18.10.16

ΟΔΟΣ: Ανάγκη επανένωσης


ΟΔΟΣ 12.5.2016 | 835

Η αυλαία της 41η Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα από 5 έως 8 Μαΐου έπεσε, και σηματοδότησε για μια ακόμη χρονιά, τόσο κατά την διάρκεια της λειτουργίας της όσο και στο τέλος, τα χρονίζοντα προβλήματα του κλάδου. Που τείνουν να γίνουν διαχρονικά και χρόνια.

Στα εγκαίνια αλλά και στην διάρκειά της, πέρασαν τις πύλες της μεταξύ άλλων –που ήταν απλά περαστικοί και είδαν φως– εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της κυβερνητικής πλειοψηφίας αλλά και των υπόλοιπων κομμάτων, παρατάξεων και αποκομμάτων.

Ακούστηκαν σχεδόν απ’ όλους τους επισκέπτες, όσα αόριστα και γενικόλογα «επί ποδός» και από στήθους πληροφορήθηκαν κατά την διάρκεια της πτήσης τους για Καστοριά –εν είδει ταχύρρυθμης φροντιστηριακής προετοιμασίας λογύδριου κατάλληλου για κάθε αντίστοιχο γεγονός (από έκθεση γαλακτομικών μέχρι mink).

Άστραψαν τα φλας, ακόμη και σε μη απαστράπτουσες στιγμές και τελικά τα φώτα της δημοσιότητας έσβησαν. Αλλά δεν συνέβη το ίδιο με τα προβλήματα της Γούνας, που είναι πάντοτε εδώ και ακανθώδη. Και δεν επιβιβάσθηκαν στην πρώτη πτήση.

Παρέστησαν φυσικά και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, η οποία όσο περνάει ο καιρός –στην άποψη της δυναμικότητας και αποτελεσματικότητας σε σύγκριση με τα προεκλογικά και αμέσως προηγούμενα τάγματα και ταξίματα, αποδεικνύει στην πράξη, όλο και περισσότερο το ώδινεν όρος και έτεκεν μυν.

Εν πάση περιπτώσει, η διοργάνωση της Διεθνούς Εκθέσεως εκ μέρους του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας» ήταν βεβαίως για μια ακόμη φορά επιτυχημένη και καλά σχεδιασμένη, χάρη στην εμπειρία αρκετών δεκαετιών, αλλά και χάρη στο «πατριωτικό» κίνητρο που συνυπάρχει με την πραγματοποίηση της Διεθνούς Έκθεσης στην Καστοριά.

Που από μόνη της, χωρίς αμφιβολία ή ανταγωνιστή αξιώσεων, εξακολουθεί να αποτελεί το κορυφαίο, -αν όχι απλά το μοναδικό– ουσιαστικό εμπορικό γεγονός της χρονιάς. Όχι μόνο για την Καστοριά, αλλά και για την Δυτική Μακεδονία πιο γενικά, κάθε χρονιά εδώ και πολλά χρόνια, και μάλιστα ανεξάρτητα από τα αμιγή εμπορικά αποτελέσματα της προσπάθειας. Το ενδιαφέρον είναι ότι στην συλλογική συνείδηση εμπεδώνεται ασυναίσθητα, η εντύπωση ότι το δεύτερο τέτοιο γεγονός, είναι απλά η εμποροπανήγυρη του Άργους Ορεστικού. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Πάντως τα πρωτεία εξακολουθούν να ανήκουν στην Γούνα, και ευτυχώς αυτό δεν άλλαξε σημαντικά ούτε και φέτος. Και μάλιστα παρά το ότι ειδικά φέτος η Διεθνής Έκθεση πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες οικονομίας και εθνικής στρατηγικής που δεν διέφεραν σημαντικά (τηρουμένων των αναλογιών) από αυτές της Βενεζουέλας ή της Κούβας στις παραμονές της μετάβασής τους στο μοντέλο της κάθε μιας, ή της Αργεντινής τις πρώτες εποχές της πτώχευσης.

Ωστόσο η πραγματοποίηση και αυτή την φορά της Διεθνούς Έκθεσης και οι προσδοκίες που αποτυπώνονται, στην πραγματικότητα αποδεικνύουν την εν υπνώσει δυναμική αξία της ιδιωτικής οικονομίας και της ελευθερίας της αγοράς στην Ελλάδα, κάτι που εξασφαλίζεται από την συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ζώνη του Ευρώ.

Βεβαίως φέτος παρατηρήθηκε μια θεματική διεύρυνση του περιεχομένου της Έκθεσης σε τομείς άσχετους με το εμπόριο της Γούνας. Εξέλιξη που ακόμη και εάν «δικαιολογείται» σε επίπεδο εθιμοτυπίας ή συμβολισμού, δεν θα έπρεπε να συμβεί ή να ενθαρρυνθεί.

Διότι σε περίπτωση που όλα αυτά τα αρνητικά που παρατηρήθηκαν ήταν απλά τυχαία και δεν σκηνοθετούνται από παράκεντρα που στοχεύουν στην παρακμή του θεσμού της Διεθνούς Έκθεσης Γούνας της Καστοριάς, ελλοχεύει ο κίνδυνος μερικού εκφυλισμού του διεθνούς εμπορικού χαρακτήρα, ενός γεγονότος που θα έπρεπε να έχει απόλυτα επιχειρηματικά χαρακτηριστικά παγκόσμιας εμβέλειας. Και μόνο αυτά.

Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μετατροπής της Έκθεσης ως χώρου πραγματοποίησης πολιτιστικών και κοινωνικών τοπικών δράσεων πολυχώρου ή πολύκεντρου. Άσχετου με το Παγκόσμιο Εμπόριο της Γούνας και την Διεθνή θέση της Καστοριάς στον κλάδο.

Με την έννοια αυτή θα πρέπει η διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Γούνας να αποφύγει τον πειρασμό να εξελιχθεί στα μάτια κακόβουλων σε μια μεταπασχαλινή τοπική εμπορική γιορτή, εθιμοτυπικού χαρακτήρα. Η οποία θα το υποβαθμίσει σε κάτι που θα θυμίζει «νυφοπάζαρο» δημοσιότητας αλά Μεγάλη Πέμπτη, έστω και υπό τον τίτλο του «διεθνούς». Μια εκδήλωσης για σχετικούς ασχέτους, πολιτικούς και πολιτευόμενους, και κάθε καρυδιάς καρύδι που προσπαθεί να αναδειχθεί ή να ασκήσει ακόμη και παραεμπόριο (φυσικά άσχετο με την γούνα), μέσα στον χώρο της Έκθεσης.

Έστω και έτσι πάντως, η Έκθεση της Γούνας ενώνει την Καστοριά και με αφορμή την φετινή μεγάλη, πρωτοφανών διαστάσεων κρίση, θα έπρεπε κανονικά να διδάξει, την επείγουσα όσο ποτέ άλλοτε, ανάγκη επανένωσης των δυνάμεων που συγκροτούν τον κλάδο της Γούνας στην Καστοριά και εξασφαλίζουν ακόμη μια κάποια οντότητα και προοπτική.

Καθώς η διάσπαση και η διχόνοια των φορέων της Γούνας της Καστοριάς και της Σιάτιστας, που άρχισε να λαμβάνει διαστάσεις άμεσης και χωρίς προσχήματα ρήξης, παρά τα πιθανά προσωρινά οφέλη, με μαθηματική ακρίβεια πρόβλεψης, θα πλήξει αδιάκριτα τον κλάδο, τον κόσμο της γούνας, την προοπτική της και βεβαίως την ίδια την Καστοριά. Η ανάγκη για ένα μεγάλο συνασπισμό, για μια προσέγγιση, φαντάζει όσο ποτέ άλλοτε απαραίτητη και αναπόφευκτη.

Η σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς με τον πρόεδρό της κ. Ιωάννη Κορεντσίδη, απαλλαγμένη από τυχόν αφορμές, προσχήματα ή δικαιολογίες, που θα μπορούσαν στο παρελθόν να εμπνέουν υπαρκτές ή κατά φαντασία «προσωπικές» διαφορές και στίγματα, ανέλαβε κατ’ ουσίαν μια ιστορική ευθύνη.

Όχι απλά να συνεχίσει την πραγματοποίηση της Διεθνούς Έκθεσης Γούνας στην κοιτίδα της, την Καστοριά και μάλιστα εκμεταλλευόμενη τις θετικές προϋποθέσεις που παρέχονται μέσα από εποχές κρίσης να βελτιώσει την θέση των γουνοποιών και όσων μετέχουν στο φάσμα της Γούνας και μέσω αυτών την ίδια την Καστοριά. Αλλά και να εμπνευσθεί και αναλάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που χρειάζονται για την ενότητα.

Nα τείνει χείρα φιλίας και συνεργασίας στον κόσμο της Γούνας, ως μοναδική λύση και ελπίδα για την ανάσχεση της κρίσης και μια νέα περίοδο προοπτική και ακμής. Μέχρι τότε η διάσπαση θα απειλεί την ίδια την Γούνα και κάθε προοπτική για την Καστοριά.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 12 Μαΐου 2016, αρ. φύλλου 835

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ