26.11.16

Λόγος & Αντίλογος



Απορίες



Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Περίεργη στ’ αλήθεια σιωπή επικρατεί στην χώρα μας. Δεν πέρασαν ακόμη ούτε τρεις εβδομάδες από την αυτοκρατορική επίσκεψη του τσαρεύοντος προέδρου Βλαδίμηρου Πούτιν σε Αθήνα και Άγιον Όρος. Και σαν να μην πραγματοποιήθηκε ποτέ. Ξεχάστηκαν τα Μεγαλεία. Τα Βυζαντινά. Όπως και οι κολακείες και οι υποκλίσεις.

Βρήκαν βέβαια αφορμή οι ασεβείς, κρυπτοενωτικοί «μενουμευρωπαϊστές» και δεν έκρυψαν για μια ακόμη φορά την άρνησή τους: Το ζηλεύουν το (φυσικό) ξανθό Γένος των Ρώσων οι ευρωολιγούρηδες. Και γι’ αυτό έβαλαν στο στόχαστρό τους τον Τσάρο πασών των λοιπών.

Δεν είναι μόνο που δεν θέλουν πρώτιστο μεταξύ όλων τον Πατριάρχη των πασών των Ρωσιών και Σωσιών. Θέλουν από πάνω και την Ελλάδα στην Δύση. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ξεχνούν ότι εμείς είμαστε Βαλκάνια, καθ’ ημάς ή έστω εγγύς Ανατολή. Κι’ αν για όλα αυτά δεν με πιστεύεις, ρώτα και τον μελιστάλακτο στον Πειραιά. Που αληθινά δεν είμαι σίγουρος αν, για την τρομοκρατική επίθεση στο Ορλάντο της Φλόριντα, έχει ξεκαθαρίσει μέσα του με ποιανού το μέρος ήταν.

Τέλος πάντων, για να επιστρέψω στην απορία μου, νομίζω ότι ο φθόνος και η υποταγή είναι οι αιτίες που σαρκάζουν την τιμητική και μεγάλη αυτή επίσκεψη. Μπορεί βέβαια να μην διήρκεσε ούτε 48 ώρες συνολικά. Αλλά όπως σε κάποιες (άλλες) περιπτώσεις δεν μετρά το μέγεθος, ούτε η διάρκεια. Ο τρόπος της και το περιεχόμενο είχαν αξία. Ήμασταν φτωχοί και πένητες πριν έλθει. Και βουλιάξαμε στις επενδύσεις μετά.

Έτσι αυτό που φάνηκε, η βιτρίνα, ότι δηλαδή ήλθε, είδε, φωτογραφήθηκε ο προσκυνητής και απήλθε, δεν είναι αλήθεια. Διότι τις έκλεισε τις μεγάλες συμφωνίες. Κι’ αν δε με πιστεύεις εμένα, ρώτησε αν προτιμάς τους ρωσολιγούρηδες της Καστοριάς. Που τους έχετε κοντά σας. Και τα γνωρίζουν όλα από πρώτο στόμα και από πρώτο χέρι. Καθώς μετατρέπονται άθελά τους (;) από την πολλή αμάθεια και ιστορική άγνοια, σε άμισθους προξένους. Δηλαδή κάτι σαν εν δυνάμει πράκτορες της Ρωσίας. Σε «ρουσουφάκια» δηλαδή. Όπως αντίστοιχα οι Τουρκόλαγνοι σε «γιουσουφάκια» που θα έλεγε ο Ν. Καζαντζάκης.

Αυτό που δεν κατάλαβα -και θα ήθελα να ρωτήσεις τους ρωσολιγούρηδες εκλεγμένους της Καστοριάς (αυτούς που φοβούνται την συντήρηση του τεμένους) είναι, το πώς εξηγείται το εξής γεγονός. Ότι ενώ με την επίσκεψη του Τσαρεύοντος, σε όλα τα αξιόπιστα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, διάβαζα ότι παλαιοημερολογίτες μοναχοί και αναχωρητές που ονειρεύονται την αναβίωση της Αυτοκρατορίας με την Μόσχα ως Τρίτη Ρώμη, το πρόβλεψαν. Πρόβλεψαν δηλαδή ότι ο Τσαρεύων πέπρωται να ελευθερώσει την Κωνσταντινούπολη και να εισέλθει έφιππος θριαμβευτής στην Αγία Σοφία.

Ωστόσο, δεν μου εξηγούν το πώς είναι δυνατόν, δύο εβδομάδες μετά την επίσκεψη που ήταν σημάδι θείο, ο σουλτανεύων πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν, που τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, βοηθούντος και του τηλεοπτικού Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, είχε σαγηνεύσει τους Έλληνες Τουρκολάγνους και Τουρκολιγούρηδες, έδωσε άδεια (αν δεν την υποκίνησε κιόλας) για την δοκιμαστική λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τεμένους και πάλι. Ύστερα από 93 περίπου χρόνια, αν τα μετρώ σωστά. Σε απ’ ευθείας τηλεοπτική αναμετάδοση την ανάγνωση του Κορανίου καθ’ όλη την διάρκεια του Ραμαζανίου μέχρι τις 7 Ιουλίου. Δεν φοβήθηκε τον Προστάτη μας Βλαδίμηρο; Δεν τον σκιάχτηκε;

Στ’ αλήθεια πού είναι τα θαύματα του μεσσία Ρώσου; Πότε θα την απελευθερώσει επιτέλους την Πόλη και την Αγιά Σοφιά (όπως την αποκαλούν ακόμη και οι Τούρκοι). Γιατί αργεί;

Και επίσης μια ακόμη απορία: Αφού τόσο πολύ μας αγαπούν οι Ρώσοι, το Ξανθό το Γένος, γιατί αυτοί (πχ ο υπουργός Εξωτερικών Λαβρώφ) δεν εξέδωσαν ούτε μια ανακοίνωση κριτικής για την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως μουσουλμανικό τέμενος; Όπως έπραξε το State Department των Η.Π.Α;  Ή μήπως το γνώριζαν κι αυτοί ότι θα κάνουν οι στενοί συνεργάτες τους και πάλι την Αγία Σοφία τζαμί;

Μήπως πράγματι θύμωσε ο Βλαδίμηρος που ο Δήμος Καστοριάς δέχεται να συντηρηθεί το τέως μολυβοσκέπαστο τέμενος της Καστοριάς; Όπως προειδοποιούσαν προφητικά οι διορατικοί της πόλης. Μήπως γι’ αυτό μας κάνει ναζάκια και αργεί να ελευθερώσει την Πόλη;

Αυτή είναι η απορία και η αγωνία μου αγαπητή ΟΔΟΣ. Μόνο μην αργήσει παρακαλώ το ρεπορτάζ και η απάντηση, μιας και ξεκινά ο Καρά Σεβντάς και δεν θέλω να τον χάσω. Μήπως και πάρω από εκεί τις απαντήσεις που ψάχνω. Εν τω μεταξύ πείτε του κάτι του Τσάρου να μην μου θυμώσει. Γιατί θαρρώ ότι και η Αγία Σοφία της Θεσσαλονίκης κι’ αυτή τζαμί είχε γίνει κάποτε. Και μάλιστα επί αιώνες. Και δεν θα το αντέξω να την δω κι’ αυτή πάλι με χρόνια με καιρούς να ξαναγίνεται τζαμί.

Ο μενουμευρωπαϊστής 
–με το συμπάθειο και το συγχώριο–
αναγνώστης σου



Φωτογραφία: Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως το 1870
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Ιουνίου 2016, αρ. φύλλου 840


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος28/11/16

    Οι Έλληνες έχουμε αποδείξει ότι, δεν ξέρουμε τι μας γίνεται, πού ανήκουμε, τι θέλουμε, τι επιδιώκουμε, ποιοι είναι οι φίλοι μας, και ποιοι οι εχθροί μας. Ό,τι νάναι είμαστε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος28/11/16

    Πλέον όχι Ρωσόφιλοι!
    Αμερικανόφιλοι!
    Και Thanks God it's Black Friday!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κικιρίκου!28/11/16

    Κάτσε καλά ρε @2! Τουλάχιστον η Επιθεώρηση Εργασίας κατήγγειλε τις επιχειρήσεις για τη Black Friday και θα πέσουν πρόστιμα.
    Η Μητρόπολη τι έκανε για τον πανηγυρικό εορτασμό της Thanksgiving Day στην Καστοριά; Συνάδει με την Ορθοδοξία που περιφρουρείται στη Βυζαντινή Αρχόντισσα με τις 79 εκκλησιές(;)
    Δε βγάζω χολή μέρες που είναι, αλλά ρε παιδιά, έλεος με τη διπροσωπία και την εκκοσμίκευση των ανθρώπων της Εκκλησίας!
    Άλλους κι άλλους τους κυνηγάνε για ψύλλου πήδημα και σκιάζονται να βγάλουν μια ανακοίνωση ότι αυτά είναι έθιμα προτεστάντικα, να μάθει και να καταλάβει κάθε απλός Χριστιανός Ορθόδοξος και παθαίνει σύγχυση με τέτοιου είδους νεωτερισμούς;;;
    Αλλά τι λέω κι εγώ τώρα... Για να τα βάλεις με τους Αμερικάνους, πρέπει να είσαι ο Φιντέλ... ο οποίος να πούμε για λόγους ιστορικούς, τα πήγαινε πολύ καλά και με τον Μακάριο της Κύπρου και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αλλά αυτά οι φοβικοί τα κρύβουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αντε και στου Αη Βαλεντινου28/11/16

    Για τον κικιρικου
    Τι ανακοινωση να βγαλουν; Αυτοι στειλανε και παπα εκπροσωπο τη μερα των ευχαριστιων!!! Κλαιωωω...
    Στην Αθηνα δεν τα στειλανε τα χαμπαρια τους να τους βγαλουν οι φιλοι τους στη βιτρινα τους προχωρημενους;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ