5.4.14

ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. ΔΑΟΥΤΟΠΟΥΛΟΥ: Accountability = Λογοδοσία



ΓΝΩΡΙΣΑ τον όρο για πρώτη φορά στην Αμερική. Στη διάρκεια των μεταπτυχιακών μου σπουδών σε αναπτυξιακά θέματα. Δυσκολεύτηκα να τον αποδώσω στα Ελληνικά. Και τότε και τώρα. Οι διευκρινήσεις όμως και οι εξηγήσεις που συνόδευαν τον όρο, ήταν κατανοητές και πολύ λογικές.
Κάθε φορέας (μικρός ή μεγάλος) που παίρνει αποφάσεις με τις οποίες επηρεάζει τη ζωή των πολιτών και παράλληλα χρησιμοποιεί δημόσιους πόρους, οφείλει μια φορά κάθε έτος να παρουσιάζει στο κοινό (πολίτες) τη χρήση των πόρων που του εμπιστεύτηκε και τα αποτελέσματα των δράσεών του.
Το κάνουμε εμείς αυτό;. Όχι βέβαια. Κανείς δεν δίνει λογαριασμό. Γεμίσαμε σατράπηδες. Κατά τα άλλα μιλάμε για διαφάνεια και δημοσίευση όλων των αποφάσεων στο διαδίκτυο.

Ας δούμε με ένα παράδειγμα πως θα λειτουργούσε ο θεσμός στην Ανώτατη Παιδεία, στην οποία και έχω την εμπειρία μου. Κάθε μονάδα (Τομέας, Τμήμα, Σχολή, Πρυτανεία) συντάσσει κάθε χρόνο έκθεση που περιγράφει τη λειτουργία της και τη χρήση των πόρων (ανθρώπινων, υλικών και οικονομικών) που της εμπιστεύτηκε το κοινωνικό σύνολο. Για παράδειγμα, πόσους φοιτητές εκπαίδευσε, πόσα πτυχία απένειμε, πόσες επιστημονικές εργασίες πραγματοποίησε, πόσες διαλέξεις πραγματοποίησαν τα μέλη του, πως διέθεσε τους οικονομικούς πόρους που είχε στη διάθεσή του, κ.ά.

Γνωρίζετε εσείς και εγώ τίποτε από αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα; Όχι βέβαια. Μόνον ακούμε τη μόνιμη επωδό της περικοπής των δαπανών και της αδυναμίας λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων. Όλοι με το χέρι απλωμένο ζητούν χρήματα. Ουδείς ανασκουμπώνεται να δημιουργήσει και μερικούς. Να προσελκύσει δωρητές για παράδειγμα. Από τη Βιβλιοθήκη μέχρι τη Φοιτητική Λέσχη και ακόμα παραπέρα μέχρι την ανέγερση και τον εξοπλισμό ενός κτηρίου.

Οι πόροι δεν επαρκούν αλλά η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος πάει σύννεφο. Πόσα χρήματα δαπανά το Πανεπιστήμιο κάθε χρόνο για την αποκατάσταση ζημιών και κλοπών από διάφορες ομάδες που εκμεταλλεύονται το πανεπιστημιακό άσυλο; Τι ξοδεύει κάθε χρόνο το πανεπιστήμιο για να θερμάνει τα τσιμεντένια κτίσματα με παντελή έλλειψη μονώσεων σε τοίχους, δώματα και υαλοστάσια; Τι ξοδεύει για ηλεκτρική ενέργεια; Που διατίθενται τα έσοδα της Επιτροπής Ερευνών που προκύπτουν κάθε χρόνο από την παρακράτηση των ερευνητικών κονδυλίων; Είναι μερικά από πολλά κρίσιμα ερωτήματα για τα οποία δεν είχα καμιά ενημέρωση στα 40 και πλέον χρόνια της πανεπιστημιακής μου καριέρας.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 28 Νοεμβρίου 2013, αρ. φύλλου 717


1 σχόλιο:

  1. Athena8/4/14

    Και όμως, κύριε Δαουτόπουλε, στην κλασική Αθήνα υπήρχε η Εύθυνα (γεν. της ευθύνης!). Σήμερα την ξεχάσαμε...
    Παραθέτω για όποιον ενδιαφέρεται και έχει χρόνο να διαβάσει :
    http://elocus.lib.uoc.gr/dlib/4/b/7/metadata-dlib-13ea583b8e924da363fd5b0dbcc288f3_1242722416.tkl#

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ