28.7.22

ΟΔΟΣ: Kίτρινη κάρτα


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 21.10.2021 | 1100


Τις τελευταίες εβδομάδες, οι (ζώντες) επισκέπτες του Κοιμητηρίου της Καστοριάς βρίσκονται απέναντι στο ασυνήθιστο, μακάβριο αλλά και προκλητικό θέαμα...



«Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για το νέο Κοιμητήριο Καστοριάς στην Νέα Λεύκη. Έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες και μέσα στο 2015 θα ολοκληρωθεί».

πρώην αντιδήμαρχος Α. Αγγελή (2014-2019)
νυν ειδικός σύμβουλος Ι. Κορεντσίδη (2019-2021)


Στην επάνω φωτογραφία, μπορεί να μην διακρίνεται καθαρά, όπως δεν διακρίνεται και το χρώμα, αλλά πρόκειται για… κίτρινη κάρτα! Φαινομενικά δείχνει κωμικό να επικολλούνται —να θυροκολλούνται δεν θα ήταν ποτέ δυνατό άλλωστε— ειδοποιητήρια σε τάφους (!) στο Κοιμητήριο της Καστοριάς. Που ως γνωστό ανήκει στην φροντίδα και ευθύνη του Δήμου Καστοριάς.

Έτσι τις τελευταίες εβδομάδες, οι (ζώντες) επισκέπτες του Κοιμητηρίου της Καστοριάς βρίσκονται απέναντι στο ασυνήθιστο, μακάβριο αλλά και προκλητικό θέαμα των κίτρινων καρτών, προειδοποίησης για εκταφές, που προφανώς απευθύνονται σε οικείους και συγγενείς. Ώστε να δημιουργηθούν κενές… θέσεις ενταφιασμού. 

Η πρωτοβουλία του Δήμου Καστοριάς που αδυνατεί να λύσει το πρόβλημα του νέου κοιμητηρίου είναι από τα «άγραφα». Όχι μόνο επειδή τρομάζει και απειλεί. Ούτε επειδή αποκαλύπτει ότι μάταιος δεν είναι μόνο αυτός ο (επάνω) κόσμος, αλλά ότι αν δεν έχεις τα μέσα και τα έξω, μάταιος μπορεί να αποδειχθεί και ο ταφικός κόσμος. 

Σε ένα κοιμητήριο στο οποίο η κάθε δημοτική αρχή, παραχωρεί προκλητικά και διακριτικά, προνομιακές θέσεις ταφής στους εν ζωή πραγματικά ή κατά φαντασία επωνύμους. Εμποδίζοντας ακόμη και την απλή διέλευση. Και όπου κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα τα κριτήρια επιλογής και… προτεραιοποίησης των κίτρινων καρτών. 

Έστω κι αν καταγράφεται μια κάποια προσπάθεια ελέγχου της κατάστασης στο νεκροταφείο που είναι υπερκορεσμένο ίσως όχι πια και ακίνδυνο. Δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι σύμβουλος του δημάρχου Καστοριάς που διετέλεσε στην αμέσως προηγούμενη δημοτική περίοδο, αντιδήμαρχος και είχε (τότε) υποσχεθεί άμεσα νέο κοιμητήριο. 

Τώρα ωστόσο ένας ακόμη άθλος ολοκληρώνεται: στο πιο εύκολο πεδίο, ήτοι στον τόπο αναπαύσεως όπου κανείς δεν αντιδρά. 

Στην υπερπροσπάθειά τους, παρατηρήθηκε μάλιστα το παράδοξο φαινόμενο ότι κίτρινες προειδοποιητικές κάρτες επικολλούνται ακόμη και ταφικά μνημεία, που αποτελούν σημαντικά δείγματα για την τεχνοτροπία τους, την αισθητική τους και την ιστορία της πόλης (όπως αυτό των φωτογραφιών, του 1926 στο οποίο τοποθετήθηκε "κίτρινη κάρτα"). Και που είναι στοιχεία του πολιτισμού της Καστοριάς, που όφειλε ο Δήμος Καστοριάς, φυσικά διαχρονικά, να καταγράψει, διασώσει και αναδείξει. 

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 21 Οκτωβρίου 2021, αρ. φύλλου 1100.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ