7.4.12

ΟΔΟΣ: «Ανησυχίες»



Παράξενες καταστάσεις εξακολουθεί να βιώνει η σημερινή Ελλάδα από την αντιδραστική επιρροή που μπορεί να ασκηθεί σε μερίδα πολιτών. Σαν να μην αρκεί η καταπίεση που ασκείται από την οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας, έρχεται τώρα και η πνευματική καταστολή να συμπληρώσει το παζλ.

Πολύ πρόσφατα, στην Γαλάτεια Εορδαίας, μετά από απειλές και απαίτηση του μητροπολίτη Φλώρινας -που ως φαίνεται αποδεικνύεται «άξιος» διάδοχος του προκατόχου του Αυγουστίνου- ματαιώθηκαν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις. Πιο συγκεκριμένα ο μητροπολίτης με εγκύκλιο που απέστειλε και η οποία διαβάστηκε και στους ναούς ζητούσε από τους φορείς και τους συλλόγους της περιοχής να ματαιώσουν τα σχέδια για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Η πατρίδα μας διέρχεται μεγάλη οικονομική κρίση. Περνά μια νέα κατοχή. Πολλοί συνάνθρωποί μας βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση. Άλλοι πεινούν και άλλοι κρυώνουν. Οι μισθοί και οι συντάξεις μειώνονται. Νέοι δυσβάστακτοι φόροι συνεχώς προστίθενται. Χάσαμε την εθνική μας κυριαρχία, χάσαμε την εθνική αξιοπρέπειά μας. Και εμείς, αντί να πέσουμε στα γόνατα και να παρακαλέσουμε τον Θεό να μας βοηθήσει, αντί να τρέξουμε και να μοιραστούμε τα αγαθά που μας χαρίζει ο Θεός με τους πτωχούς, ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε τον ‘θεό καρνάβαλο’ και να κάψουμε τα λιγοστά χρήματά μας, αλλά και τα χιλιάδες ευρώ του κρατικού κορβανά στο βωμό τούτης της παραφροσύνης»!

Αποτέλεσμα της επικριτικής στάσης του μητροπολίτη ήταν ο πολιτιστικός σύλλογος της Γαλάτειας Εορδαίας Πτολεμαΐδας να προχωρήσει στη ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων που ήταν προγραμματισμένες.
«Αυτό που κάνουμε εμείς εδώ και χρόνια έχει πανηγυρικό χαρακτήρα. Δεν προσβάλλουμε κανέναν. Το τελευταίο διάστημα, ο μητροπολίτης διαμηνύει παντού ότι θα αφήσει το χωριό μας χωρίς παπά, εάν προχωρήσουμε στις αποκριάτικες εκδηλώσεις. Με το φόβο αυτό και για να μην έρθουμε σε κόντρα με την Εκκλησία, αποφασίσαμε να ματαιώσουμε τα σχέδιά μας για την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς»
 δήλωσε ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου της Γαλάτειας κ. Πορφύριος Βουτάλης.

Πρόκειται για μεσαιωνικές αντιλήψεις που πρέπει να ανησυχήσουν το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Δεδομένου ότι έστω κι’ αν οι ρίζες των αποκριάτικων και εν γένει καρναβαλιστικών εκδηλώσεων έχουν προχριστιανική προέλευση, η εφαρμοσμένη χριστιανική παράδοση πολλών αιώνων, όχι μόνο δεν συντήρησε την συνείδηση της ειδωλολατρείας, αλλά αντίθετα έχει εντάξει τα Καρναβάλια στα ήθη και έθιμα της Αποκριάς, και συγκεκριμένα της έναρξης της Τεσσαρακοστής, ώστε είναι προφανές ότι οι «ανησυχίες» του μητροπολίτη Φλώρινας μπορεί να έχουν θεωρητική σημασία στο πλαίσιο της δογματικής μελέτης, αλλά καμμιά πρακτική. Ιδιαίτερα σε μια χώρα που θέλει να καυχάται για την ελληνοχριστιανική της παράδοση, μοιάζει αδιανόητο να καταπνίγεται ένα τόσο ελληνικό έθιμο, όσο αυτό του καρναβαλιού.

Και επί εποχής κατάργησης του παλιού τύπου των αστυνομικών ταυτοτήτων, μεγάλο μέρος του κλήρου, αντί να ενθαρρύνει μια πράξη εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού -όπως ήταν η κατάργηση της αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες, δαιμονολογούσε και προέβλεπε την καταστροφή της… Ορθοδοξίας, που φυσικά δεν κινδύνεψε από το μέτρο αυτό και την εφαρμογή του.

Στην χειρότερη περίπτωση, το περιστατικό της Φλώρινας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για επικίνδυνα πρότυπα, που αντίστοιχα τους παρατηρούνται σε πρώϊμα θεοκρατικά καθεστώτα, κυρίως ισλαμικού τύπου.


φωτό: Από την πρόσφατη παρέλαση του καρναβαλιού 
στο Sambodromo του Rio de Janeiro

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 1 Μαρτίου 2012, αρ. φύλλου 631


Σχετικό κείμενο: Rio de Janeiro 2011 | Live



Σχετικές αναρτήσεις:

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος17/2/13

    Στην Γαλάτια είναι πολύ Αξιος ο Παππάς.Αυτό είναι το Κύριο και μετά η εγκύκλιος του Δεσπότη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος17/2/13

    ..."Κι όμως στη Γαλατία υπάρχει ένα μικρό χωριό που αντιστέκεται ακόμα. Το μόνο που φοβούνται οι κάτοικοί του είναι μήπως τους πέσει ο Ουρανός στο κεφάλι!"
    Κι αυτός αλίμονο με την μορφή του μητροπολίτη Εορδαίας τους έπεσε!

    karditsa

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ