10.8.22

Λόγος & Αντίλογος


To Ανατολικό Βερολίνο με θέα προς το Δυτικό.

Περί πολιτικής

[Με αφορμή την ανακοίνωση της "Λαϊκής Συσπείρωσης Καστοριάς"]


Είναι τόσο ταμπού να  αναφερθείς στο κακό παρελθόν του ΚΚΕ, όσο κακή η ιδέα να υπάρχει πλαζ γυμνιστών στις ζεστές ακτές του Ιράν.


Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Έμεινα εντυπωσιασμένος, αρνητικά όμως, που όπως διάβασα στο προηγούμενο φύλλο, ένας συνδυασμός του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς, και συγκεκριμένα η "Λαϊκή Συσπείρωση" εξέδωσε (επιτέλους μία) ανακοίνωση. Αναφέρομαι στο «επιτέλους μία» διότι οι δημοτικές παρατάξεις στην Καστοριά, πολιτεύονται με χειρότερη μακαριότητα, απ’ αυτή της πλειοψηφίας.
 
Η "Λαϊκή Συσπείρωση" της Καστοριάς παρενέβη, για να τοποθετηθεί στην παρεμπίπτουσα τοπική συζήτηση για τον «αντικομμουνισμό» και τις τοποθετήσεις στο διαδίκτυο, επώνυμες ανώνυμες. Μπορεί η συζήτηση για τον «αντικομμουνισμό», να έχει περάσει πια στα ψιλά της επικαιρότητας και τα ανοικτά προβλήματα της Καστοριάς να παραμένουν άλυτα, ωστόσο η "Λαϊκή Συσπείρωση" προτίμησε να ενοχληθεί μόνο για τον πρώτο. 
 
Αντί ο δημοτικός συνδυασμός να βομβαρδίζει την δημοτική πλειοψηφία για τις παραλείψεις της, τον βίο και την πολιτεία της, αντί να παρεμβαίνει με προτάσεις για την Καστοριά, εξαπέλυσε μύδρους για όσους κάνουν το μοιραίο λάθος να δηλώσουν, άμεσα ή έμμεσα, ότι είναι αντικομμουνιστές.

Θα μπορούσα να παραδεχθώ λοιπόν πως μου μοιάζει αληθινά εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο συνδυασμός αυτός, με καστοριανή αφορμή, επικεντρώθηκε σε ένα ευρύτερο πολιτικό ζήτημα (τον λεγόμενο «αντικομμουνισμό») με ιστορικές προεκτάσεις.
 
Αναρωτήθηκα αρχικά, για ποιο λόγο είναι τόσο καταδικαστέο να είναι κάποιος εναντίον του κομμουνισμού; Αυτό στ' αλήθεια δεν το κατάλαβα. Για δεκαετίες πασχίζω να το εξηγήσω:
 
Έχει περάσει μισός αιώνας περίπου από την νομιμοποίηση του ΚΚΕ αλλά η συζήτηση γι’ αυτό, και ειδικά για το παρελθόν του μοιάζει αδύνατη, αδιανόητη. Είναι τόσο ταμπού να αναφερθείς στο κακό παρελθόν του, όσο κακή η ιδέα να υπάρχει πλαζ γυμνιστών στις ζεστές ακτές του Ιράν.
 
Όπως επίσης, δεν κατάλαβα γιατί πρέπει να αυτο-φιμώνεται κάποιος; Γιατί θα πρέπει να μη διανοείται να βάλει στο στόμα του, πόσο μάλλον να κρίνει τα λάθη του ΚΚΕ του παρελθόντος. Τι είναι το ΚΚΕ, έχει το αλάθητο; Λάθη κάνουν ή έκαναν όλοι οι υπόλοιποι και κρίνονται, αλλά όχι το ΚΚΕ;
 
Και εν τέλει άλλο θέμα, τοπικής επικαιρότητας ας πούμε, που να εμπνέει δυναμική παρέμβαση, δεν υπάρχει για να απασχολεί την "Λαϊκή Συσπείρωση";
 
Επίσης απ' όσα κατάλαβα από την ανακοίνωση, ο δημοτικός συνδυασμός μετά βδελυγμίας αποστρέφεται την θεωρία των δύο άκρων. Βάλλει εναντίον όσων, πιστεύουν ότι ο κομμουνισμός, όπως τουλάχιστον εφαρμόστηκε στο παρελθόν και εφαρμόζεται σε ελάχιστα κράτη του κόσμου (λόγου χάρη στην Βόρεια Κορέα και την Κίνα), είναι ολοκληρωτικό πολίτευμα. Και σε όσους υποστηρίζουν ότι στην ουσία, παρουσιάζει ομοιότητες με χαρακτηριστικά του φασισμού.
 
Ακόμη και να είναι λάθος ή απλά υπερβολή αυτή η υπεραπλούστευση, γιατί στ' αλήθεια είναι βλασθημία να το υποστηρίζει κάποιος; Οι Χίτλερ και Μουσολίνι με σοσιαλιστικές ιδέες και κόμματα δεν ξεκίνησαν την επέλασή τους; Ή κάνω λάθος; Ναζί και φασίστες δεν αποδείχθηκαν;
 
Αυτή η αντιστροφή της πραγματικότητας όπως την προσεγγίζει κάποιος που διαφωνεί με το παλιό ΚΚΕ, και αντίθετα η αγιοποίηση του παρελθόντος αυτού του κόμματος, μού είναι ακατανόητη. Γι αυτό και επαναλαμβάνω πως δεν κατάλαβα, για ποιο λόγο είναι έγκλημα καθοσιώσεως να δηλώνει κάποιος αντικομμουνιστής.
 
Βέβαια από γκάφες, υπάρχουν πολλές. Όπως η γκάφα των Ζήση Τζηκαλάγια και Μαρίας Αντωνίου να συμμετέχουν ταυτόχρονα με γραφικούς, τους ναζιστές και ακροδεξιούς, στις γιορτές για το Βίτσι, δεν έχει προηγούμενο.
 
Με τον τρόπο τους «νομιμοποιούν» τα εκτρώματα αυτά και δίνουν δικαίωμα στον καθένα να διδάσκει την Δημοκρατία και την Ελευθερία. Όπως και το ΚΚΕ να επιτυγχάνει αποκλεισμούς βουλευτών επειδή άσκησαν κριτική την προϊστορία του. Το πέτυχαν ήδη με ένα βουλευτή, για τις απόψεις του! Και έχουν τρομοκρατήσει όποιον διανοείται να πιστεύει τα ίδια. 
 
Κατά την γνώμη μου η ιστορία με τα άβατα στην κριτική, πρέπει να σταματήσει. Άλλωστε στην Καστοριά βιώνουμε την δημοτική ζωή, που παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με την ατμόσφαιρα σε ένα τυπικά κομμουνιστικό καθεστώς:
 
Όσοι χειροκροτούν δημόσια και προβάλλουν την δημοτική κατάσταση, περνούν ζωή και κότα. Η νομενκλατούρα της Καστοριάς με τα όλα της. Όσοι όμως την επικρίνουν, μπορεί να μην υφίστανται την δημόσια αντίρρηση και αποδοκιμασία τύπου Παφύλη, Νίκου Δένδια και "Λαϊκής Συσπείρωσης". Αλλά ακόμη χειρότερα κι’ από το ΚΚΕ, στην Καστοριά του 2021 «τιμωρούνται» παραδειγματικά με άλλους τρόπους. Οι προγραφές είναι μάλιστα και πιο σύγχρονες: ξεχύνονται στο διαδίκτυο οι συκοφάντες της ανωνυμίας. Με σκοπό την φίμωση και την πάταξη.
 
Οι ομοιότητες της κατάστασης αυτής που έχει επιβληθεί στην Καστοριά και της συζήτησης για τα λάθη του ΚΚΕ του παρελθόντος είναι προφανείς. Πλην όμως γι’ αυτά, η "Λαϊκή Συσπείρωση" (όπως και οι άλλοι συνδυασμοί), δεν θυμάμαι να εξέδωσε ανακοίνωση ποτέ. Όπως δεν θυμάμαι φυσικά και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου στον οποίο αντιπαρατέθηκε η "Λαϊκή Συσπείρωση" να τοποθετήθηκε ευθέως. Γι’ αυτό και η κριτική ίσως είναι προτιμότερο να ξεκινά από την αυτοκριτική.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Για την αντιγραφή
Α.Λ.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 21 Οκτωβρίου 2021, αρ. φύλλου 1100.

Σχετικά:

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος10/8/22

    Καταπληκτική φωτογραφία.Τα λέει όλα. Όπως και ο συντάκτης, για τον Παράδεισο του Υπαρκτού Σοσιαλισμού. Και παρόλα αυτά, ανερυθρίαστοι οι Αριστεροί, συνεχίζουν την προπαγάνδα τους. Μέχρι και Πάρκο έκαναν στο Γράμμο και μαζεύονται εκεί τα απομεινάρια του Ανατολικού Μπλοκ για να [....] με τα αμετανόητα απολιθώματα του παρελθόντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος17/8/22

    Ποιος δίνει σημασία στο ΚΚΕ σήμερα; Ούτε οι ίδιοι οι κομμουνιστές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος19/8/22

    Παιδιά, εσείς συνεχίστε με Τζηκαλαγια γιατί για όλα φταίει o Πουτιν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ