27.4.14

«Εποχιακός Διανομέας» ευαισθησίας και εξαίρετου πυκνού λόγου

Κυκλοφόρησε πρόσφατα το νέο βιβλίο του Νώντα Τσίγκα «Εποχιακός Διανομέας» από τις εκδόσεις  Πανοπτικόν, σε μία καλαίσθητη έκδοση 117 σελίδων. Μερικά διηγήματα που περιλαμβάνει το βιβλίο έχουν πρωτοδημοσιευθεί στην ΟΔΟ και επανέρχονται στην δημοσιότητα μετά από επεξεργασία και λίγες προσθήκες του συγγραφέα.
Είναι το τρίτο κατά σειρά βιβλίο του, οι τίτλοι των άλλων δύο εκδοθέντων βιβλίων του είναι: α) Ου Α-πάν’ κι ου Κάτ’ ου Κόσμους (Ιστουρία φόβια αλλά καν’ πένθιμ’) -2009, και β) Μαύρο χιόνι (με σχέδια του Μόδη Γούναρη), εκδ. Διάπυρον 2010.
Η εποχή, οι εμπειρίες, τα ανεξίτηλα τραύματα, οι μνήμες. Σιωπηλές επισκέψεις πόλεων και τοπίων που ξεπηδούν συχνά σαν τόποι ανύπαρκτοι. Διηγήσεις ονείρων. Ο εποχιακός διανομέας, σαν ρόλος γι’ αυτόν που γράφει, έχει υποχρέωση να θυμάται, να δονείται από αισθήματα, να κουβαλά το φορτίο του καιρού του και το άλγος του χρόνου που περνά…
Εποχές και άνθρωποι που καθρεφτίζονται μέσα σε σκοτεινούς και παγερούς χειμωνιάτικους μήνες. Ανάμεσα στα κείμενα μια μονάχα άνοιξη κι αυτή με τον Επιτάφιο της Μεγάλης Παρασκευής. Ένα καλοκαίρι μονάχα υπάρχει κι αυτό μ’ ένα σχεδόν θανατηφόρο καύσωνα. Μια πατρίδα που διώχνει τα παιδιά της. Και μια αποστομωτική φυγή. Ένας κανονικός εποχιακός διανομέας σε μια αιφνιδιαστική πράξη αντίστασης. Η εποχή που εξορίζει τους ποιητές της. Κι άνθρωποι ταπεινοί χωμένοι σε υπόγεια σαν πληγές στο πρόσωπο της κοινωνίας που κρύβονται. Η επιστροφή ενός πεθαμένου από καιρό φίλου χάρη στο διαδίκτυο. Κάποια Χριστούγεννα με χαρές και πένθη μαζί. Μονόλογος κοιτάζοντας μια φωτογραφία. Κάδρα της ζωής στην επαρχία πολλές δεκαετίες πίσω. Τελετουργικοί θάνατοι στη λίμνη. Ένα εγκαταλειμμένο σπίτι που αποκτά ζωή. Ένα ταπεινό -σχεδόν ανυπόστατο πουλί- σε κάποιο όνειρο αποκαλύπτει τους κατά συρροή φόνους κελαηδώντας.

Περιεχόμενα του βιβλίου:
Τα μάγια του Αντόνιο (σύγχρονο παραμύθι για ενήλικες). Φιλμ οκτώ χιλιοστών. Εποχιακός διανομέας. Requiem (Τρεις Επιτάφιοι κι ένας… Τέταρτος). Χριστουγεννιάτικη ιστορία σε μπλε φόντο. Η φωτογραφία. Μαύροι άγγελοι. Στον Κάμπο της Χίου νύχτα. Κελαηδούν οι τρυποφράχτες;


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Ιανουαρίου 2014, αρ. φύλλου 723


Σχετικά κείμενα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ