11.7.22

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Άλλη μία συνοικία της Καστοριάς που μαραζώνει. 


Με ποια ακριβώς κριτήρια γνωμοδότησε το δημοτικό συμβούλιο; Ενώ ο πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Καστοριάς κ. Στυλιάδης εισηγήθηκε αρνητικά για το θέμα του 2ου Δημοτικού Σχολείου, ο κ. Κορεντσίδης με το ΔΣ γνωμοδότησαν υπέρ του κλεισίματος του ιστορικού σχολείου!


Ακούγοντας προσεκτικά σε ραδιοφωνική συνέντευξη τον διευθυντή της α/βάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Καστοριάς κ. Αναστάσιο Ξανθόπουλο την τελευταία ημέρα του Αυγούστου, θα διέκρινε κάποιος αρκετές αντιφάσεις στα λεγόμενά του. Ως προς τους λόγους που οδήγησαν τον ίδιο να προτείνει (;) στο υπουργείο Παιδείας την συστέγαση /συγχώνευση δύο σχολικών μονάδων της Καστοριάς. Και δεν αφορά άλλες από αυτές του 2ου Δημοτικού Σχολείου “Ιφιγένεια Διδασκάλου” με το 3ο Δημοτικό της περιοχής του Απόζαρι, πλησίον του Σκαπέρδειου δημοτικού μεγάρου.

Για την ιστορικότητα του κτηρίου που στεγαζόταν μέχρι πρότινος το 2ο Δημοτικό Σχολείο, δεν τίθεται καμία αμφισβήτηση. Όντας το πρώτο επίσημο ελληνικό σχολείο που λειτούργησε στην τουρκοκρατούμενη Καστοριά το 1885, διατήρησε και μεταλαμπάδευσε τόσο την ελληνική γλώσσα, όσο και τα ελληνικά ήθη και έθιμα. Οι περισσότεροι από τους παλιούς Καστοριανούς το θεωρούσαν –και πραγματικά ήταν όπως φάνηκε στο μέλλον– ως τον στυλοβάτη της ελληνικής παιδείας και μόρφωσης απέναντι στις ιστορικές, κοινωνικές, θρησκευτικές και εθνοτικές αντιξοότητες της εποχής στην Δύση της οθωμανικής περιόδου. Ήταν το κτήριο μέσω του οποίου κρατήθηκε ψηλά το ελληνικό φρόνημα.

Το κτήριο της “Μεγάλης Ελληνικής Σχολής” της Καστοριάς που λειτούργησε ανενόχλητο από τους Τούρκους για 27 χρόνια και συνέχισε το έργο του μέχρι το Καλοκαίρι του 2021, έκλεισε μετά πρόταση του κ. Ξανθόπουλου και την γνωμοδότηση (!) a la ”yes sir” του δήμου Καστοριάς. Έκλεισε από Έλληνες και όχι από Οθωμανούς. Ούτε από κάποιον άλλον που θα μπορούσε να είχε τον ρόλο του πασά. Ως εκ τούτο, αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά πως η δημοτική αρχή του κ. Κορεντσίδη και των συνεργατών του, που δεν υπερασπίστηκαν το Σχολείο παραμένει απομονωμένη στον μικρόκοσμο του Σκαπέρδειου, κρατώντας αποστάσεις από την τοπική παράδοση και ιστορία.

Γεγονός που φάνηκε από τον πρώτο κιόλας χρόνο της δημοτικής αρχής του κ. Κορεντσίδη, όταν και ενέπλεξαν επαναστάτες του 1821 με την… απελευθέρωση της Καστοριάς το 1912. Ή αργότερα όταν ένας εκ των αντιδημάρχων του συνυπόγραφε ομιλία του κ. Ραϋμούνδου Αλβανού, που ούτε λίγο ούτε πολύ εμμέσως βέβαια παρουσίασε την εθνική ελληνική ταυτότητα των Καστοριανών ως κατασκευή της διοίκησης.

Αγαπητή ΟΔΟΣ, πολλοί από τους δημότες της Καστοριάς, αναρωτιούνται αν η συγκεκριμένη δημοτική αρχή φέρει τα βασικά γνωστικά στοιχεία της τοπικής Ιστορίας (δεν είναι λίγες οι ιστορικές τους αστοχίες), ώστε να φτάνει στο σημείο να γνωμοδοτεί για την λήψη τόσο σημαντικών αποφάσεων για την Καστοριά. Ή μπορεί να συμβαίνει και το αντίθετο. Όπως υποστηρίζουν αρκετοί, ενδεχομένως να γνωρίζουν μέρος της τοπικής Ιστορίας και να πράττουν με τον συγκεκριμένο τρόπο, εξυπηρετώντας αποκλειστικά προσωπικές επιλογές και φιλοδοξίες. Αλλά καλά θα ήταν να διαχωρίσω την θέση μου από τέτοιες σκέψεις. 

Στα μάτια των περισσοτέρων Καστοριανών, ο εκτελεστικός παράγοντας του υπουργείου Παιδείας για την α/ βάθμια Εκπαίδευση στον νομό Καστοριάς κ. Ξανθόπουλος έδωσε ακόμη μια ιστορική “μαχαιριά” στο ήδη παραδομένο “σώμα” της τοπικής Ιστορίας με την συγκατάθεση της δημοτικής αρχής του κ. Κορεντσίδη. Μπορεί εν γνώσει του, μπορεί και όχι. Ως νεότερος συμπολίτης δεν είναι πράγματι υποχρεωμένος να γνωρίζει την παράδοση της πόλης. Όλα τα παραπάνω όμως αγαπητή ΟΔΟΣ, δεν τα γνώριζαν όσοι ψήφιζαν υπέρ της απόφασης του για κλείσιμο του 2ου Δημοτικού Σχολείου; Με ποια ακριβώς κριτήρια γνωμοδότησε το δημοτικό συμβούλιο; Γιατί τα κριτήρια της συγχώνευσης σχολικών μονάδων είναι πολύ συγκεκριμένα και από όσο φάνηκε εκ του αποτελέσματος, φάνηκε να μην τα μελέτησαν καθόλου ή σχεδόν αμελώς.

Πάντως παρά τα όσα φτάνουν σιγά-σιγά στο φως της δημοσιότητας ή όσα επιλέγουν να διαρρέουν δεξιά και αριστερά οι γνωστοί άγνωστοι ακριβοπληρωμένοι σύμβουλοι της δημοτικής αρχής, ο μόνος διασωθέντας του δημοτικού ναυαγίου είναι ο πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του δήμου Καστοριάς κ. Δημήτριος Στυλιάδης. Ο οποίος αν και εισηγήθηκε αρνητικά επί του ζητήματος, ο κ. Κορεντσίδης γνωμοδότησε υπέρ του κλεισίματος του ιστορικού σχολείου!

Δηλαδή αγαπητή ΟΔΟΣ, για να καταλάβουν ακόμα καλύτερα οι αναγνώστες σου, ο κ. Κορεντσίδης γνώριζε ή όχι πως το υφιστάμενο μαθητικό δυναμικό του 2ου Δημοτικού Σχολείου είναι μεγαλύτερο από του 3ου Δημοτικού γνωμοδοτώντας με τον τρόπο που το έπραξε; Αν το γνώριζε, μπορεί ο ίδιος ή κάποιος εκ των ακριβοπληρωμένων συμβούλων του να εξηγήσει στους πολίτες γιατί αγνόησε μία εκ των νομοθετικών προϋποθέσεων για τις συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων; Ή μήπως διαθέτουν μεταφυσικές γνώσεις για το μελλοντικό μαθητικό δυναμικό των δύο σχολικών μονάδων;

Αλλά και στην περίπτωση που δεν γνώριζε, γιατί δεν φρόντισε να ενημερωθεί από τους συμβούλους του για το συγκεκριμένο πλεονέκτημα της μιας σχολικής μονάδας έναντι της άλλης; Μήπως τελικά δεν γνώριζε ούτε το πολυπληθές γκρουπ συμβούλων του για το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο; Και εν τέλει, φέρουν ή όχι τις γνώσεις που πρέπει να έχουν όλοι αυτοί που πληρώνονται από το υστέρημα των δημοτών για να συμβουλεύουν τον δήμαρχο που υπηρετούν ή απλά κατέχουν μια ακριβοπληρωμένη θέση κάνοντας πράξη το «μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει» και όλα καλά στην τσέπη τους;



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
«Είμαι εξοργισμένη με την εγκληματική του απόφαση, ο υπουργός Παιδείας φτιάχνει πανεπιστήμιο Κοζάνης και όχι Δυτικής Μακεδονίας... το λέω ευθέως, κάποιοι θα πρέπει...»


Γνώριζε ο δήμαρχος κ. Κορεντσίδης «τις ιδιαίτερες κοινωνικές και δημογραφικές επιπτώσεις», σύγκρινε τις δύο περιοχές και έκρινε πως η περιοχή του Απόζαρι θα έβγαινε ζημιωμένη αν μεταφερόταν το 3ο Δημοτικό Σχολείο; Γιατί αν δεν με απατά η γνώση μου, η ευρύτερη περιοχή πλησίον του δημαρχείου και καθ’ όλο το μήκος της βόρειας παραλίας, σφύζει από ζωή αν αναλογιστεί κανείς και τους χώρους εστίασης που βρίσκονται εντός της συγκεκριμένης ακτίνας. Ή μήπως όχι; Εκτός και αν όλα αυτά μπορεί να τα συναντήσει κανείς στην ευρύτερη συνοικία της Ελεούσης, Παλαιού Νοσοκομείου, Αγίων Θεολόγων κ.α. Μάλλον κάτι τέτοιο θα φαντάζεται ο καλύτερος δήμαρχος όλων των εποχών. Δεν εξηγείται διαφορετικά αγαπητή ΟΔΟΣ.

Άσε δε, που και «οι ιδιαίτερες γεωγραφικές και κλιματολογικές συνθήκες» που επικρατούν στις δύο περιοχές που φιλοξενούν τα δύο σχολεία κατά την διάρκεια του χειμώνα, φαίνεται να μην παίζουν ιδιαίτερο ρόλο. Σύμφωνα πάντα με την πολιτική κρίση του κ. Κορεντσίδη. Το 3ο Δημοτικό Σχολείο μοιάζει στα μάτια του ίδιου να τοποθετείται κάπου στον Ισημερινό, με μέση θερμοκρασία περί των 25 βαθμών Κελσίου, λουζόμενο ολημερίς από τον ήλιο.

Αλλά ακόμα και να είναι ευθυγραμμισμένος με την πραγματικότητα όντας γνώστης (;) των κλιματολογικών συνθηκών, τα παραπάνω έξοδα για θέρμανση που θα δαπανήσει ο δήμος Καστοριάς –συγκρινόμενα με εκείνα που θα απαιτούνταν για το 2ο Δημοτικό Σχολείο– φαίνεται να μην τον απασχολούν. Εξάλλου οι υπερφορολογημένοι δημότες θα τα πληρώσουν, όχι ο ίδιος υπερασπιζόμενος την γνωμοδότηση της δημοτικής του αρχής.

«Αποφάσεις ανεξαρτήτου κόστους παίρνει ο δήμαρχος, δεν είναι κανένα κορόιδο για να τις πληρώσει, υπάρχουν οι πολίτες» είπαν κάποιοι. «Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν» αναφώνησαν κάποιοι άλλοι, από τους οποίους σαφώς και διαχωρίζω την θέση μου. Ο δήμαρχος της καρδιάς τους έχει γνώση. Αυτόν ξέρουν, αυτόν εμπιστεύονται. Και εκεί που φαίνεται να δείχνει λιγοστό παραπάνω ενδιαφέρον για την υλοποίηση των δικών του προσωπικών φιλοδοξιών φαίνεται να καταφέρνει. 

Με το αζημίωτο φυσικά. Όχι για τον ίδιο, αλλά για την ίδια την πόλη. Όπως για παράδειγμα, η απόφασή του για την στέγαση του 3ου Λυκείου Καστοριάς στο κτήριο της Αρχιτεκτονικής Σχολής στην πλατεία της Κουμπελίδικης, για το οποίο δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ για να υποδεχθεί Πανεπιστημιακή Σχολή. Βάζοντας έτσι οριστική ταφόπλακα στην υπόθεση “Πανεπιστήμιο” για την Καστοριά και στο μέλλον της ίδια της πόλης.

Βλέπεις αγαπητή ΟΔΟΣ, ο στόχος του κ. Κορεντσίδη για την μεταστέγαση του 3ου Λυκείου στον χώρο της Κουμπελίδικης ως δια μαγείας συμφώνησε με την εισήγηση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς. Στην συγκεκριμένη εισήγηση φαίνεται να ήταν πλήρως ενημερωμένος και καλά διαβασμένος. Και παρόλο που ο ίδιος είχε προδικάσει την όποια απόφαση του υπουργείου Παιδείας, μέσω ραδιοφωνικής του συνέντευξης τον Νοέμβριο του 2020 (!) σε τοπικό σταθμό, πριν λίγες ημέρες ήρθε και η οριστικοποίηση της μεταστέγασης. Μάλλον ο δήμαρχος Καστοριάς, εκτός όλων των άλλων έχει και διορατικότητα. Δεν το λες και λίγο. 

Αλλά παραμένει ανεξήγητο το γεγονός πως στην μια περίπτωση δεν έπραξε απολύτως τίποτα για να διασωθεί το ιστορικότερο κτήριο εκπαίδευσης της Καστοριάς (2ο Δημοτικό Σχολείο) παρά μόνο γνωμοδότησε πειθήνια υπέρ μιας λύσης που είναι στην πλευρά των δικών του παιδικών/μαθητικών αναμνήσεων με την διατήρηση του 3ου Δημοτικού Σχολείου. Και από την άλλη φαίνεται να κούνησε γη και ουρανό για να μετουσιωθεί το προσωπικό του “όραμα” για την μεταστέγαση του 3ου Λυκείου στο κτήριο της Αρχιτεκτονικής. Κοινός παρανομαστής και των δύο αποφάσεων η ικανοποίηση των προσωπικών απόψεων τους. Και καθόλου μπράβο τους.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com

ΥΓ. «Είμαι εξοργισμένη με την εγκληματική του απόφαση. Ο υπουργός Παιδείας φτιάχνει πανεπιστήμιο Κοζάνης και όχι Δυτικής Μακεδονίας. Αγωνίστηκα πήρα την διαβεβαίωση από τον ίδιο τον υπουργό, παρουσία και του υπουργού Επικρατείας. Το λέω ευθέως κάποιοι υπουργοί θα πρέπει να φοράνε παντελόνια», είχε πει η κ. Μαρία Αντωνίου για την Αρχιτεκτονική Σχολή. 
–Σήμερα άραγε τι φοράνε οι υπουργοί και οι δήμαρχοι, κυρία επικεφαλής;


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Σεπτεμβρίου 2021, αρ. φύλλου 1095.

Σχετικά:

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος14/7/22

    Θα πρέπει να αισθάνθηκε αρκετά άβολα ο δήμαρχος Καστοριάς διαβάζοντας την ανακοίνωση του Δήμου Άργους η οποία έλεγε ότι τα έργα που εκτελούνται στον Δήμο Άργους από το '19 μέχρι και σήμερα ανέρχονται στα 73 εκατομμύρια ευρώ.....!!!!!
    Τα σχόλια δικά σας....

    Έρρωσθε

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος14/7/22

    Στα 73 εκατομμύρια είναι και οι εγκαταστάσεις για το οικολογικό ράλι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος15/7/22

      Μία ερώτηση στο δημαρχείο θα σου λύσει την απορία.....ίσως.
      Εγώ μεταφέρω την είδηση...

      Έρρωσθε

      Δημήτριος Αγιασοφίτης

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος15/7/22

      διάβασα την είδηση και σκέφτηκα ότι θα ξέρεις και λεπτομέρειες

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ