9.3.11

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν

Προς τον διευθυντή της εφημερίδος ΟΔΟΣ
κ. Παναγιώτη Μπαϊρακτάρη
Μητροπόλεως 4 – 2ος όροφος, Καστοριά


 Όσα χρόνια χρειάστηκαν να χαλάσει το καρναβάλι,
άλλα τόσα χρόνια θα χρειαστούν,
για να ξαναγίνει το παλιό καστοριανό καρναβάλι

Καστοριά 5.2.2011

Κύριε Διευθυντά,

Διάβασα με πολύ προσοχή στην Εφημερίδα σας το δημοσίευμα του Σπύρου Αναγνώστου με τίτλο «Μήπως κι εγώ δεν είμαι τελικά Καστοριανός»! Εγώ θα προτιμούσα τον τίτλο στο δικό μου σχόλιο «Όσα χρόνια χρειάστηκαν να χαλάσει το καρναβάλι, άλλα τόσα χρόνια θα χρειαστούν για να ξαναγίνει το παλιό καστοριανό καρναβάλι». Γνωρίζω τη στενότητα χώρου στην έγκριτη εφημερίδα σας, όμως ο τίτλος του δημοσιεύματος αναζωπύρωσε το παρελθόν όλων μας, και θέλω να πιστεύω ότι θα διαθέσετε το χώρο και για το δικό μου σχόλιο στο δημοσίευμα σας (Μήπως κι εγώ δεν είμαι τελικά Καστοριανός;).
Αυτό το ερώτημα ξεσηκώνει το παρελθόν όλων μας, γιατί το σημερινό Καρναβάλι δεν έχει καμία σχέση με το παλαιό Καστοριανό Καρναβάλι. Αυτό που γίνεται σήμερα είναι μία εκδήλωση άγνωστης προέλευσης που απλώς κράτησε το όνομα «Ραγκουτσάρια».

Παραβρέθηκα κι εγώ στο φετινό Καρναβάλι, έτσι για να θυμηθώ τα παλιά που ντυνόμασταν Καρναβάλια και γλεντούσαμε με τις παρέες μας επί τρεις ημέρες και νύχτες.
Καλά τα γράφει ο Σπύρος Αναγνώστου γιατί ζει κοντά στη γιαγιά του και του διηγείται και εκείνη πώς ήταν το Καρναβάλι της Καστοριάς, πέρα από ότι αυτός γνωρίζει και έχει ζήσει.
Θα συμφωνήσω κι εγώ ότι το Καστοριανό Καρναβάλι έχασε τον καθαρό τοπικό χαρακτήρα του έγινε άγνωστο για τους παλαιούς, καθόμουνα και εγώ στην παρέλαση και συνεχώς έλεγα να φύγω, όμως το παρελθόν με κρατούσε και έλεγα άντε μήπως στην επόμενη παρέα δω κάτι που να μου θυμίζει το παλαιό Καστοριανό Καρναβάλι.

Το Καρναβάλι το έζησα και το γλέντησα όπως και όλοι οι παλαιοί Καστοριανοί, ήταν αλλιώς τότε, κάθε περιοχή είχε και τις παρέες της με τους πρωτοστάτες αρχηγούς τους, θα αναφέρω μερικούς ενδεικτικά χωρίς να σημαίνει ότι ήταν μόνο αυτοί, όπως η παρέα Τσαρσινή (με τους Κρανιά-Παρλίτση-Παρίση), το Απόζαρι (με τους Οικονομίδη-Μασιακό-Αλβανό), Αντλιοστάσιο (νότια παραλία) με τις παρέες (Κασάπη-Τζήμα-Δέδη), η παρέα από το Ντολτσό με τους Ζέρμα-Παύλου-Παπαμόσχου ή η παρέα Νοσοκομείου (Κεχαγιάς-Βασιλείου-Μπασακύρου) η παρέα Μητρόπολης με τους Παπαναούμ-Τσούκα-Παπαδημήτρη και άλλες πολλές που μου διαφεύγουν. Όλες οι παρέες πριν από πολύ καιρό έψαχναν για να κλείσουν τους οργανοπαίχτες και το βράδυ των Φώτων τους έβγαζαν στο Τσαρσί με την παρέα τους και έκαναν την πρώτη εμφάνιση, ή την πρώτη δοκιμή, και έτσι έδιναν τη δυνατότητα και στον τελευταίο αναποφάσιστο Καστοριανό να αποφασίσει σε ποια παρέα θα πάει για να γλεντήσει στο Καρναβάλι.

Ακόμα δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την ημέρα του Αι Γιάννη, οι παρέες δρομολογούσαν τις επισκέψεις με τα όργανα στους εορτάζοντες Γιάννηδες γιατί ήταν πολλοί, και αυτοί με τη σειρά τους έκαναν την κατάλληλη προετοιμασία τους στα κεράσματα και δεν μας άφηναν να φύγουμε από τα σπίτια τους, γιατί στη γειτονιά ήθελαν όλοι τις παρέες και τα όργανα στο σπίτι τους, οι ώρες του γλεντιού στα σπίτια περνούσαν και δε μας έφτανε η μέρα, όλες οι γειτονιές και τα σοκάκια της Καστοριάς γέμιζαν από μικρούς και μεγάλους Καστοριανούς γλεντζέδες, και όταν πια νύχτωνε έπρεπε οι παρέες να περάσουν μια βόλτα από το Τσαρσί πριν το διαλύσουμε, για μια μικρή ξεκούραση, προκειμένου να ήμασταν έτοιμοι να συνεχίσουμε το γλέντι στα καφενεία, τα οποία οι αρχηγοί από τις παρέες τα τροποποιούσαν σε Κέντρα Διασκέδασης, και το γλέντι συνεχιζόταν μέχρι τις πρωινές ώρες, γιατί έπρεπε να φύγουμε γιατί την επόμενη της Πατερίτσας έπρεπε οι παρέες να ετοιμαστούν για την παρέλαση να παρουσιάσουν ό,τι είχαν σκεφτεί και είχαν προγραμματίσει.
Μετά την παρέλαση το γλέντι συνεχιζόταν στην πλατεία Ντολτσό μέχρι που νύχτωνε, και πάλι οι παρέες πριν διαλυθούν για λίγη ξεκούραση έπρεπε να περάσουν για μία δύο βόλτες από το Τσαρσί, και εκεί διαλυόταν προκειμένου το βράδυ να συνεχίσουν το γλέντι στα κέντρα μέχρι το πρωΐ, και οι περισσότερες παρέες τις πρωινές ώρες έκαναν την τελευταία βόλτα τους με τα όργανα μέχρι το άγαλμα του Παύλου Μελά. Εκεί δίναμε το ραντεβού για το επόμενο αντάμωμα που ήταν το επόμενο καρναβάλι. Αυτά γίνονταν τότε, τι γίνεται τώρα;

Τίποτα από τα παραπάνω, εκείνο που βλέπουμε σήμερα είναι ότι με την ευκαιρία του Καρναβαλιού δίνουμε την πλήρη ελευθερία στα μικρά παιδιά των 12 έως 16 χρονών, να έρθουν σε πρώτη επαφή με το ποτό και το τσιγάρο, με ανεξέλεγκτες ποσότητες, όλοι βλέπουμε μικρά παιδιά με τα μπουκάλια στους δρόμους και όλα αυτά εν ονόματι του Καρναβαλιού και με τη συγκατάθεση των γονέων, παρέλαση με τις πιο αισχρές παρουσιάσεις. Στην παρέλαση σήμερα οι παρέες περνούν όπως θέλουν, και τελειώνουν όταν θέλουν, οι δρόμοι κυρίως το Τσαρσί γεμίζουν από οργανοπαίχτες, χωρίς να είναι κλεισμένοι από παρέες, έτσι τυχαία, όποιος τους πάρει, και ό,τι πάρουν.

Οι Καστοριανοί δε γλεντάνε πια, γιατί αυτά που βλέπουν σήμερα δεν τους ενθουσιάζουν, και όχι μόνο τους ΣΟΚΑΡΟΥΝ, γιατί λείπει εκείνο το αυθόρμητο, λείπουν οι καλές στιγμές του παρελθόντος, δεν υπάρχει τίποτα που να τους σπρώξει στο σημερινό Καρναβάλι.
Παλαιότερα γλεντούσαν οι Καστοριανοί με το δικό τους παραδοσιακό τρόπο, και έβλεπαν οι ξένοι και χάζευαν, γιατί δεν μπορούσαν να μπουν στο δικό μας ρυθμό. Σήμερα γλεντούν οι ξένοι, και βλέπουν οι Καστοριανοί!  Αυτό ήταν το παλαιό Καστοριανό Καρναβάλι, έτσι είναι σήμερα το Καρναβάλι της Καστοριάς.

Όλοι έχουμε τις ευθύνες της αλλαγής του Καρναβαλιού, γι’ αυτό προτείνω να γίνουν συναντήσεις με τους παλαιούς και νέους αρχηγούς των Καρναβαλιστών, και αφού χαραχτεί ένας κοινός στόχος να αρχίσουμε σιγά-σιγά να δρομολογούμε τις δραστηριότητες για να επαναφέρουμε το Καστοριανό Καρναβάλι εκεί που θα μπορούμε να είμαστε όλοι υπερήφανοι. Είναι ανάγκη να περάσουμε σε αυτή την αλλαγή πριν έρθει το τέλος του. 

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Γρηγόρης Τσάμης
info@hoteltsamis.gr



Σχετικά κείμενα:

-ΟΔΟΣ: ΡΙΟ ντε Τζανέϊρο & ΚΑΣΤΟ-ΡΙΟ του Ιανουαρίου
-ΟΔΟΣ: Θύμα της «παραδοσιακότητας»
 -ΟΔΟΣ: Γιορτές
-Λόγος &Αντίλογος (Α. Πηχιών)
-ΟΔΟΣ: Το δις...
-ΟΔΟΣ: Πολιτιστική εσωστρέφεια 
-ΟΔΟΣ:...να κάνει πιο απολαυστική, πιο λαμπερή και πιο αισιόδοξη την ζωή μας
-ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν (Γ. Τσάμης)
-Το καστοριανό καρναβάλι που χάθηκε (ηχογράφηση του 1930)
-Καρναβάλι 1968 (βίντεο) | α΄μέρος
-ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν (Α. Μπούτη)
-ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν
-ΜΕΡΟΠΗΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΓΓΕΛ: Καστοριανό Καρναβάλι
-Καστοριανό Καρναβάλι
-ΟΔΟΣ: Σαρδάμ
-ΜΕΡΟΠΗΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΓΓΕΛ: Καρναβάλι. (Ήμήπως ραγκουτσάρια και πανηγύρια;)
-ΟΔΟΣ: Μία άλλη Καστοριά 
-ΚΑΣΤΟ-ΡΙΟ
-Καστοριανό καρναβάλι 2011 -φωτό- [α] 
-Καστοριανό καρναβάλι 2011 -φωτό- [β]
-Καστοριανό καρναβάλι 2010 -φωτό- [α] 
-Καστοριανό καρναβάλι 2010 -φωτό- [β]
-Καρναβάλια Καστοριάς
-Καρναβάλια Ιανουαρίου 2012
-ΟΔΟΣ: Ξορκίζοντας το κακό [Ι]
-ΟΔΟΣ: Ξορκίζοντας το κακό [ΙΙ]
-ΟΔΟΣ: Μέδουσα [Ξορκίζοντας το κακό ΙΙΙ]
-Ένα απλό αστικό καρναβάλι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ