9.2.16

Λόγος & Αντίλογος



«Ελλάδα-Ρωσία»


Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη δράση στα πλαίσια του έτους Ελλάδας-Ρωσίας και Ρωσίας-Ελλάδας, είναι ιδιαίτερα σημαντική και μία μεγάλη ευκαιρία για την περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας. Η γούνα, ο θρησκευτικός τουρισμός, η ανάδειξη της κοινής ιστορικής πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς, η προώθηση αρωματικών φυτών και βοτάνων, η προώθηση της ελιάς και των παραγώγων της και η προώθηση των φρούτων της περιοχής μας όπως είναι τα μήλα και τα ροδάκινα, πρέπει να είναι οι πυλώνες πάνω στους οποίους θα στηριχτεί η δράση μας [….] Η ανάδειξη της Καστοριάς σε κεντρικό άξονα στον οποίο θα στηριχτεί η όλη προσπάθεια είναι επιβεβλημένη. Υπάρχουν πολλοί Καστοριανοί και δυτικομακεδόνες που έδρασαν εδώ και εκατοντάδες χρόνια στην Ρωσία και ανέπτυξαν διάφορες δράσεις. Εάν θέλουμε κυρίες και κύριοι, να ξεχωρίσει η Δυτ. Μακεδονία στο 2016 με την Ρωσία πρέπει να προβάλλουμε με δυναμισμό την γούνα και να χρησιμοποιήσουμε το αεροδρόμιο διεθνών προδιαγραφών της περιφέρειάς μας δηλαδή του Άργους Ορεστικού, όπου υπάρχει δυνατότητα προσγείωσης και απογείωσης οποιουδήποτε αεροσκάφους. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να λειτουργήσουμε το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της περιφέρειας και τα οφέλη θα είναι πολλαπλά με τις απευθείας πτήσεις από την  Ρωσία στην περιφέρειά μας και αντίστροφα.
Αλίκη Ζήδρου


Αγαπητή ΟΔΟΣ

Διάβαζα στα τοπικά MME, απορημένος θα έλεγα, τις προτάσεις της κ. Αλίκης Ζήδρου δραστήριας περιφερειακής συμβούλου της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς (προερχόμενης από την τοπική αυτοδιοίκηση του Άργους Ορεστικού). Οι προτάσεις της,  σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, υποβλήθηκαν στο περιφερειακό συμβούλιο της 30ης Σεπτεμβρίου 2015 που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη. Αφορούσαν την ανάδειξη της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, της πόλης της Καστοριάς και του αερολιμένα «Αριστοτέλης», σε «πυλώνες» του έτους Ελλάδος - Ρωσίας,  όπως ανακηρύχθηκε το 2016. 
Προκαταβολικά διευκρινίζω ότι είναι απολύτως θεμιτή κάθε προσπάθεια ανάδειξης της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και κάθε ωφέλιμη για τον τόπο αξιοποίηση όλων των ευκαιριών, στο πλαίσιο των καλών σχέσεων της Ελλάδας με κάθε φίλη χώρα. Στο ίδιο πλαίσιο κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει για την πρόταση αποτελεσματικής αξιοποίησης του αεροδρομίου, που έχει σύμφωνα με την κ. Ζήδρου τις δυνατότητες ενός διεθνούς αερολιμένα, την  ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων στον τομέα της γούνας και γιατί όχι, ακόμη και στον τομέα των ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων.

Αλλά απ’ αυτό το σημείο, μέχρι να αντιληφθώ ότι μπορεί η Καστοριά να διαδραματίσει αποστολή στην «προώθηση της ελιάς» (αυτό μάλλον οφείλεται σε πλημμελή διατύπωση). Ή ότι υπάρχει κοινή ιστορική, πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά με την Ρωσία, αυτό είναι κάτι που μου φαίνεται ακατανόητο και βαρύ. 

Πόθεν πού αντλείται το συμπέρασμα γι’ αυτή την κοινή ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά; Μπορεί κανείς να μου απαντήσει για οτιδήποτε κοινό πλην του Λάμπρου Κατσώνη, του Καποδίστρια και των αδελφών Υψηλάντη; 

Ειδικότερα ποια ακριβώς πολιτιστική κοινότητα συνδέει την Καστοριά με την Ρωσία και από πότε; Για να μην αναφερθώ και την εξαιρετικά αμφίβολη κοινή θρησκευτική ταυτότητα λόγω Ορθοδοξίας, που κι’ αυτή επιδέχεται μεγάλη συζήτηση διότι οι διαφορές είναι τεράστιες, αλλά προτιμώ να το παραμερίσω να μην θίξω ευαίσθητες χορδές. Και να μην ξεσηκωθούν όσοι πίνουν νερό στο όνομα του πασών των Ρωσιών και βρίζουν χυδαία τον Οικουμενικό Πατριάρχη. 

Μήπως είναι προτιμότερο να αποφεύγονται οι υπερβολές; Καλός σκοπός η ανάπτυξη, αλλά δεν νομίζω ότι αγιάζει πάντα τα μέσα. Και πολύ περισσότερο στην περίπτωση της φίλης Ρωσίας. Για την οποία η παροιμία «αν έχεις τέτοιους φίλους...» είναι πράγματι μια παραδοσιακή αλήθεια στις σχέσεις της με την Ελλάδα.

Ένθερμος Αναγνώστης


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 8 Οκτωβρίου 2015, αρ. φύλλου 806


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ