21.2.16

ΟΔΟΣ: Αθώα ερωτήματα


ΟΔΟΣ 8.10.2015 | 806

Όπως δείχνουν τα διαρκή και επίμονα δημοσιεύματα μερίδας του τύπου στην Καστοριά και ειδικά αρκετών blogs, σε λάθος κατεύθυνση στρέφεται από πολλούς η υπόθεση της σωτηρίας του παλιού κτηρίου του Στρατώνα «Μαθιουδάκη», ύστερα και από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Μια απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, με την οποία έγινε δεκτή η αίτηση ακύρωσης που υποβλήθηκε στο όνομα σωματείου και υποστηρίχθηκε από πλήθος ιδιωτών, και σώζεται το κτήριο από την κατεδάφιση. Σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο την προστασία του ιστορικού κτίσματος, το οποίο δεν είχε κηρυχθεί διατηρητέο από τον αρμόδιο υπουργό.

Πιο συγκεκριμένα μερίδα διαμορφωτών της κοινής γνώμης –απ’ αυτούς που επαναφέρουν συνεχώς το «έγκλημα» των παλιότερων Καστοριανών σε σχέση με την κατεδάφιση του παλιού Γυμνασίου στην περιοχή της Κουμπελίδικης και συμμετείχαν στο πρόσφατο… μνημόσυνο του παλιού Γυμνασίου, προβάλλουν με έμφαση το χωρίς νόημα, αμήχανο ερώτημα εκπροσώπου συνδικαλιστικού φορέα των Αστυνομικών της Καστοριάς. Που ζητεί σε όποιον έχει, να του φέρει (!) την απόφαση του ΣτΕ. Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες, διαρκώς αναπαράγεται και αναμεταδίδεται η συγκεκριμένη απ(αίτηση) με την χαρακτηριστική διατύπωση «φέρτε μας την απόφαση».

Εκτός από το γεγονός ότι η δικαστική διαφορά, είναι μια διοικητική υπόθεση σε σχέση με τις διαδικασίες που είχαν ακολουθηθεί και την νομιμότητα παραλείψεων φορέων του δημοσίου και επομένως δεν είναι αναμενόμενο να λαμβάνει η υπόθεση ψυχολογία αντιπαράθεσης αυτού του είδους, σε μια χώρα σαν την Ελλάδα και μια πόλη σαν την Καστοριά, με το ερώτημα και την αναπαραγωγή του, διεγείρονται «εύλογες» αμφιβολίες σε σχέση με το πραγματικό αποτέλεσμα της δίκης. Διότι, όπως θα έπρεπε να αντιτείνουν οι ρηξικέλευθοι λειτουργοί της τοπικής ενημέρωσης, είναι γνωστό ότι στην σχετική δικαστική διένεξη, τόσο στο Πρωτοδικείο Καστοριάς, όσο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας στην Αθήνα, ασκήθηκε παρέμβαση υπέρ του κύρους των πράξεων που προσβλήθηκαν. Και επομένως η απορία και η (απ)αίτηση δεν έχουν χώρο. 

Για την ΟΔΟ, η υπόθεση της απλοϊκής φράσης «φέρτε μας την απόφαση», σχετίζεται πρωτίστως με μια κακής ποιότητας, κάπως παλιομοδίτικη σχέση, μεμονωμένων ΜΜΕ με συνδικαλιστικούς φορείς δημόσιας εξουσίας γενικά. Είναι άξιο προσοχής το γεγονός ότι πρόκειται κατά κανόνα, για όσους 50 χρόνια μετά, πνέουν τα μένεα σε βάρος της παλιότερης Καστοριάς –αυτή είναι ο στόχος έξω από τα προσχήματα- για την υπόθεση του παλιού Γυμνασίου και το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν τότε, στην εποχή της δικτατορίας και του βασιλείου της ανοικοδόμησης –αντιπαροχής, πέντε-δέκα πολίτες να αντιδράσουν δικαστικά για την σωτηρία του Γυμνασίου. Το οποίο «θρηνούν» ακόμη και τώρα, γιατί έπεσε από τα χέρια των «Καστοριανών», τους οποίους συνοδεύουν με διάφορα επίθετα και χαρακτηρισμούς. Γνωστά είναι αυτά. 

Τώρα όμως, σε σχέση με την υπόθεση του «Μαθιουδάκη», η παραπληροφόρηση γίνεται με τρόπο και αισθητική δουλικότητας, που πλήττει το επίπεδο της ζωής στην Καστοριά. Επιπλέον στο μέτρο που επιχειρείται να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι εξελίσσεται διαμάχη μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας και μερίδας πολιτών ή του τύπου, αλλά και να «στοχοποιηθούν» κατά κάποιο τρόπο οι αντιρρησίες της κατεδάφισης, η συμβολή των κολακειών του είδους, είναι κάκιστη και αναχρονιστική. Αισθητικά επιστρέφει την Καστοριά στην εποχή που κυριαρχούσε ο ιερέας, ο δάσκαλος και ο αστυνομικός.

Ενώ στην πραγματικότητα, η διάσωση του κτηρίου του Μαθιουδάκη είναι υπόθεση μεγάλης τοπικής και ιστορικής σημασίας, που ανήκει στο κοινωνικό σύνολο. Μια τοπική κατάκτηση που αποκαθιστά την Καστοριά από την στερεότυπη εικόνα που της προσάπτουν οι διάφοροι εκπολιτιστές της. Και εν τέλει, διαφυλάσσει το κύρος της Ελληνικής Αστυνομίας, (η οποία στην Καστοριά έχει μεγάλη ανάγκη νέων κτηριακών εγκαταστάσεων).

Έτσι η κατάσταση που επιχειρούν να προκαλέσουν με αυτού του είδους την «επικαιρότητα», και αυτά τα εκ πρώτης όψεως και αναγνώσεως αθώα ερωτήματα, δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Και ειδικά όσων αποπροσανατολίζονται. Πολύ περισσότερο όταν ενθαρρύνεται ένα είδος αμφισβήτησης της δικαστικής απόφασης του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας και μάλιστα από κατηγορία πολιτών που φύσει και θέσει έχουν ακριβώς αντίθετο συμβολισμό.

Υπενθυμίζεται ότι πρώτη η ΟΔΟΣ (σε πανελλήνια κλίμακα) δημοσίευσε στο φύλλο 801 της 3ης Σεπτεμβρίου 2015 ότι με την 3176/ 2015 απόφαση το ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης που άσκησε σωματείο με έδρα την Καστοριά. 

Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά του δημόσιου βίου της Καστοριάς, που ομάδα πολιτών και όσοι ενίσχυσαν ηθικά και οικονομικά την προσπάθεια σωτηρίας του κτηρίου, αντέδρασαν πειθαρχημένα και με τον θέσμιο τρόπο, επιτυγχάνοντας πλήρως τον στόχο τους. Η πρώτη ενέργεια ακτιβισμού και σωτηρίας ιστορικού κειμηλίου της πόλης. Αν είχαν γίνει και στο παρελθόν ανάλογα διαβήματα, θα είχαν προστατευθεί μνημεία και κειμήλια που ήδη καταστράφηκαν ή και λεηλατήθηκαν. 

Για την ουσία, να σημειωθεί ότι το αποτέλεσμα της δίκης καταχωρήθηκε στα βιβλία των δικαστικών αποφάσεων του ΣτΕ. Είναι αποτέλεσμα σαφές και δεν επιδέχεται αντίθετη ερμηνεία. Τα βιβλία των δικαστικών αποφάσεων είναι δημόσια, έχουν πρόσβαση άπαντες και πολύ περισσότερο όσοι μετείχαν στην δίκη. Το πλήρες κείμενο της δικαστικής απόφασης με το σκεπτικό του ΣτΕ, υπάρχει μεν, και αναμένεται να γίνει γνωστό μετά την καθαρογραφή και επίσημη υπογραφή της απόφασης από το Δικαστήριο. Η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται σε όλα τα δικαστήρια, όλων των βαθμίδων και βαθμών, από το Ειρηνοδικείο της πιο μικρής κωμόπολης ως τον Άρειο Πάγο. Στο στάδιο αυτό της καθαρογραφής δεν ανατρέπεται φυσικά το αποτέλεσμα, ακόμη και εάν καθορίζει εξελίξεις.

Από την ημέρα της δημοσίευσης της εξέλιξης, παρά το γεγονός ότι η είδηση, εκτός από την ΟΔΟ, δημοσιεύθηκε τις επόμενες ημέρες και στον πανελλήνιο τύπο, στην συνέντευξη της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Καστοριάς η ΟΔΟΣ δεν κλήθηκε, ενώ ακόμη και ο αριθμός της δικαστικής απόφασης που δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ, ως δια μαγείας αγνοήθηκε από τα τοπικά ΜΜΕ. 

Επομένως η περιφορά ερωτημάτων και αποριών που δεν έχουν νόημα, δεν βοηθούν και αντίθετα τραυματίζουν και βλάπτουν. Η απόφαση θα είναι σύντομα στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου, πόσο μάλλον των διαδίκων και όσων μετείχαν στην δίκη με παρεμβάσεις. Μέχρι τότε, θα μπορεί εύκολα να απαντηθεί το αθώο ερώτημα να απευθυνθούν οι ενδιαφερόμενοι στους νομικούς συμπαραστάτες τους, αντί να ζητούν από τους άλλους, αυτό που δεν έχουν ούτε οι ίδιοι.

Τα ΜΜΕ της Καστοριάς και τα blogs, που προσφέρουν αυτού του είδους τις υπηρεσίες με λάθος τρόπο, θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν όχι μόνο τον συνδικαλιστικό φορέα των αστυνομικών, που πρέπει να αποκτήσουν σύγχρονες και πολιτισμένες συνθήκες εργασίας, αλλά προπαντός την Ελληνική Αστυνομία, την Περιφέρεια και τον Δήμο Καστοριάς, να αναλάβουν πλέον οι ίδιοι την σωτηρία και διαφύλαξη του κτηρίου του Μαθιουδάκη. 

Και βεβαίως να «τρέξουν» όσο μπορούν περισσότερο και συντονισμένα την υπόθεση ανέγερσης νέου σύγχρονου μεγάρου για την Αστυνομική Διεύθυνση Καστοριάς. Που δεν θα προϋποθέτει πάντως την καταστροφή ενός μνημείου, για το οποίο οι σημερινοί κόλακες δεν δείχνουν ιδιαίτερη, ίσως και καμιά ευαισθησία. Και μοιάζουν να προτιμούν τα μνημόσυνα κτηρίων (για τα οποία κατά βάση δεν τους καίγεται καρφί), και προπαντός τους χαρακτηρισμούς σε βάρος ανάλγητων και «απολίτιστων».


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 8 Οκτωβρίου 2015, αρ. φύλλου 806


2 σχόλια:

  1. Αξιοποιείστε τον χώρο προς το συμφέρον των δημοτών γιατί προβλέπω να γίνεται σύντομα μίνι Hot spot.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χριστίνα21/2/16

    "ΑΠΟΦΑΣΗ «ΦΑΝΤΑΣΜΑ» ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΜΑΘΙΥΟΔΑΚΗ"

    "Έκπληκτος δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Καστοριάς Θωμάς Νάτσης σχετικά με φερόμενη απόφαση του ΣΤΕ για το κτίριο του πρώην στρατοπέδου Μαθιουδάκη, η οποία δημοσιεύτηκε σε τοπικά αλλά και αθηναϊκάsites λίγες μέρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών.
    «Σε επικοινωνία που είχαμε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΚ κ. Κυριαζόπουλο καθώς και με άλλους φορείς στην Αθήνα, απόφαση δεν έχει εκδοθεί, ούτε οι δικηγόροι των ανωτέρω, έχουν πρόσβαση στο να διαβάσουν την απόφαση», επισημαίνει ο κ. Νάτσης και ζητά από όποιον έχει στα χέρια του την απόφαση να την παραδώσει στην Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων προκειμένου να ενημερωθούν.
    «Θα παρακαλέσω δημόσια, κάποιοι από αυτούς που δήλωσαν ότι διάβασαν την απόφαση, να τη φέρουν και σε εμάς. Κι εμείς είμαστε άμεσα ενδιαφερόμενοι.
    Εμείς, έως αυτή τη στιγμή δεν έχουμε στα χέρια μας καθαρογραμμένη απόφαση του ΣΤΕ σχετικά με το κτίριο του «Μαθιουδάκη». Δεν έχουμε πρόσβαση έστω και να τη διαβάσουμε τη συγκεκριμένη απόφαση. Ο νομικός σύμβουλος του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων που έχει αναλάβει την κατασκευή του αστυνομικού μεγάρου, δεν έχει ενημερωθεί σχετικά
    Μιλάμε για μια απόφαση που αφορά στο μέλλον του αστυνομικού μεγάρου Καστοριάς, η οποία δεν έχει έρθει στα χέρια κανενός. Μπορείτε να επισκεφθείτε το site του ΣΤΕ όπου έχουν αναρτηθεί πρόσφατες αποφάσεις και δεν αναγράφει τίποτα για τη συγκεκριμένη απόφαση», δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων".

    Αυτά τα [......] έγραψε η εφημερίδα της Καστοριάς [......]. Καταλαβαίνει κανείς πόσο [.......].

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ