20.8.18

Λόγος & Αντίλογος




Είπαν... και ακροβολισμοί

■ 11.3.2018 (συνέντευξη στην ΕΡΤ με μια κυρία Ιατροδικαστή, δε συγκράτησα το όνομά της. Απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου, με ύφος λόγου λιτό, σοβαρό, που φανέρωνε όλη την αλήθεια της, μεταξύ άλλων τόνισε ότι πάντοτε συντάσσει τις εκθέσεις με οδηγό την ηθική συνείδηση και υποχρέωση, μη επηρεαζόμενη από κανένα εξωτερικό παράγοντα. Έμβλημα και οδηγός της η ευσυνειδησία στο έπακρον στο λειτούργημα του ιατρού.
Προς τιμήν της είπε: Δεν είμαι μόνη. Έχομε οι συνάδελφοι συνεργασία καλή, εξετάζουμε σε κάθε περίπτωση προσεκτικότατα, συζητούμε εξαντλητικά το κάθε θέμα, ποτέ δεν υπεισέρχεται στο έργο μας οτιδήποτε άλλο που να αλλοιώνει την πραγματικότητα. Η όλη παρουσία της «μιλούσε» ότι πρόκειται για ιατρό-επιστήμονα-προσωπικότητα, με ηθικές αρχές και σοβαρότητα. Έτσι διανύει την επιστημονική της πορεία μέχρι τώρα που βρίσκεται αισίως στο 30ό έτος της σταδιοδρομίας της. Είθε να υπάρχουν οι πολλοί, ή τουλάχιστον οι περισσότεροι των δημοσίων υπαλλήλων, με γνώμονα τα διδάγματα που εκπέμπει μια δήλωση – εξομολόγηση – επιστήμονος γυναικός – ώστε όλοι αυτοί να ασκούν το επάγγελμα ως λειτούργημα και «ουχί επί χρηματισμώ».

■ 18.2.2018 και 10.3.2018 Ε.Ε. Η Τουρκία (τουτέστιν η κυβέρνησή της, ο ίδιος ο Ερντογάν) δεν παύει να συκοφαντεί ότι η Ελλάς είναι κράτος που υποθάλπει την τρομοκρατία (!). Και πού το στηρίζει; (ο λόγος βέβαια είναι υπερόπλο, τον χρησιμοποιείς κατά πώς θέλεις, ανάλογα με τις επιδιώξεις σου, αν δε σε νοιάζει η ηθική, η εντιμότητα, η αλήθεια.) Στην Ελλάδα –δυστυχώς αναπόφευκτο– εκτός των προσφύγων που ζητούν άσυλο, μεταξύ των λαθρομεταναστών, ενδεχομένως να παρεισφρέουν και ένας, δυο ή και περισσότεροι ταραξίες, τρομοκράτες, αν θέλετε. Το κράτος μας –με την αστυνομία και άλλες υπηρεσίες– ευθύς ως διαπιστώνει εκάστοτε την ύπαρξή τους, έχει τρόπους να συλλαμβάνονται αυτοί, οπότε ακολουθείται η νόμιμη οδός. Πού λοιπόν και πώς διαπιστώνουν οι Τούρκοι υπόθαλψη τρομοκρατίας; Τόση σχέση έχουν με την έννοια του ασύλου! (Ο ουνο-ασιατικού αρχεγόνου πνεύματος πώς να συλλάβει την έννοια του ασύλου. Πολλά … του ζητούμε προϊστορικού βίου εθισμένου!). Τους αιτούντας άσυλο τους βαφτίζει τρομοκράτες.

■ 9.3.2018 Ο πάντα αγαπητός κ. Λεωνίδας Πουλιόπουλος (καθηγητής του ΤΕΙ Καστοριάς), συμπολίτης μας ενεργός για τα κοινά, σε ενδιαφέρον άρθρο του κάνει νύξη της άμεσης δημοκρατίας στην Αρχαία Αθήνα – χρυσή εποχή του Περικλέους – και διερωτάται γιατί και σήμερα να μην την εφαρμόζουμε. Για τον 21ο μ.Χ. αιώνα, η άμεση δημοκρατία απαιτεί προϋποθέσεις! Παρήλθον οι χρόνοι (ρομαντικόν άσμα), φίλτατε, Λεωνίδα! Σου θυμίζω εκείνο που το ξέρεις από την Δ’ τάξη του «παλαιφάτου Γυμνασίου Καστορίας». «Χαμαί πέσε Δαίδαλος αυλά, ουκέτι Φοίβος έχει καλύβην, ...απέσβετο και λάλον ύδωρ» της αμέσου δημοκρατίας. Ού προς απογοήτευσιν όμως. Και η σημερινή αντιπροσωπευτική δημοκρατία είναι καλή , με την απαράβατο προϋπόθεση ότι ο λαός μας έχει την απαιτούμενη παιδεία να ξέρει τι ψηφίζει και δεύτερον (Α-Ω) οι εκλεγόμενοι εκάστοτε, οι αιρετοί, θα είναι τίμιοι, ευσυνείδητοι, με πατριωτισμό αληθινό, εργαζόμενοι για το γενικό καλό και όχι χρηματιζόμενοι ή κερδοσκοπούντες (πρβλ προηγούμενον εδάφιον Α’) ή κινούμενοι μόνο από ιδιοτελείς σκοπούς. Ιδού ο ρόλος της Κοινωνικής Παιδείας και της Εκπαιδεύσεως. Μόρφωση ικανή του πολίτη να κρίνει ορθώς και βούληση όλων για το κοινό καλό.

Ευχαριστών διά την φιλοξενίαν
Λάζαρος Γ. Νικηφορίδης

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 15 Μαρτίου 2018, αρ. φύλλου 927

1 σχόλιο:

  1. Αναγνώστης21/8/18

    Είναι απίστευτο! Νόμισα πως δεν άκουσα καλά, μέχρι που το ξανάκουσα και βεβαιώθηκα:
    Δημοσιογραφος: "Πως αισθανεστε" ;;
    Τσιπρας: "ειναι οι πρωτΕΣ μεταμνημονιακες περιπατΟΙ" !!! Θα τρελαθούμε! Καλέ, ο πρωθυπουργός μας νομίζει πως ο περίπατος είναι γένους θηλυκού! Σαν την οδό π.χ.!!! η περίπατος της περιπάτου, τις περίπατους... Αυτή δεν είναι μαλλιαρή, ολόμαλλη γλώσσα είναι! Και αποκλειστικά δική του!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ