31.12.18

ΟΔΟΣ: 2117170


ΟΔΟΣ 20.9.2018 | 952

Το δημοψήφισμα στα Σκόπια, την μεθεπόμενη Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, που θα διαγράψει την τύχη και τις επιπτώσεις από την Συμφωνία των Πρεσπών στο εσωτερικό της FYRoM αλλά και της δικής μας χώρας, είναι θέματα που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Από αύριο και για το επόμενο δεκαήμερο.

Μάλιστα, ύστερα από τις αρκετά (όχι όμως απόλυτα) σαφείς δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας στην Θεσσαλονίκη, στο πιο υψηλό δυνατό επίπεδο, ότι η Νέα Δημοκρατία εφ’ όσον δεν κυρωθεί η διεθνής συμφωνία από την παρούσα Βουλή, θα επιδιώξει διαπραγμάτευση εξ αρχής, το ενδιαφέρον αναζωπυρώνεται. Είναι τόσο ανησυχητικές οι ενδείξεις στην γειτονική χώρα σε σχέση με την στάση της στο μέλλον που δικαιολογούν την υπόνοια ότι, τελικά αντί να λυθεί, το πρόβλημα έγινε πιο σύνθετο.

Όμως υπάρχει και η άμεση, η τρέχουσα επικαιρότητα. Και σε ό,τι αφορά ακριβώς αυτήν για την Καστοριά, δεν την αποτυπώνει η είδηση ότι στην ΔΕΘ μίλησε για 3η φορά (!) από το 2009 ο τέως πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, που περιέργως έχει αναγορευθεί σε περιζήτητη πολιτική αξία της «λαϊκότητας» και σε ένα είδος Βούδα. Και ο οποίος τέλος πάντων, σε αντίθεση με την εκτίμηση ότι επιβεβαίωσε την ομόνοια ή ακριβέστερα την σύμπνοια στα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας, κατά την εκτίμηση της ΟΔΟΥ ακριβώς αντίθετα· αποκάλυψε με αρκετά επίσημο τρόπο ότι εκπροσωπεί με όρους αυτονομίας και περιστασιακής υπονόμευσης τον πυλώνα της λαϊκής δεξιάς (που εμπνέει μεταξύ άλλων τους ΑνΕλ και σε σημαντικό βαθμό τελευταία ακόμη και τον… ΣυΡιζΑ ως συνιστώσα). Ούτε βεβαίως το γεγονός αυτό αλλάζει την καθημερινότητα την οποία πειθαναγκάζεται να αντιμετωπίζει η Καστοριά.

Καθώς όμως οι συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών, για την ευρύτερη περιοχή και ειδικά την Καστοριά, πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά, αναμένεται να διαφανούν στο μέλλον και μάλιστα σχεδόν από την Δευτέρα 1η Οκτωβρίου, η επόμενη εβδομάδα, οι μήνες που ακολουθούν αποδεικνύονται κρίσιμοι. Φυσικά όλα εξαρτώνται και από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Όμως αυτή την εβδομάδα, ούτε η συμφωνία των Πρεσπών από μόνη της, ούτε η γενικότερη αίσθηση καχεξίας της Καστοριάς, που τείνει να εξελιχθεί σε πεποίθηση και παθητική ιδεολογία, είναι τα κρίσιμα γεγονότα της επικαιρότητας. Ούτε φυσικά ότι… άνοιξε το στόμα του ο κ. Καραμανλής και δεν αφιέρωσε ούτε μια λέξη στην Μακεδονία.

Στην πραγματικότητα για την Καστοριά υπάρχουν γεγονότα που την σπαράσσουν και την απομυζούν. Η αποκάλυψη της είδησης ότι η Καστοριά είναι πρώτη -και με εντυπωσιακή διαφορά μάλιστα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας- στην λίστα των ακινήτων που περιέρχονται αναγκαστικά και σε εφαρμογή νόμου στο Υπερταμείο με την υπογραφή της σημερινής κυβέρνησης, και την συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, υπαγορεύει την επικαιρότητα. Πάντοτε στον αστερισμό της παρακμής.

Βέβαια η υποχρέωση της χώρας να εκχωρήσει δημόσια περιουσία στο Υπερταμείο, δεν αποτελεί «κατόρθωμα» της σημερινής κυβέρνησης. Αποτελεί συμβατική δέσμευση που αναλήφθηκε από την εποχή του δευτέρου μνημονίου. Όμως η υλοποίηση της δέσμευσης αυτής και πιο ειδικά ο καθορισμός των ακινήτων που περιέρχονται στο Υπερταμείο γίνεται τώρα, που με την ανάλογη κατάπληξη έγιναν γνωστές στην Καστοριά οι λεπτομέρειες. Όπως και το ότι σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας (μόλις) 8 ακίνητα και εκτάσεις γης στην Κοζάνη (ανάμεσα τους το Γκέρτσειο, το Διοικητήριο, ο Δημοτικός Κήπος, δύο αποθήκες του στρατού), 18 ακίνητα στη Φλώρινα, κάπως περισσότερα και συγκεκριμένα 38 ακίνητα στα Γρεβενά, δεσμεύτηκαν για 99 ολόκληρα χρόνια.


* * *

Για 99 ολόκληρα χρόνια,
η διαχείριση 170 ακινήτων της Καστοριάς περιέρχεται στο Υπερταμείο. Μέσω αυτού, είναι αδύνατο να προβλέψει κάποιος σήμερα σε ποιους πραγματικούς δικαιούχους, εκτός Ελλάδος ίσως, περιέλθουν νευραλγικά ακίνητα περιουσιακά στοιχεία με τρόπο που δυνητικά υποθηκεύει (και προδιαγράφει) το μέλλον της Καστοριάς.

* * *


Το πόσο κακό ή καλό αποδειχθεί ένα μέτρο, που εκ πρώτης όψεως μοιάζει αρνητικό και προσβλητικό, θα το δείξει ο χρόνος. Καθώς η προφανής φιλοσοφία αυτής της φαινομενικής ταπείνωσης είναι η εκμετάλλευση και η καλύτερη αξιοποίηση των ακινήτων αυτών και η λειτουργία τους σαν ένα είδος ενέχυρου, προς το παρόν είναι πρόχειρο να ερμηνευτεί η κατάσταση με μόνο γνώμονα το σοκ.

Για την ΟΔΟ, η ουσία δεν πρέπει να αναζητηθεί αποκλειστικά στις πολιτικές ευθύνες των αιτίων και αιτιών που προκάλεσαν όλη αυτή την εξέλιξη. Χωρίς ανάλογες δεσμεύσεις, το Ελληνικό στην Αθήνα, η επονομαζόμενη «Ριβιέρα», ο ΟΣΕ, η «Ολυμπιακή» κ.ο.κ. θα αποτελούσαν για πάντα το σκηνικό μιας καταδικασμένης χώρας.

Η ουσία, σύμφωνα με την εφημερίδα αυτή βρίσκεται (και) αλλού. Και δεν μπορούσε παρά να διαθέτει άρωμα «Καστοριάς». Βρίσκεται στο απίστευτο γεγονός ότι ενώ αυτά τα ελάχιστα, έως μερικές δεκάδες είναι τα ακίνητα που επιλέχθηκαν σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας από τις υπόλοιπες περιοχές της, αντίθετα είναι πολλαπλώς περισσότερα και πέρα από κάθε αναλογία (και φαντασία), το γεγονός ότι 170 ακίνητα και εκτάσεις γης στην Καστοριά (ανάμεσα τους το κτήριο και η γύρω έκταση του ΤΕΙ, το διοικητήριο, το αρχοντικό Σκούταρη, ο Μενδρεσές, το δημοτικό σχολείο Πολυκάρπης, όλη η παραλίμνια περιοχή ακόμη και το τμήμα που είναι χαρακτηρισμένο ως Natura, το ρέμα Γκιόλε, η αγροτική γη του αναδασμού στην Μεσοποταμία, το γήπεδο στο Νταηλάκη, δασικές εκτάσεις, το Τελωνείο Καστοριάς και πολλά άλλα) καθιστούν την Καστοριά, την αδιαφιλονίκητη πρώτη.

Την πιο μεγάλη χαμένη στο πρωτότυπο παιδομάζωμα ακινήτων. Των ακινήτων που αναμένεται να χρησιμεύσουν ως στρατός γενιτσάρων ανάπτυξης και εξασφάλισης των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι των θεσμών και δεσμών. Για 99 ολόκληρα χρόνια, η διαχείριση 170 ακινήτων της Καστοριάς, περιέρχεται σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό στο Υπερταμείο. Μέσω αυτού, είναι αδύνατο να προβλέψει κάποιος σήμερα σε ποιους πραγματικούς δικαιούχους, εκτός Ελλάδος ίσως, περιέλθουν νευραλγικά ακίνητα περιουσιακά στοιχεία με τρόπο που δυνητικά υποθηκεύει (και προδιαγράφει) το μέλλον της Καστοριάς.

Βέβαια έγινε γνωστό πως με βάση μια προβλεπόμενη διαδικασία, από τα «επιταχθέντα» ακίνητα όσα έχουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον θα αποδοθούν (ίσως), ενώ ακίνητα που έχουν καταχωρηθεί στο Κτηματολόγιο, με την ένδειξη «αγνώστου» ιδιοκτήτη αλλά ανήκουν σε ιδιώτες, θα μπορούν να διεκδικηθούν δικαστικώς μέσα σε προθεσμία δύο ετών. Όλα αυτά από μόνα τους καθιστούν περαιτέρω προβληματική την κατάσταση.

Η oυσία του θέματος όμως είναι (και) αλλού: Πώς και γιατί δικαιολογείται να βρίσκεται -και μάλιστα με τεράστια διαφορά- στην κορυφή των απωλειών η Καστοριά, κανείς δεν μπορεί να το εξηγήσει εύκολα. Οι δικαιολογίες που ψελλίζονται, ότι ευθύνεται το Κτηματολόγιο, είναι ανεπαρκείς. Διότι δεν μπορεί με το Κτηματολόγιο η Καστοριά να είναι τελευταία στις κατακτήσεις και πρώτη στις ήττες.

Όμως ούτε η «ομορφιά» του τοπίου, το «τουριστικό» πρόσημο της δυνητικής εκμετάλλευσής τους, ή το γεγονός ότι η Καστοριά βρίσκεται σταθερά πρώτη στην ουρά, παρέχουν εξηγήσεις. Αντίθετα, η αδιαφορία των φορέων και ειδικά της Αντιπεριφέρειας να συμβάλλει ώστε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες να διαμορφωθεί αναλογική και «δίκαιη» συμμετοχή της Καστοριάς στο βάρος αυτό, είναι μια από την πιθανή αιτία. Μια άλλη πάντως είναι ότι πρόκειται για συνειδητή επιλογή. Να είναι η Καστοριά η Ιφιγένεια της υπόθεσης.


* * *

H αδιαφορία των φορέων 
και ειδικά της Αντιπεριφέρειας να συμβάλλει ώστε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες να διαμορφωθεί αναλογική και «δίκαιη» συμμετοχή της Καστοριάς στο βάρος αυτό, είναι μια από την πιθανή αιτία. Μια άλλη πάντως είναι ότι πρόκειται για συνειδητή επιλογή. Να είναι η Καστοριά η Ιφιγένεια της υπόθεσης.

* * *


Πώς και για ποιο λόγο πολλές δεκάδες ιδιοκτησίες φέρονται να μην ανήκουν σε ιδιώτες και μέσα από μια πρωτοφανή για τα ιστορικά δεδομένα διαδικασία «δήμευσης» «απαλλοτρίωσης» αφαιρούνται από την ιδιωτική οικονομία, σε μια ευαίσθητη εθνικά και κοινωνικά γεωγραφική ενότητα, όπως η Καστοριά, για διάστημα ενός αιώνα περίπου (μέχρι το 2117), χωρίς να γνωρίζουμε από τώρα σε ποιους θα περάσουν και τι μπορεί να έχει συμβεί έως τότε κανείς δεν γνωρίζει.

Όπως δεν γνωρίζει ποιοι παράγοντες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της Αντιπεριφέρειας Καστοριάς, ευθύνονται πολιτικά (και ίσως όχι μόνο) για όλο αυτό το γεγονός. Για την ώρα ψελλίζονται δικαιολογίες και ακούγονται μοιρολόγια και μοιρολατρίες. Διερωτώνται όσοι οφείλουν εξηγήσεις.

Ασφαλώς, οι βρυχηθμοί και σαρκασμοί στις δηλώσεις της βουλευτή της Ν.Δ. κυρίας Μαρίας Αντωνίου που σχολίασε πολιτικά χαιρέκακα την είδηση, δεν συνιστούν απαντήσεις. Όχι μόνο δεν ξεκαθαρίζουν το τοπίο, αλλά προκαλούν την υπόνοια ότι τίποτε δεν θα αλλάξει, ακόμη κι αν στο εγγύς μέλλον στην θέση της κυβέρνησης έλθει η Νέα Δημοκρατία. Αν συμβαίνει το αντίθετο, οφείλουν να το εξηγήσουν και να δεσμευθούν.

Ούτε φυσικά η σιωπή της κυβερνητικής βουλευτή κ. Ολυμπίας Τεληγιορίδου αποδεικνύεται σώφρων για την ίδια, που παρέχει έδαφος στην υπόνοια ότι, οχυρωμένη και ευγνωμονούσα πίσω από το κυβερνητικό αξίωμα που ανέλαβε, εγγυάται όλα τα κυβερνητικά μέτρα, όσο επαχθή και άδικα αν είναι. Όπως η Συμφωνία των Πρεσπών και τώρα η Συμφωνία Εκχώρησης μέρους της δημόσιας περιουσίας στην Καστοριά, προς αγνώστους.

Τα ερωτήματα είναι εύλογα και ζητούν απαντήσεις. Και επειδή από την αρχαιότητα τα συγκοινωνούντα δοχεία είναι η εξήγηση, φυσική αποδεικνύεται η υπόθεση, ότι δεν είναι όλα αυτά άσχετα με το δημοψήφισμα της μεθεπόμενης Κυριακής.



Φωτογραφία: Harold Cazneaux (1878-1953), Spirit of endurance (Πνεύμα αντοχής), 1937, 510 x 635mm. Δημόσια βιβλιοθήκη Νοτίου Αυστραλίας, Αδελαϊδα. 


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 20 Σεπτεμβρίου 2018, αρ. φύλλου 952






Σύσκεψη στην Π.Ε. Καστοριάς 
για την μεταβίβαση των δημόσιων ακινήτων
του νομού στο Υπερταμείο

Η μεταφορά ακινήτων της Καστοριάς στο Υπερταμείο ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε, προχθές Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου, με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Σωτήρη Αδαμόπουλου στο γραφείο του, παρουσία της βουλευτού της Ν.Δ. Μαρίας Αντωνίου, του δημάρχου Νεστορίου Πασχάλη Γκέτσιου, του αντιδημάρχου Καστοριάς Ευάγγελου Στεργιόπουλου, του αντιδημάρχου Άργους Ορεστικού Στέργιου Φιλιάδη, του περιφερειακού συμβούλου Θεόφιλου Ζυμπίδη, εκπροσώπων της Κτηματικής Υπηρεσίας, της 16ης εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, της διεύθυνσης Δασών και υπηρεσιών της Π.Ε. Καστοριάς.
170 ακίνητα και εκτάσεις γης στην Καστοριά, ανάμεσα τους το αρχοντικό Σκούταρη, ο Μεντρεσές, το διοικητήριο της Π.Ε. Καστοριάς, το ρέμα Γκιόλε, το Τελωνείο Καστοριάς, το δημοτικό σχολείο Πολυκάρπης, το γήπεδο ποδοσφαίρου στο Νταηλάκι, το κτήριο και ο χώρος περιμετρικά του κτηρίου του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, αγροτεμάχια και χερσαίες εκτάσεις αναδασμού στην Μεσοποταμία καθώς και δρόμος στα όρια του οικισμού, το οικόπεδο με το κτίσμα του στρατιωτικού Πρατηρίου, οικόπεδα με κτίσματα, παιδικές χαρές, δασικές εκτάσεις, παραλίμνιες περιοχές, περιοχές από όπου διασχίζει η Εγνατία οδός, περιοχές που έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες για χρήση κ.ά. είναι ανάμεσα στα 10.119 ακίνητα κυριότητας του ελληνικού δημοσίου, που με πρόσφατη απόφαση του κυβερνητικού συμβουλίου οικονομικής πολιτικής μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο, κατ’ εφαρμογή του νόμου (ν. 4389/2016), με σκοπό την οικονομική τους αξιοποίηση, ενεργώντας ερήμην των τοπικών κοινωνιών.
Σε δηλώσεις του ο κ. Αδαμόπουλος εξέφρασε την αντίθεσή του και την απορία του όσον αφορά τον τρόπο που έγινε η επιλογή των 170 ακινήτων και εκτάσεων γης για την Καστοριά, ανάμεσα στα περίπου 4.000 κτηματικά στοιχεία που υπάρχουν στον νομό, ενώ ταυτόχρονα εξήγησε πώς ο αριθμός για την Καστοριά είναι αυξημένος σε σχέση με την υπόλοιπη Δυτική Μακεδονία προφανώς γιατί τα στοιχεία ελήφθησαν από το κτηματολόγιο.
Ο αντιπεριφερειάρχης ζήτησε από τις υπηρεσίες να καταγραφούν αναλυτικά όλες οι εκτάσεις που αναγράφονται στο ΦΕΚ, να ελεγχθούν ως προς το ποιες από αυτές είναι δασικές εκτάσεις, αρχαιολογικοί χώροι, εκτάσεις που παραχωρήθηκαν σε ιδιώτες κ.λπ., προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προς το αρμόδιο υπουργείο και να ζητηθεί η εξαίρεσή τους, μιας και στον ίδιο νόμο προβλέπεται η εξαίρεση σε αιγιαλούς, παραλίες, παρόχθιες εκτάσεις, υδροτόπους, περιοχές Ramsar & Natura, αρχαιολογικούς χώρους, αμιγώς δασικές εκτάσεις κ.λπ.
«Δεν θα κρίνω την πολιτική απέναντι στην κατάσταση αυτή, αλλά για μένα προσωπικά είναι ένας τρόπος του κράτους να ξεπουλήσει την περιουσία μας, μεταβιβάζοντάς την στην ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.), που είναι η μόνη αρμόδια που μπορεί να εκποιήσει την περιουσία του δημοσίου», κατέληξε στις δηλώσεις ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς.
Προηγουμένως ο κ. Σ. Αδαμόπουλος ανήρτησε στο διαδίκτυο την εξής δήλωση:  «Μετά το όνομα, την ιστορία και τη γλώσσα της πατρίδας μας, σειρά παίρνει η περιουσία της! Και με ΦΕΚ!! Έγιναν πλέον επικίνδυνοι. Θα αντιδράσουμε; Το σίγουρο είναι ότι θα έχουμε συνέχεια».


* * *

«Ποια είναι τα ακίνητα 
του ελληνικού δημοσίου στην Καστοριά 
που εκχωρήθηκαν στο Υπερταμείο;»

Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων υπέβαλε ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, βουλευτής Αρκαδίας και επικεφαλής του τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλ.Τσακαλώτο, ζητώντας να ενημερωθεί ποια είναι τα 170 δημόσια ακίνητα στην Π.Ε. Καστοριάς, που η κυβέρνηση ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ εκχώρησε στο «Υπερταμείο», κρυφά από την τοπική κοινωνία, κατόπιν απαίτησης των δανειστών.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Κύριε υπουργέ,
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια από τις πιο καταστροφικές αποφάσεις της κυβέρνησης ΣυΡιζΑνΕλ είναι η εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.» (Ε.Ε.ΣΥ.Π.) για 99 χρόνια, ως εγγύηση αποπληρωμής του χρέους.
Η διοίκηση του Υπερταμείου, που βρίσκεται κάτω από τον απόλυτο έλεγχο των δανειστών, δεν αρκέστηκε στην περιουσία που μέχρι πρόσφατα της είχε εκχωρηθεί, αλλά ζήτησε με επιστολή της, στις 14 Ιουνίου 2018, να μεταφερθούν στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» που είναι θυγατρική του εταιρεία, άλλα 10.119 ακίνητα κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου.
Η κυβέρνηση έσπευσε να υλοποιήσει την απαίτηση του Υπερταμείου και με την αριθμ. ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ Β’ 23 20 / 19-6-2018) μεταβίβασε στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. 10.119 ακίνητα, κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, συνολικού εμβαδού γης 511.357.451 τ.μ. και συνολικής δομημένης επιφάνειας 22.601 τ.μ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια μέρα εκδόθηκαν από το κυβερνητικό συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής η εξουσιοδότηση προς τον υπουργό Οικονομικών (απόφαση 86 ΦΕΚ Β’ 2317/19-6-18) και το σχετικό ΦΕΚ για τη μεταβίβασή τους, όπου τα 10.119 ακίνητα αναφέρονται μόνο με τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), χωρίς καμία περιγραφή της θέσης, της έκτασης, της χρήσης, και των λοιπών τους στοιχείων, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τις αντιδράσεις.
Από αυτά, 170 ακίνητα είναι στο νομό Καστοριάς και επειδή η κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, ενήργησε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών που χρησιμοποιούν, αξιοποιούν ή διεκδικούν προς αξιοποίηση τα συγκεκριμένα ακίνητα.
Ερωτάσθε κ.κ υπουργέ:
-Ποια είναι τα 170 δημόσια ακίνητα από το νομό Καστοριάς που εκχωρούνται στους δανειστές;
-Ζητήσατε ή σκοπεύετε να ζητήσετε τη γνώμη των τοπικών κοινωνιών;
-Προτίθεστε να αναθεωρήσετε τις αποφάσεις σας;
Και παρακαλείσθε να καταθέσετε για την ενημέρωση της βουλής και των πολιτών:
Αναλυτικά όλα τα στοιχεία που αφορούν τα 170 δημόσια ακίνητα στο νομό Καστοριάς, που εκχωρούνται κρυφά από την τοπική κοινωνία στο Υπερταμείο με απαίτηση των δανειστών.

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
Ιατρός Ακτινολόγος
Βουλευτής Αρκαδίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠαΣοΚ-ΔημΑρ)


* * *

Δήλωση της κ. Μ.Αντωνίου για το Υπερταμείο

«Λίγες μέρες πριν το σόου της δήθεν «εξόδου» από τα μνημόνια, η Κυβέρνηση ΣυΡιζΑ-Ανελ, με βάση Νόμο που είχε ψηφίσει, έδωσε 10.119 ακίνητα του δημοσίου στο υπερταμείο, κάποια εκ των οποίων και στη Καστοριά! Το ζήτημα όμως δεν είναι σημερινό. Η Νέα Δημοκρατία από το 2016, όχι μόνο έχει καταψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για το Υπερταμείο, αλλά έχει τονίσει ότι με την ψήφισή του από την Κυβέρνηση, θα προχωρήσει σε καταλογισμό ευθυνών. Αυτό το Ταμείο, με αυτούς τους όρους είναι ντροπή. Είναι μία άνευ προηγουμένου παράδοση και απώλεια της εθνικής κυριαρχίας. Κι αυτό το δικαίωμα δεν το έχει η σημερινή κυβέρνηση απέναντι στις επόμενες γενιές.
Εμείς ως Νέα Δημοκρατία, ασφαλώς και υποστηρίζουμε τις ιδιωτικοποιήσεις. Όμως, η δημιουργία μιας εταιρίας με ζωή 99 έτη, που δεν θα λογοδοτεί στο εθνικό Κοινοβύλιο, που θα ελέγχεται ουσιαστικά από ευρωπαϊκούς θεσμούς, και η οποία θα διαχειρίζεται τη συνολική περιουσία του ελληνικού Δημοσίου δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή από τη Νέα Δημοκρατία. Λύση από τη σημερινή κυβέρνηση μην περιμένετε. Δεν θα έρθει. Όσοι εθελοτυφλώντας όλο το προηγούμενο διάστημα, πέφτουν σήμερα από τα σύννεφα και χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, πρέπει να αντιληφθούν ότι η μόνη λύση είναι να φύγει η σημερινή κυβέρνηση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».


* * *


Γ. Ζεμπιλιάδου:
«Εκποιούν κομμάτια της Ιστορίας μας. 
Σιωπηλός συνένοχος ο κος Καρυπίδης»

«Τα κτήρια της Δυτικής Μακεδονίας που η κυβέρνηση και οι δανειστές ενέταξαν στο Υπερταμείο δεν είναι απλά δημόσια κτίρια και εκτάσεις. Είναι κομμάτια της ιστορίας του τόπου μας. Το Δικαστικό Μέγαρο Κοζάνης δημιουργήθηκε μετά από αγώνες πολλών γενιών Κοζανιτών. Το αρχοντικό Σκούταρη και ο Μεντρεσές στην Καστοριά.
Το Γκέρτσειο εκκλησιαστικό Μέγαρο Τα Διοικητήρια σε Καστοριά και Κοζάνη. Ο Δημοτικός Κήπος της Κοζάνης και το Δημοτικό Σχολείο στην Πολυκάρπη. Η λίμνη της Καστοριάς και τα αρχοντικά της. Τα δάση και τα νερά μας. Η γη των αγροτών. Δεν είναι απλά κτήρια ή δημόσιες εκτάσεις. Είναι κομμάτια της ίδιας της ζωής μας. Είναι βασικά συστατικά της καθημερινότητας μας και ο πλούτος πάνω στον οποίο μπορούμε να βασιστούμε και να επενδύσουμε για την ανάπτυξη του τόπου μας.
Χωρίς γη για ποια αγροτική ανάπτυξη θα σχεδιάσουμε; Χωρίς τα αρχοντικά και τη λίμνη για ποιο τουρισμό θα μιλάμε; Ο κ. περιφερειάρχης δεν μπορεί να ισχυριστεί πως δεν γνώριζε τι επρόκειτο να γίνει με τα κτίρια αυτά και τις δημόσιες εκτάσεις που συμπεριελήφθησαν στο Υπερταμείο.
8 ακίνητα και εκτάσεις γης στην Κοζάνη (ανάμεσα τους το Γκέρτσειο, το Διοικητήριο, ο Δημοτικός Κήπος, δύο αποθήκες του στρατού).
170 ακίνητα και εκτάσεις γης στην Καστοριά (ανάμεσα τους το κτίριο και η γύρω έκταση του ΤΕΙ, το Διοικητήριο, το αρχοντικό Σκούταρη, ο Μεντρεσές, το Δημοτικό Σχολείο Πολυκάρπης, όλη η παραλίμνια περιοχή ακόμη και το τμήμα που είναι χαρακτηρισμένο ως Natura, το ρέμα Γκιόλε, η αγροτική Γη του αναδασμού στην Μεσοποταμία, το Γήπεδο στο Νταηλάκι, δασικές εκτάσεις, το Τελωνείο Καστοριάς και πολλά άλλα). 18 ακίνητα στη Φλώρινα. 38 ακίνητα στα Γρεβενά.
Ένα χρόνο, περίπου, κράτησε η επίσημη αλληλογραφία μέχρι να καταγραφούν όλα αυτά και να οριστικοποιηθεί η σχετική λίστα.
Ο κ. Καρυπίδης γνώριζε λοιπόν. Τι έκανε; Τίποτα. Λειτούργησε ως σιωπηλός συνένοχος.
Για μια ακόμα φορά, απλώς παρακολουθούσε τις εξελίξεις. Άβουλος, αμήχανος και δυστυχώς, επιζήμιος και πάλι για τον τόπο».


* * *

Δ. Στρατούλης στην Καστοριά: 
«Έγκλημα η μεταφορά στο Υπερταμείο 170 ακινήτων»

Ο κ. Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ της Λαϊκής Ενότητας περιόδευσε επί διήμερο (16-17 Σεπτεμβρίου) στην πόλη της Καστοριάς. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του συναντήθηκε με το ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων στους ΟΤΑ με επικεφαλής τον πρόεδρό του κ. Ανδρέα Αποστολίδη, με τον πρόεδρο του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ κ. Σταύρο Νικολάου, ενώ περιόδευσε και συνομίλησε με τους εργαζομένους στον δήμο Καστοριάς, στον ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) και στον τοπικό ΟΑΕΔ. Συναντήθηκε επίσης με τον δήμαρχο Καστοριάς κ. Ανέστη Αγγελή, ενώ έδωσε και συνεντεύξεις σε τοπικά ΜΜΕ.
Το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε σύσκεψη-συζήτηση, για τις πολιτικές εξελίξεις, μελών και φίλων της ΛΑΕ στην Καστοριά.  Ο κ. Δ.Στρατούλης κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, περιοδειών και συνεντεύξεων του ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η μεταφορά στο πλήρως ελεγχόμενο από τους δανειστές Υπερταμείο για εκποίηση 170 ακινήτων του δημοσίου στην Καστοριά, μεταξύ των οποίων το κτίριο και η γύρω έκταση του ΤΕΙ, το Διοικητήριο, το αρχοντικό Σκουτάρη, ο Μεντρεσές, το δημοτικό σχολείο Πολυκάρπης, όλη η παραλίμνια περιοχή ακόμα και το τμήμα που είναι χαρακτηρισμένο ως NATURA, το ρέμα Γκιόλε, η αγροτική Γη του αναδασμού στη Μεσοποταμία, το γήπεδο στο Νταηλάκι, δασικές εκτάσεις, το τελωνείο Καστοριάς κλπ, είναι οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό έγκλημα της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου σε βάρος της δημόσιας περιουσίας, και της όποιας προοπτικής για οικονομική και κοινωνική αναζωογόνηση της περιοχής με αξιοποίηση αυτού του δημόσιου πλούτου.
Οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, ότι αυτά τα ακίνητα του δημοσίου που μεταφέρονται στο Υπερταμείο δεν θα εκποιηθούν στους ιδιώτες αλλά «θα αξιοποιηθούν», είναι ψεύτικες. Ο Πιέρ Μοσκοβισί, απαντώντας εκ μέρους της ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συγκεκριμένη ερώτηση που κατατέθηκε στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τον ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας κ. Νίκο Χουντή, ανάφερε ότι τα ακίνητα του Δημοσίου που μεταφέρονται στο Υπερταμείο θα εκποιηθούν μετά το 2022.
Στελέχη της ΝΔ και του ΚινΑλ (ΠαΣοΚ), που ισχυρίζονται ότι δεν ήξεραν δεν γνώριζαν τίποτε για το θέμα, απλά υποκρίνονται, γιατί τα κόμματα τους μαζί με ΣυΡιζΑ και ΑνΕλ ψήφισαν στη βουλή το 3ο μνημόνιο, το οποίο προέβλεπε τη δημιουργία του Υπερταμείου, στο οποίο θα μεταφερόταν όλη η δημόσια περιουσία για 99 χρόνια με στόχο την εκποίησή της, για να αποπληρωθούν οι δανειστές της χώρας.
Όσον αφορά την ενημέρωση που είχα από τοπικούς φορείς για την ρύπανση του Αλιάκμονα από τα αστικά λύματα του Άργους Ορεστικού και το μολυσμένο νερό στο Δισπηλιό και τους Αμπελόκηπους, επειδή αυτά έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία και την ίδια τη ζωή των κατοίκων της περιοχής, δεσμευόμαστε ότι η ΛΑΕ μέσω του ευρωβουλευτή της Νίκου Χουντή θα καταθέσει ερώτηση στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Όλες οι κυβερνήσεις της χώρας μετά το 1990 έχουν βαρύτατες πολιτικές ευθύνες, γιατί μετά την βαθύτατη κρίση του κλάδου της γούνας και την παραγωγική ερήμωση και τη μαζική μετανάστευση που ακολούθησε, δεν στήριξαν άλλες μορφές ανάπτυξης στην περιοχή, όπως ο αγροτοδιατροφικός τομέας και οι ήπιες μορφές τουρισμού.
Βασική προϋπόθεση, για βγει η περιφερειακή ενότητα Καστοριάς από την παραγωγική και κοινωνική συρρίκνωση και παρακμή είναι η ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας και όσων τις υπηρετούν και η ενίσχυση της ΛΑΕ, η οποία με την ενωτική πολιτική της, την αγωνιστικότητά της και την εναλλακτική στη λιτότητα φιλολαϊκή πολιτική της μπορεί να συμβάλλει στο να αναγεννηθεί η ελπίδα για καλλίτερες μέρες για το λαό, τη νεολαία και τον τόπο», κατέληξε ο κ. Δημήτρης Στρατούλης.



Δημοσιεύθηκαν στην ΟΔΟ στις 20 Σεπτεμβρίου 2018, αρ. φύλλου 952

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ