13.1.12

ΝΙΚΟΥ ΤΣΕΜΑΝΗ: Αυθαίρετες πολιτείες


Όλοι μας έχουμε ένα αυθαίρετο. Μας έχουν μάθει να χτίζουμε τοίχους γύρω από το εγώ μας, να περιφρονούμε τους γείτονες, τους νόμους, την ομορφιά της φύσης, την ιστορική μας παράδοση, να κλέβουμε δημόσια γη και μετά να μας κάνουν δώρο τη νομιμοποίηση των κλοπιμαίων για να τους ξαναψηφίσουμε. Χρόνια τώρα οι κατά καιρούς εκλεγμένοι εμπορεύονται τη νομιμότητα για να χρηματοδοτήσουν την πολιτική τους επιβίωση. Με ασαφείς νόμους που παραπέμπουν σε υπουργικές αποφάσεις θολώνουν πάντα τα νερά.
Μετά το 1983 και τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων πρώτης γενιάς, οι μεταπολιτευτικοί νόμοι νομιμοποίησης αυθαιρεσιών διαδέχονταν ο ένας τον άλλο με υπερκομματική συνέπεια: Λιβανός Ν.2160 /1993, Γεωργακόπουλος Ν.2741/1999, Λαλιώτης Ν.2919/2001, Βάσω Παπανδρέου Ν.3212/ 2003, Σπηλιωτόπουλος Σχέδιο Νόμου/ 2008 δεν πρόλαβε, Σουφλιάς 2008-09 δεν πρόλαβε, Μαρκόπουλος Ν.3766/ 2009 πρόλαβε, Μπιρμπίλη Ν.3843/2010 πρόλαβε, Παπακωσταντίνου Ν. 4014/2011 πρόλαβε.
Οι νόμοι αυτοί πάντα επέβαλαν δήθεν πρόστιμα που ήταν πολύ πιο χαμηλά από αυτά που πλήρωναν για αντίστοιχες πράξεις οι νομοταγείς πολίτες - τα κορόιδα της δημοκρατίας μας - ενώ παράλληλα νομοθετούσαν δήθεν αυστηρές ποινές για μελλοντικούς παραβάτες, ποινές που όπως τα πόθεν έσχες τις αναιρούσαν πριν “αλέκτωρ λαλήσει ”, επικαλούμενοι πάντα έκτακτες οικονομικές ανάγκες.
Ο τελευταίος νόμος για τα αυθαίρετα παρουσίασε τρείς καινοτόμες κουτοπονηρίες.
α) καθιέρωσε την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων μέσω του ΤΕΕ αναβαθμίζοντας έτσι τους Έλληνες μηχανικούς σε επίσημους πια … συμβολαιογράφους παρανομιών. 
β) προχώρησε σε νομιμοποίηση των αυθαιρέτων για τριάντα μόνο χρόνια με στόχο να κοροϊδέψει το Συμβούλιο της Επικρατείας και να μην κριθεί ο νόμος αντισυνταγματικός 
γ) επινόησε το Πράσινο Ταμείο της υποκρισίας που υποτίθεται θα συγκεντρώσει το μαύρο χρήμα από τα αυθαίρετα για να βελτιώσει το περιβαλλοντικό ισοζύγιο της παρανομίας μας. 
Πάλι καλά που δεν μας είπαν ότι θα τυπώσουν πράσινα Ευρώ για το περιβάλλον, λευκά Ευρώ για τα νοσοκομεία, χακί Ευρώ για τις ένοπλες δυνάμεις. Η υποτίμηση της νοημοσύνης μας έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Τέλος οι συντάκτες του νόμου στην προσπάθεια τους να εμφανιστούν σαν δίκαιοι διαχειριστές της τσιμεντοποιημένης διαφθοράς και να ξεχωρίσουν με δήθεν κοινωνικά κριτήρια τις παρανομίες σε μικρές, μεσαίες, μεγάλες, παλιές, ολίγον παλιές και καινούργιες, ξεπέρασαν κάθε όριο νομοθετικής φλυαρίας και άγγιξαν τα όρια της φαιδρότητας. Άλλα τα αργύρια και τα πρόστιμα για παρανομίες εντός σχεδίου άλλα για εκτός, άλλα για παράνομους με οικοδομική άδεια άλλα για χωρίς, άλλα για τους πρώην άλλα για τους μετά το 2003, άλλα για μόνιμες παρανομίες άλλα για εξοχικές, αλλά για τους τελειωμένους άλλα για τους ημιτελείς, άλλα για υπερβάσεις καθ΄ ύψος αλλά για υπερβάσεις κατά πλάτος, άλλα πρόστιμα για τους ψηλούς άλλα για τους χοντρούς, άλλα για τις ξανθιές αλλά για τις μελαχρινές.

Η σοβαροφανής και συνάμα κωμικοτραγική αυτή περιπτωσιολογία μας θύμισε την επιβολή από το υπουργείο Οικονομικών ΦΠΑ 16% για τη γλυκιά μπουγάτσα και 23 % για την αλμυρή μπουγάτσα; Είναι πράγματι εξαιρετικά δύσκολο να αποδώσεις κοινωνική δικαιοσύνη ανάμεσα σε μία αλμυρή και μία γλυκιά μπουγάτσα με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.
Ο νέος νόμος είναι ένα ακόμη βήμα κουτοπονηριάς και εξευτελισμού της κοινοβουλευτικής μας εκπροσώπησης. Τα πολιτικά μας κόμματα σε όλα διαφωνούν ακόμα και να σώσουν την χώρα από την χρεοκοπία αλλά όταν πρόκειται να υπερασπιστούν το δικαίωμα στο ρουσφέτι, στη διαχείριση της διαφθοράς ενάντια στους θεσμούς και στο Συμβούλιο Επικρατείας είναι πάντα ενωμένα. Εκεί ψηφίζουν ομόφωνα, εκεί παραμερίζεται ο κομματικός φανατισμός, εκεί ενώνονται η υποκρισία με την ανικανότητα, οι ντομάτες με τα φωτοβολταϊκά, οι συντάξεις βουλευτών με τα νομοθετημένα συντεχνιακά προνόμια. Εκεί χωρίς ντροπή και τηλεοπτικά δράματα χαρίζονται βεβαιωμένα πρόστιμα αυθαιρέτων εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρώ και στέλνεται με τη ΔΕΗ ο λογαριασμός της χρεοκοπίας στους νόμιμους ιδιοκτήτες ακινήτων. Εκεί απαξιώνονται και εξανεμίζονται εκατοντάδες χιλιάδες εργατοώρες και μισθοί των κατά τα άλλα οκνηρών δημόσιων υπαλλήλων, και δικαστικών λειτουργών που χρόνια τώρα εργάστηκαν για τον εντοπισμό υποθέσεων αυθαιρεσίας. Μαζί τους πετιούνται τα όνειρα όσων τόλμησαν να πιστέψουν σε μία καλύτερη Ελλάδα. Ο νέος Νόμος ακόμα δεν ψηφίστηκε και χιλιάδες νέα αυθαίρετα ξεφυτρώνουν τις μέρες αυτές με στόχο να νομιμοποιηθούν και αυτά σαν υφιστάμενα, μια και δεν υπάρχουν δορυφορικές φωτογραφίες αποτύπωσης του ελληνικού χώρου την ημέρα εφαρμογής του νόμου. Χρυσές δουλειές πάλι για κάθε λογής εργολάβους της παρανομίας. Τα spread της διαφθοράς στη χώρα μας εκτινάχτηκαν στα ύψη. Οι τελευταίες βιτρίνες νομιμότητας της δημοκρατίας μας έσπασαν. Οι ανανεωμένοι οπαδοί του παλαιοκομματισμού θριάμβευσαν και πάλι.

Ποιος αλήθεια θα μας σώσει από τη φαυλοκρατία, ποιος θα προστατεύσει την αξιοπρέπεια μας, τα πεζοδρόμια μας, το ελληνικό τοπίο; Ποιος θα μας κάνει ισότιμους πολίτες; Τρέμουμε με την ιδέα ότι οι ίδιοι άνθρωποι που συνέταξαν και ψήφισαν ομόφωνα του Ν4014/2011 περί αυθαιρέτων θα καθορίσουν τις χωροταξικές τύχες του τόπου και θα διαχειριστούν την πώληση δημόσιας ακίνητης περιουσίας σε συνθήκες οικονομικής εξαθλίωσης. Μήπως πρέπει να ζητήσουμε να μας στείλουν έναν απλό τίμιο με περιβαλλοντική συνείδηση βορειοευρωπαίο πολίτη (…Σουηδό, Ελβετό, Φιλανδό κ.ά ) να αναλάβει το Υπουργείο Χωροταξίας της Ελλάδας, να προστατεύσει το ελληνικό περιβάλλον και την χώρα μας, να μας μάθει να σεβόμαστε τους νόμους, να σταματήσει την εκτός σχεδίου πολεοδομική αναρχία, να ξεχωρίσει την αγροτική από την οικιστική γή, να χαράξει νέες πόλεις, να παραχωρήσει πολεοδομημένη γη στους νέους και στους άπορους και να προστατεύσει τις παραλίες, τα νησιά μας, το ελληνικό περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής μας από τον κάθε λογής fast track παρά φύση επιχειρηματικό βιασμό που έρχεται; Μήπως;
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 3 Νοεμβρίου 2011, αρ. φύλλου 614

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ