6.4.14

Λόγος & Αντίλογος



Κύριε Διευθυντά,

Φίλη κυρία – συμμαθήτρια τότε στο Γυμνάσιο Καστοριάς – σε σχετική συζήτηση αγανακτημένη «παρεπονείτο»: Καλέ μου, δεν τολμάς ν’ ανοίξεις το ραδιόφωνο! Προχθές στο μαγαζί μας έπιασα ένα σταθμό. Τι άκουσα! Τραγούδι με αισχρή λέξη χαμαιτυπείου! Και παρακάτω: Αναφερόμενη στα λόγια του τραγουδιού κατέληξε ότι και στο περιεχόμενο ήταν να … διεγείρει τα κατώτερα ένστικτα του ανθρώπου. Τι να σχολιάσω, είπα, Κ…, αυτή είναι η εποχή μας που τα ανέχεται όλα και τα ισοπέδωσε όλα!  Όλοι έγιναν «ποιηταί» και «καλλιτέχναι», «στιχουργοί» και ειδικοί των ΜΜΕ με αχαλίνωτες αμετροέπειες και απρέπειες, αήθεις εκφράσεις και χειρονομίες, με απύλωτα αδιάντροπα στόματα και ακατάσχετες φλυαρίες προς… τέρψη των ακροατών.

Τα… ευλογημένα αυτά παιδιά! Σήμερα η ηλικία τους θεωρείται ώριμη. Δεν τους άγγιξε καθόλου η καλή ελληνική ποίηση στο γυμνάσιο και λύκειο (αν φοίτησαν;). Διδάχθηκαν επίσης όλα τα είδη της ποιήσεως της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας. Τραγωδίες, σατυρικά δράματα, ελεγείες, λυρική, ερωτική (έστω) ποίηση, όπως στην Σαπφώ και Αλκαίο, κλπ. Διάβασαν χυδαίες εκφράσεις ή νοήματα που υποβιβάζουν την έννοια «Άνθρωπος»; (άνω θρώσκει, κατά μία έννοια και ερμηνεία*:  υψώνει το βλέμμα άνω, είναι όρθιος, σε αντίθεση και διαφορά από το τετράποδο). Αλλά και στην σύγχρονη εποχή, από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα και στη συνέχεια.

Η ελληνική μουσική και ποίηση με όλα τα είδη της ενθουσιάζει και συγκινεί και τους ξένους, καθώς οι ονομαστοί συνθέτες, που διακρίνονται για το ταλέντο τους, την τέχνη τους, αλλά και την πρόθεσή τους να μας ανεβάσουν αισθητικά και κοινωνικά, επενδύουν με εξαίρετη, κατάλληλη (για κάθε περίπτωση) μουσική ποιήματα - έργα και στίχους αξίων γνωστών ποιητών μας, έστω και στιχουργών, και έτσι παρουσιάζουν τραγούδια υπέροχα, που τα ακούμε με ευχαρίστηση και ασφαλώς προάγουν και την αισθητική μας, μαζί με την καλλιτεχνική απόλαυση.

Γι αυτό και αυρυνόμεθα ότι τουλάχιστον στη μουσική είμαστε αναγνωρισμένοι από τους Ευρωπαίους και άλλους μακρινούς ξένους. Σεις οι "τραγουδιστές" και οι "στιχουργοί" ορισμένων ραδιοφώνων,... γιατί σας εμπνέει το να είστε ασύδοτοι, αισχροί, χυδαίοι και μοιραίοι; Δεν απηχούν τίποτε στην ψυχή σας τα παραδοσιακά μας ελαφρολαϊκά, τα καλά ρεμπέτικα, τα δημοτικά μας τραγούδια με τον αμέτρητο πλούτο, τα νησιώτικα και ηπειρώτικα, τα τραγούδια της Μ. Ασίας και του Πόντου, τα Κρητικά; Οι συνθέσεις των μεγάλων μουσουργών μας, που κατακτούν όλον τον κόσμο, που τους θαυμάζουν; Σώνει... και καλά σας τρέφει η χαμέρπεια, η ποταπότητα, το κενό και ο μηδενισμός; Οι ανοησίες και τα αισχρά, που μεταδίδετε σε ορισμένες εκπομπές, δεν στοχάζεστε ότι φτάνουν στ' αυτιά γονιών και παιδιών άθελά τους; Γιατί "γυρίζω το κουμπί" δεν είναι λύση.

Ποιον πολιτισμό νομίζουν και "φιλοδοξούν" να προσφέρουν οι υπεύθυνοι αυτού του είδους στα ραδιόφωνα; Με τα δήθεν τραγούδια ανεξέλεγκτα και τα απρεπή ανέκδοτα. Να βγει το ψωμί όπως - όπως, χωρίς ενδοιασμούς και κανένα ηθικό φραγμό και κανόνα; Ασφαλώς, με τέτοιες ακατάλληλες μεταδόσεις από ραδιοφωνικούς σταθμούς, είτε αυτοτιτλοφορούνται τραγουδιστές, ή άνθρωποι των ΜΜΕ, έχουν απολέσει κάθε ανθρώπινο προσανατολισμό και βαδίζουν στα σκοτεινά... Τις κοινωνία φωτί προς το σκότος; Πού να βρεθεί για τα... φθηνά αυτά πλάσματα παιδεία, να τους απαλλάξει από το σκοτάδι; ¨

Έπειτα, ξέρω, θα με πείτε πολύ... παραδοσιακό που ακούω μετά προσοχής επιλεκτικά μερικά ραδιόφωνα και τον ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος, πλην σοβαρών θεμάτων και συνεντεύξεων παιδείας και πολιτισμού, εκπέμπει υπέροχη ελληνική μουσική, ενίοτε και κλασική μουσική. Γιατί να το πω, μου αρέσουν όλα τα είδη της καλής μουσικής.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Λάζαρος Γ. Νικηφορίδης
evinikifor@gmail.com

* Υπάρχει και άλλη εκδοχή ετυμολογίας της λέξεως άνθρωπος (ανήρ + ωψ) = ο έχων μορφή άνδρα. Ίσως η πιο πιθανή. Το ρήμα θρώσκω το θυμούνται όλοι από το Α' της Οδύσσειας: Και καπνόν άπω θρώσκοντα ιδείν... να ιδεί (ο Οδυσσέας) να υψώνεται καπνός από τζάκι (της Ιθάκης) και ας πεθάνει εκεί...


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 21 Νοεμβρίου 2013, αρ. φύλλου 716

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ