17.12.20

Στα Ιωάννινα, κέντρο έρευνας της TeamViewer


Δωδώνης 147, Ιωάννινα.

Κέντρο έρευνας και τεχνολογίας στην Ελλάδα δημιούργησε η γερμανική εταιρεία λογισμικού Team Viewer. Πρόκειται για το κέντρο που δημιούργησε η εταιρεία στα Ιωάννινα και το όποιο στην παρούσα φάση απασχολεί 17 μηχανικούς. 

Στόχος είναι, μέχρι το τέλος του 2020, να φτάσει τους 50 εργαζομένους και σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα να φτάσει τους 200 εργαζομένους, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων θα είναι μηχανικοί πληροφορικής και προγραμματιστές. 

Η TeamViewer είναι εταιρεία παραγωγής λογισμικού για υπηρεσίες απομακρυσμένης διασύνδεσης. Η πλατφόρμα της δίνει τη δυνατότητα σε χρήστες να χειρίζονται από οποιαδήποτε γεωγραφική θέση ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ρομποτικά συστήματά, αυτοματισμούς κ.λπ. 

Τα προγράμματά της βρίσκονται σε περισσότερες από 2 δισ. συσκευές, και όπως ανέφεραν χθες τα στελέχη της, ανά πάσα στιγμή βρίσκονται συνδεδεμένα πάνω από 45 εκατομμύρια συσκευές. Και καθώς το Internet of Things ανέρχεται, η επιχείρηση λογισμικού κερδίζει συνεχώς έδαφος. 

Στο τέλος του 2019 η Team Viewer πέρασε το κατώφλι του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης με κεφαλαιοποίηση 5,25 δισ. ευρώ. Ο βασικός της μέτοχος, η επενδυτική εταιρεία Permira, διέθεσε το 42% των μετόχων της, αντλώντας περίπου 2,2 δισ. ευρώ. Σήμερα η αξία της εταιρείας ξεπερνάει τα 6,3 δισ. ευρώ. 

Στην Ελλάδα η Team Viewer έφτασε αναζητώντας καλό ανθρώπινο δυναμικό. Και καθώς στα μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θεωρείται αρκετά δύσκολο να βρει κάποιος καλούς μηχανικούς πληροφορικής, η εταιρεία επέλεξε να επενδύσει στα Ιωάννινα. 

Προς την κατεύθυνση αυτή σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και το γεγονός ότι στελέχη της Permira έχουν δεσμούς με την Ελλάδα και συγκεκριμένα με τα Ιωάννινα, την Κέρκυρα, αλλά και την Κοζάνη. 

Σύμφωνα με στελέχη της Team Viewer, τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Δυτικής Μακεδονίας και Αρτας (πρώην ΤΕΙ) βγάζουν κάθε χρόνο 400 μηχανικούς πληροφορικής. Αν είκοσι ή τριάντα από αυτούς είναι αρκετά καλοί ώστε να μπορούν να προσληφθούν στην εταιρεία, μπορεί στα επόμενα 3-4 χρόνια η εταιρεία να απασχολεί 150-200 μηχανικούς. 

Από την ημέρα των εγκαινίων των γραφείων τον περασμένο Ιανουάριο, η εταιρεία Team Viewer Greece ΕΠΕ στα Ιωάννινα απασχολεί 17 μηχανικούς, εκ των οποίων οι τρεις είναι Ελληνες που επέστρεψαν στην Ελλάδα από διάφορες χώρες της Ευρώπης. 

Ο επικεφαλής της εταιρείας είναι ο γερμανικής καταγωγής Φίλιπ Ντόιτσερ. Η διοίκηση της TeamViewer απέφυγε να δώσει κάποιο μέγεθος για την επένδυση που έχει πραγματοποιήσει στα Ιωάννινα και το μόνο που ανέφεραν τα στελέχη της είναι ότι η αρχική επένδυση ανέρχεται σε ένα επταψήφιο ποσό σε ευρώ. Πρόκειται αναμφίβολα για μια επένδυση ενστάσεως εργασίας και όχι κεφαλαίου. 

Τα εγκαίνια του κέντρου λογισμικού της γερμανικής εταιρείας πραγματοποιήθηκαν από  τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση. «Είναι ένα σπουδαίο γεγονός για την πατρίδα μας... Κάθε τέτοιο εγχείρημα όχι μόνο θα δώσει θέσεις στην περιοχή, αλλά θα φέρει νέους και νέες πίσω στην πατρίδα μας. Σας καλωσορίζουμε στα Ιωάννινα και στην Ελλάδα», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο κ. Παπαθανάσης. 

Ο επικεφαλής της Team Viewer Φ. Ντόιτσερ ανέφερε ότι η εταιρεία του έχει μακροχρόνιο πλάνο για το κέντρο στα Ιωάννινα. «Τα Ιωάννινα είναι πηγή αποφοίτων μηχανικών και στόχος μας είναι να προσελκύσουμε ταλέντα από τα Ιωάννινα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη», είπε χαρακτηριστικά. 

«Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι βλέπουμε μεγάλη ευκαιρία να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας στον χώρο της καινοτομίας, αφού θέλουμε να επεκτείνουμε τις λύσεις μας σε πολλούς περισσότερους τομείς».


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 23 Ιουλίου 2020, αρ. φύλλου 1040


9 σχόλια:

  1. Ανώνυμος17/12/20

    400 χρόνια μπροστά από εμάς....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος17/12/20

    "Στην Ελλάδα η Team Viewer έφτασε αναζητώντας καλό ανθρώπινο δυναμικό"

    Ξεχάσατε το πιο σημαντικό εξ όλων: Φθηνό ανθρώπινο δυναμικό που δεν βρίσκουν στην Γερμανία.

    Καλημέρα στην αποικία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σακης Λυκος Καρανικολοπουλος [fb]17/12/20

    Ή αλλιώς πως οι επενδυτικές ενέργειες αλλοιώνουν το νόημα της παιδείας και δημιουργούν εργοστάσια "παραγωγής εκπαιδευμένων". Ξαφνικά μια εταιρεία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να προσανατολιστούν οι σχολές σε μια τέτοιου τύπου εκπαίδευση. Ίσως ανοίξουν κι άλλες σχολές με μεγαλύτερη εξειδίκευση στον προγραμματισμό. Άρα και περισσότερους φοιτητές στη πόλη. Από την άλλη στα 3-4 χρόνια με την υπάρχουσα "παραγωγή", θα έχουν παραχθεί 1600 μηχανικοί από τα πανεπιστήμια. Η εταιρεία ενδιαφέρεται για τους 200.
    Οι υπόλοιπη παραγωγή των 1400 μηχανικών θα πρέπει κάπου να απορροφηθεί. Κάπως να καταναλωθεί. Μάλλον οι εξειδικευμένες γνώσεις και τα νεανικά όνειρα θα οδηγήσει ένα μέρος της παραγωγής στο εξωτερικό και ένα αλλά και μεγαλύτερο στα "σκουπίδια" της αγοράς εργασίας.
    Όμως από τους 200 μηχανικούς πόσοι τελικά θα έχουν μια διάρκεια στη στελέχωση της εταιρείας; Οι εταιρείες αυτές βασίζονται στη μετατροπή των ιδεών σε εμπορεύματα. Απαιτούν την παραχώρηση κάθε πνευματικού δικαιώματος στην εταιρεία, οπότε το δικαίωμα εκμετάλλευσης της ιδέας γίνεται ιδιοκτησία της εταιρείας. Ο μηχανικός πληρώνεται με το "κομμάτι". Με τις γραμμές κώδικα που θα συντάξει ενδεχομένως. Η εταιρεία λοιπόν δεν θα δώσει ποτέ μια πλήρη εικόνα των project της στους μηχανικούς που κάνουν την αγγαρεία της. Λίγοι μόνο θα ευδοκιμήσουν που να ανέβουν τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας της.
    Οι υπόλοιποι θα καούν από την παρεμπόδιση στη γνώση και τις λίγες εναλλακτικές μετά την απόλυση τους. Θα βρουν για ένα διάστημα καταφύγιο στο χώρο του ελεύθερου λογισμικού ώστε να το έχουν ως ένα πεδίο "πρακτικής" και φρεσκάρισματος ιδεών, που όμως στον κομμουνιστικό χώρο του ελεύθερου λογισμικού δεν μπορούν να πουληθούν, οπότε θα περιμένουν την ιδέα που θα κλέψουν κι αυτοί ώστε να δημιουργήσουν την δικιά τους εταιρεία σαν την TeamViewer.
    Με πολύ τύχη και τα φράγκα κάποιου μπαμπά ή κάποια επιδότησης ή κάποιου δανείου ίσως κάποιος να τα καταφέρει.
    Μέχρι τότε απλά θα νοικιάζονται περισσότερες γκαρσονιέρες και θα πίνονται περισσότερα ποτά στα γραφικά Γιάννενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος18/12/20

      Τα λέτε επειδή μάλλον δεν γνωρίζετε πόσο σημαντικό είναι για την καριέρα ενός αποφοίτου πληροφορικής θητεία σε εταιρία τέτοιου βεληνεκούς. Μακαρι 1 να επενδυε στην Καστορια. Αλλά με την σιγουριά της σταθερής και συμβατικης δουλειάς μας έχουμε άποψη για όλα και όλους καλώντας τους να επαναστατήσουν για εμάς.

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος17/12/20

    "Μέχρι τότε απλά θα νοικιάζονται περισσότερες γκαρσονιέρες και θα πίνονται περισσότερα ποτά στα γραφικά Γιάννενα."

    Μα αυτός δεν είναι ο λόγος που ιδρύθηκαν τα επαρχιακά πανεπιστήμια χωρίς φοιτητικές εστίες; Ο Τζηκαλάγιας το τονίζει σε κάθε του εμφάνιση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος17/12/20

    Σέβομαιπροηγούμενες παρεμβάσεις του κυρίου Καρανικολόπουλου στα του Δήμου, αλλά δυστυχώς η παραπάνω άποψη, την οποία πιθανόν ενστερνίζονται και άλλοι, ελέγχεται ως εικοτολογία.
    Χωρίς υπερβάλλοντα ζήλο ή υπέρμετρο ενθουσιασμό εκ μέρους μου, αλλά με πλήρη συναίσθηση του τι σημαίνει brain drain, όχι μόνο ως κόστος για την πατρίδα, αλλά και ως προσωπικό και οικογενειακό βίωμα, μπορώ να πω ότι είναι προτιμότερο να μην υποτιμάμε τα θετικά, που είναι και περισσότερα και σημαντικότερα.
    Φιλότιμη η προσπάθεια του κ. Καρανικολόπουλου, καθώς και όσων τη συμμερίζονται, αλλά -μεταξύ μας- κι έξω τα ίδια χάλια ισχύουν με τις εταιρείες...
    Μάλλον το πρόβλημα είναι ότι κάτι τέτοιο ισχύει στα Γιάννενα και όχι στην Καστοριά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος17/12/20

    Δεν είναι αποκλειστικά προσωπικό κανενός το ζήτημα. Είναι και σοβαρό κοινωνικό.
    Και μόνο έτσι αν ιδωθεί, έχουμε βάσιμες ελπίδες να προκόψουμε.
    Ενδελεχής ενδοσκόπηση και αυτοκριτική θα μας οδηγήσουν στην αναγνώριση του βαθύτερου αιτίου της αρνητικής αντίδρασής μας στην ίδρυση δομών που ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας.
    Ας είμαστε ειλικρινείς.
    Η ζήλεια τις περισσότερες φορές είναι το αίτιο. Και μόνο η υποψία μιας κάποιας ανεπάρκειας…
    Γιατί αυτοί και όχι εμείς, που λέει ο λόγος.
    Κατά τα άλλα, επινοούμε και τα ενδεχόμενα προβλήματα, γενόμενοι ψευδοπροφήτες. Θα γίνει τούτο, θα γίνει τ’ άλλο… Για το τι γίνεται μέχρι τώρα, κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Ή πίσω από κάποιες φαρδιές πλάτες.
    Έλειψε η σοβαρότητα στη λήψη αποφάσεων και στην ενεργό δράση από τους κρατούντες. Μόνο λόγια-πυροτεχνήματα και φωτογραφίες που γελάει κάθε πικραμένος.
    Τα έργα το αποδεικνύουν αυτό.
    Δεν υπάρχει σφαιρική θεώρηση κάθε κατάστασης, δεν διασταυρώνονται οι πληροφορίες και οι γνώμες, ακόμη και στα λεγόμενα συλλογικά όργανα, ώστε να συνάγεται συμπέρασμα που να οδηγεί σε πράξη πολλαπλά ωφέλιμη.

    Οι άνθρωποι εξακολουθούν να θεωρούνται νούμερα, αριθμοί σε στατιστικές και θεός το χρήμα.
    Πόσο διαφορετικά θα ήταν όμως τα πράγματα, αν βλέπαμε τα πρόσωπα.
    Για το θέμα π.χ. της ίδρυσης Τμημάτων ΑΕΙ στην Καστοριά, κουραστήκαμε να ακούμε μόνο για τα κέρδη που θα έρρεαν άφθονα.
    Ένας δεν βγήκε να έχει σκεφθεί πόσοι Καστοριανοί και Καστοριανές θα μπορούσαν αξιοκρατικά να στελεχώσουν αυτές τις Σχολές ή τις εταιρείες.
    Και δεν μιλώ φυσικά για τους άνω των 40 και 50 χρονών, που έχουν πια στρώσει τη ζωή τους μακριά από τη γενέτειρα.
    Μιλώ για ανθρώπους κάτω των τριάντα, τους οποίους ξένα Πανεπιστήμια εμπιστεύθηκαν να διδάσκουν ή εταιρείες στο εξωτερικό να εργαστούν και σε υψηλά κλιμάκια…
    Τι έχει να προσφέρει όμως μια χώρα που επί δεκαετίες δεν έχει καμία σταθερότητα, αλλά βασιλεύει το ράβε-ξήλωνε;
    Γι’ αυτό, όποιος είναι έξω από αυτόν το χορό, ας μη λέει πολλά τραγούδια.
    Γιατί εδώ χρειάζεται Λόγος και όχι φαντασία.

    Μακάρι να άνοιγαν τα μάτια τους κι οι τρανοί στην Καστοριά, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, για να ξαναγυρίσουν τα παιδιά που έφυγαν αλλά αγαπούν τον τόπο που τους γέννησε και τους ανέθρεψε.
    Όλα τ’ άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.
    Γι’ αυτό ερημώνει ο τόπος.
    Γι’ αυτό καταντάμε ένα απέραντο Γηροκομείο, με όλο και λιγότερους νέους, τους οποίους βεβαίως όλοι εκτιμάμε, αλλά - με το συμπάθειο – μάς λείπουν και οι άλλοι.
    Ως πρόσωπα πάντοτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος18/12/20

    Τι θα λέγατε αντί να ζητάμε τα ψίχουλα του σχεδίου για την απολιγνητοποίηση να ζητήσουμε ένα σχέδιο για την απογουνοποίηση της περιοχής; Φυσικά η λέξη απογουνοποιηση δεν αρέσει σε μερικούς που τα οικονομανε παρά την κρίση.
    Το μέλλον της πόλης δεν είναι στην γούνα, και όλοι το ξέρουν, αλλά κανένας δεν θέλει να το παραδεχτεί. Περασμένα μεγαλεία και εξηγώντας τα να κλαις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος18/12/20

    Απογουνοποίηση; Αυτό θεωρείται κάτι καινούριο; Ή παρελθόν;
    Από τα μέσα της δεκαετίας του ‘80 συζητιέται η κρίση της γούνας.
    Από τις αρχές πχ του 2000 μέχρι σήμερα, είκοσι χρόνια, ποια είναι τα στοιχεία που πείθουν ότι η Καστοριά στηρίζει την οικονομία της στη γούνα;
    Πόσοι γουναράδες απέμειναν στην Καστοριά;
    Σήμερα πόσοι μαθαίνουν την τέχνη και ξεκινούν να βιοπορίζονται από αυτήν για το μέλλον;
    Άρα, εδώ και χρόνια έχουμε περάσει στη μεταγουνοποιητική εποχή, το γνωρίζουμε πολύ καλά όλοι, αλλά κανείς δεν έχει την όρεξη να το πει δημοσίως, γιατί θα του φάνε τα σκώτια οι λάτρεις του πατρίου εδάφους.
    Λες και όλοι εμείς που στραφήκαμε σε άλλη εργασία δεν αγαπάμε την Καστοριά.
    Κάποιοι επιμένουν ‘για την τιμή των όπλων’ να διαφημίζουν τα καινούρια ρούχα του βασιλιά.
    Μέχρι να βγει ένα παιδί, όπως σ'εκείνο το παραμύθι με τις μεγάλες αλήθειες, και να φωνάξει ‘ο βασιλιάς είναι γυμνός’
    (και χωρίς γούνα…)
    Επομένως, φίλε, δεν δικαιούμαστε να φέρουμε το συγκεκριμένο θέμα για συζήτηση, γιατί δεν απέχουμε πολύ από το να γίνουμε ρεζίλι, μιας και δεν επηρεαστήκαμε από απόφαση του κράτους, αλλά με τα χεράκια μας βγάλαμε τα ματάκια μας.
    Υπάρχουν όμως άλλα θέματα στα οποία μπορούμε και οφείλουμε να είμαστε διεκδικητικοί, εκτιμώντας τα καλά μας και κοιτώντας μπροστά, διδασκόμενοι από τα λάθη μας.
    Με άλλη ευκαιρία, καλά να είμαστε, μπορούμε να γράψουμε γι’ αυτά τα άλλα θέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ