18.5.20

ΟΔΟΣ: ΔΕΥΑΚ


ODO: efimerida tis Kastorias
ΟΔΟΣ 7.11.2019 | 1008


Σήμερα η ΔΕΥΑ Καστοριάς, φαντάζει σαν μια τεράστια Λερναία Ύδρα που υπονομεύει το μέλλον της ίδιας. Και υποθηκεύει συνολικά τον Δήμο Καστοριάς. Ένα οργανισμό που δεν έχει τίποτε μη ζημιογόνο να παρουσιάσει, από πολλά χρόνια τώρα. 



Η ΑΠΟΨΗ ότι η οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑ Καστοριάς είναι κάτι περισσότερο από δραματική και η επιχείρηση είναι βουτηγμένη —μάλλον πνιγμένη όχι στα ύδατα της αλλά— στα χρέη της δεν είναι υπόθεση εργασίας. Ούτε το χρέος είναι μια σταλιά νερό, στο οποίο δεν είναι λογικό να πνίγεται η ΔΕΥΑ Καστοριάς. Ούτε η διαπίστωση όλων αυτών είναι σενάριο πολέμου κριτικής.

Άλλωστε ήταν ο νέος της πρόεδρος, ο κ. Πέτρος Τόσκος που υπενθύμισε το ζήτημα. Αυτά που είπε, σε ελεύθερη απόδοση σημαίνουν ότι η ΔΕΥΑ Καστοριάς είναι ταυτοχρόνως βούρκος. Τα ίδια αναφέρονται με κάθε αφορμή, και από πλευράς Δήμου Καστοριάς.

Μόνο που δεν υπάρχει κεραυνός εν αιθρία για ένα κοινό μυστικό. Το «αφήγημα» της οικονομικής εξαθλίωσής της από την εποχή των τεράστιων δανείων και χρεών που σχηματίσθηκαν, απασχολεί όλες τις δημοτικές αρχές από δεκαετίες τώρα. Άγνοια δεν μπορεί να επικαλείται κανείς. Η Καστοριά και η ΔΕΥΑ Καστοριάς, ήταν καμένη γη από χρόνια τώρα.

Μόνο που η κατάσταση απασχολεί περισσότερο τους δημότες. Διότι όσοι καταναλωτές εξοφλούν τους λογαριασμούς τους τακτικά, πληρώνουν – πληρώνουν και αντί η κατάσταση της επιχείρησης να βελτιώνεται, χειροτερεύει. Έτσι τουλάχιστον, αναφέρει η νέα διοίκηση. Στην ουσία πληρώνοντας τις οφειλές τους οι τακτικοί καταναλωτές, είναι σαν να θρέφουν το θηρίο.

Την ίδια στιγμή τις παροχές της (ύδρευση-αποχέτευση) απολαμβάνουν οι κακοπληρωτές πίνοντας στο όνομα των κορόϊδων. Κοντά σ’ αυτούς, προσωπικό, διοίκηση, συνεργάτες εργάζονται, αμείβονται, βολεύονται. Κρατάει χρόνια αυτή η κατάσταση. Κυκλοφορούν περίεργες καταστάσεις που εκθέτουν πρόσωπα και ειδικά την νέα διοίκηση της ΔΕΥΑ Καστοριάς για την διαρροή.

Σήμερα η ΔΕΥΑ Καστοριάς, φαντάζει σαν μια τεράστια Λερναία Ύδρα που υπονομεύει το μέλλον της ίδιας. Και υποθηκεύει συνολικά τον Δήμο Καστοριάς. Ένα οργανισμό που δεν έχει τίποτε μη ζημιογόνο να παρουσιάσει, από πολλά χρόνια τώρα.

Ψίθυροι και μουρμούρες, για τεράστιες σπατάλες, υψηλούς μισθούς, σκανδαλώδεις αποζημιώσεις, μεγάλα και αδικαιολόγητα έξοδα, για χρέη σε φορείς (ΔΕΗ κλπ) και οργανισμούς, για ανείσπρακτα τέλη από καταναλωτές από χρόνια τώρα και μάλιστα από οφειλέτες με ονόματα και ιδιότητες που… τρίζουν, ασφαλώς και επιβεβαιώνονται με κάθε αφορμή.

Το «αφήγημα» ότι η ΔΕΥΑ Καστοριάς χρειάζεται διάσωση από τους κατά καιρούς διασώστες της, επιβεβαιώνεται κάθε φορά που αλλάζει η διοίκηση. Οι νέοι, τα επιρρίπτουν όλα στους προηγούμενους. Και ούτω καθ’ εξής.

Δεν πέρασαν δα και πολλές εβδομάδες αφ’ ότου ο νέος πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καστοριάς, που έχει πλέον την μορφή ανώνυμης εταιρείας και θα έπρεπε να λειτουργεί με κριτήρια που ισχύουν στην ιδιωτική οικονομία, και συγκεκριμένα ο κ. Πέτρος Τόσκος, όχι μόνο εξέπεμπε sos για επικείμενη καταστροφή, αλλά στην συνέχεια υποσχέθηκε «επανεκκίνηση» της επιχείρησης για την σωτηρία της.

Δεν είναι γνωστό ποια ιδιωτική επιχείρηση επιδεικνύει τέτοια ειλικρίνεια και τόσο αυθορμητισμό να δηλώνει ότι επίκειται η κατάρρευσή της. Αντίθετα γνωστό είναι από παλιά, ότι την καταστροφή επικαλούνται όσοι αντί να διπλώσουν τα μανίκια τους πιάνοντας δουλειά, σηκώνουν απλά τα χέρια.

Πάντως η νέα διοίκηση υποσχέθηκε επανεκκίνηση. Σα να πρόκειται για ένα νέο Τιτανικό, που ο νέος του καπετάνιος θα έστριβε τελευταία στιγμή το τιμόνι, να αποφύγει το παγόβουνο. Και να συνεχίσει την ρότα του.

Τώρα αν αποφασίσθηκε κάτι που να μπορεί να επαληθεύσει την επανεκκίνηση, αυτό είναι θέμα που εύκολα μπορεί να εξακριβωθεί. Οι καλές προθέσεις δεν μπορούν να αμφισβητηθούν και ήδη με μια καμπάνια εξωστρέφειας, επιχειρείται να πειστούν οι κακοπληρωτές να ανταποκριθούν στις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Υπάρχουν ιδιώτες καταναλωτές με οφειλές χιλιάδων ευρώ.

Όμως στον αντίποδα η ανακοίνωση περί ορκωτών λογιστών και την διενέργεια ελέγχου, δεν αποτελεί υπόσχεση λύσης. Αντίθετα είναι ένδειξη ότι τα προβλήματα θα μπουν και πάλι στο ράφι. Ή κάτω από το χαλί. Δεδομένου ότι τέτοιοι έλεγχοι διενεργούνται ούτως ή άλλως, τόσα χρόνια και ουδέν απέδωσαν.

Η πραγματικότητα αποδεικνύει πάντως ότι καμμιά επιχείρηση σωτηρίας, επανεκκίνησης ή εξυγίανσης, δεν μπορεί να επιτευχθεί ή να έχει προοπτική, χωρίς να υπάρξει νοικοκύρεμα των εξόδων, εξορθολογισμός των οικονομικών, περιστολή κάθε σπατάλης, μείωσης της ψαλίδας των χρεών των οφειλετών. Η πρακτική αυτή ισχύει και εφαρμόζεται όχι μόνο σε ένα απλό περίπτερο του δρόμου, αλλά και σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε σπίτι και νοικοκυριό πιο γενικά.

Δεν χρειάζεσαι ορκωτούς λογιστές. Είναι από παλιά γνωστό: αν απλώσεις τα πόδια έξω από το σεντόνι στο καταχείμωνο, το πιο πιθανό είναι να ξεπαγιάσουν τα πόδια σου. Να μακρύνει το σεντόνι κάπως δύσκολο μοιάζει. Εκτός κι’ αν κοντύνουν τα χέρια και τα πόδια που προκάλεσαν την ζημιά.


Το «αφήγημα» ότι η ΔΕΥΑ Καστοριάς χρειάζεται διάσωση από τους κατά καιρούς διασώστες της, επιβεβαιώνεται κάθε φορά που αλλάζει η διοίκηση. Οι νέοι, τα επιρρίπτουν όλα στους προηγούμενους. Και ούτω καθ’ εξής.  




ΚΑΙ ΕΝΩ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ όλα αυτά και δεν είναι ακριβώς γνωστές ποιες είναι οι εγγυήσεις της νέας διοίκησης που της επιτρέπουν να εκφράζει απόλυτες διαπιστώσεις και κατηγορηματικές επικρίσεις κατά προκατόχων. Καθώς είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια το μετερίζι της ΔΕΥΑ Καστοριάς αναγορεύθηκε σε χώρο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ διαφορετικών δημοτικών αρχών, δημοτικών παρατάξεων αλλά και μεταξύ διαδοχικών προέδρων που προέρχονται από την ίδια δημοτική αρχή.

Παρά ταύτα οι πρώτες ενέργειες της διοίκησης της ΔΕ ΥΑ Καστοριάς δεν δείχνουν ασφαλείς. Πιο συγκεκριμένα με το δίκτυο ύδρευσης της Καστοριάς σε μεγάλο μέρος του να είναι απαρχαιωμένο και να χρήζει συντήρησης ή και αντικατάστασης. Με τα προβλήματα των πηγών που παρουσιάστηκαν τα τελευταία χρόνια, με τους σωλήνες αμιάντου που εξακολουθούν να καλύπτουν μέρος του δικτύου, και τις βλάβες να είναι διαρκείς, οι πρώτες ενέργειες της διοίκησης του κ. Πέτρου Τόσκου, είναι ακαθόριστης στόχευσης. Στην καλύτερη περίπτωση.

Η εντύπωση ότι η αδυσώπητη και βαθειά κρίση, η καταχρέωση της ΔΕΥΑ Καστοριάς, θα αντιμετωπισθεί με επιπλέον έξοδα, φαίνεται αντιφατική. Και πάντως όχι ακριβώς πρωτοποριακή. Διότι η «Διαύγεια», η πλατφόρμα δηλαδή του διαδικτύου στην οποία αναρτώνται όλες οι αποφάσεις και όλες οι δαπάνες και τα έξοδα, είναι αρκετά φλύαρη. Τα λέει όλα «νεράκι».

Στις πρώτες αποφάσεις του νέου ΔΣ της ΔΕΥΑ Καστοριάς δεν φαίνεται να αποτυπώνονται οι μέριμνες και οι φροντίδες νοικοκυρέματος των οικονομικών της. Αντίθετα σαφώς προκύπτει ότι και οι νέοι «επιχειρηματίες» της, τα νέα αφεντικά, ξεκίνησαν αρχικά από τα δικά τους οικονομικά. Καθορίζοντας μηνιαίες αποζημιώσεις, οικονομικά στοιχεία παραστάσεων, και τα συναφή. Όπως και προσλήψεις συνεργατών.

Μεταξύ άλλων και ιδιώτη ως οικονομικού συμβούλου έναντι ιδιαίτερα υψηλών αποδοχών, σε μηνιαία βάση. Με αρκετά ασαφή ατζέντα. Σε σχέση με τον τρόπο, τον τόπο παροχής των υπηρεσιών, την λογοδοσία, την επίτευξη στόχων, τις συνέπειες σε περίπτωση μη επίτευξής τους, τις ευθύνες. Λείπουν τα απλά πράγματα δηλαδή. Μόνο το ποσό και ο κωδικός πληρωμής βρέθηκε.

Η ανάθεση, τυπικά γίνεται επειδή ο προηγούμενος οικονομικός «σύμβουλος» φέρεται να παραιτήθηκε από σύμβαση που είχε συνάψει με την πρ. δημοτική αρχή, οικειοθελώς, αυτοβούλως και με ενθουσιασμό, για προσωπικό του λόγο. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ούτε και αυτός δεν θα πρέπει να λογοδοτήσει για το περιεχόμενο και το αποτέλεσμα των δράσεών του, ούτε ότι η νέα διοίκηση δεν είχε την υποχρέωση ακόμη και ανάγκη να υπάρχει, να πραγματοποιήσει μια έρευνα αγοράς. Μια πρόσκληση ενδιαφέροντος, κάτι τέλος πάντων. Στην ουσία, και όχι με φωτογραφικές διαδικασίες φυσικά.

Η ΔΕΥΑ Καστοριάς, δείχνει και πάλι να επαναλαμβάνει τα ίδια με όσα συνέβησαν στο παρελθόν, αλλά υπό χειρότερες, για την ίδια, συνθήκες. Και να πρεσβεύει την άποψη ότι την λύση θα φέρουν τα νέα χρέη. Όπως τότε, στην εποχή της φούσκας που έπαιρναν νέα δάνεια, για να αποπληρώσουν τα παλιά. Εδώ προσλαμβάνουν, —τρόπος του λέγειν— νέο σύμβουλο, ενώ τα «καθήκοντά» του ασκούνται από το μόνιμο προσωπικό και τις ιδέες του οφείλουν να εισφέρουν από την διοίκηση.

Εύλογα αναρωτιέται κάποιος για ποιο λόγο υπάρχει διοίκηση και οικονομική υπηρεσία, την στιγμή που η ΔΕΥΑ Καστοριάς προέβη σε ανάθεση του σχετικού έργου σε ιδιώτη, για να βρει τρόπους διάσωσής της, με το αζημίωτο.

Τώρα πώς εξηγείται ότι για την ανακάλυψη και επιλογή του κατάλληλου συνεργάτη και σωτήρα δεν προηγήθηκε κάποια έρευνα ή πρόσκληση ενδιαφέροντος, αλλά ω του θαύματος, ο εντεταλμένος που θα λύσει τον Γόρδιο Δεσμό, δεν έπεσε καν ως Μάνα εξ ουρανού, αλλά ανήκει και ο ίδιος στον κύκλο των στενών συνεργατών του νέου δημάρχου Καστοριάς, ήδη από τη προεκλογική περίοδο.
Θα πρόκειται ασφαλώς για θαύμα ή και απλή σύμπτωση.


Φωτογραφία: Ο αστερισμός της (Λερναίας) Ύδρας είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αστερισμός και είναι ορατός από την Ελλάδα. Σημειώθηκε στην αρχαιότητα από τον Πτολεμαίο.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7 Νοεμβρίου 2019, αρ. φύλλου 1008


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

1 σχόλιο:

  1. Νεκτάριος Καρανάς [fb]18/5/20

    Έχουν δώσει μισθό στη Γιάννα, πληρώνουμε εμείς λογαριασμούς για τον μισθό της, και για να μας παρουσιάζει τις ειδήσεις όπως ακριβώς θέλουν αυτοί που την προσέλαβαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ