22.8.18

Κωνσταντίνος Δούφλιας (1941-2018)


ΟΔΟΣ 5.4.2018 | 930



Σε ηλικία 76 ετών απεβίωσε την 1η Απριλίου ο Κωνσταντίνος Δούφλιας, που υπήρξε στενός συνεργάτης και αρθογράφος στην ΟΔΟ.

Ο Κωνσταντίνος Δούφλιας καταγόμενος από το χωριό Γέρμα της Καστοριάς, σπούδασε πολιτικές επιστήμες και κοινωνιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και κοινωνική θεραπευτική παιδαγωγική στο Ψυχολογικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος. Παρακολούθησε τις παραδόσεις και τα σεμινάρια ελληνικής ιστορίας του πανεπιστημιακού δασκάλου και ιστορικού Απόστολου Βακαλόπουλου. Από νωρίς ασχολήθηκε με την λογοτεχνία και κυρίως με την λαογραφία και τον πολιτισμό της Μακεδονίας.

Μετά τις σπουδές του ασχολήθηκε συστηματικά με την λογοτεχνία και την ιστορική έρευνα της Καστοριάς  και πιο ειδικά της Μακεδονίας από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας. Ήταν συστηματικός και επίμονος στην αναζήτηση και καταγραφή των ιστορικών πηγών του και για τον λόγο αυτό το σχετικό συγγραφικό του έργο είναι όχι μόνο πλούσιο αλλά και τεκμηριωμένο.

Μερικά από τα βιβλία που έγραψε κατά καιρούς είναι «Μακεδονία-Μακεδονικός Αγώνας» (εκδ. Αιγαίον-Βάρφης), «Τα δημοτικά τραγούδια της Άνω Μακεδονίας» (εκδ.Αιγαίον-Βάρφης), «Ο Καστοριεύς Αλέξανδρος, μύθος και λόγος» (εκδ.Καλυψώ), «Τα δημοτικά τραγούδια της Άνω Μακεδονίας», «Ο Γέρμας στον τύπο και στις εγκυκλοπαίδειες», «Δημοτικά τραγούδια για την Καστοριά», «Αϊτριάδα: Η εκκλησία των Αρματολών», «Στα βράχια του Γέρμα» και πολλά άλλα.

Στο παρελθόν συνεργάστηκε με πολλά λογοτεχνικά, ιστορικά και λαογραφικά περιοδικά, ήταν εκδότης και διευθυντής στα «Μακεδονικά Σήμαντρα» που εκδιδόταν στην Καστοριά και ιδρυτής μαζί με τον νυν δήμαρχο Καστοριάς κ. Ανέστη Αγγελή και τους κ.κ. Χρήστο Ευαγγέλου, Βασίλειο Ζήκο, Δημήτρη Ιωαννίδη και Παναγιώτη Μπαμπούλη της εφημερίδας «Καστοριά Σήμερα» των αρχών της δεκαετίας του ’80.

Όμως, από τις 19 Νοεμβρίου 1998 (αρ. φύλλου 10)  ως τις ημέρες αυτές, αποτέλεσε συστηματικό και αφοσιωμένο συνεργάτη της ΟΔΟΥ, στις σελίδες της οποίας παρουσιάσθηκαν μελέτες και άρθρα του έχοντας κατακτήσει το δικό του αναγνωστικό κοινό.

Η ανάδειξη της Καστοριάς, της ιστορίας και του πολιτισμού της, αλλά κυρίως, η εθνική τεκμηρίωση του μακεδονικού ελληνισμού, με ιστορικά στοιχεία και επιχειρήματα, με πειστήρια τα ίδια τα μνημεία, αποτέλεσε την βασική θεματολογία του ανιδιοτελούς και σεμνού αγώνα του. Το στυλ είναι προσωπικό και απαλλαγμένο από κάθε άγχος και διάθεση αυθεντίας.

Στις 11 Νοεμβρίου 2014, στα πλαίσια του εορτασμού της απελευθέρωσης της πόλης τιμήθηκε από τον Δήμο Καστοριάς για την προσφορά του στον τόπο.

Η απώλειά του είναι βαρύτατη για την οικογένειά του αλλά και για τον τόπο, ενώ η ΟΔΟΣ αισθάνεται το κενό της θλίψης και της απουσίας ενός ακάματου και φιλότιμου συνεργάτη.


Μακέτα της πρώτης ενότητας δημοσιεύσεων της στήλης «Ορεστίδος Αναγνώσματα» [1998 -2012] του Κωνσταντίνου Δούφλια [1941-2018] στην ΟΔΟ.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 5 Απριλίου 2018 (Μ. Πέμπτη), αρ. φύλλου 930


Σχετικά:

1 σχόλιο:

  1. Ελένη Τσακλίδου [facebook]4/9/18

    Αιώνια του η μνήμη! Έχω το βιβλίο του "Μακεδονία Μακεδονικός Αγών", σπουδαίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ