2.2.15

Το Βήμα: Πώς φύτρωσε μια Αρχιτεκτονική στα Ιωάννινα

Ενάμιση χρόνο πριν, ο πρώην πρόεδρος της Αρχής για την αξιολόγηση των πανεπιστημίων κ. Σπ. Αμούργης συμμετείχε σε σύσκεψη στο υπουργείο Παιδείας ενόψει της κατάθεσης του σχεδίου «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας. Τότε, στη συζήτηση αναφέρθηκε η περίφημη ιστορία της Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ενα τμήμα που ιδρύθηκε το 2009 αλλά ποτέ δεν λειτούργησε, καθώς δεν διέθετε ούτε χρήματα ούτε προσωπικό. Προς τι ένα ακόμη τμήμα ενώ έχουμε ήδη τόσα και το επάγγελμα μαστίζεται από ανεργία, αναρωτήθηκε ο κ. Αμούργης. «Πού το βρήκατε αυτό; Δεν θα λειτουργήσει τέτοιο τμήμα» απάντησε ο τότε υπουργός Παιδείας κ.Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. «Το διάβασα στις εφημερίδες» εξήγησε ο κ. Αμούργης, για να πάρει την αποστομωτική απάντηση από τον τότε υπουργό: «Μην πιστεύετε όσα διαβάζετε στις εφημερίδες, συνήθως γράφουν ψέματα»...

«Η αλήθεια είναι ότι, παρά τον σχεδιασμό της "Αθηνάς", ήταν ήδη αποφασισμένο ότι το τμήμα αυτό δεν θα κλείσει» εκτιμά σήμερα ο κ. Αμούργης, πρόεδρος πια του Συμβουλίου της Ανωτάτης Σχολής Κα-λών Τεχνών. Μιλώντας στο «Βήμα» εκφράζει παράλληλα την απορία: «Και τι χρειάζεται ένα ακόμη τέτοιο τμήμα στη χώρα μας; Στις ΗΠΑ, με πληθυσμό περίπου 317 εκατομμύρια, το ακαδημαϊκό έτος 2013-14 εισήχθησαν 3.700 φοιτητές στις Σχολές Αρχιτεκτονικής. Την ίδια χρονιά εμείς, με 10,5 εκατομμύρια κατοίκους, είχαμε 800 εισακτέους φοιτητές στις Αρχιτεκτονικές Σχολές• σε μια χώρα με τρεις φορές περισσότερους αρχιτέκτονες από τη Γαλλία και την Αγγλία».

Δεύτερη πολυπληθέστερη ομάδα μηχανικών από τον κατάλογο μελών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας είναι οι αρχιτέκτονες καθώς 18.362 είναι εγγεγραμμένοι. Οσο για τις προοπτικές εργασίας; Η δεδομένη συγκυρία έχει καταβαραθρώσει την οικοδομή και οι δουλειές ως εκ τούτου κινούνται πέριξ των ολίγων ανακαινίσεων.

Το θέμα με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αλλά και το ομοειδές στην Καστοριά, το οποίο μετονομάστηκε και μεταφέρθηκε την περίοδο της «Αθηνάς» στην Κοζάνη, πήρε τις προηγούμενες ημέρες χαρακτήρα αστικού μύθου, με πανεπιστημιακούς και πολιτικούς να αντιπαρατίθενται δημόσια για τον λόγο ύπαρξής του. Το μυστήριο της λειτουργίας του, σύμφωνα με τις περισσότερες εκδοχές, αποδόθηκε σε... δόντι έμπειρων και παλαιών πολιτικών με καταγωγή από τα Ιωάννινα.

«Η συγκυρία άλλωστε δεν δικαιολογεί την ύπαρξη μιας όγδοης Αρχιτεκτονικής Σχολής στη χώρα» σχολίαζε μιλώντας στο «Βήμα» ο πρύτανης μεγάλου περιφερειακού πανεπιστημίου. Τις αποφάσεις των προκατόχων του αποδέχθηκε ο νυν υφυπουργός Παιδείας κ. Αλ. Δερμεντζόπουλος υπογράφοντας, τυπικά, την ένταξη του τμήματος στα Επιστημονικά Πεδία των Μηχανογραφικών Δελτίων για το 2015-16.

Ωστόσο, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο, ο υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος έπειτα από σύσκεψη για την ανώτατη παιδεία την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία αποφασίστηκε απελευθέρωση των ειδικών λογαριασμών των ΑΕΙ (κοινοτικά κονδύλια), δήλωσε ότι αυτό το τμήμα δεν θα λειτουργήσει ποτέ καθώς δεν έχει λάβει χρηματοδότηση ούτε θα χρηματοδοτηθεί.

Ανώτατα στελέχη του υπουργείου Παιδείας που είχαν μιλήσει στο «Βήμα» εξηγούσαν άλλωστε ότι το τμήμα αυτό δεν έκλεισε με το περσινό σχέδιο «Αθηνά» και πλέον για να καταργηθεί χρειάζεται την ψήφιση νέου νόμου. Εντούτοις, πολλά τμήματα - μεταξύ των οποίων πολλοί προσμετρούν και το επίμαχο - δεν θα λειτουργήσουν την ερχόμενη χρονιά με αποφάσεις των ίδιων των πανεπιστημίων λόγω έλλειψης καθηγητών ή χρηματοδότησης. Και φυσικά χρηματοδότηση για νέα τμήματα δεν θα υπάρξει.

Οπως φανερώνουν τα στοιχεία, η ίδρυση Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων εγκρίθηκε με Προεδρικό Διάταγμα το 2009 (ΠΔ 173/09, ΦΕΚ 206 Α/2-10-2009) επί υπουργίας του κ. Αρη Σπηλιωτόπουλου και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (Καστοριά) με Προεδρικό Διάταγμα το 2010 (ΠΔ 8/10, ΦΕΚ 13 Α/9-2-2010) επί υπουργίας της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου.

Οπως εξηγεί ο κ. Σπηλιωτόπουλος μιλώντας στο «Βήμα», την περίοδο του 2009 η ίδρυση του εν λόγω τμήματος «ήταν απόφαση της τότε κυβερνητικής επιτροπής υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου Καραμανλή με βασικό σκοπό να ολοκληρωθεί η φυσιογνωμία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς αυτό μαζί με τα Πανεπιστήμια Κρήτης και Πάτρας θεωρούνταν τα νέα ελπιδοφόρα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, με στόχο να προσελκύσουν σπουδαστές από όλη την περιοχή των Βαλκανίων».

Εναν χρόνο μετά, επί υπουργίας Διαμαντοπούλου, ιδρύθηκε και το τμήμα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Η ίδια ωστόσο τάχθηκε γενικά κατά του ανοίγματος νέων τμημάτων, ειδικά την περίοδο της κρίσης που ξεκινούσε. Οπως λέει στο «Βήμα», ο φάκελος ήταν ήδη έτοιμος και υπογεγραμμένος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η ίδια απλώς τον προώθησε. Οι προκάτοχοί της στο υπουργείο Παιδείας αρνούνται την πληροφορία αυτή.

Κόψιμο και ράψιμο
Πάντως, στο πλαίσιο του σχεδίου «Αθηνά», στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών μετονομάστηκε σε Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και η έδρα του μεταφέρθηκε από την Καστοριά στην Κοζάνη. Παράλληλα με το ίδιο σχέδιο, που ψηφίστηκε επί υπουργίας Αρβανιτόπουλου, ορίσθηκε ότι το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στα Ιωάννινα αρχίζει τη λειτουργία του από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016. Από την πλευρά της η κυρία Διαμαντοπούλου, η οποία επί υπουργίας της «έκοψε» σειρά τμημάτων από τα ΤΕΙ αλλά είδε τα περισσότερα να «επιστρέφουν» επί υπουργίας Αρβανιτόπουλου, παρενέβη την περασμένη εβδομάδα με σχόλιό της στο facebook: «Είναι κοροϊδία προς τις τοπικές κοινωνίες η ανακοίνωση ίδρυσης σχολών χωρίς προϋπολογισμό, χωρίς υποδομές, χωρίς καθηγητές. Ας επικεντρωθεί, λοιπόν, η κυβέρνηση στην εξασφάλιση της επαρκούς χρηματοδότησης των ΑΕΙ».

«Για εμάς ήταν κομβικό θέμα η λειτουργία του Τμήματος Αρχιτεκτονικής στα Ιωάννινα καθώς έτσι θα μπορέσουμε να φτιάξουμε μαζί με τα άλλα δύο πολυτεχνικά τμήματα που έχουμε αυτόνομη πολυτεχνική σχολή» λέει σχετικά στο «Βήμα» ο απερχόμενος πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο οποίος αναρωτιέται: «Γιατί δεν αναρωτιόμαστε γιατί έχει έξι Ιατρικές Σχολές η χώρα ή πόσες Νομικές έχει;»

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 2 Οκτωβρίου 2014, αρ. φύλλου 758.




* * * 

Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας:

Προτεραιότητα η Πανεπιστημιούπολη 
στο σχεδιασμό της νέας προγραμματικής περιόδου

«Δεν τίθεται θέμα Πανεπιστημιούπολης Δυτικής Μακεδονίας. Ό,τι έχει προγραμματιστεί θα υλοποιηθεί. Έχουμε μεγάλη ανηφόρα μπροστά μας και δεν είμαστε διατεθειμένοι να ακολουθήσουμε τον κατήφορο που κάποιοι θέλουν να μας οδηγήσουν» δήλωσε κατηγορηματικά ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για το θέμα, κλείνοντας με αυτό τον τρόπο όλα τα σενάρια του τελευταίου διαστήματος για την εξέλιξη του έργου της Πανεπιστημιούπολης Δυτικής Μακεδονίας.

Ο κ. Καρυπίδης ξεκαθάρισε πως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στο σύνολό του, αποτελεί προτεραιότητα για τη νέα περιφερειακή αρχή, κάνοντας επίσης ιδιαίτερη αναφορά στις άμεσες ενέργειες που απαιτούνται για την υλοποίηση της μελέτης του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας στο κτίριο της «Αγίας Όλγας», επισημαίνοντας δε πως το όλο ζήτημα του Πανεπιστημίου είναι πολιτικό.
«Όλοι μαζί θα πρέπει να παλέψουμε» τόνισε ο περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι πρότασή του είναι η άμεση συγκρότηση ομάδας εργασίας για την περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου και της προοπτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, αναφέρθηκε ο προϊστάμενός της Χαράλαμπος Κιουρτσίδης, καθώς επίσης και στην υποβολή των δύο προτάσεων σε σχέση με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: α) Πανεπιστημιούπολη Κοζάνης προϋπολογισμού 49.500.000 € β) Πανεπιστημιούπολη Φλώρινας προϋπολογισμού 5.800.000 €, και διευκρίνισε ότι η διαδικασία αξιολόγησης τους βρίσκεται σε εξέλιξη με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τα τέλη Νοεμβρίου. Ο κ. Κιουρτσίδης κατέληξε πως δεν τίθεται θέμα για την προτεραιότητα της Πανεπιστημιούπολης έναντι άλλων έργων από πλευράς Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, καθώς το Πανεπιστήμιο αποτελεί τη ναυαρχίδα των έργων που σχεδιάζονται για τη νέα προγραμματική περίοδο.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής Διευθυντής της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Κωνσταντίνος Αναγνώστου αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα των 40 μηνών που απαιτείται για την εκτέλεση του έργου.
Τέλος, για την ωριμότητα της Πανεπιστημιούπολης και την ύπαρξη ενός πλήρους φακέλου που την καθιστά έτοιμη προς ένταξη μίλησε ο Γενικός Διευθυντής της ΑΝΚΟ Γιώργος Αμανατίδης.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 23 Οκτωβρίου 2014, αρ. φύλλου 761.




* * * 


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤ.ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Τρεις αλήθειες για το πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος, σχετικά με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έκανε την εξής δήλωση:
«Να το θέσω ξεκάθαρα από την αρχή. Το Πανεπιστήμιο είναι δική μας υπόθεση και μόνο εκ των έσω μπορεί να υπονομευθεί. Ας βάλουμε, λοιπόν, τα πράγματα σε μια σειρά.
1. Από 1-7-2011 οι 13 Περιφέρειες της χώρας έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για το πού θα κατευθύνουν τους πόρους που διαχειρίζονται στο πλαίσιο των Π.Ε.Π.
Πρόκειται για γενναίο βήμα αποκέντρωσης και εμπιστοσύνης στις τοπικές κοινωνίες και είναι έργο ΠΑΣΟΚ.
Τα Περιφερειακά Συμβούλια, και μόνον αυτά, ιεραρχούν τις προτεραιότητες για την ανάπτυξη των Περιφερειών τους λαμβάνοντας φυσικά υπ΄ όψη τους εθνικούς σχεδιασμούς και τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
Αξιοποιώντας αυτή τη δυνατότητα το προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας με απόφαση του (Ιούλιος 2012) πρότεινε την ένταξη και χρηματοδότηση του έργου της Πολυτεχνειούπολης Κοζάνης στο νέο ΕΣΠΑ.

Συμπέρασμα πρώτο: Το Πανεπιστήμιο δεν κινδυνεύει παρά μόνο στην περίπτωση που υπάρξει ανατροπή της απόφασης του προηγούμενου Π.Σ. από το σημερινό!
2. Τα Υπουργεία, πλην ελαχίστων, δεν έχουν δικούς τους πόρους για χρηματοδότηση έργων στις Περιφέρειες.
Αντίθετα, χρηματοδοτούν έργα αρμοδιότητας τους, όπως πανεπιστήμια και νοσοκομεία, από πόρους που τους δίνουν οι Περιφέρειες.
Τα Υπουργεία έχουν ισχυρό λόγο σε ένα έργο όταν απαιτείται έγκριση σκοπιμότητας, όπως, για παράδειγμα, συνέβη με το έργο της επέκτασης του Μποδοσάκειου νοσοκομείου που 10 χρόνια ήταν στα χαρτιά μέχρι τη στιγμή που ο Υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος άναψε το πράσινο φως. Η νέα πτέρυγα του νοσοκομείου ήδη κατασκευάζεται με πόρους, φυσικά, της Περιφέρειας μας.
Η αντίστοιχη διαδικασία για το Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 2011 με την έγκριση του κτιριολογικού προγράμματος από την Υπουργό κ. Α. Διαμαντοπούλου.
Ότι κάποιοι μοχθούσαν για τα έργα αυτά και κάποιοι άλλοι τη μια «ανακοίνωναν» την πώληση των νοσοκομείων και την άλλη έψαχναν τα 600 δις του κ. Σώρα που κρύβουν οι «δοσίλογοι», δεν αλλάζει την ουσία των γεγονότων.
Το Πανεπιστήμιο έχει το πράσινο φως από την Πολιτεία στο σκέλος που την αφορά.

Συμπέρασμα δεύτερο: Οι πρωτοβουλίες για συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας επειδή δήθεν κινδυνεύει το Πανεπιστήμιο υποδηλώνουν άγνοια ή κουτοπονηριά… τουλάχιστον.
3. Το Σεπτέμβριο του 2015 θα λειτουργεί και το τρίτο τμήμα στο Πολυτεχνείο Κοζάνης, γεγονός που οδηγεί στη δημιουργία Πολυτεχνικής Σχολής και στην πρώτη φάση ακαδημαϊκής ολοκλήρωσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Το μεγάλο στοίχημα του Πανεπιστημίου, όπως και όλων των περιφερειακών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας και εδώ χρειάζεται κοινή δράση και πολλές συναντήσεις με το Υπουργείο Παιδείας.
Για να φτάσει εδώ που βρίσκεται η υπόθεση του Πανεπιστημίου αγωνίστηκαν πολλοί άνθρωποι που πάνω απ΄ όλα πίστεψαν σ΄ αυτή την υπόθεση και δεν έκαναν πίσω στις τεράστιες δυσκολίες που εμφανίστηκαν στο διάβα τους.
Κάποιοι άλλοι όλα αυτά τα χρόνια επέλεξαν το ρόλο του κατήγορου και επένδυσαν στο ψεύδος, τη λεκτική βία και τον εκφασισμό της δημόσιας ζωής του τόπου.
Πίστεψαν για μεγάλο διάστημα ότι η προφητεία του τέλους του Πανεπιστημίου θα εκπληρωθεί οδηγώντας στην πυρά τους ενόχους που αυτοί είχαν προεπιλέξει.
Πρόκειται για αυτοεκπληρούμενη προφητεία που φυσικά διαψεύδεται καθημερινά όπως και όλες οι άλλες με τις οποίες «κάνουν καριέρα».

Συμπέρασμα τρίτο: Οι Έλληνες πρέπει να ενωθούμε ξανά και ενότητα υπάρχει μόνο με προσδοκία όπως αυτή του Πανεπιστημίου που ενώνει όλους τους Δυτικομακεδόνες. Ο διχαστικός λόγος δεν έχει θέση σ΄ αυτή την υπόθεση. Ας στρωθούμε στη δουλειά γιατί ένα είναι σίγουρο. Όλοι μαζί μπορούμε».


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 23 Οκτωβρίου 2014, αρ. φύλλου 761.

Σχετικά:

6 σχόλια:

  1. Ανώνυμος2/2/15

    Ερώτηση
    Πώς φύτρωσε μια Αρχιτεκτονική στα Ιωάννινα;

    Απάντηση
    Μεταφυτεύτηκε από την Καστοριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ε. Μ.2/2/15

    Πρέπει να καταλάβουν οι άρχοντες μας ότι δεν διαμαρτυρόμαστε μόνο γιατί δεν έγινε η Αρχιτεκτονική στην Καστοριά, αλλά κυρίως γιατί έκαναν τον κόσμο άνω-κάτω (κυριολεκτικά όμως) και τελικά μας άφησαν σαν κορόιδα. Αυτό είναι το φταίξιμο τους.
    Αν ήταν εντάξει, δεν θα το έθεταν εξαρχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος2/2/15

    Αρριβίστες !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε2/2/15

    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ στην ΟΔΟ για το εμπεριστατωμένο άρθρο.
    Κρίμα που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν αυτές τις σημαντικές λεπτομέρειες και δυστυχώς άγονται και φέρονται από τον λαϊκισμό των πολιτικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος2/2/15

    Αυτή δεν είναι σχολή, είναι το γιοφύρι της Άρτας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος2/2/15

    Είδες η Αντωνίου;;;!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ