15.2.16

ΛΑΖΑΡΟΥ Β. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ | ΛΑΖΑΡΟΥ Γ. ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ: Βραβείο στον επιστημονικό στίβο




Μια είδηση από τον «Αγγελιοφόρο» Θεσσαλονίκης βαρύνουσας σημασίας για την Καστοριά, την σπουδάζουσα νεολαία, για την Ελλάδα. Είναι είδηση όχι από την πολιτική ούτε για τα προκλητικά σκάνδαλα ή τις κοσμικότητες ηθοποιών και άλλων καλλιτεχνών. Η είδηση είναι από τις καλές, που προκαλούν συγκίνηση και υπερηφάνεια και αφορά τιμητική διάκριση συμπατριώτη μας επιστήμονος, καθηγητού της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ –παγκόσμιας εμβέλειας.

Είναι ο γνωστός σ’ εμάς- ελπίζω και σε πολλούς άλλους- κος Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης, ο οποίος είναι ο επικεφαλής ομάδος φοιτητών του, η οποία εξεπροσώπησε την Ελλάδα στον Παγκόσμιο επιστημονικό διαγωνισμό στις Η.Π.Α και έλαβε επαξίως το τρίτο βραβείο. Η βράβευση έγινε για μια σημαντική κατασκευή και εφαρμογή με «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, τα οποία εν συνδυασμώ με «έξυπνο» ρολόι οδηγούν στην έγκαιρη διάγνωση της παθήσεως του Πάρκινσον.

Οι τέσσερεις φοιτητές –συνεργάτες του- είναι του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Θεσ/νίκης. Σημειωτέον, η διάκριση έγινε ανάμεσα σε περισσότερες από 300.000 συμμετοχές επιστημόνων. Αξιομνημόνευτο, επίσης, είναι ότι κατά περιόδους από το 2004 μέχρι 2012 η εν λόγω επιστημονική ομάδα του κου Λεοντίου Χατζηλεοντιάδη έχει αποσπάσει διακρίσεις-βραβεύσεις πέντε φορές.

Λόγω καλής γνωριμίας με τον πατέρα του κου Λεόντιου, Ιωάννη Χατζηλεοντιάδη, παρακολουθούμε την εξέλιξή του από την χρονιά της εισαγωγής του στην Πολυτεχνική Σχολή του Α.Π.Θ μεταξύ των πρώτων επιτυχόντων τότε. Η συνέχεια των σπουδών του σημαδεύεται από σταθερά ανοδική πορεία: πτυχίο, λέκτωρ, υφηγητής, καθηγητής της ιδίας σχολής. Γνωρίζουμε επίσης ότι μια παράλληλη ενασχόλησή του είναι η επίδοσή του στην κλασσική μουσική. Προ ετών παρευρεθήκαμε σε συναυλία φοιτητών με έγχορδα, της οποίας ο ίδιος προεξήρχε και την οποία ο ίδιος είχε οργανώσει υπό την αιγίδα της Πολυτεχνικής Σχολής. Δεν γνωρίζουμε αν συνεχίζει να καλλιεργεί και τις μουσικές του επιδόσεις.

Δεν μας παρασύρει το συναίσθημα της γνωριμίας με τον πατέρα του εν λόγω επιστήμονος καθηγητού αγαπητού Λεοντή, για να προβούμε σ’ αυτή την μεταφορά της σημαντικής ειδήσεως. Εκτιμούμε ότι η διάκριση αυτή (παγκοσμίου επιπέδου) τιμά πρώτα βεβαίως τον ίδιο τον επιστήμονα και τους αναθρέψαντας γονείς και την σχολή στην οποία διδάσκει, όπου χαίρει εξαιρέτου εκτιμήσεως, αλλά τιμά ταυτοχρόνως και την ιδιαιτέρα του πατρίδα, την Καστοριά και όλον τον νομό μας. Ακόμη μια φορά η ελληνική επιστήμη με το εύφημο όνομά της εξακτινώνεται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο!

Επ’ αυτού αξίζει να θυμίσουμε ότι σε σχετική συνέντευξή του ο καθηγητής μεταξύ άλλων τόνισε την ανάγκη η Πολιτεία να βοηθεί και να στηρίζει την επιστημονική έρευνα πάση θυσία. Στενοχωρείται και λυπάται-δηλώνει ο ίδιος- ότι χάνει αρίστους μεταπτυχιακούς φοιτητές του, οι οποίοι αναγκάζονται να μεταναστεύουν ή στην Ευρώπη ή στις Η.Π.Α κλπ για τους γνωστούς τοις πάσι λόγους. Τα κόμματα ερίζουν μεταξύ τους αντί να συνεργάζονται για το καλό της πατρίδος. Μίλησε επίσης για την επιχειρηματικότητα, ιδίως των νέων, η οποία είναι μια έννοια στην Ελλάδα πολύ παρεξηγημένη δυστυχώ, γιατί συνδέεται με τα ατομικά συμφέροντα.

Εν κατακλείδι, παρ’ ότι υπάρχουν πολλά άλλα, νομίζουμε ότι διερμηνεύουμε τα συναισθήματα και τις σκέψεις όλων των Καστοριανών και όλου του νομού εκφράζοντας, έστω, μέσω του τοπικού μας τύπου, τα θερμά συγχαρητήρια και τον προσήκοντα έπαινο στον άριστο συμπατριώτη μας επιστήμονα, ο οποίος με την αδιάκοπη επιστημονική του έρευνα, πείρα και κατάρτιση, στο πλαίσιο της ομάδος «Diagnosis» θα σημειώνει πάντοτε επιτυχίες, διο και ευχόμαστε υγεία και δύναμη να συνεισφέρει περαιτέρω στον επιστημονικό του τομέα. Για τους νέους που σπουδάζουν είναι ένα ζωντανό παράδειγμα να φιλοδοξούν να γίνονται μιμηταί του και να αναδεικνύονται και αυτοί.

Υ.Γ.  Στο προσεχές φύλλο της «ΟΔΟΥ» συνέχεια για λεπτομέρειες της μεθόδου έρευνας για την πάθηση Parkinson (θέμα λίαν ενδιαφέρον)



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 24 Σεπτεμβρίου 2015, αρ. φύλλου 804

1 σχόλιο:

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ