2.3.11

ΟΔΟΣ: Μία ευχάριστη εξέλιξη

Η διαύγεια των νερών της λίμνης εντυπωσιάζει τους κατοίκους της Καστοριάς τις τελευταίες εβδομάδες. Υπολογίζεται ότι σε αντίστοιχη κατάσταση, είχε να βρεθεί η λίμνη περίπου 30 έως 40 χρόνια πριν, ίσως και περισσότερο. Διότι αν και η πόλη ήταν μικρότερη, πριν το 1980 πολλές οικοδομές και ειδικά οι παραλίμνιες απέρριπταν τα λύματά τους απ’ ευθείας στην λίμνη. Με αποτέλεσμα η λίμνη σταδιακά να μολύνεται και ρυπαίνεται ώσπου έγινε και επικίνδυνη.

Έτσι η διαύγεια, προκαλεί έκπληξη στους κάπως μεγαλύτερης ηλικίας. Άλλωστε όπως ήδη έχει τονισθεί, αυτή ήταν η αφορμή που επέτρεψε την νέα δημοτική αρχή με τον αρμόδιο αντιδήμαρχό της, να προβούν στην συλλογή (ή και ανέλκυση) των απορριμμάτων και αντικειμένων που αποκαλύφθηκαν όταν ξαφνικά, καθάρισαν τα νερά. Προκαλώντας θετική εντύπωση για τους ίδιους και αρνητική για τους ρυπαντές.

΄Όμως η καθαριότητα των νερών, εκτός από ικανοποίηση προκάλεσε και προβληματισμούς για την πραγματική της αιτία. Διότι στους προηγούμενους μήνες ούτε οι βροχοπτώσεις, ούτε οι χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν είχαν ποσότητα που δικαιολογεί την (καθ’ όλα) ευχάριστη εξέλιξη.
-Να είναι ο καλός οιωνός για την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής;
-Να άρχισαν να αποδίδουν τόσο αιφνίδια τα μέτρα περιορισμού της ρύπανσης που εξήγγειλε η απελθούσα νομαρχιακή αυτοδιοίκηση;
-Να άρχισε η κάθαρση της δημόσιας ζωής από την λίμνη;
-Να είναι απόδειξη του ότι η Καστοριά, στους αιώνες της, μπορεί και τα ξεπλένει όλα (όπως επισήμανε φίλη της εφημερίδας;).

Να είναι άραγε κάτι πιο σύνθετο; Θα μπορούσε δηλαδή να εξετασθεί η περίπτωση αποκάλυψης ή απόφραξης υπόγειων δεξαμενών και πηγών που ανανεώνουν το νερό της λίμνης. Θα μπορούσε να οφείλεται το φαινόμενο στους διάφορους μικρού και μεσαίου μεγέθους σεισμούς που έπληξαν την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή (μέγεθος 4,5 Ρίχτερ με επίκεντρο νότια των Γρεβενών την 8-1-2011, μεγέθους 3.6 Ρίχτερ στις 11 Δεκεμβρίου 2010 σε απόσταση 15 χλμ. βορειοδυτικά της Πτολεμαΐδας, 4,7 Ρίχτερ στις 17 Οκτωβρίου 2010 νοτιοδυτικά των Ιωαννίνων. Έτσι δεν είναι λίγοι όσοι αναρωτιούνται αν θα πρέπει να γίνει κάποια επιστημονική έρευνα από γεωλόγους και άλλους αρμόδιους.

Προφανώς η καθαριότητα της λίμνης εκπλήσσει τόσο πολύ, ώστε κανείς δεν πείθεται ότι οφείλεται σε ανθρώπινη προσπάθεια. Μάλλον δάκτυλος φυσικών φαινομένων μοιάζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ