8.3.11

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν

Προς
Εισαγγελία Πρωτοδικών Καστοριάς
κ. Εισαγγελέα, πλ. Δαβάκη 52100 Καστοριά
Κοινοποίηση
α) Εφημερίδα: «Οδός»
β) Βουλευτή Καστοριάς κ Φ. Πετσάλνικο
γ) Δήμαρχο Καστοριάς κ. Εμμ. Χατζησυμεωνίδη


Κύριοι,

Αυτό που γίνεται στην πόλη μας και υποθέτω και σε άλλες, αποδεικνύει για άλλη μια φορά το μέγεθος του τραμπουκισμού του «Έλληνα» και την δυνατότητα εφαρμογής των νόμων από πλευράς πολιτείας. Και βέβαια αναφέρομαι στο θέμα της απαγόρευσης του τσιγάρου σε δημόσιους χώρους, στον νόμο που, καλώς ή κακώς, έχει ψηφιστεί και έχει τεθεί σε «εφαρμογή» από τον Σεπτέμβρη του 2010. Θα περιοριστώ στα της πόλης μας βέβαια, αφού σ’ αυτήν κατοικώ και αυτή με ενδιαφέρει.
Ως καπνιστής λοιπόν και εγώ αποφάσισα να συνετιστώ και να ακολουθήσω το γράμμα του νόμου. Έτσι μη αλλάζοντας συνήθειες, εξακολούθησα να επισκέπτομαι τα καφέ της πόλης και βέβαια κάθε φορά που επιθυμούσα τσιγάρο, φορούσα το παλτό μου και έβγαινα στον έξω χώρο του καταστήματος. Από τον Σεπτέμβρη έως και σήμερα, δυστυχώς όμως, διαπίστωσα τα εξής:

1. Ο Νόμος εφαρμόζεται επιλεκτικά, διότι οι υπηρεσίες ελέγχου δεν διαθέτουν το κατάλληλο προσωπικό.
2. Ο Νόμος, ούτως ή άλλως δεν εφαρμόζεται μετά τις 10 το βράδυ γιατί η αντίστοιχη υπηρεσία δεν πραγματοποιεί υπερωρίες.
3. Υπάρχουν καταστήματα τα οποία δεν έχουν ελεγχθεί καθόλου και άλλα στα οποία αν και διαπιστώθηκε παράβαση δεν επιβλήθηκε καθόλου πρόστιμο διότι απλά έτυχε να είναι «δικοί μας», μάλιστα σε αντίστοιχο συμβάν έτυχε να είμαι και παρών.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι, τουλάχιστον κρίνοντας από τον εαυτό μου, να αποφασίσω και εγώ να εφαρμόζω τον νόμο επιλεκτικά, σε όσα μόνο καταστήματα τον εφαρμόζουν και μάλιστα να επιλέγω να επισκέπτομαι μόνο αυτά που ακόμη επιτρέπουν το τσιγάρο, καταλαβαίνοντας και κατανοώντας απόλυτα την διαμαρτυρία των υπολοίπων για πτώση τζίρου και απώλεια πελατείας.
Θέλω να πω και ελπίζω να γίνομαι απόλυτα κατανοητός, ότι ακόμη και εγώ που ήμουν αποφασισμένος να λειτουργήσω νόμιμα, τελικά παρανομώ, υποκύπτοντας στο δέλεαρ της ατιμώρητης παρανομίας που μου παρέχει το ίδιο το κράτος. Όμως δεν παύω ως πολίτης να σκέφτομαι ότι:
Αυτό είναι άδικο για κάθε νομιμόφρονα πολίτη (καπνιστή ή μη) και διπλά άδικο για κάθε νομιμόφρον κατάστημα (καφέ, μπαρ, εστιατόριο κ.λ.π.).

Για άλλη μια φορά στην χώρα αυτή αισθάνομαι ότι υπάρχουν δυο μέτρα και δύο σταθμά και ότι αυτό που αυτονόητα διεκδικούμε ως «Κοινό Δίκαιο και Δικαίωμα», είναι μάλλον ουτοπία, σε μία χώρα τριτοκοσμική στην οποία λυπάμαι τους «νομιμόφρονες» ή μάλλον αυτούς που ακόμη παραμένουν «νομιμόφρονες».

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος8/3/11

    Νομιμόφρονες;
    -Τι σπάνια λέξη σήμερα;
    Δυστυχώς η Ελλάδα σε όλα υπαναχωρεί. Η διαφθορά κυριαρχεί παντού έναντι του Νόμου. Δεν υπάρχει πολιτική πυγμή. Πλην των συγκαλύψεων των σκανδάλων.
    Εκεί τα καταφέρνει πάρα πολύ καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ