27.3.16

ΟΔΟΣ: Μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας


ΟΔΟΣ 5.11.2015 | 810

Βάση για το σημερινό σχόλιο, είναι τα όσα «διαρρέουν» με την μορφή αυθόρμητων και αδόλων σχολίων γύρω από την (ανυπόφορα νυσταλέα) δημοτική επικαιρότητα της Καστοριάς και το σχετικό ρεπορτάζ στα διάφορα blogs και τοπικά fora “κοινωνικής δικτύωσης”. Με αυτά ως βάση θα πρέπει να θεωρηθεί σφόδρα πιθανό, ότι η κ. Ευανθία Σιστοβάρη, πρόεδρος της δημοτικής «κοινότητας» (άλλος ένας δήθεν εξισωτικός όρος απαράδεκτης υποβάθμισης) της Καστοριάς, επί 13 μήνες φορεί φίμωτρο.

Όχι δικό της, ούτε της fashion μόδας. Αλλά αυτό που της επεβλήθη. Προφανώς από την ηγεσία της δημοτικής πλειοψηφίας, δηλαδή την ομάδα του κ. Ανέστη Αγγελή. Ποιος άλλος θα μπορούσε να επιβάλλει απαγορευτικό. Και μιας η πρόεδρος της «κοινότητας» Καστοριάς, δεν διαψεύδει τα όσα με την ίδια αφορμή θρυλούνται περί ενδοπαραταξιακών διαφωνιών στην πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς, περί απαγορευτικών απόψεων και συναφών ηρωϊκών, προφανώς με την στάση της τα επιβεβαιώνει. Αν δεν τα ενθαρρύνει κιόλας. Μιας και ορισμένα δημοσιεύματα, μοιάζουν με προσωπικά αφιερώματά (της).

Το πρόβλημα της φίμωσης, αν έχει βάση, είναι πρόβλημα της πόλης της Καστοριάς και δεν αποτελεί οικογενειακό πρόβλημα του συνδυασμού «Εν τιμή». Με αποτέλεσμα να μην είναι κατανοητή η επί 13 μήνες «στωϊκή» σιωπή ή υπομονή κανενός. Αν συμβαίνει οφείλουν να δοθούν εξηγήσεις. Τόσο από τον δήμαρχο κ. Ανέστη Αγγελή, όσο και από κάθε φιμωμένο ή αφίμωτο ελεύθερο πολιορκημένο σύμβουλο. Της πόλης των ακαμάτων. Εκλέχτηκαν για να παράγουν έργο, να εκτελούν αποφάσεις. Όπως όλοι όσοι εκλέγονται. Όχι για να επιδίδονται σε βουβά μαρτύρια και φίμωτρα.

Ωστόσο, παρά την μη διαψευδόμενη επί 13 μήνες φίμωση της δημοτικής συμβούλου, η πρόεδρος της «κοινότητας» Καστοριάς, είχε την φαεινή και… αντιστασιακή ιδέα –έτσι πλασαρίστηκε από μερίδα της κοινωνικής δικτύωσης– να εισηγηθεί στο δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς της 30ης Οκτωβρίου, αντί της παραχώρησης δημοτικού οικοπέδου για την ανέγερση της Κρατικής Βιβλιοθήκης, αυτή να στεγασθεί στο κτήριο του 1ου Γυμνασίου, στην περιοχή «Κουμπελίδικης».

Δηλαδή, εισηγήθηκε να μην δεχθεί κρατικό (ή κοινοτικό) χρήμα η Καστοριά, που κρατάει ομπρέλα όταν αλλού βρέχει έργα και επιδοτήσεις. Ακόμη χειρότερα ζήτησε την μεταφορά και λειτουργία της (όχι κρατικής, αλλά της δημοτικής) Βιβλιοθήκης, εκεί ακριβώς όπου πριν μερικά χρόνια, εξ αιτίας ελάχιστων μαινόμενων διαμαρτυριών κυριών, τορπιλίστηκε προδοτικά η υπόθεση της Αρχιτεκτονικής Σχολής της Καστοριάς. Επειδή ορισμένες ευαίσθητες δεν ήθελαν να ξεβολευτούν τα ανήλικα παιδιά – μαθητές του πρότυπου έως τότε Γυμνασίου. Όπως και κάποια καθηγητές που έδιναν το παρασύνθημα. Για μερικές αντιδραστικές φωνές, η Καστοριά έχασε μια ακόμη ευκαιρία προόδου. Όπως τώρα μοιάζει να αποκρούει την ιδέα ανέγερσης νέας κρατικής βιβλιοθήκης, σύγχρονων προδιαγραφών.

Και μια που το έφερε ο λόγος, στ’ αλήθεια ποια ήταν η στάση και ποιες οι απόψεις, όχι μόνο της σημερινής προέδρου της δημοτικής «κοινότητας» Καστοριάς, αλλά και άλλων αιρετών στην κρίσιμη εκείνη περίοδο σχετικά με την Αρχιτεκτονική Σχολή; Θυμούνται τα πεπραγμένα τους όσοι σήμερα επιδίδονται σε δημοτικά και κοινοτικά μνημόσυνα; Και όσοι οχυρώνονται πίσω στις εύφημες και ευάρεσκες μνείες και αναφορές για τον τότε νομάρχη Καστοριάς κ. Κ. Λιάντση που προσπάθησε να υλοποιήσει ένα μεγάλο βήμα για την αναβάθμιση της Καστοριάς με την λειτουργία της Σχολής στο σχολικό κτήριο της Κουμπελίδικης;

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η χρήση του 1ου Γυμνασίου ως Κρατικής (ή Δημοτικής) Βιβλιοθήκης είναι ιδέα απαράδεκτη και σε λάθος, -κατά λάθος ελπίζεται, προσανατολισμό. Ελπίζεται η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Καστοριάς να έχει και καμμιά καλύτερη ιδέα για το υπόλοιπο της θητείας της. Όχι μόνο επειδή η βιβλιοφιλία στην Καστοριά ανθεί όσο και η Καστοροφιλία και επομένως μάλλον θα διευκόλυνε την περαιτέρω αποσυμπίεση του παλιού κέντρου. Κάτι που όφειλε να γνωρίζει και να συνεκτιμά ως παράμετρο κάθε αιρετός.

Ούτε επειδή για την στέγαση ή την ανέγερση της νέας Κρατικής Βιβλιοθήκης υπάρχουν έτοιμες και θαυμάσιες λύσεις στο ιστορικό κέντρο της… «κοινότητας» Καστοριάς. Και μάλιστα σε κτήρια ιδιοκτησίας του Δήμου που είναι φαντάσματα εξ αιτίας της πολιτικά (και όχι μόνο) εγκληματικής αδιαφορίας συναπτών ετών και δημοτικών θητειών(ενδεικτικά το κτήριο της άλλοτε Πρόνοιας, τα Τερζάκεια, η κατοικία Τσαμίση κοκ). Αλλά προπαντός στον χώρο του ισόγειου επιπέδου του άλλοτε Πνευματικού Κέντρου, στον οποίο θα μπορούσε με την επιχορήγηση που προσφέρεται να ανεγερθεί υπερσύγχρονη βιβλιοθήκη σε συνδυασμό με αίθουσα εκδηλώσεων. Καθώς και να κατασκευασθεί υπόγειο πάρκιγκ (αφού το επιτρέπει και η μορφολογία του εδάφους) ώστε να προστεθούν και άλλες θέσεις στάθμευσης στις ήδη προσφερόμενες, αφού ως γνωστό η περιοχή είναι αραιοκατοικημένη.

Αλλά και διότι, κάθε πρόταση και ακόμη χειρότερα, κάθε έμμεση ή άμεση παραίτηση από την Αρχιτεκτονική Σχολή, σε μια εποχή που η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορικής διάκειται φιλικά, αποτελεί ενέργεια πολιτικά αδιανόητη. Για να αποφευχθεί άλλος χαρακτηρισμός. Δεν είναι ποτέ δυνατόν να σπεύδουν τόσο ο περιφερειάρχης κ. Θ. Καρυπίδης, όσο και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Σ. Αδαμόπουλος, σε υποστήριξη για την λειτουργία της Αρχιτεκτονικής Σχολής στην πλατεία της Κουμπελίδικης, και η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας με την πρότασή της να διαφοροποιείται.

Αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι η Καστοριά διανοίγει αφελώς ανοίγματα ή Κερκόπορτες και κυβερνάται από αδιευκρίνιστα, ή έστω απλά παταγωδώς αποτυχημένα και ανεπαρκή, κίνητρα. Χωρίς εκ των προτέρων γνωστό και δεσμευτικό προγραμματισμό. Όχι βέβαια μόνο τώρα, αλλά εδώ και περίπου 15-20 χρόνια, ανελλιπώς.

Το ύφος του σχολίου της ΟΔΟΥ, δικαιολογείται. Όχι μόνο επειδή τα όσα συμβαίνουν και αφορούν τα εσωτερικά της δημοτικής πλειοψηφίας της Καστοριάς, δεν μπορούν να αποτελούν προσωπικά μυστικά. Δεν είναι τσιφλίκι τους η πόλη, και πολύ περισσότερο όταν δεν αποδεικνύουν έμπρακτα τις υποχρεώσεις τους. Αλλά κυρίως διότι την ίδια περίοδο, που η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Καστοριάς, είχε την έμπνευση μιας αδιανόητης πρότασης, που ισοδυναμεί με ενταφιασμό της Αρχιτεκτονικής Σχολής, στις όμορες πόλεις και πρωτεύουσες νομών γίνεται πάρτι εκατομμυρίων ευρώ σε καιρούς κρίσης. Όλες σχεδόν οι πόλεις έχουν ολοκαίνουργιες κρατικές ή δημοτικές βιβλιοθήκες με επιδοτήσεις ΕΣΠΑ και άλλων προγραμμάτων. Και η Καστοριά να χάνει την μια μετά την άλλη ευκαιρία.

Μάλιστα μόλις χθες (4 Νοεμβρίου) ανακοινώθηκε (σχετικά στην δεξιά σελίδα) ότι στην Κοζάνη προεγκρίθηκε η ανέγερση της Πανεπιστημιούπολης Κοζάνης και η δαπάνη των 48,6 εκατομμυρίων ευρώ για την στέγαση των νέων πολυτεχνικών σχολών (μια εκ των οποίων είναι η κλαπείσα από την Καστοριά), και ότι αντίστοιχες ενέργειες εξελίσσονται και υπέρ της Φλώρινας. Ταυτόχρονα στην Κοζάνη, όχι μόνο ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της νέας υπερσύγχρονης Δημοτικής Βιβλιοθήκης της πόλης (αρχικού προϋπολογισμού 7,34 εκατομμυρίων ευρώ), αλλά και δημοπρατούνται έργα αποκατάστασης των προσβάσεων με κατασκευή μοντέρνων πεζοδρόμων γύρω απ’ αυτή. Στην Καστοριά μερικοί αντιδήμαρχοι και οι άλλοι προεστοί, νοιάζονται περισσότερο να καλύψουν τις δαπάνες μετάβασής τους ακόμη και στην Θεσσαλονίκη, παρά για τα αποτελέσματα των εξορμήσεων και των εκδρομών τους.

Και όλα αυτά τα συγκριτικά κοσμογονικά που θα βελτιώσουν το επίπεδο των γειτονικών πόλεων, γίνονται την ίδια στιγμή, που η αδιάψευστα φιμωμένη πρόεδρος της δημοτικής… κοινότητας Καστοριάς, εισηγήθηκε για λογαριασμό του κοινωνικού συνόλου, τον νυν υπέρ πάντων αγώνα εγκατάλειψης της Σχολής στο κτήριο της Κουμπελίδικης, χωρίς να εξηγήσει για ποιο λόγο προβαίνει σ’ αυτή την παραίτηση. Από πού αντλείται η νομιμοποίηση για μια τέτοια υποχώρηση.

Ενώ το δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς μοιάζει να παραπαίει μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Και αυτό αφορά και τις μειοψηφίες του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς, που περιορίζονται σε ανούσιες και άνευρες κριτικές, χωρίς διακριτή πρόταση. Προσομοιάζει σε όργανο συμβολικής αποστολής με χαρακτήρα λειτουργίας safe mode. Που μεθερμηνευόμενο σημαίνει τι είχαμε, τι χάσαμε.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 5 Νοεμβρίου 2015, αρ. φύλλου 810.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ