηρετήσει τους εκατοντάδες των τουριστών που στοιβάζονται στον μόλο, ας αγοραστεί και ένα δεύτερο» σημείωσαν σκωπτικά ορισμένοι, από τους οποίους θα δυσκολευόταν ακόμα και ο πιο καλοπροαίρετος να διαχωρίσει την θέση του. Και πώς να το έκανε εξάλλου, όταν γνωρίζει πως για όλες τις κακοδιαχειρίσεις που έχουν συμβεί κατά το παρελθόν σε ορισμένες από τις δημοτικές δομές, ουδείς έχει ελεγχθεί πόσο μάλλον να παραπεμφθεί στην Δικαιοσύνη, ιδίως δε όταν δεν έχει καταδικαστεί για τις διοικητικές πρακτικές του.

Ως μία τέτοια δομή του Δήμου που θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να βρεθεί σε δικαστικές περιπέτειες είναι αυτή της Μακεδνός. Ιδίως μετά τα όσα παρουσιάστηκαν αναλυτικώς σε ένα από τα πρόσφατα δημοτικά συμβούλια και που αφορούσαν τον λογιστικό και οικονομικό έλεγχο της συγκεκριμένης εταιρείας από τις πλέον επίσημες κρατικές υπηρεσίες. Που κατά κύριο λόγο αφορούσαν τα διαχειριστικά χρόνια που αφορούσαν πρόσωπα που θήτευσαν με προηγούμενες δημοτικές αρχές. Αλλά και λόγω των όσων "πραγμάτων και θαυμάτων" φημολογείται πως ανακάλυψαν οι ελεγκτικές αρχές, η έρευνα για την συγκεκριμένη δομή θα επεκταθεί και στα χρόνια μετά το 2019. Με λίγα λόγια, οι ελεγκτικές αρχές συνεχίζουν να επιτηρούν –και να ελέγχουν– την δομή και για τα χρόνια της ΠΦΚ.


* * *


Οι ελεγκτικές αρχές συνεχίζουν να επιτηρούν και να ελέγχουν την Μακεδνός και για τα τελευταία χρόνια. Όσο και αν θέλησαν πολλά από τα Φιλικά Μέσα Ενημέρωσης να πείσουν για το αντίθετο, διαψεύδοντάς τους κατηγορηματικά ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Κ. Μηταλίδης, όταν και ανακοίνωσε δημοσίως το πόρισμα της ελεγκτικής αρχής


* * *

Όσο και αν θέλησαν πολλά από τα Φιλικά Μέσα Ενημέρωσης της δημοτικής αρχής να πείσουν για το αντίθετο την τοπική κοινή γνώμη. Διαψεύδοντάς τους κατηγορηματικά ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Κίμωνας Μηταλίδης, όταν και ανακοίνωσε δημοσίως το πόρισμα της ελεγκτικής αρχής. Η στάση που τήρησε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου αξίζει να σημειωθεί με θετικό πρόσημο. Κυρίως γιατί όποιος έτυχε να παρακολουθήσει –έστω και σε κονσέρβα– την τοποθέτησή του κατάλαβε εξ αρχής την συγκίνησή του αλλά και την ηθική του ικανοποίηση κατά την εκφώνηση του πορίσματος της ελεγκτικής αρχής.

Γιατί ουσιαστικά και μέσω του συγκεκριμένου πορίσματος τουλάχιστον ο κ. Μηταλίδης απαλλάχτηκε από τις όποιες «ανώνυμες» καταγγελίες του προσέδιδαν υποβολιμαία ορισμένοι και που προσπάθησαν να εμπλέξουν το πρόσωπό του σε διάφορα μαγειρέματα και άλλα τέτοιου είδους μυθεύματα. Τονώνοντας ταυτόχρονα και την πολιτική του ηθική ικανοποίηση. Προφανώς η συγκεκριμένη στάση του κ. Μηταλίδη να οφείλεται και στο γεγονός πως ο ίδιος είχε αποφασίσει να μην συμμετέχει στις τελευταίες εκλογικές διαδικασίες, ενεργώντας ουσιαστικά απαλλαγμένος από κάθε είδους πιέσεις. Που οι περισσότεροι μπορούν να καταλάβουν σχετικά εύκολα από πού ενδεχομένως να προέρχονταν.

Σε αντίθεση για παράδειγμα με την πολιτική στάση του τέως προέδρου της Μακεδνός κ. Σωκράτη Πέλκα ο οποίος όταν φιλοξενήθηκε από τοπικό ραδιοτηλεοπτικό βήμα επέλεξε έναν διαφορετικό δρόμο σε σχέση με εκείνον που επέλεξε ο κ. Μηταλίδης. Αποδεικνύοντας περίτρανα αγαπητή ΟΔΟΣ, γιατί πήγε περίπατο το αρχικό «πλεονέκτημα» της ΠΦΚ. Καθώς σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Πέλκας πληρωνόταν (900 ή 1.200 ευρώ μηνιαίως δεν έχει και τόση σημασία) από την Μακεδνός όταν όλοι οι εμπλεκόμενοι γνώριζαν για τον οικονομικό κατήφορο της εταιρείας αλλά και για την ύπαρξη του κρατικού ελεγκτικού μηχανισμού που διερευνά τυχόν οικονομικές ατασθαλίες και κακοδιαχείριση της.

Και όταν ρωτήθηκε από το ραδιοτηλεοπτικό τζιμάνι τι θα πράξει, σε περίπτωση που υπάρξει απόφαση του ελεγκτικού φορέα και θα αφορά την επιστροφή των χρημάτων όσων υπηρέτησαν την εταιρεία από κάθε πόστο και με κάθε είδους οικονομικό αντάλλαγμα, κατά τα χρόνια που η Μακεδνός σημείωνε οικονομικές ζημίες, εκείνος με εξαιρετική άνεση και μηδενική αναστολή απάντησε καταφατικά ως προς την επιστροφή τους. Από πολλούς ενδεχομένως να θεωρηθεί ως ορθή η στάση του κ. Πέλκα. Το ηθικό μέρος όμως του ζητήματος αγαπητή ΟΔΟΣ, δεν κρύβεται στην επιστροφή των χρημάτων που ενδεχομένως να ζητηθεί από όσους προέδρευσαν στην εταιρεία κατά τα χρόνια που αυτή σημείωνε συνεχόμενα αρνητικά οικονομικά ισοζύγιά και που επέφεραν την ουσιαστική χρεοκοπία της.

Το ηθικό πλεονέκτημα της ΠΦΚ (έννοιες εκ διαμέτρου αντίθετες) θα είχε κάποιου είδους σημασία αν τα στελέχη της αρνούνταν κάθε είδους χρηματικής αποζημίωσης από μια εν γνώσει τους πτωχή (αν όχι περίπου πτωχευμένη) δημοτική δομή. Εκείνα όμως κοίταξαν το προσωπικό τους όφελος, χωρίς να σταθμίσουν τις πράξεις τους με την συνέχιση της ύπαρξης της ή όχι. Ακόμα και αν η δημοτική αρχή του κ. Κορεντσίδη ευθύνεται αναλογικά το λιγότερο για την συγκεκριμένη οικονομική κατάσταση. Και εδώ που τα λέμε, καθόλου μπράβο τους.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 14 Δεκεμβρίου 2023, αρ. φύλλου 1203.

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος30/4/24

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος1/5/24

    Σε εθιμοτυπική συνάντηση που είχε ο Γιάννης [….] με τον αρχηγό ΓΕΣ ο δήμαρχος Καστοριάς αιτήθηκε παραχώρηση στρατοπεδικών εκτάσεων για την αξιοποίηση προς όφελος της τοπικής κοινωνίας(!!).
    Μήπως να ενημερώσει τους ψηφοφόρους του ο Γιάννης [….] τι θα τις κάνει; Και γιατί δεν αξιοποιεί ο δήμος πρώτα τις δικές του. Εδώ κλέψανε [από παλιά] τα λεφτά που άφησε ο Παπαλαζάρου….!!

    Έρρωσθε και οι γιάνιδες
    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ