23.4.14

ΣυΡιζΑ: Ερώτηση στην Βουλή για το Μαθιουδάκη

(απόσπασμα) 25.11.2013 

Tο κτήριο ανεγέρθηκε το 1903 ή 1904, όταν μεταφέρθηκε η έδρα της στρατιωτικής διοίκησης της περιοχής από την Κορυτσά στην Καστοριά, μετά την καταστολή της εξέγερσης του Ίλιντεν. Κατασκευάστηκε σε περίοπτη θέση της πόλης, σε ορατό έως σήμερα φυσικό λόφο, και σύμφωνα με μαρτυρίες κατά την απελευθέρωση της Καστοριάς, στις 11 Νοεμβρίου 1912, μαζί με τον μητροπολιτικό ναό ήταν τα δύο σημεία της πόλης όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία.
Το  κτήριο αποτελεί τμήμα της ιστορίας της Καστοριάς. Πρόκειται για τυπικό οθωμανικό στρατιωτικό κτήριο των αρχών του 20ου αιώνα, που ακολουθεί έναν διαδεδομένο στην ευρύτερη περιοχή αρχιτεκτονικό τύπο. Το εν λόγω κτήριο, ο Μεντρεσές και το τζαμί είναι τα τρία εναπομείναντα οθωμανικά κτίσματα της πόλης, που δυστυχώς στο σύνολο τους τελούν σε καθεστώς εγκατάλειψης και μένουν αναξιοποίητα.
Αντίστοιχα κτίσματα με το οθωμανικό κτήριο του πρώην στρατοπέδου Μαθιουδάκη, είναι τα επιμήκη κτήρια στρατωνισμού του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, που έχουν κηρυχθεί διατηρητέα μνημεία στις 19.11.2003 , το επίμηκες κτήριο του Στρατηγείου του Γ΄ Σώματος Στρατού, διατηρητέο με Υπουργική Απόφαση και το επίμηκες διοικητήριο του πρώην στρατοπέδου «Κόδρα», που επίσης έχει χαρακτηριστεί κι αυτό ως διατηρητέο.
 Αντίθετα, όμως, με ότι συνέβη με τα παραπάνω πανομοιότυπα στρατιωτικά κτίσματα, το κτήριο του πρώην στρατοπέδου Μαθιουδάκη δεν χαρακτηρίστηκε ως μνημείο από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων στη συνεδρίαση της 21ης Μαρτίου 2013, παρά την άποψη των καθ’ ύλην αρμοδίων υπηρεσιών, της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας και της Διεύθυνσης Νεότερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, οι οποίες εισηγήθηκαν υπέρ του χαρακτηρισμού του ως μνημείου, λόγω της ιστορικής, πολεοδομικής, κοινωνικής και αρχιτεκτονικής σημασίας του.
 Ο λόγος για αυτή την διαφορετική αντιμετώπιση του στρατιωτικού κτηρίου της Καστοριάς είναι η ειλημμένη και δρομολογημένη απόφαση να κατεδαφιστεί και στη θέση του να ανεγερθεί νέο κτήριο που θα στεγάσει την Αστυνομική Διεύθυνση της περιοχής. Παρά το γεγονός ότι είναι δυνατή η ανέγερση του νέου μεγάρου της αστυνομίας σε άλλη θέση της πόλης, συμβατή με τη λειτουργία του και τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε αυτό των πολιτών, οι τοπικοί άρχοντες επιμένουν στην κατεδάφιση του οθωμανικού κτηρίου, προκειμένου να μην ακυρωθούν οι ήδη υπογεγραμμένες συμβάσεις με τράπεζες και αναδόχους των έργων, αποδεικνύοντας προκλητική αδιαφορία για την ιστορία, την αρχιτεκτονική και το μέλλον της πόλης, καθώς η ανάπλαση της όλης έκτασης, περί το οθωμανικό κτήριο, θα δημιουργούσε ένα νέο περιβαλλοντικό και πολιτιστικό χώρο για την Καστοριά.
Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) απέδειξε, όπως πολλές φορές έχει πράξει και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) (βλ. περίπτωση Βυζαντινού Σταυροδρομιού στο μετρό Θεσσαλονίκης), ότι οι αποφάσεις τους δεν λαμβάνονται με γνώμονα την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τη μνήμη και το μέλλον των πόλεων, αλλά υπόκεινται και σε πολιτικές πιέσεις και σκοπιμότητες.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
• Θα επιτρέψετε την κατεδάφιση του ιδιαιτέρως σημαντικού και χαρακτηριστικού για την νεότερη αρχιτεκτονική κληρονομιά της Καστοριάς κτηρίουη, δεδομένου ότι είναι δυνατή η ανέγερση του νέου αστυνομικού μεγάρου σε άλλο σημείο της πόλης;
• Προτίθεστε να ζητήσετε την ανάκληση της Υπουργικής Απόφασης για το μη χαρακτηρισμό του εν λόγω κτηρίου ως μνημείου;

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 5 Δεκεμβρίου 2013, αρ. φύλλου 718.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ