25.2.20

ΟΔΟΣ: Λωτοφάγοι


ODOS | efimerida tis Kastorias
ΟΔΟΣ 7.11.2019 | 1008

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο τοπικός ΣυΡιζΑ με πρόσφατη ανακοίνωσή του στην Καστοριά, την οποία αισθάνθηκε την υποχρέωση να διακινήσει για 2η φορά, συμπεριφέρεται σαν να έχουν προσβληθεί όλοι οι άλλοι από αμνησία.

Διότι με τον ισχυρισμό ότι ευθύνονται τα τοπικά ΜΜΕ που δεν ανέδειξαν τις αρνητικές επιπτώσεις από την μεταφορά της Δ.Ο.Υ στην περιοχή του Νταηλάκη, σε οικοδομή ιδιωτικών συμφερόντων, εν αντιθέσει με αθηναϊκά ιστολόγια που το αναδεικνύουν με πρόσφατες αναρτήσεις και θεωρούνται βραχίονες του ΣυΡιζΑ, δύο είναι ή πιθανότητες.

Ή να έχει διχαστεί τόσο πολύ ο τοπικός ΣυΡιζΑ στον βαθμό που έχει ξεσπάσει εμφύλια διαμάχη αφού η μεταφορά της Δ.Ο.Υ στην νέα θέση ξεκίνησε διαδικαστικά και στο πλαίσιο των πολιτικών αποφάσεων ολοκληρώθηκε επί των ημερών ΣυΡιζΑ.

Ή να θεωρούν ότι οι πολίτες έχουν πληγεί από πανδημία μαζικής αμνησίας και τρώνε κουτόχορτο. Και έχουν ξεχάσει πως είναι έργο των ημερών ΣυΡιζΑ.

Έτσι ο ΣυΡιζΑ της Καστοριάς, εξισώνει σχεδόν όλα τα ΜΜΕ αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν υπήρχαν κριτικές αναφορές στον τοπικό τύπο (ενώ αυτό δεν είναι αλήθεια, η δε ΟΔΟΣ κατ’ επανάληψη έχει αφιερώσει πολλά άρθρα για το ίδιο θέμα) και λησμονώντας ότι αυτοί που σιωπούσαν έπιναν νερό στο όνομα του ΣυΡιζΑ (τώρα βέβαια το πίνουν στο όνομα της Νέας Δημοκρατίας).

Επιπλέον με μια πρόχειρη και νομικά αυθαίρετη ακροβασία, εγκαλεί τους επόμενους, γιατί δεν προχώρησαν στην ακύρωση του μειοψηφικού διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε επί ΣυΡιζΑ.

Και γιατί δεν τα πρότειναν όλα αυτά τότε; Και πόσο σοβαρό είναι το προεκλογικό έγγραφο του τέως περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας που ένα μήνα πριν τις εκλογές… παραχώρησε 1.200 τ.μ. από το κτήριο του παλιού Διοικητηρίου για την μεταφορά και στέγαση της Δ.Ο.Υ εκεί, όταν επί χρόνια δεν έκανε κάτι αντίστοιχο και το θυμήθηκε εκ των υστέρων;

Παράξενα φαινόμενα εκεί στον ΣυΡιζΑ Καστοριάς. Καταγγελίες και υπαινιγμοί για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, ενώ υπάρχουν δημόσια και δημοτικά κτήρια απολύτως κατάλληλα, και ενώ ο ΣυΡιζΑ κυβερνούσε τις τύχες της χώρας για περισσότερα από 4 χρόνια, στην διάρκεια των οποίων είχε διαφανεί ξεκάθαρα ότι ένα από τα θέματα που δίχαζε τους τοπικούς κομματικούς ήταν και το ζήτημα αυτό.


Φωτογραφία: Η Λερναία Ύδρα, χαρακτικό στο φημισμένο βιβλίο του Conrad Gessner “Historiae Animalium” (Ιστορία των ζώων) του 1551–58. 

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7 Νοεμβρίου 2019, αρ. φύλλου 1008


* * *

Τα τελευταία 3,5 χρόνια μια χούφτα, ρομαντικών ίσως, ενεργών πολιτών του τόπου μας δώσαμε έναν μοναχικό και δύσκολο αγώνα να προασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον, κόντρα σε ποικιλώνυμα συμφέροντα και πολιτικές ή προσωπικές σκοπιμότητες. Και λέμε μοναχικό γιατί ακόμα και σήμερα που η Εφορία Καστοριάς έχει μεταστεγαστεί στο κτίριο του ιδιώτη η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ, των θεσμικών παραγόντων και των δημοσιολογούντων, κατά παράδοξο τρόπο, δεν αναφέρονται στις πραγματικές και σοβαρές διαστάσεις της υπόθεσης που την καθιστούν σκανδάλο, παρά μόνο περιορίζονται στον σχολιασμό της, όντως υπαρκτής, μη λειτουργικότητας της τοποθεσίας και του κτιρίου (απόσταση, έλλειψη πάρκινγκ κτλ)! Και η ιδιότυπη αυτή αποσιώπηση αναδεικνύεται ακόμα πιο έντονα όταν αναφορές στις σχετικές καταγγελίες γίνονται σε γνωστά πανελλήνια μέσα ενημέρωσης (βλ. Εφημ. Documento) και όχι σε τοπικά ΜΜΕ!
Θέλουμε, λοιπόν, να υπενθυμίσουμε πως η μεταστέγαση της Εφορίας Καστοριάς σε ιδιωτικό κτίριο είναι σκάνδαλο και έπρεπε να ακυρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός γιατί:
α) Πριν την διενέργεια του διαγωνισμού προηγήθηκε εγκύκλιος του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη στην οποία καθιστούσε σαφές πως έπρεπε να διακοπεί κάθε διαδικασία ενοικίασης και μετεγκατάστασης υπηρεσιών σε όλη την επικράτεια.
β) Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του Ν. 3130/13 η επιτροπή στέγασης έπρεπε να χαρακτηρίσει άγονη την διαδικασία του διαγωνισμού -τουλάχιστον σε πρώτη φάση- με ασύμφορο αποτέλεσμα διότι δεν μετείχε στο διαγωνισμό ικανός αριθμός μειοδοτών προς ανάπτυξη του ανταγωνισμού. Στην περίπτωσή μας, όπως είναι γνωστό, υπήρξε ένας και μοναδικός μειοδότης !
γ) Το κτίριο με το οποίο συμμετείχε ο ιδιώτης στον διαγωνισμό, την περίοδο που αυτός διενεργήθηκε, έβριθε πολεοδομικών παρανομιών σύμφωνα με τον έλεγχο που διενήργησε η πολεοδομία Καστοριάς εκ των υστέρων έπειτα από δική μας καταγγελία, και ως εκ τούτου έπρεπε να τεθεί αυτομάτως εκτός διαγωνισμού.
δ) Σύμφωνα με τους όρους της Διακήρυξης του διαγωνισμού το ακίνητο που θα στεγάζει την ΔΟΥ πρέπει να είναι στο κέντρο της πόλης, πράγμα που δεν τηρήθηκε.
ε) Και όλα αυτά, όμως, να μην ίσχυαν, σύμφωνα με τον Ν. 3130/13, από την στιγμή που παραχωρήθηκε χώρος σε δημόσιο κτίριο για την στέγαση της υπηρεσίας μετά την παραχώρηση από τον τέως Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας κ. Καρυπίδη 1.400 τετρ. μέτρων στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας Καστοριάς (επισυνάπτουμε το έγγραφο), έπρεπε να μεταφερθεί εκεί, πόσο μάλλον όταν το κτίριο αυτό ανήκει…στο ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών ! Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο νόμο, ακόμα και αν υπάρχει σύμβαση εκμίσθωσης με ιδιώτη, αν βρεθεί δημόσιο κτίριο για να στεγάσει την υπηρεσία, τότε αυτόματα λύνεται η μίσθωση χωρίς υποχρέωση αποζημίωσης !!!
Μπορεί μέχρι τώρα να έχουμε πληρώσει το τίμημα της προάσπισης του δημόσιου συμφέροντος με ανοίκειες προσωπικές επιθέσεις, έμμεσες απειλές, ασύστολες συκοφαντίες και “ΚΥΠατζίδικες” τακτικές δολοφονίας χαρακτήρων για να απαξιώσουν τον αγώνα και την δράση μας αλλά δηλώνουμε δημόσια πως όλα αυτά δεν μας πτοούν. Όχι μόνο δεν λακίζουμε από τον αγώνα μας, όπως κάποιοι θα επιθυμούσαν, αλλά συνεχίζουμε δυναμικά την προσπάθειά μας για να αναδειχτούν οι σκανδαλώδεις πτυχές αυτής της δυσώδους υπόθεσης και να λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη όσοι εμπλέκονται σε αυτήν. Υποσχόμαστε πως σύντομα θα έχουμε εξελίξεις.

ΝΕ ΣυΡιζΑ Καστοριάς


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7 Νοεμβρίου 2019, αρ. φύλλου 1008


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ