30.8.18

Το Σκάκι



12. O-O-O Rd8

Δελτίο καιρού: Έφυγε ο Μάρτιος, με άστατο καιρό καθ’ όλη την διάρκεια του μήνα, όπως ακριβώς η πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου μας.

● Πρωινό ξύπνημα με αραιή συννεφιά: σαν την επίσκεψη της βουλευτίνας κ. Μ. Αντωνίου στη κρύα Ρωσία ως «διεθνής παρατηρήτρια» για τις εκεί προεδρικές εκλογές. Γύρισε «από συναρπαστικές στιγμές» όπως είπε. Φυσικά ο “πατερούλης” Πούτιν ήταν ο αδιαφιλονίκητος νικητής. Μια και βρέθηκε στη Ρωσία, δεν αδιαφόρησε και προώθησε την γούνα. Το πήρε προσωπικά και πήρε τ’ άρματα. Πλέον μπορούμε να κοιμηθούμε ήσυχοι.

● Προς το μεσημέρι έβγαινε ο ήλιος: σαν την ομαδική κάθοδο των αρχόντων μας στη ζεστή πρωτεύουσα (δήμαρχος, αντιδήμαρχος και βουλευτίνες).  «Eποικοδομητικές» συναντήσεις, φωτογραφίες για την ακρίβεια και χαμόγελα, πολλά χαμόγελα σαν τη λιακάδα. Όλα βαίνουν καλώς.
-Η κ. Ολ.Τελιγιορίδου συνάντησε τον υπουργό Υγείας και “καθάρισε”. Έδωσε έξι θέσεις στο νοσοκομείο Καστοριάς (τις λιγότερες από τους υπόλοιπους νομούς της Δυτ. Μακεδονίας), αλλά δε γκρινιάζουμε (λιακάδα).
-Οι δήμαρχος και αντιδήμαρχος Καστοριάς συνάντησαν τον γεν. γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών για την ελλειμματική χρηματοδότηση των βρεφονηπιακών σταθμών. Από τα Χριστούγεννα φτάσαμε Πάσχα. Λιακάδα είπαμε. Αισιοδοξούμε.
-Στην συνέχεια ο κ. Α. Αγγελής άδραξε την ευκαιρία να επισκεφθεί τον Κώστα Καραμανλή. Να φυσικά και η φωτογραφία και μάλιστα “αλά μπρατσέτα” με τον σιωπηλό π. πρωθυπουργό. Τι να συμβαίνει εδώ; Πάλι υποψήφιος; Τίποτα καλέ, η λιακάδα φταίει.
-Κι όλοι αυτοί, συντροφιά με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Σ. Αδαμόπουλο τον κ. Π. Κώττα κ.ά. πολύ ευτυχισμένοι, παραβρέθηκαν στο gala (sic) στην Αθήνα, του άλλου συνδέσμου γουνοποιών. Μεγαλεία. Στην Αθήνα. Στηρίζουν με όλες τις δυνάμεις τους, τη γούνα. Στην Αθήνα. Οι υπόλοιποι, εμείς, χωρίς τα εκτός έδρας, χωρίς φωτογραφίες και χωρίς ένσημα. Στην Καστοριά.
-Μέσα σε αυτή την εύθυμη κατάσταση (λόγω της μαρτιάτικης λιακάδας;) ο περιφερειάρχης κ. Θ. Καρυπίδης, ανήγγειλε δικαιωμένος την έγκριση του ρυμοτομικού σχεδίου της Πανεπιστημιούπολης Φλώρινας. Αμέ! Όχι Καστοριανοί, μην ενοχλείστε, απολαύστε τον καφέ σας στη νότια παραλία, κατάφατσα στον ήλιο. Θα «βουλιάξει» η «αρχόντισσα» από τουρίστες (θα γράψουν για χιλιοστή φορά αυτοί που τα γράφουν). Τί να τα κάνουμε τα Πανεπιστήμια; Λιακαδούρα με θέα την καθαρή, να την πιεις στο ποτήρι, λίμνη!

● Το απομεσήμερο, άρχισε να συννεφιάζει: σαν τις δηλώσεις του προέδρου του δεύτερου συνδέσμου γουνοποιών από την Αθήνα προς τον εδώ πρόεδρο του συνδέσμου γουνοποιών Καστοριάς. Κάτι έγινε με τα gala τους, μπερδεύτηκαν (;), αλληλοζηλεύτηκαν(;), θα σας γελάσουμε και συννεφιάζει επικίνδυνα.
-Μαύρα σύννεφα μαζεύτηκαν και πάνω από την, υπό ίδρυση ακόμη, φιλαρμονική του δήμου Καστοριάς, η οποία πριν λίγο καιρό έψαλε τα κάλαντα στον κ. Αγγελή και τώρα του τα “ψέλνει” για την μη οικονομική περαιτέρω κάλυψη των αναγκών της. “Άρχισαν τα όργανα”, πριν καλά καλά λειτουργήσει. Ανάγκες είναι αυτές.

● Αργά το απόγευμα ήρθε η καταιγίδα: ο υπουργός Εθνικής Αμύνης αναφέρθηκε στο «Εξπρές του Μεσονυκτίου» και στην προοπτική των «15 ετών φυλάκισης» των δύο στρατιωτικών μας.
-Έχουμε και το θέμα της ονομασίας (των πολιτιστικών μας φίλων) που τα σενάρια δίνουν και παίρνουν και τελειωμό δεν έχουν. Έστειλε το μήνυμα ο ελληνικός λαός με τα δύο συλλαλητήρια, ότι δεν θα δεχθεί κανένα όνομα που να συμπεριλαμβάνει τη λέξη Μακεδονία. Τί δεν έχουν καταλάβει;
-Μπουμπουνητά πέρα στα βουνά: η κ. Γ. Ζεμπιλιάδου βροντά κι αστράφτει κατά του περιφερειάρχη κ. Θ.Καρυπίδη για χαμένες ευκαιρίες και χαμένα λεφτά. Μόνο για χαμένες πατρίδες δεν είπε. Εκατομμύρια χαμένα. Έχει δίκιο, αλλά δεν αποχωρούν από τις συνεδριάσεις σε τόσες σοβαρές καταγγελίες. Παραμένουν μέσα στην αίθουσα και κάνουν διάλογο.  Όχι έξω, σε τηλεοπτικές κάμερες. Έχει διαφορά.
-Εκεί που κοιτούσαμε τον ουρανό και λέγαμε τελειώνει κι αυτή η μπόρα, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης κ. Δ.Σαββόπουλος, δήλωσε ή μάλλον καλύτερα, ενημέρωσε (προς όλες τις κατευθύνσεις), ότι θα κατέβει για την περιφέρεια, ή για το δήμο, ή για την βουλή (στη λίστα της Ν.Δ.) ή... Όταν θα κατασταλάξει (φαίνεται δεν του αρέσει η απλή αναλογική, που ίσως ισχύσει), θα (ξανα)ενημερώσει. Αυτό το γαλάζιο ψηφοδέλτιο τέσσερις θέσεις έχει, οι υποψήφιοι τριπλάσιοι (και όλοι σίγουροι ότι θα είναι μέσα). Ανησυχητικό;
-Και πάνω που τελειώνει η ανοιξιάτικη καταιγίδα, να’τη και η δήλωση του πρωθυπουργού, οι εκλογές θα γίνουν το Σεπτέμβριο του 2019. Θα συμπέσουν με τις αυτοδιοικητικές. Φανταστείτε τί έχουμε να δούμε και να ακούσουμε μέχρι τότε. Σουξέ μεγάλο θα έχουν όλα πανηγύρια. Δεν θα χωρούν όλους τους υποψήφιους που θα παρελαύνουν.

● Καθ’ όλη δε τη διάρκεια του Μαρτίου, η αφρικανική σκόνη σκέπασε τη μισή Ελλάδα. Μέσα σε αυτή τη σκόνη που σε τυφλώνει και τίποτα δεν βλέπεις, ήρθαν και οι δικαστικές αποφάσεις της τυφλής Δικαιοσύνης. Υπόθεση Ηριάννας και Περικλή, Μαρινάκη,  υπόθεση Αμβροσίου.  Ας φυσήξει επιτέλους ένα αεράκι, μπας και φύγει. Η σκόνη.

[...] Αχ Ελλάδα σ’ αγαπώ και βαθιά σ’ ευχαριστώ / γιατί μ’ έμαθες και ξέρω / ν’ ανασαίνω όπου βρεθώ/να πεθαίνω όπου πατώ / και να μη σε υποφέρω [..]

Καλή Ανάσταση Ελλάδα
Όπου και να ‘σαι

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ την Μεγάλη Πέμπτη, 5 Απριλίου 2018, αρ. φύλλου 930


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ