14.2.20

ΟΔΟΣ: Οπερέτες


ODOS | efimerida tis Kastorias
ΟΔΟΣ 25.10.2019 | 1006

Τραγική ή κωμικοτραγική, ιστορική ή ανιστόρητη η ειρωνεία, γεγονός είναι πάντως ότι συμπτωματικά, την εποχή που ο Δήμος Καστοριάς και πιο ειδικά η «Κοινωφελής» επιχείρηση του Δήμου Καστοριάς, που ειδικά στο συγκεκριμένο ζήτημα συμπεριφέρεται σαν κερδοσκοπική (εμπορική) επιχείρηση και μάλιστα ιδιωτικού χαρακτήρα του σημερινού διοικητικού της συμβουλίου (και όχι ακριβώς κτήμα της  κοινωνίας), σαν να πρόκειται για ιδιόκτητο αμπελοχώραφο·  αγνοώντας μια μίνι παράδοση περίπου 7 ετών, που παγιώθηκε χάρη στην προσπάθεια διαδοχικών δημοτικών αρχών, την έτοιμη τεχνική υποδομή, το γεγονός ότι οι φίλοι της όπερας και οι θεατές κατέβαλαν χρηματικό αντίτιμο (εισιτήριο) και δεν ήταν δωρεάν γι’ αυτούς, κατάργησε χωρίς καμμιά προσπάθεια για διατήρηση της κοινωφελούς παροχής, την ζωντανή αναμετάδοση των παραστάσεων από την Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης· πέρα από τα σύνορα, στην γειτονική ωστόσο Κορυτσά της Αλβανίας, την 1-2 Νοεμβρίου όπως έγινε γνωστό, θα παρουσιαστεί στο κοινό  της πόλεως σχετικό θέαμα.

Πρόκειται για οπερέτα και πιο ειδικά την Νυχτερίδα του Γιόχαν Στράους, η οποία  θα φιλοξενηθεί με φυσική παρουσία στο θέατρο της πόλης, που από άποψη πληθυσμού είναι μικρομεσαία (6η στην γειτονική χώρα). Ορχήστρα, σκηνικά, καλλιτέχνες, βοηθητικοί, μπαλέτα, σκηνικά, σκηνοθέτες, τεχνικοί, διευθυντής ορχήστρας, όλοι οι παράγοντες της παραγωγής θα δώσουν λάμψη στην πόλη αυτή.

Περιττό να αναφερθεί, ότι στην Βέροια πάλι, λειτουργεί το υποδειγματικό και κορυφαίο, μέγαρο μουσικής – πολιτιστικό κέντρο ήδη από πολλά χρόνια τώρα που έθεσε την πόλη στην καρδιά του πολιτισμού, όπου συχνά ανεβαίνουν παραστάσεις όπερας· όπως αύριο Παρασκευή, η μπαρόκ όπερα Διδώ και Αινίας, που παρέχεται δωρεάν από την κοινωφελή (στην  πράξη) επιχείρηση του δήμου Βέροιας.

Όπως κάποτε στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου το ρητό «Αλβανός τουρίστας» ήταν ένα σύντομο ανέκδοτο, έτσι το 2019, όχι πια για την γειτονική χώρα και τον λαό της, αλλά για την Καστοριά, μπορεί κανείς να έχει το ανέκδοτο «Θέατρο στην Καστοριά»,  ή «όπερα στην Καστοριά».

Σαν φάρσα θα έμοιαζε κάποτε μια τέτοια είδηση, για την οπερέτα του Στράους, στο θέατρο της Κορυτσάς, εξέλιξη που προδίδει την αξία που αναγνωρίζεται στο ποιοτικό μουσικό θέαμα και ακρόαμα, ακόμη κι αν πρόκειται για  οπερέτα ακόμη και σε περιοχές που μέχρι 30 χρόνια πριν ζούσαν απομονωμένες από τον Δυτικό κόσμο και πολιτισμό, χωρίς ελευθερία, ενώ η Καστοριά μεσουρανούσε οικονομικά και κοινωνικά. Στην Δύση εννοείται.

Η είδηση για την οπερέτα στην γειτονική Κορυτσά περιφέρεται στο διαδίκτυο με σαρκαστικά για τους ιθύνοντες του Δήμου Καστοριάς, σχόλια που εκφράζουν ειρωνεία αλλά και απογοήτευση.

Την ίδια περίοδο, την πρώτη της νέας δημοτικής αρχής, μια έρευνα στην «Διαύγεια» αρκεί για να καταδειχθεί, ότι ενώ για τα 150-170 μόλις ευρώ της όπερας από την Ν. Υόρκη ο Δήμος Καστοριάς στερεί από την πόλη και τους φίλους της όπερας ένα υποκατάστατο τέχνης και ψυχαγωγίας, σκορπά χιλιάδες χιλιάδων ευρώ για απ’ ευθείας αναθέσεις και προσλήψεις, ακόμη και για τα πιο περιττά και αναλώσιμα (μόλις πρόσφατα υπέγραψε ο δήμαρχος Καστοριάς χρηματικό ένταλμα 1.845 €, για… διαφήμιση των δομών της κοινωφελούς επιχείρησης του δήμου, σε τοπικό ΜΜΕ).

Προφανώς τιτάνιο το κατόρθωμα των εκλεγμένων του Δήμου Καστοριάς. Η καταστροφή, θέλει «χάρισμα», όπως και να το κάνουμε.

"Νυχτερίδα" του Γιόχαν Στράους στην Κορυτσά, "Νυχτερίδες και αράχνες" –που λέει και το άσμα, στην Καστοριά. Και προπαντός αράχνες.


Φωτογραφία: "Μακεδονικά τσουράπια" από το βαλκανικό φεστιβάλ της πλατείας Ομονοίας στην καρδιά της Καστοριάς.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 25 Οκτωβρίου 2019, αρ. φύλλου 1006



2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος14/2/20

    Δηλαδή ο Δήμος Καστοριάς διαφημίζει τις υπηρεσίες του Δήμου Καστοριάς μέσω τοπικού ΜΜΕ στούς Καστοριανούς....!!!!
    Εε ρε ρεμουλες.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος14/2/20

    Η Παρουσιαστρια Γιάννα δουλεύει στην Δευακ, στο Δημαρχείο η στον Σύνδεσμο Γουνοποιων Καστοριά. Υποδοχή ήταν στην Αθήνα στην εκδήλωση, παρουσιολογος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ