28.2.16

Λόγος & Αντίλογος


ΟΔΟΣ "Αθώα ερωτήματα" 8.10.2015 | 806

Αγαπητέ Παναγιώτη,

Όντας από τους πολίτες που αντιδράσαμε έντονα στην κατεδάφισή του μαζί και με τον Όμιλο «Μύησις» και παρακολουθώντας το θέμα του «Μαθιουδάκη», με αφορμή το άρθρο της ΟΔΟΥ της περασμένης εβδομάδας με τίτλο «αθώα ερωτήματα» τ. 806 / 8.10.2015, συμφωνώντας μαζί του, για τα όσα επαναδιατυπώνονται για το «ρηχό» επίπεδο διαλόγου, ανταλλαγής επιχειρημάτων και καλλιέργειας προσδοκιών, βρίσκει απόλυτα αντίθετο και εμένα ως προς την χρήση «παλαιών» και «ξύλινων» μεθόδων επικοινωνίας.

Έχω λοιπόν να καταθέσω την προσωπική μου πρόταση την οποία από 2 Δεκεμβρίου 2014 έστειλα με συστημένη επιστολή στον κ. Δήμαρχο για την αξιοποίηση του στρατοπέδου, την οποία προφορικά είχα διατυπώσει στον ίδιο, αλλά και τον πρώην Δήμαρχο κ. Χατζησυμεωνίδη αρκετά νωρίτερα, και την οποία αναπτύσσω αμέσως παρακάτω:

(απόσπασμα επιστολής)

[....]
Προτείνω λοιπόν, και παρά του ότι εκκρεμεί σχετική απόφαση του ΣΤΕ, με ενέργειές  σας την μεταφορά του Δημαρχείου στο συγκεκριμένο κτίριο και χώρο, για τους λόγους ότι:

• Η ιστορικότητα του κτιρίου συνάδει με την ιστορία του Δήμου μας.

• Διασώζεται η ιστορική και αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης μας.

• Αποκτά μεγάλη προσβασιμότητα το Νέο Δημαρχείο λόγω της ύπαρξης άπλετου χώρου παρκινγκ στην γύρω περιοχή.

• Το συγκεκριμένο κτίριο δεσπόζει της πόλεως και αποτελεί το σημείο αναφοράς του διευρυμένου πλέον Δήμου μας.

• Οι χώροι του, οι οποίοι είναι άνετοι (περίπου 1500 τμ), μπορούν να στεγάσουν πολλές δημοτικές υπηρεσίες,  δράσεις πολιτισμού και εξυπηρέτησης του πολίτη, όπως επίσης το ίδιο μπορεί να διαμορφωθεί και το παρακείμενο εξ ίσου μεγάλο κτίριο του πρώην λόχου διαβιβάσεων.

• Η μεταφορά της Δημαρχιακής έδρας προκαλεί οικονομική και διοικητική κινητικότητα η οποία κατά κανόνα αποδίδει σε βάθος χρόνου ευρύτερα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη στον τόπο.

•Υπό συνθήκες συμβάλλει στην παραγωγή σημαντικών αποφάσεων για το εγγύς αλλά και το απώτερο μέλλον της πόλης αποτελώντας παράλληλα σημαντική δράση ενάντια στην εσωστρέφεια η οποία χαρακτηρίζει σήμερα τον κοινωνικό και διοικητικό ιστό της Πόλεως και θα είναι μια ενέργεια η οποία θα καταγραφεί στα ιστορικά θετικά της Δημαρχιακής σας περιόδου.




Παράλληλα προτείνω:

• Το νυν Δημαρχείο να μετατραπεί σε Δημοτική βιβλιοθήκη αποδίδοντας στον θεσμό την αίγλη που του αρμόζει, ενώ παράλληλα εξοικονομεί τα ενοίκια τα οποία καταβάλλονται σε ιδιώτη, και ταυτόχρονα αποκτά μεγάλη προσβασιμότητα ευρισκόμενη σε κεντρικό σημείο

• Στον ίδιο χώρο να στεγάζονται οι υπηρεσίες πολιτισμού του Δήμου αλλά και οι σχετικές Αντιδημαρχίες (με την εναλλακτική ότι η Αντιδημαρχία Παλαιάς Πόλεως θα μπορούσε να στεγαστεί σε χώρο στην περιοχή της Ομονοίας ή του παραδοσιακού ιστού).

• Η νυν αίθουσα δημοτικού συμβουλίου να μετατραπεί σε χώρο πολιτισμού και εκδηλώσεων,  αφού με την οριστική αχρηστία του πάλαι ποτέ πνευματικού κέντρου εκλείπουν οι σχετικοί χώροι παντελώς της πόλεως.
[....]
Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Νίκος Μπαλιάκας

Υ.Γ. – όσον αφορά δε «ενέργειες ακτιβισμού και σωτηρίας ιστορικών κειμηλίων της πόλης» θα παραπέμψω και στην σωτηρία του αρχοντικού «Χριστόπουλου» όταν επί δημαρχίας κ. Παπουλίδη, τότε, κάπου στα μέσα της δεκαετίας ’90, ο Π.Σ. «Αθανάσιος Χριστόπουλος» με μέλη του, αλλά και την σημαντικότατη υποστήριξη της ΟΔΟΥ μέσω δημοσιευμάτων, καθώς και του Συνηγόρου του Πολίτη, έφεραν την διάσωση του κτιρίου με την αγορά του από τον Δήμο, αλλά και την επικείμενη αποκατάστασή του μέσω  ευρωπαϊκών προγραμμάτων.


* * * 


Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ καταχωρεί με ικανοποίηση την επιστολή του κ. Νικολάου Μπαλιάκα, δραστήριου συμπολίτη και τ. αντιδημάρχου Καστοριάς. Η δημοσιοποίηση της παλιότερης πρότασής του προς τον Δήμο Καστοριάς για μεταφορά του δημαρχείου Καστοριάς στο κτήριο του Μαθιουδάκη, ειδικά τώρα μετά την δικαστική εξέλιξη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αποκτά αναμφίβολα μια επιπλέον επικαιρότητα. Όπως και η πρότασή του για αξιοποίηση του έως τώρα δημοτικού καταστήματος πάνω από την Σκαπέρδειο Αγορά για άλλη χρήση, και ενδεικτικά για την στέγαση δημοτικής βιβλιοθήκης, όπως ο ίδιος προτείνει.

Πράγματι η μεταφορά του συνόλου ή τμήματος του Δημαρχείου Καστοριάς στο «Μαθιουδάκη» έχει σημαντικά πλεονεκτήματα, μοιάζει ενδιαφέρουσα ειδικά εφ όσον συνδυασθεί με δημοτικές πρωτοβουλίες που δεν θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την περιοχή του παλιότερου κέντρου. Όπως σε κάθε χρήσιμη πρόταση, της αξίζει περισσότερη δημοσιότητα και «διαβούλευση».

Επιπλέον, πάντοτε με αφορμή της επιστολή του συμπολίτη κ. Ν. Μπαλιάκα, η ΟΔΟΣ ευχαρίστως συμπληρώνει το πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο του προηγούμενου φύλλου, με την επισήμανση-διευκρίνιση ότι και στο παρελθόν χάρη στην τότε ακτιβιστική αντίδραση του σωματείου «Αθ. Χριστόπουλος» κατά κάποιο τρόπο «διασώθηκε» το διατηρητέο στην περιοχή Απόζαρι στο οποίο γεννήθηκε ο ποιητής Αθανάσιος Χριστόπουλος.

Επίσης, χάρη σε αντίστοιχες ενέργειες, μόλις την τελευταία στιγμή κηρύχθηκε διατηρητέα η εμβληματική κατοικία, άλλοτε ιδιοκτησία της οικογένειας Βαλαλά, και απέφυγε την κατεδάφιση. Για να εγκαταλειφθούν βεβαίως από τους αρμόδιους και υπεύθυνους και τα δυο αυτά κτήρια.

Η αναφορά σε «πρώτη φορά ακτιβιστική αντίδραση» που έγινε στο π. πρωτοσέλιδο, περιορίζεται στην δικαστική διάσταση και στο γεγονός ότι υπήρχε αντιδικία σε επίπεδο ανώτατου δικαστηρίου για πρόβλημα με λεπτές διαστάσεις που είχε και πολιτική πλευρά. Καθώς είναι γεγονός και δεδομένο, ότι πάντοτε υπήρχαν στην Καστοριά συμπολίτες, οργανωμένοι ή όχι που αντιδρούσαν σε αυθαιρεσίες και παραλογισμούς διασώζοντας μνημεία της φύσης και των ανθρώπων.

Αλλά αυτά συνέβαιναν σε μια διαφορετική πόλη, παλιότερης εποχής.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 15 Οκτωβρίου 2015, αρ. φύλλου 807


Σχετικά:



4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος28/2/16

    Πολύ καλή καί λίαν ἐνδιαφέρουσα ἡ πρόταση τοῦ κ.Μπαλιάκα. Εὐχής ἔργο θά εἶναι νά ὑλοποιηθεῖ.Ἥ βιβλιοθήκη στό Σκαπέρδειο ἄντί τοῦ κτηρίου στήν Κουμπελίδικη εἶναι ἐπίσης πολύ καλή λύση. Μακάρι νά ξυπνήσουμε ἐπί τέλους καί νά κάνουμε τό σωστό.
    Ἀναστάσης Κ. Πηχιών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ σ΄ όλα με τον κ. Μπαλιάκα. Η γνωστή διένεξη και η συνακόλουθη πολύχρονη διελκυστίνδα θα έχει αρνητικά αποτελέσματα. Ποιος όμως θα δικαιωθεί;Το ξανάγραψα προ ημερών, τελικά σύντομα θα γίνει μίνι Hot spot. Όσο για τον ανθρωπισμός μας, ας μη ξεχνάμε ότι τους δικούς μας εν έτει 1922-23 τους κατασπάραζαν και οι Τσέτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στην αυλή του Πινόκιου-ου-ου29/2/16

    "Η Μαρία η αμετανόητη" σε νέα επεισόδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος29/2/16

    Ρε Πινοκιου διαβασες κι εσυ την επερωτηση που εκανε η βουλευτινα στη Βουλη; ΔΕ ΛΕΕΙ ΝΑ ΤΟ ΧΩΝΕΨΕΙ ΟΜΩΣ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ