12.12.18

Ζόραν Ζάεφ: «Είμαι Μακεδόνας μιλώ μακεδονικά και είναι δικαίωμά μου»



Σε νέα πρόκληση προχώρησε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος αναφέρθηκε εκ νέου σε «μακεδονική» γλώσσα, δείχνοντας ανυποχώρητος στις θέσεις που εξέφρασε και πριν από λίγες ημέρες, περί διδασκαλίας της «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα, οι οποίες προκάλεσαν την αντίδραση της Αθήνας και στη συνέχεια την πλήρη αναδίπλωση της ηγεσίας της γειτονικής χώρας.

Αυτή τη φορά, ο Ζάεφ, σύμφωνα με το b92.net, δήλωσε: «Είμαι Μακεδόνας, μιλώ μακεδονικά και αυτό είναι δικαίωμά μου», ενώ πρόσθεσε πως αυτή η ελευθερία συνιστά ευρωπαϊκή αξία και συνεπώς προσδοκά ότι θα γίνει αποδεκτή από όλους.

«Συμφωνήσαμε να μοιραστούμε την κοινή ιστορία και να συνεχίσουμε να συζητάμε στο πνεύμα της φιλίας, για να οικοδομήσουμε σχέσεις καλές γειτονίας».

«Ήταν δικαίωμά μου να καταλήξω σε συμφωνία με την Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία η ΠΓΔΜ θα έχει ένα νέο όνομα και θα ονομαστεί Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» είπε ο Ζάεφ.

Η δήλωση του Ζόραν Ζάεφ είχε ως κύριο αποδέκτη την Βουλγαρία, όπου το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Άμυνας Κραζιμίρ Καρακατσάνοφ (δημοσίευμα πιο κάτω) κατηγόρησε την ΠΓΔΜ ότι επιχειρούν να «παραχαράξουν την ιστορία», ώστε να προωθήσουν μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα.

Ο κ. Ζάεφ σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση του έχει επιτρέψει να μιλήσει στην «μακεδονική» γλώσσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εκτίμησε πως η Βουλγαρία είναι φίλη χώρα κι ότι η θετική διμερής σχέση με την ΠΓΔΜ θα συνεχιστεί.




Απειλεί με βέτο 

ο βούλγαρος υπουργός Αμυνας 

για τη «μακεδονική γλώσσα»


«Τα Σκόπια να σταματήσουν την παραχάραξη της ιστορίας», είναι η νέα δήλωση του βούλγαρου αναπληρωτή πρωθυπουργού και υπουργού Αμυνας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, ο οποίος προειδοποιεί ότι δεν θα επιτρέψει τη λεγόμενη «μακεδονική» γλώσσα να αναγνωριστεί ως επίσημη γλώσσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.





Ο κ. Καρακατσάνοφ σε συνέντευξή του στα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης την Κυριακή έθεσε και πάλι θέμα για τη βουλγαρο-σκοπιανή επιτροπή για τα ιστορικά θέματα που επί ενάμισι χρόνο δεν έχει κάνει καμία πρόοδο, παρά τις βουλγαρικές υποχωρήσεις.

«Υπάρχει μια τάση από τη βουλγαρική πλευρά να κάνουμε συμβιβασμούς, που κατά την γνώμη μου είναι απαράδεκτοι. Από τη ‘μακεδονική’ πλευρά εκφράστηκε η επιθυμία να αμφισβητηθούν σοβαρά θέματα, να αλλαχθούν και να γίνουν δεκτά αυτά που δεν έχουν καμία σχέση με την ιστορική αλήθεια», είπε ο κ. Καρακατσάνοφ, προσθέτοντας ότι η συμπεριφορά των Σκοπίων θα πρέπει να αλλάξει.

«Η “Μακεδονία” δεν πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με αυτή τη νοοτροπία», τόνισε ο κ. Καρακατσάνοφ.


«Οχι σε συμβιβασμούς με την ιστορία μας»

Στη συνέχεια, απείλησε να αντιταχθεί, θέτοντας βέτο, στην ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ επειδή θεωρεί ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων επιχειρεί να εκμετελλευτεί το θέμα της «δήθεν μακεδονικής γλώσσας».

«Κύριε Ζάεφ, μην καταχραστείτε το θέμα της γλώσσας της ΠΓΔΜ. Αυτό μπορεί να σας κοστίσει την ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ» σημειώνει ο βούλγαρος υπουργός Αμυνας σε ανάρτησή του στο Facebook, προσθέτοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε συμβιβασμούς με την ιστορία της Βουλγαρίας, καθώς τα εδάφη της ΠΓΔΜ ήταν βουλγαρικά».

Ο κ. Καρακατσάνοφ αναφέρεται στην προκλητική, όπως τη χαρακτηρίζει, δήλωση του Ζόραν Ζάεφ στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ότι η Συμφωνία των Πρεσπών του παρέχει το δικαίωμα αναγνώρισης της «μακεδονικής γλώσσας» και πως αυτό το δικαίωμα κανείς δεν μπορεί πλέον να αμφισβητήσει.

«Δεν υπάρχει τέτοια γλώσσα και κανείς δεν μπορεί να την καθιερώσει» τονίζει ο βούλγαρος αξιωματούχος.


«Περιλαμβάνει εδάφη της Βουλγαρίας»

Και εξηγεί ότι «ο όρος Βόρεια Μακεδονία αποτελεί γεωγραφική ονομασία, που περιλαμβάνει εδάφη της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, και αύριο μπορεί ο κ. Ζάεφ να θέλει να ορίσει παρόμοια βουλγαρική διάλεκτο ως επίσημη ξένη γλώσσα. Κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο και προκλητικό».

Η «ιστορία της Μακεδονίας» που προβάλλει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεν ίσχυε έως το 1944 και γι αυτό τον λόγο του ζητήσαμε να υπογραφεί μεταξύ μας συνθήκη καλής γειτονίας, την οποία όμως δεν δέχεται.

«Εάν αρνηθούν, δεν θα έχουν την υποστήριξή μας προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Δεν θα επιτρέψω κανένα συμβιβασμό με την ιστορία μας», κατέληξε ο βούλγαρος αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Αμυνας κ. Καρακατσάνοφ.


Αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ

Στις δηλώσεις Καρακατσάνοφ αντέδρασε το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων, τονίζοντας ότι «αυτές διαμορφώνουν αρνητικό κλίμα που θα μας οδηγήσει μακριά τον έναν από τον άλλον και θα προκαλέσει εχθρότητα παρά φιλία».

«Εχουμε υπογράψει συνθήκη φιλίας για να οικοδομήσουμε τη φιλία, αλλά αυτή προϋποθέτει την αμοιβαία κατανόηση, σεβασμό και μέριμνα για τα συμφέροντα των γειτόνων», προσθέτει το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων.

Ο Καρακατσάνοφ τόνισε ότι ως αρχηγός του VMRO-BND, ως ιστορικός και ως Βούλγαρος έχει το δικαίωμα να εκφράζει τη γνώμη του και θα την υπερασπισθεί, αλλά δεν υποχρεώνει σε αυτό τη βουλγαρική κυβέρνηση.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία αντίδραση από τη βουλγαρική κυβέρνηση για τις δηλώσεις και τις κατηγορίες του αναπληρωτή πρωθυπουργού και υπουργού.

Πηγή: kathimerini.gr & in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ