Η ενυδρειολογία και τα δημόσια ενυδρεία έχουν μακρά ιστορία. Στη χώρα μας η ενυδρειολογολία άρχισε να γίνεται γνωστή τα τελευταία χρόνια, με την ίδρυση του υπέροχου ενυδρείου της Κρήτης «Θαλασσόκοσμος», πού λειτουργεί με ευθύνη του Ελληνικού Κέντρου θαλασσίων ερευνών. Όταν έμαθα λοιπόν, πριν από μερικά χρόνια ότι στην Καστοριά πρόκειται να εγκατασταθεί ενυδρείο για τα είδη των ψαριών του γλυκού νερού ενθουσιάστηκα, διότι η ιχθυοπανίδα των γλυκών νερών της Ελλάδος είναι μοναδική. Αποτελείται από 154 είδη, όπου τα 83 είδη είναι αυτόχθονα. Ενδημισμός ιδιαίτερα υψηλός, που οφείλεται στην πολυκύμαντη γεωλογική ιστορία της χώρας, στο κλίμα καθώς και στην απομόνωση των μικρών υδρολογικών λεκανών.
Χάρηκα για την προοπτική εγκατάστασης του ενυδρείου στην Καστοριά αλλά από μέσα μου ήμουν σχεδόν σίγουρος ότι αυτό μάλλον πολύ δύσκολα θα πραγματοποιόταν. Διαψεύστηκα, το ενυδρείο εγκαινιάστηκε πανηγυρικά το 2011 και η ιχθυολόγος κ. Άννα Λάτσιου ανέλαβε την επιστημονική υποστήριξή του. Την γνώριζα την Άννα από τα φοιτητικά της χρόνια και ήξερα πόσο ικανή και ταλαντούχα ήταν, ήμουν σίγουρος ότι με την βοήθεια του Δήμου και των κατοίκων της περιοχής θα έκανε το καλύτερο. Τα πρώτα προβλήματα ξεπεράστηκαν, το ενυδρείο εμπλουτίστηκε με πολλά είδη ψαριών, η υποδομή του βελτιώθηκε και σταδιακά έγινε πόλος έλξης για τους επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής. Πάνω από 11.000 επισκέπτες υπολογίζεται ότι επισκέφτηκαν το ενυδρείο το 2014. Οι δραστηριότητές του άρχισαν να θυμίζουν τα πιο σύγχρονα ενυδρεία της Ευρώπης. Δικαιωματικά, το ενυδρείο της Καστοριάς (μοναδικό στο είδος στην Ελλάδα και από τα λίγα στην Ευρώπη) θεωρείται ένα από τα καλά οργανωμένα δημόσια ενυδρεία εσωτερικών υδάτων στην Ευρώπη.
Όπως κάθε πράγμα, όπως κάθε δημιουργική δραστηριότητα, έτσι και το ενυδρείο της Καστοριάς φαίνεται ότι έκλεισε τον πρώτο επιτυχημένο κύκλο λειτουργίας του. Το ενυδρείο τώρα πια έχει τη δυνατότητα ν’ αναδειχθεί σε κέντρο διατήρησης και έκθεσης των ενδημικών ψαριών του γλυκού νερού της Βαλκανικής Χερσονήσου, με την ανάλογη εμβέλεια σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο θαλασσίων ερευνών, των ενυδρειολόγων της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου και την συμπαράσταση του Δήμου.
Δυστυχώς, παρόμοιες δομές όταν με τον ένα ή τον άλλον τρόπο δεν εξελίσσονται και παραμένουν στα ίδια, πολύ γρήγορα χάνονται και σβήνουν σα να μην υπήρχαν ποτέ. Ντουβάρια όρθια φαγωμένα από τον χρόνο. Σε μια τέτοια περίπτωση, το κακό δεν θα είναι μόνο για την Καστοριά και τους κατοίκους της πόλης, αλλά θα είναι μια μεγάλη απώλεια για τη χώρα και την ανάδειξη και προστασία της ιχθυοπανίδας των εσωτερικών υδάτων.
Εύχομαι σύντομα όλοι οι υπεύθυνοι για την διοικητική και επιστημονική υποστήριξη του ενυδρείου να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, ώστε να ενδυναμωθεί και να προοδεύσει η μοναδική αυτή δραστηριότητα και να δικαιωθούν οι προσπάθειες όλων όσων αγωνίστηκαν γι αυτή.
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 24 Σεπτεμβρίου 2015, αρ. φύλλου 804
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.