11.4.14

Πρόσωπα 2013: Κωνσταντίνος Κοντόπουλος [9]


Κωνσταντίνος Κοντόπουλος
ΟΔΟΣ Πρόσωπα 2013 | 9.1.2014

Πολιτική αποστρατεία (+)


Επικεφαλής όχι απλά του συνδυασμού του στο δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς, αλλά της πρώτης πολιτικά και κοινωνικά πλήρως συνειδητοποιημένης μεταπολιτευτικής γενιάς της Καστοριάς ο κ. Κωνστασντίνος Κοντόπουλος, από την αρχή έδειξε ότι δεν κατείχε την τέχνη του πονηρού πολιτευτή, όπως προφητικά έλεγε και το παλιό εκείνο και τόσο διορατικό τραγουδάκι.

Δεν μπορούσε να ερμηνεύσει τον υποψήφιο δήμαρχο που με θωπείες, καραμέλες και ευχές μπορεί να γίνεται αρεστός γενικευμένα, όπως οι περισσότεροι συνηθισμένοι πολιτικοί. Ο ίδιος, με τις δύο εκλογικές του παρουσίες στις δημοτικές εκλογές του 2006 και του 2010, όταν εκλέχθηκαν δήμαρχοι οι κ.κ. Ιωάννης Τσαμίσης και Εμμ. Χατζησυμεωνίδης αντίστοιχα, δεν θα μπορούσε προφανώς να προβλέψει ότι έγραψε ταυτόχρονα και ιστορία: Για το πώς μπορεί μια τοπική κοινωνία, όπως αυτή της Καστοριάς, να μένει αγκυλωμένη σε στεγανά, στερεότυπα και προκαταλήψεις, ιδεοληψίες με ψευδαισθήσεις. Πώς, μπορεί και να γυρίζει την πλάτη της, στις ευκαιρίες που είχε, που της δόθηκαν. Όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά για να μην χάσει την αγνότητα και παραδοσιακότητά της. Να μην συγκρουσθεί με τις ψευδαισθήσεις της.

Για την εκλογική απόδοση του συνδυασμού του ασφαλώς και σε ένα βαθμό, επηρέασε η αδυναμία του, να διεμβολίσει κοινωνικά και ψηφοθηρικά την Καστοριά με ένα πιο αντιπροσωπευτικό ψηφοδέλτιο. Ίσως και η κάπως τεχνοκρατική φύση του πολιτικού του λόγου που κατά τους επικριτές του, ακούγονταν ξύλινος ή ελαφρώς σνομπ. Αλλά γεγονός είναι ότι σε ένα κουΐζ που θυμίζει το αυγό του Κολόμβου, δύσκολα μπορεί να διακρίνει κανείς, την σχέση αιτίας και αποτελέσματος: Έχασε τις εκλογές μόνο επειδή εκτός των άλλων το ψηφοδέλτιο δεν διείσδυσε με επιτυχία σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, ή το ψηφοδέλτιο υστερούσε, ακριβώς επειδή το αποτέλεσμα της κάλπης, και η εξέλιξη της Καστοριάς ήταν περίπου προδιαγεγραμμένα;

Αυτά τα ερωτηματικά, της περίπτωσης του κ Κ. Κοντόπουλου και των αποτυχιών ελάχιστων ίσως ακόμη υποψηφίων δημάρχων του παρελθόντος που δεν αποσόβησαν τις εξελίξεις, χάρη στις οποίες η Καστοριά απολαμβάνει σήμερα τα κατορθώματα των επιλογών της, θα μπορούσε ίσως να τις αναλύσει ο ιστορικός του μέλλοντος. Αν βρει λίγο χρόνο να (αξίζει να) αφιερώσει στην Καστοριά.

Όμως ο κ. Κ. Κοντόπουλος υποδείχθηκε από φίλους και αναγνώστες της ΟΔΟΥ κυρίως εξ αιτίας της απόφασής του να αποσυρθεί από τα κοινά και να μην ξαναγίνει ποτέ πια υποψήφιος. Διότι από τότε που κατέστησε γνωστή ή απλά διέρρευσε την πρόθεσή του, να μην είναι ποτέ πια υποψήφιος, επιτρέποντας έτσι την Καστοριά να συναντήσει ακώλυτη το πεπρωμένο της, είναι εντυπωσιακά πολλοί όσοι εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους για την πολιτική αποστρατεία ενός ανθρώπου σαν τον κ. Κ. Κοντόπουλο, που ενσάρκωσε με αξιώσεις όσο κανείς άλλος υποψήφιος την ίδια περίοδο την σύγχρονη Καστοριά. Και όσοι με σχόλιά τους και την ψήφο τους στην ΟΔΟ ζητούν ουσιαστικά από τον ίδιο, να επανεξετάσει τις αποφάσεις του.

Το φαινόμενο, φάρσα, καψόνι ή σοβαρό, έχει ασφαλώς την δική του σημειολογία και χαρακτηρίζει την Καστοριά των αντιθέσεων. Μια Καστοριά, που ακόμη και αν άλλαζε απόφαση και παρέμενε υποψήφιος και στις επόμενες εκλογές, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν στο τέλος πράγματι ψήφιζε.



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 9 Ιανουαρίου 2014, αρ. φύλλου 722


(+) θετικές προτιμήσεις των αναγνωστών (-) αρνητικές προτιμήσεις των αναγνωστών


Σχετικό κείμενο:

1 σχόλιο:

  1. Λ. Π.14/4/14

    Ένας από τους λίγους αξιοπρεπείς που πέρασαν από τον πολιτικό στίβο της Καστοριάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ