18.1.23

ΟΔΟΣ: Χωρίς διαβατήριο


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Ο τουριστικός οδηγός της Π.Ε. Καστοριάς που πρόσφατα κυκλοφόρησε, παρουσιάζει μία... αινιγματική στολή, ως Καστοριανή. 


Σε πανηγύρια και εκδηλώσεις που γίνονται σε συγκεκριμένα χωριά, διεξάγεται μουσική πλύση εγκεφάλου από τα σλάβικα. Χοροί, μουσικές, αλλά και τραγούδια στην σλαβική.


Σε απόδειξη του καταντήματος στο οποίο βρίσκεται η Καστοριά, πληθαίνουν οι διαφωνίες αλλά και τα παράπονα των ιδιωτών που φθάνουν στην εφημερίδα για ένα θέμα που άλλωστε όλοι γνωρίζουν. Πλην όμως αποφεύγουν να σχολιάσουν δημόσια. Σαν να πρόκειται για ένα ταμπού ή για κάτι που απαγορεύεται να σχολιαστεί δημόσια.  Πρόκειται για το γεγονός ότι σε πανηγύρια και εκδηλώσεις που γίνονται σε συγκεκριμένα χωριά, από συλλόγους των περιοχών πιο ευρύτερα, με ή δίχως χορηγίες, περιλαμβανόμενου του Δήμου Καστοριάς στους χορηγούς, διεξάγεται μουσική πλύση εγκεφάλου από τα σλάβικα. Χοροί, μουσικές, αλλά και τραγούδια στην σλαβική. 

Και ενώ όλα αυτά δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την παράδοση, ιστορία και την φυσιογνωμία της Καστοριάς και των περιφερειακών χωριών της. Βαφτίζονται μάλιστα «παραδοσιακά» τα πανηγύρια και τα γλέντια και ακριβώς εκεί βρίσκεται το πρόβλημα. 

Υπάρχουν συμπολίτες, που τολμούν να επισκεφθούν τέτοιες διοργανώσεις και αφού καταφθάσουν, παρά την καλή τους θέληση και υπομονή, δεν αργούν καθόλου να αντιληφθούν ότι αυτό που συμβαίνει δεν είναι ψυχαγωγία, αλλά κάτι βαθύτερο και ύπουλο. Και υποχρεώνονται έτσι εκ των πραγμάτων να αποχωρήσουν. Πρόσφατα τουλάχιστον σε ένα πανηγύρι οικισμού παρευρέθηκε ο δήμαρχος Καστοριάς με συνοδεία συμβούλων και συνεργατών του. Δεν αντιλήφθηκαν τι ακριβώς επιχορηγούν με βάση τα όσα ακολούθησαν; 

Πάντως όσοι αποχωρούν το πράττουν διότι συνειδητοποιούν ότι γίνεται καθαρή προπαγάνδα στο όνομα μιας πλαστής παραδοσιακότητας. Εν όψει μάλιστα και των όσων έγιναν γνωστά για τις υστερίες των γειτόνων της Βόρειας Μακεδονίας που αντιδρούν εχθρικά και επιθετικά έναντι κάθε διεθνούς παράγοντα τολμήσει να περιγράψει τους ίδιους ή την γλώσσα τους ως «βορειομακεδόνες», «βορειομακεδονική» κλπ, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι οι γείτονες, αφού έπεισαν εαυτούς ότι είναι Μακεδόνες και η γλώσσα τους Μακεδονική, επιχειρούν τώρα να προπαγανδίσουν μέσα από τα σύνορά μας. Ενεργούν προπαγάνδα ύπουλα, με τα θεώρημα του Δούρειου Ίππου. 

Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνουν οι αρμόδιοι –και πόσο συμβατή με την Συμφωνία των Πρεσπών είναι όλη αυτή η πολεμική; Ρίχνουν τα βέλη τους πείθοντας όσους περισσότερους μπορούν, με το δόλωμα της μουσικής και χορευτικής πλαστογραφίας.

Η ΟΔΟΣ επί χρόνια τώρα επισημαίνει την πρακτική των κύκλων που διεξάγουν καθαρή προπαγάνδα ξένου κράτους. Οργανωμένη, και χρηματοδοτούμενη απ’ όσους στην διεθνή σκηνή επιθυμούν αποσταθεροποίηση της Ελλάδας. Και οι αφορμές αυτές έχουν πολλαπλασιαστεί δυστυχώς με την άρση των περιορισμών της εποχής του κορωνοϊού, με κάποιους προπαγανδιστές να έχουν χάσει και την παραμικρή αίσθηση μέτρου. Να μην κρατούν ούτε το φύλλο συκής, ούτε φυσικά τα προσχήματα. 

Δεν είναι γνωστό ακριβώς ποιος είναι ο τουριστικός στόχος των δημοτικών και κρατικών ιθυνόντων και οι φιλοδοξίες τους για την περιοχή της Καστοριάς, καθώς το Κόμο παραμένει πάντα σύντομο και πικρό ανέκδοτο. Αλλά προς το παρόν, διαπιστώνεται ότι αυτό που κατόρθωσαν είναι να σου επιτρέπουν να ταξιδέψεις στο εξωτερικό, χωρίς διαβατήριο. Και οι ευθύνες είναι αποκλειστικά δικές τους.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 21 Ιουλίου 2022, αρ. φύλλου 1134.

Επιλογή σχετικών αναρτήσεων: 


12 σχόλια:

  1. Ανώνυμος18/1/23

    εμένα η στολή μου θυμίζει Αφγανιστάν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος18/1/23

      Ματσεντονσκι, ματσεντονσκι!
      Κατι ξερει φαινεται παραπανω ο Κασαπιδης με τη συνεργάτιδα του Κοζατσανη.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος18/1/23

    Ενώ όταν τραγουδούν Τουρκικά είναι καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος19/1/23

      Οι μερακλήδες χωρεύουν τσιφτετελι και μπανίζουν το σίριαλ 'ΣουλεΪμάν κανουνί'
      merhaba

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος19/1/23

      και πίνουν απο το φλυτζάνι τούρκικο καφέ που ψύθηκε στον τζεσβέ, με κανταϊφι και μπακλαβά.
      Αϊντε μπουταλάδες του Γιουνανιστάν.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος19/1/23

    Φοράμε ρούχα κομμένα (συγγνώμη used) που το πρωτοέκαναν οι Αμερικάνοι και το παίζουμε large, πίνουμε Light, Zero, γαλλικό καφέ, Espresso, latte macchiato γιατί είναι cool. Βέβαια δεν λείπουν κάτι Gucci που αγοράζονται στο "μαγευτικό" Ντουμπάϊ, που μπροστά στο κάλλος του ωχριά κάθε ελληνικό νησί (μάλλον αυτό πιστεύουν οι Έλληνες επισκέπτες του Ντουμπάϊ).

    Και μια και τα εισάγουμε όλα, εισάγουμε και οργανοπαίχτες από τη Βόρεια Μακεδονία, που μερικοί επιμένουν να αποκαλούν ακόμα Σκόπια, ενώ παράλληλα χορεύουν στους βαλκανογύφτικους ρυθμούς. Και μερικοί φοράνε στολές από τις γειτονικές χώρες και νομίζουν, ότι είναι παραδοσιακές στολές της Καστοριάς.

    Και σαν μη φθάνουν όλα αυτά, υπήρχαν και κάποιοι πριν μερικές μέρες που ανέμιζαν σημαιάκια με το στέμμα, Made in China, για κάποιον κύριο de Crecia με διαβατήριο Δανίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος27/1/23

      Ο Κωνσταντίνος de Grecia είχε αυτοκίνητο με αριθμό κυκλοφορίας Κ13 GRE δηλωμένο στην Μεγάλη Βρετανία.

      Υποθέτω στην Μεγάλη Βρετανία πληρώνονταν τα τέλη κυκλοφορίας ενώ το αυτοκίνητο κυκλοφορούσε στην Ελλάδα. Είναι αυτό νόμιμο; Αναμένω επερώτηση στη Βουλή για αυτό το θέμα από τους βουλευτές Καστοριάς, γιατί με ενδιαφέρει και εμένα νά φέρω αυτοκίνητο με ξένες πινακίδες και να το κυκλοφορώ στην Ελλάδα.

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος19/1/23

    Η λύση απλή...το χέρι στην τσέπη, και παραγγελίες...οι μπάντες θα παίξουν αυτό που ακριβώς θέλετε ... Χωρίς λοιπους εθνικισμούς πλην του παραγγελόμενου...μέχρι και κλασσική μουσική θα παίξουν ... Αλλά να μην πληρώνετε και να έχετε και απαίτηση από πάνω ..ε δεν γίνεται...εξαλλου άρχοντες είστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος19/1/23

      Ναι, ο ματσεντόνσκι κλαριντζής θα παίξει Μότζαρτ αν τον πληρώσουμε. Καημένε Μότσαρτ. Σκέφτηκες ότι αυτοί που κολάνε τα μονοδόλαρα, (το ευρώ σε χαρτονόμισμα πέφτει ακριβό), στο κούτελο του σκοπιανού οργανοπαίχτη προκαλούν περιβαλλοντική μόλυνση;

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος19/1/23

    Είναι στα καλά τους οι Νεοδημοκρατες της ΠΕ Καστοριά, και οι Νεοδημοκρατες της Περιφέρειας, που επέλεξαν Βουλγαρική στολή για να προωθήσουν το Τουρισμό;
    Δίνουν τροφή στο Ουράνιο Τόξο?
    Τι κάνει ο Μητσοτάκης?
    Αν το έκαναν αυτό επί ΣΥΡΙΖΑ, θα προκαλούσαν σεισμό!
    Ωραίοι πατριώτες οι Γαλάζιοι [....]!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος19/1/23

      Γιατί αυτοί που καμαρώνουν στις παρελάσεις με τούρκικα φέσια και το παίζουν καστοριανοί άρχοντες της τουρκοκρατίας (αυτοί που τα έκαναν πλακάκια με την αυλή) καλύτεροι είναι ;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος20/1/23

      Άσχετο παράδειγμα, το φέσι ήταν υποχρεωτικό στη Τουρκοκρατία, όπως σήμερα φερ' ειπείν είναι η υποχρεωτική η μπούργκα στο Αφγανιστάν.
      Πέρα από την παράδοση στην περιοχή των Μεσογειακών και Ανατολικών λαών, να φορούν όλοι οι άνδρες φέσι τα παλαιότερα χρόνια.
      Σήμερα, μη ξεχνάτε, φέσι έχει κι ο Τσολιάς, καθώς και οι Εύζωνοι που συνοδεύουν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και φυλάγουν το Σύνταγμα.
      Σ' αυτό που έχετε δίκαιο είναι στο "και το παίζουν καστοριανοί άρχοντες". Οι περισσότεροι το παίζουν έτσι. Γνωστά αυτά και γνωστοί αυτοί.
      Όπως γνωστά αυτά και γνωστοί αυτοί που το παίζουν Ελληνόφρονες, αλλά το αίμα τους δεν κρύβεται, τραβάει για αλλού.

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ