1.6.18

Ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου

Κατά την συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Π.Ε. Καστοριάς, που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς με θέμα: «Σχεδιασμός και δράσεις πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο 2018», ο αντιπεριφερειάρχης κ. Σωτήρης Αδαμόπουλος τόνισε τον απαραίτητο συντονισμό που πρέπει να υπάρχει μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, σημειώνοντας ωστόσο, ότι τον κύριο λόγο σε τέτοιες περιπτώσεις έχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, με την Περιφερειακή Ενότητα να στέκεται αρωγός της, σε οτιδήποτε χρειαστεί.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν διάφορα θέματα όπως: Η υλοποίηση εργασιών για τον προληπτικό καθαρισμό της βλάστησης στο οδικό δίκτυο. Συντήρηση των υδατοδεξαμενών στις δασικές περιοχές καθώς και συντήρηση-διάνοιξη του οδικού δασικού δικτύου του νομού. Η ετοιμότητα του δυναμικού και των μέσων που υπάρχουν για την υποστήριξη του έργου του πυροσβεστικού σώματος. Εξετάστηκαν τα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας κατά τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας βάσει του χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς. Η διασφάλιση της επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Ο συντονισμός σε περιφερειακό επίπεδο για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων και η διαχείριση των συνεπειών τους. Η υλοποίηση της δράσης της οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών αν αυτό απαιτηθεί καθώς και άλλα θέματα που θα καταστήσουν πιο αποτελεσματική την αντιμετώπιση κινδύνων που ελλοχεύουν από τις πυρκαγιές, ενόψει της νέας θερινής περιόδου.
Επίσης ζητήθηκε η συνδρομή των τοπικών κοινοταρχών για συναντήσεις με τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής, με σκοπό τη λήψη προληπτικών ή κατασταλτικών μέτρων σε δασικές-αγροτικές πυρκαγιές. Παράλληλα, όπως κάθε χρόνο, τονίστηκε η συμβολή των εθελοντικών οργανώσεων στην περιπολία εντός δασικών περιοχών και τέλος αποφασίστηκε η έκδοση και διανομή, δια μέσου της αστυνομίας, ενημερωτικού έντυπου υλικού για θέματα πυροπροστασίας.
Όπως επισημάνθηκε, εφιστάται η προσοχή κατά την καύση των υπολειμμάτων των καλλιεργειών, πράγμα το οποίο απαγορεύεται εκτός από κάποιες ειδικές περιπτώσεις και μόνον κατόπιν ειδικής άδειας που παραχωρείται από την πυροσβεστική υπηρεσία, καθώς και ο καθαρισμός οικοπέδων ιδιοκτησίας εντός των οικισμών αλλά και 100 μ. περιμετρικά αυτών, διαφορετικά υπάρχουν ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ