25.4.14

ΟΔΟΣ: Εκκρεμότητες της σημερινής πόλης


ΟΔΟΣ 19-12-2013 | 720

Οι βουλευτές, τα κόμματα, οι κυβερνήσεις, τα κοινοβούλια λειτουργούν ως όργανα του κράτους και όχι ως πιστοί υπό τον πνευματικό έλεγχο της θρησκευτικής τους κοινότητας. Το αντίθετο οδήγησε ιστορικά και δυστυχώς εξακολουθεί να οδηγεί, σε πολλά σημεία του κόσμου, σε τραγικές και απάνθρωπες καταστάσεις. Σε ανεξέλεγκτη βία. Σε ακύρωση της αξίας του ανθρώπινου προσώπου.
Ευάγγελος Βενιζέλος 
8 Δεκέμβριου 2013 (απάντηση σε επιστολή-παρέμβαση του μητροπολίτη Πειραιώς)



Ο ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΟΣ - και για την ενεργητικότητα που τον διέκρινε, πρόωρος θάνατος του Καστοριανού Περδίκκα Παπακώστα, πριν αρκετές εβδομάδες, του αριστερού ανθρωπιστή και ευπατρίδη αθεράπευτου εφήβου κατά την κοινή ομολογία των φίλων και συντρόφων του, σημαντικού φίλου και συνεργάτη της ΟΔΟΥ, την οποία στήριξε με τις συνεργασίες του, ασυμβίβαστου και ανήσυχου επαναστάτη για την δημοκρατία και την δικαιοσύνη στην κοινωνία, επαναφέρει στον δημόσιο λόγο της Καστοριάς τις εκκρεμότητες της σημερινής πόλης.

ΤΙΣ ΑΝΟΙΚΤΕΣ, ετεροβαρείς εκκρεμότητές της, με αρκετούς σημαντικούς ανθρώπους της, που κατάγονται από την πόλη και την περιοχή, δεν έπαψαν ποτέ να νοιάζονται για την Καστοριά, την ιστορία και τις προοπτικές του τόπου και της κοινωνίας. Κατοικούν ή έζησαν όμως για πρακτικούς λόγους ή από αντικειμενικές ανάγκες συνήθως κάπου αλλού: Θεσσαλονίκη, Αθήνα, ή ακόμη πιο μακριά, σε Ευρώπη ή Αμερική.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΙ αυτοί που κατάγονται από την Καστοριά, οι οποίοι έχουν διακριθεί για τις ιδέες και το προσωπικό τους στίγμα στις τέχνες, τα γράμματα, τις επιστήμες και την πολιτική, ακόμη δε και ως απλοί πολίτες, ιδέες και αρχές που υπηρέτησαν μακριά πια από την ιδιαίτερη πατρίδα τους και άρα πιο ελεύθερα, μακριά από τις σκοπιμότητες και την νοοτροπία μιας μικρής και διαφορετικής κοινωνίας όπως αυτή της Καστοριάς. Ωστόσο όχι μόνο δεν είναι και τόσο γνωστοί στον τόπο τους αλλά επιπλέον δεν αξιοποιούνται ως κεφάλαια της Καστοριάς από τους ιθύνοντες.

ΟΧΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΖΟΥΝ στην σημερινή πόλη ενδιαφέρουσες και ξεχωριστές προσωπικότητες, αλλά είναι κοινός τόπος ότι στην Καστοριά είναι πιο εύκολο ή και πιο αναγκαίοι οι μικρότεροι ή μεγαλύτεροι συμβιβασμοί σε όλα τα επίπεδα. Για να ενταχθούν με "αρμονία" στο συνολικό κλίμα και να μην γίνουν απόκληροι. Να μην γίνουν απόβλητοι μιας πόλης, η οποία κάποια στιγμή, δέχθηκε με την σιωπή της ως φυσιολογική, την (εθιμοτυπική έστω) σύσκεψη δημάρχου, βουλευτή, του πολιτικά αξέχαστου Παναγιώτη Ψωμιάδη και της παρακαθήμενης εικόνας της Οσίας Σοφίας της Κλεισούρας.

ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ δέχθηκε ως φυσιολογική την σύσκεψη αντιπεριφερειάρχη, τριών δημάρχων και του μητροπολίτη στο μητροπολιτικό μέγαρο για αμιγώς πολιτικά ζητήματα αναλαμβάνοντας από κοινού, τις ευθύνες του τόπου για την χάραξη πολιτικής στρατηγικής.

ΔΕΧΘΗΚΕ ΒΕΒΑΙΑ και τον ΣυΡιζΑ Καστοριάς με τον νέο βουλευτή της, να ξεκινά την πρώτη μετά την εκλογή και επομένως παρθενική επίσκεψή του στις αρχές του τόπου, ως ο πρώτος μεταπολιτευτικά εκλεγμένος βουλευτής αριστερού κόμματος στην Καστοριά, όχι από το διοικητήριο, αλλά από το μητροπολιτικό μέγαρο, αποδεχόμενος το σαφές πολιτικό μήνυμα, προσχώρησης σε ένα σύστημα δημογεροντίας

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ του αείμνηστου Περδίκκα Παπακώστα, ο θάνατός του προκάλεσε λύπη σε ένα ειδικό πανελλήνιο κύκλο θεωρητικών και ιδεολόγων, ειρηνικών ανθρώπων με περγαμηνές αξιοσύνης και ακεραιότητας. Ακόμη περισσότερο, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι συνεπής στις απόψεις του, είχε ήδη φροντίσει να οργανώσει σε περίπτωση θανάτου του, μετά την πολιτική του κηδεία, την μέριμνα μεταφοράς της σορού του στην Βουλγαρία προς αποτέφρωση και επιστροφή.

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ποτέ ο Περδίκκας Παπακώστας και όσοι σαν αυτόν φίλοι του ή όχι, με παρόμοιες αντιλήψεις, που αποκλίνουν από τις απόψεις και τον τρόπο ζωής της πλειοψηφίας, να επιβιώσει αρμονικά στην Καστοριά; Υπάρχουν σήμερα στην πόλη αυτή, άνθρωποι με την ιδεολογία, την μαχητικότητα και τον ενθουσιασμό του ιδεολόγου (έστω και χωρίς τις ετικέτες αριστεράς – δεξιάς), που μπορούν και ζουν απολύτως ελεύθερα χωρίς να κρύψουν ή να περιορίσουν τις απόψεις τους;

ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΙΚΟ και ιστορικό λόγο η Καστοριά που πρόσφερε σημαντικούς ανθρώπους που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ, μοιάζει να έχει στερέψει και δεν προσφέρει πλέον πνευματικούς ανθρώπους με κύρος; Πώς είναι δυνατό μια πόλη σαν την Καστοριά, που χάρη στην τόλμη των κατοίκων της, κάποτε "κατέκτησε" τον κόσμο σε ανατολή και δύση, να ανέχεται τελετές εξορκισμού φοιτητικών διαμερι- σμάτων;

ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΠΕΡΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ περιβάλλον της σημερινής πόλης κατάλληλο να δεχθεί και να αξιοποιήσει συμπολίτες, που το έλεγε και το λέει η καρδιά τους και τίμησαν τις απόψεις και τις επιλογές τους, μακριά από τις επικρατούσες αντιλήψεις;

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΑΝ κάποιος που ζούσε στην Καστοριά, εξέφραζε αυτός και το περιβάλλον του την απόφασή τους να διαχειριστούν αντίστοιχες συνθήκες (μετά από θάνατο) αξιώνοντας πολιτική κηδεία και αποτέφρωση;

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ να γίνουν κατανοητές τέτοιες απόψεις, ή θα είχαν προλάβει οι διάφοροι και διάφορες πολιτικοί προπαντός, φονταμενταλιστές να τον αφορίσουν και να τον αποβάλλουν ως μίασμα από ένα περιβάλλον σαν της σημερινής εποχής;

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝ έστω και αύριο, εμφανιστούν συμπολίτες που κατοικούν στην Καστοριά, με παρόμοιες απόψεις και στάση ζωής;

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ στα θεωρητικά αυτά ερωτήματα, δεν μπορεί να είναι παρά μόνο θεωρητικές και οι ίδιες. Ωστόσο το εξελισσόμενο στίγμα μιας πόλης που δεν ανέχεται την διάκριση και θωρακίζεται πίσω από τις σταθερές της μετριότητας και της φιλησυχίας, προϊδεάζουν για το τι θα γινόταν αν και εφ’ όσον μπορούσε κάποιος με τόσο μεγάλα φτερά να ζήσει και να επιβιώσει στην Καστοριά.

ΤΙΠΟΤΕ ΚΑΛΟ δεν προμηνύει το γεγονός ότι εκτός από τον ΣυΡιζΑ, κανένας άλλος συλλογικός ή άλλος φορέας δεν βρέθηκε στην Καστοριά να γνωρίζει και να αναγνωρίσει το σφρίγος ενός τέτοιου αριστερού ευπατρίδη, πόσο μάλλον να αποδώσει την δέουσα τιμή.

ΝΑ ΕΚΔΩΣΕΙ ένα συλλυπητήριο ή ένα ψήφισμα, τίποτε περισσότερο τέλος πάντων από τα αμέτρητα που μοιράζονται δεξιά και αριστερά, από τους ιθύνοντες. Αρκεί βεβαίως να απευθύνονται εκεί όπου συμμορφώνονται προς τις κοινωνικές επιταγές και υποδείξεις.

ΕΧΕΙ ΣΤΑ ΑΛΗΘΕΙΑ "πρόσημο" για το μέλλον μια τέτοια πόλη;


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 19 Δεκεμβρίου 2013, αρ. φύλλου 720.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ