14.2.20

Ερώτηση ΚΚΕ για το ΚεΦΙΑπ Άργους Ορεστικού

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ κ.κ. Ιωάννης Γελής και Λεωνίδας Στολτίδης με θέμα τα «Προβλήματα στη λειτουργία του "Κέντρου φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης ", με έδρα στο Άργος Ορεστικό της ΠΕ Καστοριάς». Η ερώτηση των βουλευτών έχει ως εξής:

Στο δήμο Άργους Ορεστικού της ΠΕ Καστοριάς, λειτουργεί το «Κέντρο φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης», που μαζί με αυτό του Αμυνταίου είναι τα μοναδικά δημόσια κέντρα αποκατάστασης στη Β. Ελλάδα.

Το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυ¬μία «Κέντρο αποθεραπείας - αποκατάστασης και κοινω¬νικής στήριξης ατόμων με αναπηρίες» Καστοριάς, [συστήθηκε και λειτουργούσε με βάση τις διατάξεις των προεδρικών διαταγμάτων 311/1985 (Α' 114) και 257/1996 (Α' 190)], με βάση το νόμο 4025 «Ανασυγκρότηση φορέων κοινωνικής αλληλεγγύης, κέντρα αποκατάστασης, αναδιάρθρωση ΕΣΥ και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ α' 228/2.11.2011), καταργήθηκε ως ΝΠΔΔ, μετονομάστηκε σε «Κέντρο φυσικής και ιατρικής αποκατάστασης» και εντάχθηκε στο γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς.

Να σημειωθεί ότι το «Κέντρο φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης» από το 2001 άρχισε να λειτουργεί σε νέες υπερσύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις 4.500τμ με πλήρη εξοπλισμό, ενώ το 2004 αποπερατώθηκε η νέα πτέρυγα 18 κλινών, επαρκώς εξοπλισμένη, η οποία προορίζεται να λειτουργήσει ως μονάδα ημερήσιας φροντίδας.

Σκοπός του ΚεΦΙΑπ Άργους Ορεστικού είναι η παροχή υπηρεσιών υγείας στον πάσχοντα πληθυσμό της περιοχής και όχι μόνο, με την αξιοποίηση στο έπακρο των κτιριακών υποδομών και του σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού (φυσικοθεραπευτήριο, εργαστήρια λογοθεραπείας, πισίνα κλπ) με εσωτερική ή εξωτερική νοσηλεία. Η πρώιμη διάγνωση, η αξιολόγηση και θεραπεία αποκατάστασης, η ψυχολογική, κοινωνική και συμβουλευτική υποστήριξη, η ενημέρωση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, η προεπαγγελματική και η επαγγελματική κατάρτιση των ατόμων με αναπηρίες, η λειτουργική αποκατάσταση, η υποστήριξη για ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό, η συνεργασία με τις υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας σε τοπικό επίπεδο για το συντονισμό της δράσης τους.

Το «Κέντρο φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης» λειτουργεί στοιχειωδώς γιατί υπάρχουν μόνο 15 μόνιμοι εργαζόμενοι (νοσηλευτές, εργοθεραπευτής, φυσικοθεραπευτές, γυμναστή, τραυματιοφορέα, καθαριστές, διοικητικός), ενώ τέλος Φεβρουαρίου λήγει η σύμβαση των 15 συμβασιούχων με δωδεκάμηνη σύμβαση μέσω ΟΑΕΔ (νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές, κοινωνικός λειτουργός, διοικητικός). Επίσης δεν υπάρχει το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό, είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι τέλος του 2019 πηγαινοερχόταν δύο φορές την εβδομάδα ένας φυσίατρος από το ΚεΦΙΑπ Αμυνταίου, του οποίου όμως η σύμβαση έληξε.

Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι ασθενείς να βρίσκονται σε κίνδυνο χωρίς γιατρό (υπήρξε σοβαρό περιστατικό αιμορραγίας σε ασθενή που οι νοσηλευτές δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν). Επίσης θα είναι αδύνατη η λειτουργία του κέντρου σε 24ωρη βάση με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς. Η όποια λειτουργία υπάρχει μέχρι σήμερα οφείλεται στις προσπάθειες των εργαζομένων του κέντρου με οποιαδήποτε σχέση, οι οποίοι υπερβάλλουν εαυτόν.

Το ΚεΦΙΑπ Άργους Ορεστικού είναι παράδειγμα της επικίνδυνης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στον τομέα της Δημόσιας Υγείας εξαιτίας της υποχρηματοδότησής της, από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις, προς όφελος των κερδών των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό και σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, αλλά και των εργαζόμενων του κλάδου, κατάσταση που οξύνεται ολοένα και περισσότερο δημιουργώντας έντονες ανησυχίες.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. υπουργός σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για:

• Τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και την άμεση και πλήρη στελέχωση του «Κέντρου φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης» Άργους Ορεστικού με το απαραίτητο μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, ώστε να αξιοποιηθούν όλες του οι υποδομές και να καλύπτει τις συνεχώς διευρυνόμενες ανάγκες των ασθενών δωρεάν και με υψηλής ποιότητας παροχές υγείας.

Οι βουλευτές
Γιάννης Δελής & Λεωνίδας Στολτίδης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ