29.7.22

ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. ΔΑΟΥΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ενεργειακή κρίση


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Το 4ο δημοτικό σχολείο Άργους Ορεστικού


Και τούτο ποιείν, κακείνο μη αφιέναι...


Άρχισε να εκδηλώνεται και να απλώνεται απειλώντας τα εισοδήματα των εργαζομένων και ιδιαίτερα αυτών που ανήκουν στις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις. Το κακό με την ενέργεια είναι ότι συμμετέχει στη διαμόρφωση του κόστους όλων των αγαθών και υπηρεσιών που χρησιμοποιεί ο σύγχρονος άνθρωπος και συνεπώς οι επιπτώσεις της θα είναι εκτεταμένες. 

Η Κυβέρνηση υπόσχεται να την χαλιναγωγήσει και εξαγγέλλει μέτρα στήριξης με την καταβολή επιδομάτων. Η κρίση είναι παγκόσμια και όπως δείχνουν τα πράγματα, θα διανύσει μια αρκετά μακρά περίοδο ανόδου των τιμών, πριν σταθεροποιηθεί και αρχίσει να υποχωρεί. 

Νοιώθουμε δικαιωμένοι στη δημόσια κριτική που ασκήσαμε πριν από λίγους μήνες για την ενεργειακή πολιτική της σημερινής κυβέρνησης στα ενεργειακά. Η λύση στην ενεργειακή αυτάρκεια δεν θα προέλθει από μεγάλες επενδύσεις προς τις οποίες στρέφει αποκλειστικά το ενδιαφέρον της η παρούσα Κυβέρνηση, αλλά και από τις μικρές οι οποίες παράλληλα έχουν το πλεονέκτημα να βελτιώνουν το οικογενειακό εισόδημα και συνεπώς να στηρίζουν την τοπική οικονομία και κοινωνία και μάλιστα σε περιοχές που θα πληγούν ιδιαίτερα, όπως η Δυτική Μακεδονία. 

Ταυτόχρονα δίνει και μια υγιή επενδυτική ευκαιρία στα νοικοκυριά της μεσαίας τάξης να αξιοποιήσουν τις μικρές αποταμιεύσεις τους σε παραγωγικά έργα και όχι στην παραδοσιακή αγορά ακινήτων. Οι αποδόσεις των καταθέσεων στις τράπεζες κοντεύουν να μετατραπούν σε αρνητικές, ενώ με τα χαμηλά επιτόκια χορηγήσεων δίνεται η ευκαιρία για τη σύναψη δανείων από τις εμπορικές τράπεζες. 
Μιλήσαμε για την παροχή δυνατοτήτων στους Δήμους να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά πάνελ στα δημόσια κτήρια τους και να συμψηφίσουν τους λογαριασμούς ρεύματος που πληρώνουν και οι οποίοι δεν είναι ευκαταφρόνητοι. Το φωτεινό παράδειγμα του Δήμου Άργους Ορεστικού πρέπει πάραυτα να μιμηθούν και οι άλλοι Δήμοι της Περιφέρειας.

Η στροφή σε μια άλλη πολιτική πρέπει να ξεκινήσει από την απάλειψη της μη πληρωμής από τη ΔΕΗ της υπερβάλλουσας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στις συμβάσεις που αποκαλούνται Net Metering. Θυμίζει την αλήστου μνήμης εποχή όπου το Ελληνικό Δημόσιο δεν κατέβαλε τόκους για τις οφειλές του προς τους πολίτες ενώ τους επιβάρυνε με ληστρικά επιτόκια για τις οφειλές των πολιτών προς το Δημόσιο!

Οι σκέψεις αυτές ξεκίνησαν πριν από λίγες ημέρες με αφορμή την επίσκεψη μου στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου. Στην είσοδο παρουσιάζεται η μακέτα του λαμπρού αυτού Νοσοκομείου με τεράστια επιφάνεια σε ελεύθερες στέγες από σκυρόδεμα. Δεν θα μπορούσαν αυτές να γεμίσουν με φωτοβολταϊκά για να αποσβέσουν μέρος από την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει το μεγάλο αυτό κτηριακό συγκρότημα; Αν αυτό δεν το επιτρέπει ο Νόμος που επέτρεψε φωτοβολταϊκά πάρκα να στήνονται στον κάμπο της Λάρισας, τότε είμαστε για κλάματα!

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 4 Νοεμβρίου 2021, αρ. φύλλου 1101.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ