31.7.22

ΟΔΟΣ: Κασσάνδρα


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 21.10.2021 | 1100


Ποιος άραγε θα μπορούσε να διανοηθεί, μόλις στις αρχές Μαρτίου 2020 ότι αρκεί και μόνο ένας ιός για να προκαλέσει μια τόσο μεγάλη δυστυχία; Άλλο τόσο όμως συγκλονιστική είναι η συλλογική απάθεια γύρω απ’ αυτό το γεγονός. Ποτέ δεν θα δοθεί η ευκαιρία να ακούσουμε από κανένα αθώο θύμα (όπως ήταν και ο μακαριστός μητροπολίτης Καστοριάς), τι θα παρέλειπε απ’ όσα έπραξε. Κι όμως, η αιτία του θανάτου των νεκρών, έχει αποκλειστεί από την δημόσια συζήτηση στην Καστοριά.



ΜΕ 79 ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΘΑΝΑΤΟΥΣ από κορωνοϊό από την αρχή της πανδημίας στο τέλος Μαρτίου 2020 (δηλαδή στην διάρκεια μόλις είκοσι περίπου μηνών) η κατάσταση στον Νομό Καστοριάς (Περιφερειακή Ενότητα) αντί να σταθεροποιείται ή να βελτιώνεται, επιδεινώνεται.

Ο αριθμός των νεκρών είναι συγκλονιστικός. Με πρόχειρη αναγωγή σημαίνει, ότι χάθηκαν άδικα ζωές 79 συμπολιτών μας και βυθίστηκαν στο πένθος, εκατοντάδες ή και χιλιάδες άλλοι, συγγενείς και φίλοι. Οι 79 αυτοί αθώοι άνθρωποι, μέχρι την εμφάνιση της πανδημίας, είχαν διαφορετικό προσδόκιμο χρόνο ζωής, ενώ οι ίδιοι σίγουρα είχαν σχέδια γι’ αυτήν.
 
Ποιος άραγε θα μπορούσε να διανοηθεί, μόλις στις αρχές Μαρτίου 2020 ότι αρκεί και μόνο ένας ιός για να προκαλέσει μια τόσο μεγάλη δυστυχία; Άλλο τόσο όμως συγκλονιστική είναι η συλλογική απάθεια γύρω απ’ αυτό το γεγονός.
 
Η απάθεια περιλαμβάνει όχι μόνο ηλικιωμένους, νέους ή όχι, άνδρες και γυναίκες. Αλλά επώνυμους και ανώνυμους, πλούσιους και… πένητες. Στο τοπικό πάντα πλαίσιο, θύμα της ήταν και ο μακαριστός μητροπολίτης Καστοριάς Σεραφείμ, για τον οποίο η ΟΔΟΣ συχνά επαναλαμβάνει πώς χάθηκε πολύ νέος και τόσο άδικα.
 
Ίσως και για λόγους που σχετίζονται με την πρόσκαιρη λήθη της θνητότητας, που υποδαυλίστηκε από την βαθειά πίστη ή την πλάνη της υψηλής αναγνώρισης που απολάμβανε. Ποτέ δεν θα δοθεί η ευκαιρία να ακούσουμε από κανένα αθώο θύμα, τι θα παρέλειπε απ’ όσα έπραξε. Κι όμως, η αιτία του θανάτου των νεκρών, έχει αποκλειστεί από την δημόσια συζήτηση στην Καστοριά.
 
Αυτό όμως, δεν δικαιολογείται. Πολύ περισσότερο που η Καστοριά βρέθηκε από την αρχή στο επίκεντρο των πανελλήνιων αρνητικών ρεκόρ στην υπόθεση της πανδημίας. Στην συνέχεια, όσοι υποπτεύονταν πανελλήνια δυσφημιστική προπαγάνδα σε βάρος της Καστοριάς, που επιβουλεύτηκαν την... τουριστική της ανάπτυξη, στα μάτια τους ήταν άμωμη και αμίαντη, διαψεύστηκαν. Ξεφύτρωσε η κατηγορία των αρνητών και ψεκασμένων. Ενώ και στο τέλος αυτής της χρονικής περιόδου, και πάλι η Καστοριά βρέθηκε στο "κόκκινο". Αν και ήδη από τον Σεπτέμβριο είχαν επιβληθεί περιορισμοί στην ελεύθερη κυκλοφορία και άλλα μέτρα για αρκετό χρόνο, αυτά δεν απέδωσαν.
 
Το γεγονός ότι συνολικά η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί κόκκινη ζώνη για τον κορωνοϊό, αφού σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά σε ποσοστό εμβολιασμένων, είναι μια εξήγηση. Όπως αναλύεται, η μεσαιωνική επίδραση μερίδας του κλήρου και των μοναστηριών ενδυναμώνει το παράλογο αντιεμβολιαστικό κίνημα, είναι μια από τις αιτίες.
 
Κάτι αντίστοιχο λέγεται ότι συμβαίνει και στο μουσουλμανικό στοιχείο της Θράκης. Σχηματίζεται έτσι ένα κοινό φονταμενταλιστικό μέτωπο αρνητών, που γίνονται πρόθυμοι «μάρτυρες» της πίστης, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο που προκαλούν στους άλλους και τους εαυτούς τους. Μια μορφή διαθρησκειακής τζιχάντ.

Η κατάσταση στην Ρουμανία, την Βουλγαρία, την Ρωσία ή άλλες περιοχές με… βαθιά πίστη, πιστοποιεί την πρωτοφανή αλήθεια. Όμως όλα αυτά, δεν παρέχονται ως δικαιολογία και δεν δικαιολογούν αδιαφορία. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η κατάσταση αυτή όχι μόνο δεν θα ευνοούσε επανάπαυση, αλλά αντίθετα θα έπρεπε να προκαλεί εγρήγορση.



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Ενημερώνονται οι πολίτες της Καστοριάς για τα περιττά ή απλά δευτερεύοντα, αλλά αγνοούν πλήρως το ηφαίστειο του κορωνοϊού. Θα έπρεπε κανονικά η Καστοριά να βρίσκεται ήδη σε συναγερμό και το πολιτικό προσωπικό της, παντού, σε Καστοριά, Άργος Ορεστικό να έχει ευαισθητοποιηθεί στον μέγιστο επίπεδο και βαθμό. Με καθημερινές παρεμβάσεις. Αντ’ αυτών, αυτό που συναντά κανείς στην Καστοριά είναι η σιγή και η αδιαφορία.



* * *
 
ΤΟ ΑΚΟΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ για την Καστοριά είναι ότι από αυτούς τους 79 θανάτους, οι επτά (7), δηλαδή ποσοστό κοντά στο 9% των συνολικών θανάτων από την αρχή της πανδημίας, σημειώθηκαν μόνο στο πρώτο δεκαπενθήμερο του μηνός Οκτωβρίου 2021. Δηλαδή τώρα! Μέσα σε λίγες μόνο ημέρες.
 
Και αυτή είναι μια στατιστική που θα έπρεπε λογικά να προκαλέσει τον σεισμό και συναγερμό στην Καστοριά. Σημειώνεται ότι στο ίδιο πρώτο δεκαπενθήμερο Οκτωβρίου 2021 η Π.Ε. (Νομός) Κοζάνης με υπερτριπλάσιο πληθυσμό απ’ αυτόν της Καστοριάς ήλθε δεύτερος (2ος) στην σειρά, με έξι απώλειες αθώων, ακολουθώντας πίσω τους κατά πολύ η Φλώρινα και τα Γρεβενά.
 
Θα έπρεπε λοιπόν κανονικά η Καστοριά να βρίσκεται ήδη σε συναγερμό και το πολιτικό προσωπικό της, παντού, σε Καστοριά, Άργος Ορεστικό να έχει ευαισθητοποιηθεί στον μέγιστο επίπεδο και βαθμό. Με καθημερινές παρεμβάσεις. Αντ’ αυτών, αυτό που συναντά κανείς στην Καστοριά είναι η σιγή και η αδιαφορία.

Δύο μόλις μήνες πριν τα Χριστούγεννα και την έναρξη της εορταστικής περιόδου, που κορυφώνεται με το καρναβάλι της Καστοριάς, η περιοχή έχει ξεπεράσει ακόμη και τα κατακόκκινα επίπεδα και οι προοπτικές είναι απολύτως αβέβαιες και μελαγχολικές. Η Καστοριά διεκδικεί την αρνητική πρωτιά στην Βόρεια Ελλάδα και η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη από την αντίστοιχη, ένα έτος πριν.
 
Και ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα (και αντίστοιχα στον υπόλοιπο κόσμο) εν όψει και του επερχόμενου χειμώνα, κρίνεται αναγκαίος και συνιστάται ο προαιρετικός εμβολιασμός με την αναμνηστική 3η δόση, στην Βόρεια Ελλάδα, την Καστοριά πιο ειδικά, πυκνώνουν τα σύννεφα με τους ιθύνοντες αγρόν να αγοράζουν!

Κυριαρχεί η απουσία συστηματικής και υπεύθυνης ενημέρωσης. Βασικά από το κλιμάκιο της υπηρεσίας της πολιτικής προστασίας στην περιοχή, την Αντιπεριφέρεια, το Νοσοκομείο Καστοριάς που επίσης θα άρμοζε να εκδίδει αυτοτελώς ανακοινώσεις και σε καθημερινή βάση αν αυτό είναι δυνατό. Μόνο με αυτόν τον τρόπο ίσως διατηρούνταν το αίσθημα της προσοχής. Αλλά και στο επίπεδο των τριών Δήμων, η κατάσταση είναι ακόμη πιο απογοητευτική.
 
Ενημερώνονται οι δημότες, πολίτες και κάτοικοι της Καστοριάς τέλος πάντων, για τα περιττά ή απλά δευτερεύοντα, αλλά αγνοούν πλήρως το ηφαίστειο του κορωνοϊού. Που παρά τους όσους εμβολιασμούς έχουν γίνει, διατηρούν την Καστοριά στο επίπεδο της "Σπιναλόγκα".



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Μόνο που η απάθεια των υπευθύνων, πολιτικών αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων δεν προσφέρει λύσεις και δεν εγγυάται την ασφάλεια. Και ειδικά εάν επιτραπούν μαζικές εκδηλώσεις όπως οι εορτασμοί των καρναβαλιών. Και στα σίγουρα δεν χρειάζεται να είναι κανείς "Κασσάνδρα" για να υποστηρίξει, ότι πρέπει να γίνει κάτι από τώρα.



* * *
 
ΤΟ ΔΥΣΑΡΕΣΤΟ ΕΙΝΑΙ πως οι ιθύνοντες (της Καστοριάς) προτιμούν να επιχαίρουν και να καμαρώνουν για το γεγονός ότι η περιοχή βγήκε αλώβητη από την κακοκαιρία «Μπάλλος». Που άλλωστε πέρασε ελαφρά από τα μέρη αυτά. Προτιμούν να σφυρίζουν αδιάφορα, όπως και για όλα τα υπόλοιπα σοβαρά ζητήματα. Επιλέγουν και επιμένουν να ράβουν κουστούμια και τουαλέτες για την υποδοχή του νέου μητροπολίτη Καστοριάς κ. Καλλινίκου. Ή και να γνωρίζουν τους κύκλους που άρχισαν να τον απεργάζονται.
 
Αποφεύγουν επίσημα να αναφέρονται με πρακτικό τρόπο στις δυσχέρειες του επερχόμενου χειμώνα, για το μέγιστο πρόβλημα της ανόδου των τιμών των καυσίμων θέρμανσης και τα προβλήματα που θα προκαλέσει, επιπρόσθετα στα όσα υπάρχουν ήδη. Κανείς λόγος δεν γίνεται φυσικά για μείωση των σκανδαλωδώς υψηλών (ακριβών) δημοτικών τελών που επέβαλε ο κ. Κορεντσίδης, την ίδια ώρα που αποτελεί πανελλήνια είδηση η προσπάθεια της πολιτείας να μειώσει τις συνέπειες από την κούρσα τιμών στα καύσιμα.
 
Πιστεύουν, εκεί στην "Ώρα για δουλειά", ότι μπορούν να ασχολούνται με δευτερεύουσας σημασίας ζητήματα που αφορούν την ιστορία ή την κεντρική πολιτική σκηνή, και δεν παρουσιάζουν κανένα απολύτως ρεαλιστικό σχέδιο για την περιοχή, είτε σε επίπεδο έργων και πράξεων. Είτε ακόμη και σε επίπεδο προγραμματισμού. Είναι φανερό, ότι αν απλά δεν κρύβονται από τα προβλήματα που βρήκαν αλλά και κάποια απ’ αυτά προκάλεσαν, κρύβονται από τον κόσμο της Καστοριάς. Όπως κρύβονται και πίσω από το δάκτυλό τους.
 
Επιστημονικά δεν είναι δυνατό να εξηγηθεί, ιδίως από μια εφημερίδα το γεγονός, ότι παρά τους όσους εμβολιασμούς, ο αριθμός των νεκρών στην Καστοριά φλερτάρει με την εκατόμβη.
 
Μόνο που η απάθεια των υπευθύνων, πολιτικών αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων δεν προσφέρει λύσεις και δεν εγγυάται την ασφάλεια. Αν στις αρχές αυτού του Οκτωβρίου και ενώ προηγουμένως ίσχυσαν και εφαρμόστηκαν μέτρα, η Καστοριά είχε 7 τραγικές απώλειες, μπορούν άραγε να είναι αισιόδοξες οι εκτιμήσεις για το τι θα μπορούσε να συμβεί, με ανοικτά τα καφέ μπαρ, την αλόγιστη παραβίαση των κανόνων ασφάλειας, με την άφιξη του χειμώνα και τα κρύα του.
 
Και ειδικά εάν επιτραπούν μαζικές εκδηλώσεις όπως οι εορτασμοί των καρναβαλιών. Και στα σίγουρα δεν χρειάζεται να είναι κανείς "Κασσάνδρα" [1] για να υποστηρίξει, ότι πρέπει να γίνει κάτι από τώρα. Ώστε η Καστοριά να περάσει όσο το δυνατό ανώδυνα από το "Πέρασμα της Κασσάνδρας" [2]. Και στο τέλος αυτής της εποχής του κορωνοϊού, να μην απομείνει κληρονομία ο όρος "Castoria Crossing" [2].



[1] Κασσάνδρα. Στην ελληνική μυθολογία η Κασσάνδρα ήταν κόρη του βασιλιά της Τροίας Πριάμου και της Εκάβης και δίδυμη αδελφή του Έλενου. Ο θεός Απόλλων έδωσε στην Κασσάνδρα το χάρισμα της μαντικής και ζήτησε τον έρωτά της ως αντάλλαγμα. Η Κασσάνδρα όμως αρνήθηκε. Τότε ο θεός την εκδικήθηκε δίνοντάς της την κατάρα του να μη δίνει κανένας πίστη στις προφητείες της. Το χάρισμα της μαντικής παρέμεινε, όχι όμως της πειθούς. Στη σύγχρονη εποχή έχουν επικρατήσει από τον μύθο, ιδίως μάλιστα στον ελληνικό πολιτικό λόγο, εκφράσεις όπως «θα διαψευσθούν οι ποικιλώνυμες Κασσάνδρες» ή «μην ακούτε τις Κασσάνδρες» κλπ. Αυτές οι εκφράσεις είναι λογικά αναντίστοιχες προς τον αρχαίο μύθο, αφού όλες οι προφητείες της Κασσάνδρας αποδεικνύονταν αληθινές, ασχέτως εάν δεν τις πίστευαν όσοι τις άκουγαν.

[2] "Το πέρασμα της Κασσάνδρας" (The Cassandra Crossing), είναι ένα θρίλερ διεθνούς συμπαραγωγής του 1976 σε σκηνοθεσία Τζωρτζ Κοσμάτου, βασισμένο σε ένα μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Κατζ και παίρνουν μέρος ένα καστ αξιόλογων ηθοποιών: Ρίτσαρντ Χάρις, Σοφία Λόρεν, Μπαρτ Λάνκαστερ, Άβα Γκάρντνερ. 
Τρεις τρομοκράτες διεισδύουν στην έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη. Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυροβολισμών με τους φρουρούς, κατά λάθος θα σπάσουν ένα δοχείο που περιέχει βακτήρια μιας θανατηφόρας νόσου. Ένας από τους τρομοκράτες θα σκοτωθεί από τα πυρά, ένας θα τραυματιστεί σοβαρά και θα συλληφθεί, ενώ ο τρίτος καταφέρνει να δραπετεύσει και να φτάσει στο σιδηροδρομικό σταθμό και θα μπει σε ένα τραίνο, το οποίο εκτελεί δρομολόγιο από τη Γενεύη στη Στοκχόλμη. Χωρίς να το γνωρίζει ο ίδιος τρομοκράτης θα μεταφέρει μαζί του βακτήρια της νόσου, όπου και θα αρχίζει να εξαπλώνεται μεταξύ των επιβατών του τραίνου, που αργότερα αναγνωρίζεται ως πνευμονική πανούκλα. Ο αμερικανός συνταγματάρχης Μακένζι, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την κατάσταση, αποφασίζει να στείλει το τραίνο και να βάλει σε καραντίνα στον μισό-εγκαταλειμμένο σταθμό Γιάνοβ, κοντά στον οποίο υπήρχε κάποτε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου πολέμου. Το μονοπάτι για αυτό το σταθμό θα πρέπει όμως να περάσει από μια παλιά ερειπωμένη γέφυρα γνωστή και ως το "Πέρασμα της Κασσάνδρας", με τον κίνδυνο όμως να καταρρεύσει κατά τη διάρκεια της διέλευσης του τραίνου και όλοι όσοι βρίσκονται στο τρένο ίσως να πεθάνουν.


Φωτογραφία: Μαξ Κλίνγκερ (1857-1920) Κασσάνδρα (1895) Μουσείο Καλών Τεχνών της Λειψίας.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 21 Οκτωβρίου 2021, αρ. φύλλου 1100



1 σχόλιο:

  1. Ευθύμιος Νάτσης [fb]31/7/22

    Κανείς ακόμα από τους εκκλησιαστικούς κύκλους δεν ζήτησε συγνώμη για την προσέγγιση και την παρότρυνση προς το εκκλησίασμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ