22.3.16

Aντιδράσεις από τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας για«διάκριση ανάμεσα στην εθνοκάθαρση και τη γενοκτονία των Ποντίων»

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση που έκανε προχθές στην εκπομπή του Star του κ. Ν. Χατζηνικολάου «Στον ενικό», ο υπουργός Παιδείας, κ. Νίκος Φίλης, αναφορικά με τη γενοκτονία των Ποντίων.
Ο υπουργός στην συζήτηση και σε σχετική ερώτηση δήλωσε: «Πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος, έκανα τη δήλωση, συμμεριζόμενος απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων. Κάναμε διάκριση ανάμεσα στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και το φαινόμενο της γενοκτονίας» και συμπλήρωσε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία, με αυστηρή επιστημονική έννοια». Ενώ συνέχισε, λέγοντας πως «αν γίνει η συζήτηση ψύχραιμα και επαναλαμβάνω, επί επιστημονικού επιπέδου, είναι άλλο πράγμα η εθνοκάθαρση, όσο αιματηρή και αν είναι, και άλλο πράγμα η γενοκτονία και το ολοκαύτωμα».

-Οι επιστημονικές προσεγγίσεις μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα σε μία Δημοκρατία» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάνης Αμανατίδης σε δήλωσή του. «Η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή και δημόσια εκφρασμένη τόσο με δήλωση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου στις 19.5.2015, όσο και στους χαιρετισμούς στις αντίστοιχες ημέρες μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων κατά το παρελθόν» συνέχισε.  Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στις επιθέσεις που δέχθηκε ο κ. Φίλης από τη ΝΔ: «Η εσωτερική μάχη για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να γίνεται με όρους πατριδοκαπηλίας. Θα βοηθούσε την πολιτική ζωή της χώρας αυτή να γίνεται με πολιτικούς όρους και θέσεις, γεγονός που δεν έχουμε δει να συμβαίνει».

-Ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης σε δήλωση του χαρακτηρίζει «αδίστακτη πρόκληση στην εθνική μνήμη, αλλά και στις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας κ. Νίκου Φίλη που αμφισβητούν τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου» και προσθέτει: «Ενώ, με απόφασή της, το 1994 η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των Ποντίων και κήρυξε τη 19η Μαΐου ως “Ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων στο μικρασιατικό Πόντο”, εικοσιένα χρόνια από τότε ο υπουργός Παιδείας παραμερίζει την απόφαση εκείνη και αρνείται την γενοκτονία των Ποντίων, υποστηρίζοντας ότι πήρε τη θέση αυτή ως δημοσιογράφος». Ο κ. Μεϊμαράκης υποστηρίζει ότι «Ιδεοληψίες και προσωπικές εμμονές δεν μπορεί να ανατρέπουν την ελληνική ιστορία» και καταλήγει ότι «ο πρωθυπουργός οφείλει να πάρει έμπρακτα θέση απέναντι στο διολίσθημα Φίλη».

-Από την πλευρά του ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ, Α.Τζιτζικώστας κάνει λόγο για «απαράδεκτη και ανιστόρητη τοποθέτηση του υπουργού» και σημειώνει: «Όταν ο θλιβερός κ. Φίλης αντιληφθεί τους αγώνες που δόθηκαν για να αναγνωριστεί η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ίσως να ξεπεράσει τις εθνικά επικίνδυνες ιδεοληψίες του. Περισσότεροι από 350.000 Έλληνες δολοφονήθηκαν και το επίσημο ελληνικό κράτος έχει αναγνωρίσει τη γενοκτονία από το 1994 κηρύσσοντας τη 19η Μαΐου ως “Ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων στο μικρασιατικό Πόντο”. Αν υπουργός αυτής της καταστροφικής για τον τόπο κυβέρνησης δε σέβεται ούτε τους νεκρούς, ούτε τις αποφάσεις του ίδιου του κράτους του, να του υπενθυμίσουμε ότι το Δεκέμβριο του 2007 τη γενοκτονία των Ποντίων αναγνώρισε και η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών». «Κύριε Φίλη παραιτηθείτε. Κύριε Τσίπρα διώξτε τον» καταλήγει στην ανακοίνωσή του.

-Την απομάκρυνση του Νίκου Φίλη από την θέση του υπουργού Παιδείας, ζητούν με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, 45 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας μεταξύ αυτών και η κ. Μαρία Αντωνίου, ενώ η Χρυσή Αυγή δήλωσε ότι θα καταθέσει μήνυση εναντίον του.

Οι 45 βουλευτές της Ν.Δ.  μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Ο κ. Φίλης σε άρθρο αναφέρθηκε με προσβλητικά και απαξιωτικά λόγια απέναντι στο ελληνικό κοινοβούλιο που αναγνώρισε ομόφωνα την γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, δηλαδή του Πόντου, της Θράκης και της Μ. Ασίας. Επανερχόμενος ο «επιστήμων» κος Φίλης, για το ίδιο θέμα, αναμασά τις θέσεις Τούρκων κεμαλιστών και ως καλός πρέσβης τους, τους προσφέρει καλές υπηρεσίες. Αμφισβητεί ευθέως τη γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής από τους Τούρκους, προσβάλλει την ελληνική ιστορία και τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, θύματα της γενοκτονίας, καθώς και τους απογόνους τους και το σύνολο του ελληνικού λαού. Επειδή οι δηλώσεις του, που προκαλούν αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη, προσβάλλουν τον ποντιακό, μικρασιατικό και θρακικό ελληνισμό, αλλά και όλους τους έλληνες πολίτες, ζητούμε αν τις ασπάζεστε και εσείς κ. πρωθυπουργέ, να το δηλώσετε ευθαρσώς και ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό. Διαφορετικά απαιτούμε την απομάκρυνση του κου Φίλη από τη θέση του. Επιφυλασσόμεθα δε για περαιτέρω ενέργειες».

-Η εκπρόσωπος τύπου των ΑνΕλ δήλωσε: «Αναφορικά με τη  τοποθέτηση του υπουργού δηλώνουμε ότι οι ΑνΕλ δεν υιοθετούμε τις δηλώσεις του υπουργού. Θεωρούμε ότι δεν έχουμε δικαίωμα να εκμηδενίσουμε τον σχεδιασμένο τραγικό ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι θυσιά- στηκαν με βίαιο τρόπο. Η ιστορία του Πόντου ήταν και θα παραμείνει αδιαμφισβήτητα αληθινή».

-Η βουλευτής του ΣυΡιζΑ Καστοριάς κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου εξέδωσε δελτίο τύπου όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η γενοκτονία του ελληνισμού του Πόντου είναι ένα αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός. Ο κ. Φίλης στα πλαίσια επιστημονικού διαλόγου προ ετών διατύπωσε την άποψη πως εναντίον των Ποντίων υπήρξε εγκληματική εθνοκάθαρση. Η άποψη αυτή, ακόμη και αν διαφωνούμε, δεν μπορεί να ποινικοποιηθεί. Όσοι σήμερα φωνασκούν, με αφορμή προσωπικές απόψεις, για να δημιουργήσουν εντυπώσεις οφείλουν να απαντήσουν γιατί οι κομματικοί τους σχηματισμοί επί 70 χρόνια δεν έκαναν απολύτως τίποτα για την αναγνώριση της γενοκτονίας και αποσιωπούσαν ένα ιστορικό γεγονός. Ο ποντιακός ελληνισμός δεν διεκδικεί τίποτα παραπάνω από την ιστορική αλήθεια και μια συγνώμη για το έγκλημα που διαπράχθηκε εις βάρος του. Υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας είναι αφενός να διδάξει στις νέες γενιές την ιστορική αλήθεια και αφετέρου να εργαστεί για την περαιτέρω διεθνοποίηση της ποντιακής γενοκτονίας, ώστε τέτοια γεγονότα να μην επαναληφθούν ποτέ στο μέλλον.

-Τέλος ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Θ.Καρυπίδης είπε μεταξύ άλλων ότι «Η γενοκτονία που υπέστη ο ποντιακός ελληνισμός αδιαπραγμάτευτη. Ως περιφερειάρχης μιας περιφέρειας στην οποία υπάρχουν ακόμη ζωντανοί μάρτυρες που έζησαν στο πετσί τους το διωγμό και τη φρίκη, αλλά και χιλιάδες απόγονοί τους που ξέρουν καλά τις συνέπειες του προμελετημένου εγκλήματος των Νεότουρκων, θεωρώ ότι δηλώσεις που αρνούνται τη γενοκτονία είναι αν μη τι άλλο ανιστόρητες και ανεδαφικές. Ας μην παίζουμε άλλο με τις λέξεις κι ας επικεντρωθούμε στο να συνταχθούμε όλοι πίσω από τον κοινό στόχο που δεν είναι άλλος από την αναγνώριση της ποντιακής γενοκτονίας απο το σύνολο της διεθνούς κοινότητας».

* * *

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα Πέμπτη 5/11 στην πλατεία Συντάγματος Αθηνών (ώρα 16:00).


* * *

Από την έκρηξη του Α' παγκοσμίου πολέμου (1914) ως την μικρασιατική καταστροφή (19 22), οι Νεότουρκοι με τα σκληρά μέτρα που έλαβαν εναντίον των Ελλήνων του Πόντου με τη μέθοδο των εξοριών, βιασμών, σφαγών, εξανδραποδισμών και απαγχονισμών (κατά τον Πανάρετο Τοπαλίδη) εξόντωσαν:α. κατά την περίοδο 1914-1918 170.576 Ποντίους β. κατά την περίοδο 1918-1922 119.122 Ποντίους δηλαδή συνολικά 289.698 Ποντίους, ποσοστό δηλαδή 41,56% σε σύνολο 697.000 Ελλήνων κατοίκων, ενώ κατά τον Γ. Βαλαβάνη οι απώλειες των Ποντίων σύμφωνα με τη Μαύρη Βίβλο του Κεντρικού Συμβουλίου των Ποντίων στην Αθήνα ανέρχονται σε 303.238 ως το 1922, και 353. 000 ως το Μάρτιο του 1924, ποσοστό που ξεπερνάει το 50% του ολικού πληθυσμού των Ελλήνων του Πόντου.

Απόσπασμα από το βιβλίο "Έλληνες του Πόντου" του Βλάση Αγτζίδη.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 5 Νοεμβρίου 2015, αρ. φύλλου 810


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

1 σχόλιο:

  1. Τα σύκα σύκα25/3/16

    Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Φίλης μίλησε (επιτέλους!) για Γενοκτονία των Ποντίων, ξεκαθαρίζοντας ότι άλλο τι λένε οι επιστήμονες και άλλη η θέση της επίσημης Ελληνικής Πολιτείας που δέχεται τη Γενοκτονία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ