22.3.16

ΛΑΖΑΡΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ: Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική

ήτοι περί του ορθώς λέγειν τε και γράφειν

-Διόρθωση δύο ημετέρων "ημαρτημένων" κατά την δακτυλογράφηση: α) Στην στήλη μας (29.10.2015) και εδάφιον 5 : Η λέξη είχε έννοια... Να προστεθεί: ηθική. β)αντί του ορθού θεώμαι τηλόθεν εγράφη θεώμουν. Θεώμαι τηλόθεν = βλέπω από μακριά.

-25-27.10.2015, λόγω απουσίας μου δεν είχα ακούσει ειδήσεις. Από την ΟΔΟ ενημερώθηκα ότι κάποιος στο blog* της εφημερίδας σχολίασε φράση της Βουλευτού (ή της Βουλευτρίας, κατά τους αρχαίους Έλληνες, αντί του λαϊκού της βουλευτίνας) κ. Αντωνίου στην βουλή: Τα ψέματα του Πινοκίου. Υπενθυμίζει ότι το άφησα ασχολίαστο. Γι αυτό εξηγώ: Πινόκιο είναι ξένη λέξη. Πολλά ξένα ονόματα είναι άκλιτα. Κατά την κλίση και χρήση τους αλλάζει μόνο το άρθρο. π.χ. Ο Αδάμ, του Αδάμ, τον Αδάμ... Έτσι και ο Γκαίτε, ο Μωάμεθ, ο Ουγκώ, ο Πινόκιο, ο Μπάιρον. Αλίμονο! Δε λέμε του Μπαϊρονίου! Στην ρομαντική εποχή οι καθαρευουσιάνοι είχαν την τάση να ελληνικοποιούν ξένα ονόματα. Έτσι ο Γκαίτε έγινε Γοήθιος(!), ο Σαίξπηρ Σαξπήριος, ο Μπάιρον έγινε Βύρων, κλπ. Συνεπώς θα γράψουμε τα ψέματα του Πινόκιο όπως θα λέγαμε η φιλοσοφία του Σπινόζα. Αν το ελληνικοποιήσουμε θα μπορούσαμε να πούμε του Πινοκίου (καθαρεύουσα, αλλά δεν επικράτησε να λέγεται) ή του Πινόκιου (δημοτική). Η δημοτική έχει ελαστικότητα, ανεκτικότητα, είναι... χωνευτήρι. Επίσης και ελληνικά επώνυμα άκλιτα: Φωνάξτε τον κ. Σωτηρίου, η κυρία Παπάζογλου, της κυρίας Δόντα, κλπ.

-24.10.2015 Δήλωση υπουργού: Έγινε σαφή κατάχρηση εκ μέρους της Τουρκίας. α) το τονίσαμε επανειλημμένως: ο λαϊκός νεολογισμός που τείνει αναισχύντως να επιβληθεί του τύπου η σαφή, η δαψιλή, αντί του ορθού, γνησίου ελληνικού η σαφής, η δαψιλής, η επιμελής και πεντακόσια άλλα επίθετα όμοια αρχαιόκλιτα, ο, η ειλικρινής, το ειλικρινές, κτλ. Β) η σαφή… λαϊκή δήθεν έκφραση, εκ μέρους… καθαρεύουσα – συμβιβάζονται;

-18.10.2015 Καθετί που δεν λύνουμε εμείς κινδυνεύει να σφραγισθεί από την παρουσία και τα συμφέροντα τρίτων. Είναι βαρυσήμαντη άποψη του ΥπΕξ  κ. Ν. Κοτζιά και χρέος έχουν όλοι οι πολιτικοί να την συνειδητοποιούν με το νόημά της και να την ενστερνίζονται. Η παρουσία μας λοιπόν σε όλα τα θέματα άγρυπνη, θαρραλέα, συνετή και συνεπώς στα εθνικά μας θέματα.

-Δήλωση του ΥπΕξ 18.10.2015 στην Δημοκρατία. Μεταξύ άλλων στην συνέντευξη δήλωσε: Ούτε αστείο κοινές περιπολίες με την Τουρκία. Ευθεία και θαρραλέα, συνεπώς ικανοποιητική δήλωση. Θα περίμενα, ως απλός Έλλην πολίτης, και για το Σκοπιανό να δηλώσει συμπληρώνοντας ότι ισχύει η απόφαση του τότε εθνικού συμβουλίου υπό τον Κ/νο Καραμανλή με συμμετοχή των αρχηγών όλων των κομμάτων (1992;): Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική και δεν δεχόμεθα ούτε παράγωγο της λέξεως Μακεδονία για την ονομασία του κρατιδίου των Σκοπίων.

-29.10.2015 Τα παλούκια. Πέραν της απλής, ζωηρής και γλαφυρής γραφής στο αφήγημα της κ. Χρυσ. Πατρώνου αναδύεται ο γνήσιος πατριωτισμός των απλών Ελλήνων Μακεδόνων στα δίσεκτα χρόνια της κατοχής και το απαράμιλλο θάρρος, όπως της ηρωίδας του αφηγήματος Αναστασίας με την έξυπνη για την περίσταση φράση της στο τοτινό γλωσσικό τοπικό ιδίωμα. Μου θυμίζει η περίπτωση τον Μέγα Αλέξανδρος, ο οποίος σε μια στιγμή οργής του και απώλειας της ψυχραιμίας, ύβρισε μακεδονιστί, κατά τον ιστορικό Αρριανό. Τούτο δεν άγει στο συμπέρασμα ότι ο Αλέξανδρος Μακεδών δεν ήταν Έλλην (βλακώδης και ηλίθια προπαγάνδα των Σκοπίων η οποία συντηρείται και σήμερα ακόμα από το 1944). Η γλώσσα των Μακεδόνων αρχαιόθεν και κατά την εποχή του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου ήταν ακραιφνώς ελληνική με κάποιες διαφορές ως προς την προφορά μερικών φθόγγων, από την αττική διάλεκτο των Αθηνών. π.χ. η Φερενίκη για τους Μακεδόνες προφερόταν Βερενίκη, ο Φίλιππος Βίλιππος, κ.ά. Επιπροσθέτως: Φίλιππος (φίλος + ίππος), Αλέξανδρος (ρήμα αλέξω = αποκρούω - πρβλ αλεξικέραυνο - + ανήρ) μήπως είναι όνομα... σκοπιανό και δεν το γνωρίζουμε; Οι Μακεδόνες όλοι αρχαιόθεν μέχρι σήμερα δεν έπαυσαν να είναι Έλληνες, όπως οι Ηπειρώτες και οι Πελοποννήσιοι.


(*) Σχόλιο ανωνύμου στο blog της εφημερίδας
Αγαπητή ΟΔΟΣ,Του Πινόκιου; Καλείται επειγόντως ο κ. Νικηφορίδης ως Γλωσσαμύντωρ να διορθώσει το σφάλμα της βουλευτίδος! Δεν είναι αρσενικό δευτέρας κλίσεως, ονομαστική ο Πινόκιος, γενική του Πινοκίου. Διότι στα προπαροξύτονα, όταν η λήγουσα είναι μακρά, ο τόνος κατεβαίνει στην παραλήγουσα. Όθεν, εάν δεν δούμε δημοσιευμένη διόρθωση, δικαιούμεθα να υποθέσουμε ότι ο κύριος καθηγητής μεροληπτεί στο περί του ορθώς λέγειν τε και γράφειν υπέρ της ΝΔ και κατά του ΣυΡιζΑ.

  • Το σχόλιο αναρτήθηκε ΕΔΩ
  • Σχετικά με το πρωτοσέλιδο ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ