26.1.12

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΔΑΜ: Ρωγμές στη σιωπή… της επαρχίας

Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011 η Κωνσταντινίδειος Δημοτική βιβλιοθήκη Κορησού Καστοριάς, παρουσίασε το βιβλίο της Ζέτας Κουντουρή « Ρωγμές στη σιωπή».
Όπως αναφέρεται στο καλαίσθητο πρόγραμμα της εκδήλωσης, «η συγγραφέας Ζέτα Κουντουρή γεννήθηκε και ζεί στην Αθήνα, με καταγωγή από το Βόλο. Εργάστηκε ως δικηγόρος και ως επιστημονική συνεργάτης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 2007 ως το 2009 δίδαξε Δημιουργική γραφή στο αντίστοιχο εργαστήρι της Φοιτητικής Λέσχης το οποίο ίδρυσε η ίδια. Έχει συνεργαστεί με γνωστά λογοτεχνικά περιοδικά. Έχει εκδώσει τα βιβλία «Η Πρεμιέρα», « Σας είδα» και «Όμορφη Ζωή» τα οποία έχουν διακριθεί»

Η πρόσκληση βέβαια ήταν για παρουσίαση βιβλίου, αλλά η φιλόλογος Αρετή Κάρκου, μέλος του Δ.Σ του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης, Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Καστο- ριάς και συντονίστρια της Λέσχης Ανάγνωσης Ενηλίκων της Κωνσταντινιδείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορησού Καστοριάς μας επιφύλαξε μία ευχάριστη έκπληξη. Αντί μίας απλής, πολλές φορές ακαδημαϊκής και ως εκ τούτου, στείρας και άνευρης παρουσίασης βιβλίου και συγγραφέα, μας αιφνιδίασε παρουσιάζοντας μία « θεατρική απόδοση» του εν λόγω έργου, την οποία είχε η ίδια προετοιμάσει με απόλυτη επιτυχία, δραματοποιώντας σημαντικά κεφάλαια του βιβλίου. Με αυτό το εύρημα η κ. Κάρκου, πέτυχε το απόλυτο. Και την παρουσίαση του βιβλίου έκανε με ιδανικό τρόπο, και καθήλωσε το πολυπληθές ακροατήριο της κατάμεστης αίθουσας του πολιτιστικού Κέντρου Κορησού με την άρτια από κάθε πλευρά θεατρική απόδοση του έργου «Ρωγμές στη σιωπή»
 Το πρωτότυπο αυτό εγχείρημα, δείγμα της ικανότητας και διορατικότητας της κ. Κάρκου, δεν θα είχε καμία τύχη, η μάλλον κινδύνευε να εξοκείλει εν τη γενέσει του από δύο παράγοντες.
 Ο πρώτος ήταν η «έλλειψη» θεατρικής παιδείας των μελών της Ομάδας Ανάγνωσης της Κωνσταντινιδείου Βιβλιοθήκης, ενώ ο δεύτερος ανάγεται στην απουσία υλικοτεχνικής υποδομής του συγκεκριμένου χώρου.
 Χάρις όμως στις συντονισμένες και άοκνες προσπάθειες όλων των μελών της Ομάδας, των συνεργατών τους τόσο μέσα στο Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Καστοριάς, όσο και στον ευρύτερο χώρο, τα μέλη της Ομάδας μεταμορφώθηκαν σε αξιόπιστους ηθοποιούς, οι οποίοι με την αγάπη του ερασιτέχνη ( εραστή της τέχνης) υπερπήδησαν όλα τα εμπόδια και δικαίωσαν το τολμηρό εγχείρημα.

 «Ο θάνατος του Αλεξ του αδελφού της κεντρικής ηρωίδας της Άντας, αποτελεί τον άξονα πάνω στον οποίο στηρίζεται η πλοκή του μυθιστορήματος. Γι΄ αυτό έχουμε επανάληψη του μοτίβου προς το τέλος του βιβλίου. Έχουμε στοιχεία αστυνομικού μυθιστορήματος. Όμως ο θάνατος χρησιμοποιείται ως αφορμή για να περάσουμε στο ψυχογραφικό επίπεδο. Η εξιχνίαση του εγκλήματος είναι η αφορμή για την εξιχνίαση της ανθρώπινης μορφής», σημειώνεται στο πρό- γραμμα της εκδήλωσης και βοηθά τους θεατές στην κατανόηση των σκηνών που ακολουθών, εισάγοντας τους στο θέμα του βιβλίου.
 Άψογη η σκηνική παρουσία, γρήγοροι διάλογοι, ιδανική η διανομή των ρόλων στα μέλη της ομάδας, τα οποία απέδωσαν το δραματοποιημένο κείμενο του έργου με επάρκεια και πειθώ, αναδεικνύοντας έτσι τους χαρακτήρες που έπλασε η συγγραφέας, κατά τρόπο εύληπτο για τους θεατές μίας μικρής επαρχιακής πόλης, εκ των οποίων οι περισσότεροι βέβαια δεν έχουν ιδιαίτερη εξοικείωση με αυτό το είδος της τέχνης.
 Επιτυχές και το εύρημα της κ. Κάρκου με το μοίρασμα του ρόλου της «Αντας» σε τρία πρόσωπα, ένα εκ των οποίων το υπηρέτησε με μεγάλη ευαισθησία η ίδια, αποκαλύπτοντας και το υποκριτικό της τάλαντο, ενώ το άνοιγμα και το κλείσιμο της παράστασης με τον «Αγγελο» «έδεσε» θετικά με τις τρεις πράξεις του έργου, οι οποίες αλληλοδιαδεχόταν αρμονικά η μία την άλλη, με ένα «ηχητικό χαλί», απόλυτα εναρμονισμένο με την αισθητική του έργου, υποστηρίζοντας το όλο εγχείρημα.
 Το «βάλς» του κλεισίματος, απόλυτα επιτυχές και αυτό, ήρθε ως επιστέγασμα στην όλη προσπάθεια, αποσπώντας, δικαίως, το ενθουσιώδες χειροκρότημα του κοινού.
 Είναι ενθαρρυντικό και παρήγορο το γεγονός ότι, εν μέσω μίας τέτοιας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, υπάρχουν άνθρωποι και μάλιστα σε τέτοιες μικρές αγροτικές κοινωνίες, που σε πείσμα των καιρών κομίζουν πρόταση δημιουργίας, πρόταση πολιτισμού, παρασύροντας δημιουργικά τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας στην περιπέτεια της δημιουργίας, τους σηκώνουν από τον καναπέ, και από άβουλους μικρούς και μοιραίους, παθητικούς δέκτες της κακομοιριάς της πατρίδας μας, τους ταξιδεύουν στον ουρανό του ονείρου, της δημιουργίας, της τέχνης, του πολιτισμού, αξιοποιώντας τις αστείρευτες δυνάμεις που ο καθένας μας κρύβει μέσα του, αλλά ποτέ του δεν έψαξε, ούτε φαντάστηκε ότι διαθέτει.
 Αξίζει να αναφέρουμε τους συντελεστές αυτής της υπέροχης προσπάθειας, στους οποίους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια τόσο για την δουλειά την οποία έχουν κάνει ως Ομάδα Ανάγνωσης της Κωνσταντινιδείου Βιβλιοθήκης, όσο και για τη θαυμάσια απόδοση των χαρακτήρων του συγκεκριμένου έργου: Άγγελος η Σόφη Δεληπορανίδου, Άντα με την μητέρα η Σωτηρία Παπθανασίου, Μητέρα η Αμαλία Βραγκαλή, Άντα με τον ψυχαναλυτή η Κωνσταντίνα Τζιμούλη, Ψυχαναλυτής ο Βασίλης Τσιτσιμίδης, Άντα με τον θείο η Αρετή Κάρκου και Θείος Κομνάς ο Γιώργος Κοζίνης.
 Ψυχή της όλης εκδήλωσης η φιλόλογος Αρετή Κάρκου υπεύθυνη για την θεατρική μεταγραφή, την μουσική επιλογή και την σκηνοθεσία ( μαζί με την Μαρία Τζιώλα και όλη την παρέα), άνθρωπος δημιουργικός και πολυπράγμων, χρόνια τώρα προσφέρει πολλά, με αγάπη και ανιδιοτέλεια, στην μικρή αυτή αγροτική κοινωνία.



Δημοσιεύθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2011 αρ. φύλλου 614

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ