14.3.11

Πολιτιστικός σύλλογος Καστοριάς «Αθ. Χριστόπουλος»: Σημεία των καιρών

Έχουμε συνηθίσει όλοι μας στην εικόνα των εγκαταλειμμένων και ερειπωμένων αρχοντικών. Από την μια μεριά οι ιδιοκτήτες τους, που γνωρίζοντας το ασύμφορο της συντήρησης, συνήθως βολεύονται από την πιθανή κατάρρευση του διατηρητέου σπιτιού τους και από την άλλη η πλήρης αδιαφορία των γειτόνων, που απαλλάσσονται πλέον από την "σαβούρα" της γειτονιάς. Κατά τα άλλα καμπάνιες και διαφημιστικές εκστρατείες με σκοπό την τουριστική ανάπτυξη της πόλης μας. Καστοριά, βυζαντινή αρχόντισσα, η πόλη με τις βυζαντινές εκκλησιές και τα "πολλά  αρχοντόσπιτα". Άραγε τι υποκρισία!

Τον τελευταίο καιρό γίναμε μάρτυρες ενός δυσάρεστου, για τα χρονικά της πόλης μας, γεγονότος. Η εικόνα ενός ακόμα εγκαταλειμμένου αρχοντικού δεν αποτελεί πλέον είδηση. Η παράνομη αποτοίχιση των τοιχογραφιών και οροφογραφιών από το εσωτερικό του αρχοντικού Σιομαλιά και μάλιστα μέρα μεσημέρι είναι μια πολύ θλιβερή είδηση. Αποδεικνύεται περίτρανα το μέγεθος της απαξίωσης του πολιτισμικού πλούτου που κληρονομήσαμε. Αποδεικνύεται το μέγεθος της αδιαφορίας για το τι συμβαίνει στην πόρτα του διπλανού μας. Η φωνή αγωνίας, η φωνή διαμαρτυρίας για το κατάντημα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ακούγεται πλέον από ελάχιστους που, κινδυνεύουν στο τέλος να θεωρηθούν και "γραφικοί". 

Η αφαίρεση του καλλιτεχνικού εσωτερικού διακόσμου από το αρχοντικό Σιομαλιά, από το φυσικό του χώρο δηλαδή, με την δικαιολογία της προστασίας και της προφύλαξης σίγουρα δεν έχει πείσει κανένα. Όποια και αν είναι η ονομαστική αξία των τοιχογραφιών αυτών, σε καμμία περίπτωση δεν υπερβαίνει την πολιτισμική τους αξία, η οποία δεν είναι άλλη από το να βρίσκονται στον χώρο όπου ο καλλιτέχνης εμπνεύστηκε και δημιούργησε. 

Συμπαραστεκόμαστε και ενώνουμε την φωνή μας με όσους εξακολουθούν με πείσμα να αγωνίζονται για την διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, υπομένοντας πολλές φορές και την πίεση δολοπλόκων οικοδομικών και οικονομικών  συμφερόντων. Καλούμε τους ιδιοκτήτες διατηρητέων κτηρίων, να διαφυλάττουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους τις περιουσίες τους και να μην τις εγκαταλείπουν. Καλούμε την πολιτεία επιτέλους να σκύψει και στους ανθρώπους αυτούς, θεσμοθετώντας γενναία οικονομικά κίνητρα για την διάσωση, συντήρηση και αναστήλωση των διατηρητέων μνημείων. 

Γιατί τα ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια δεν φθάνουν ποτέ στην ακριτική μας περιοχή; Γιατί δίνονται επιχορηγήσεις σε επιλεγμένες περιοχές πέριξ των Αθηνών; Άραγε μόνο εκεί υπάρχουν κοιτίδες πολιτισμού;

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ



1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος15/3/11

    Μπράβο στον Σύλλογο Αθανάσιο Χριστόπουλο! Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ