11.8.17

Το Σκάκι




16. Nc3 Bc5

-Σαν χθες 22 Φεβρουαρίου 1943 στη φυλακή Stadelheim του Μονάχου αποκεφαλίστηκαν, η Σόφι Σολ (22 ετών), ο αδελφός της Χανς Σολ (25 ετών) και ο Κρίστοφ Προμπστ (24 ετών) και οι τρεις από τα ιδρυτικά μέλη της αντιστασιακής οργάνωσης «Το Λευκό Ρόδο» που τα περισσότερα μέλη της ήσαν φοιτητές του Πανεπιστημίου του Μονάχου που τύπωναν και άφηναν σε περίοπτα σημεία της πόλης, προκηρύξεις με αντιναζιστικά μηνύματα εναντίον του Αδόλφου Χίτλερ. Μιλάμε για αντίσταση στη πόλη που ήταν η καρδιά του ναζισμού.

Το 1999, η Σόφι Σολ ψηφίστηκε από τους αναγνώστες του γερμανικού περιοδικού Brigitte ως «Γυναίκα του Αιώνα».

Τον Σεπτέμβριο του 2017, η Γερμανία έχει εθνικές εκλογές, οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις φέρνουν ως τρίτη δύναμη το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία».

Στις 15 Μαρτίου 2017, θα διεξαχθούν εθνικές εκλογές στην Ολλανδία, με τον αρχηγό του ακροδεξιού κόμματος «Κόμμα της Ελευθερίας» Γκέερτ Βίλντερς που έχει κριθεί ένοχος χωρίς όμως να του επιβληθεί ποινή για όσα είπε εναντίον των μεταναστών, να ενδέχεται να είναι ο νικητής. Μιλάμε για τη χώρα που ένα από τα σημαντικά αξιοθέατα της είναι το σπίτι της Άννας Φρανκ στο Άμστερνταμ, του γνωστότερου θύματος του Ολοκαυτώματος.

Στις 23 Απριλίου 2017 στη Γαλλία θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών με πιθανή νικήτρια την αρχηγό του ακροδεξιού κόμματος «Εθνικό Μέτωπο» Μαρί Λεπέν. Κι εδώ μιλάμε για τη χώρα που με το σύνθημα «Ελευθερία-Ισότητα-Αδελφοσύνη» και την άλωση της Βαστίλης το 1789, απαρχή της Γαλλικής Επανάστασης, να ανατρέπει τις μέχρι τότε κοινωνικές και πολιτικές δομές αιώνων (φεουδαρχισμός, δουλοπαροικία) και να δίνει στην ανθρωπότητα τη «Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη».

Στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, έχουμε την εκεί μεγάλη χώρα της Δημοκρατίας να αρχίζει να ζει το δικό της φασισμό, μεταλλαγμένο σε Τραμπουκισμό. Η δικαστής Άν Ντόνελι είναι αυτή που είπε το «όχι» στο διάταγμα του προέδρου της χώρας που απαγόρευε την είσοδο σε πολίτες εννέα μουσουλμανικών χωρών στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη χώρα που την 1η Ιανουαρίου 1863 ο πρόεδρός της Αβραάμ Λίνκολν υπέγραψε την κατάργηση της δουλείας.

Εδώ στη χώρα που πρωτακούστηκε η λέξη δημοκρατία, στην Ελλάδα, έχουμε τρίτη πολιτική δύναμη ένα ακροδεξιό κόμμα τη «Χρυσή Αυγή», που δυστυχώς βρίσκεται στο κοινοβούλιο και έχει βουλευτές άτομα που είναι καταδικασμένα για παράνομες πράξεις.

Η άνοδος του φασισμού σχεδόν παγκοσμίως είναι αποτέλεσμα της κακής έως διεφθαρμένης διακυβέρνησης των πολιτικών κομμάτων (κεντροδεξιών, φιλελεύθερων, δεξιών, σοσιαλιστικών, κομμουνιστικών κ.ά.), που άλλα διακήρυσσαν και άλλα έκαναν όταν ανέβαιναν στην εξουσία.

“Όχι Κύριοι δεν τα φάγαμε μαζί, εσείς τα τρώτε μέχρι τώρα, κι εμείς, οι λαοί, πληρώνουμε τη λυπητερή ”.

Παράλληλα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με πρόεδρο που παραπέμφθηκε σε δίκη για οικονομικό σκάνδαλο, κρίθηκε ένοχη αλλά δεν της επεβλήθη ποινή (σε μόδα θα καταντήσουν αυτές οι δικαστικές αποφάσεις), συνεχίζει να απλώνει σαν χταπόδι τα πλοκάμια του και να συμπεριφέρεται αυταρχικά εναντίον των λαών, διότι τα κράτη αποτελούνται από απλούς πολίτες που ευελπιστούμε ότι δεν ξεχνούν.

Μέσα στο σαθρό πολιτικό κτήριο υπάρχουν πολλά σκοτεινά δωμάτια (τράπεζες, βιομηχανίες, εταιρείες, ΜΜΕ κ.ά.) και στη σοφίτα του, οι θρησκείες που φέρουν μερίδιο σε αυτό παγκοσμίως. Τι είναι άραγε η παρέμβαση των θρησκευτικών αρχηγών στη πολιτική εξουσία, για ιδία οφέλη, στο όνομα της θρησκείας;

“Δε θα σωπάσουμε. Είμαστε η συνείδηση σας. Ποτέ δε θα κάνουμε ειρήνη μαζί σας.”  Το Λευκό Ρόδο.

 Καληνύχτα Ελλάδα
 Όπου και να ‘σαι

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 23 Φεβρουαρίου 2017, αρ. φύλλου 874


1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος18/8/17

    19 Αυγούστου 1936 Ανδαλουσία-Ισπανία
    Δολοφονείται από παραστρατιωτικούς του Φράνκο ο ποιητής Φρεδερίκο Γκαρθία Λόρκα.

    17 Αυγούστου 2017 Βαρκελώνη, Καμπρίλς-Ισπανία
    Διπλή τρομοκρατική επίθεση με 14 νεκρούς και 100 τραυματίες.

    ΠΟΤΕ ΠΙΑ! NUNCA MAS! ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ!

    Το Σκάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ