28.3.11

ΟΔΟΣ: Μυστηριωδώς



Σε μια ακόμη αναβολή οδηγήθηκε το δικαστήριο στο Εφετείο (Κοζάνη), στην υπόθεση για την κλοπή των τοιχογραφιών από το αρχοντικό Σομαλιά της Καστοριάς (για την δίκη βλέπε οπισθόφυλλο τελευταίου φύλλου της ΟΔΟΥ της 10 Μαρτίου 2011).

Η υπόθεση που για όσους παρακολουθούν την εξέλιξή της, διαρκώς χρονοτριβεί με αφορμή γεγονότα ή αιτήματα παραγόντων της δίκης, καλώς εχόντων των πραγμάτων θα συνεχιστεί την 5η Μαΐου 2011. Σε κάθε περίπτωση θεωρείται βέβαιο ότι, ακόμη και έτσι, θα απαιτηθούν και άλλες ημέρες για την ολοκλήρωσή της διαδικασίας.

Όμως, από τις χρονικές καθυστερήσεις και τις αλλεπάλληλες αναβολές και διακοπές της εκδίκασης, αυτοί που οπωσδήποτε πλήττονται είναι οι μάρτυρες. Υποχρεώνονται διαρκώς να μεταβαίνουν στην Κοζάνη για να βρεθούν πάλι και πάλι μπροστά σε νέες εκπλήξεις που, μυστηριωδώς οδηγούν σε παράταση και καθυστέρηση.

Έτσι όμως προκαλείται αίσθημα κόπωσης και χαλάρωση της συνείδησης του μάρτυρα, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος αποδυνάμωσης της κατηγορίας. Εκτός κι’ αν τα προσκόμματα, ακριβώς σ’ αυτό το αποτέλεσμα στοχεύουν.

Η κατάσταση, ασφαλώς και δεν μένει χωρίς να προκαλεί ερωτηματικά στα μέχρις στιγμής θύματα της υπόθεσης, τους μάρτυρες που δεν έχουν κανένα προσωπικό όφελος από την δικαστική έκβαση της υπόθεσης.

Επιπλέον από νομικούς κύκλους στους οποίους προσέφυγε η ΟΔΟΣ, εκφράζεται η εκτίμηση ότι η διαδικασία ενισχύει την πιθανότητα υποβάθμισης του ποινικού αδικήματος σε πλημμέλημα, με απολύτως ορατό το ενδεχόμενο παραγραφής του.

Οπότε, αν πράγματι συμβεί αυτό, το ούτε γάτα ούτε ζημιά, θα φοριέται γάντι σε μια ακόμη υπόθεση που θα αχρηστεύσουν οι παθογένειες του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης. Της ελληνικής δικαιοσύνης.



Σχετικά κείμενα:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ