27.12.18

ΟΔΟΣ: Γύρω-γύρω όλοι


ΟΔΟΣ 13.9.2018 | 951

Παραδοσιακά κάθε χρόνο και πιο ειδικά τέτοιες ημέρες, που εξελίσσεται η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα η Βόρεια Ελλάδα ευρύτερα να βρίσκεται στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος, επομένως δε και της κοινής γνώμης, στην περιοχή Καστοριάς το ενδιαφέρον περί άλλων τυρβάζει.

Διότι, από τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης–πολιτικούς και τα περισσότερα MME– το ενδιαφέρον διοχετεύεται στα πανηγύρια. Και συγκεκριμένα σε αυτά που τελείωσαν (του καλοκαιριού) και αυτό που έρχεται, δηλαδή του Άργους Ορεστικού. Μια εμποροπανήγυρη που έχει αναγορευθεί σε μείζον οικονομικό, κοινωνικό και μάλιστα πολιτιστικό δρώμενο.

Αν στην Θεσσαλονίκη έχουν την Διεθνή Έκθεση, στην περιοχή ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για το πανηγύρι του Άργους Ορεστικού, που από πολλές δεκαετίες βέβαια βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις του κόσμου. Σήμερα όμως, λειτουργεί ως υποκατάστατο, ως αντικατοπτρισμός μιας οικονομικής κινητικότητας που διαχειρίζεται την κρίση και όχι την ανάπτυξη.

Συνεπώς όπως και όλο τον υπόλοιπο χρόνο, έτσι και τον Σεπτέμβριο, οι κάτοικοι της περιοχής Καστοριάς δεν έχουν αυτούσια την ευκαιρία να στοχαστούν για την θέση και την συμμετοχή της περιοχής σε όσα συμβαίνουν και όσα προγραμματίζονται να γίνουν στην Μακεδονία και Θράκη, την Ελλάδα γενικότερα. Και αυτό είναι το πιο ανώδυνο αποτέλεσμα στην καλύτερη περίπτωση.

Διότι στην πραγματικότητα, δεν αποκλείεται, στην συνείδηση και των πολιτικών της Καστοριάς, πράγματι να συγχέεται η ΔΕΘ με ένα μεγάλο μεν, αλλά απλό πανηγύρι. Δεδομένου ότι η ΔΕΘ –ακόμη και με τα σοβαρά προβλήματά της– αποκαλύπτει το στίγμα στο οποίο κατευθύνονται οι εξελίξεις, η εμμονή της Καστοριάς, πολιτών και πολιτικών στα πανηγύρια, απλά και εμπορικά, αποδεικνύεται καταστροφική. Μπορεί να είναι μια αγαπητή συνήθεια για τον περισσότερο πληθυσμό, αλλά κοινωνικά αποπροσανατολίζει. Ιδίως τώρα που αρχίζει το Φθινόπωρο και στο βάθος ο Χειμώνας ξεμυτίζει.

Ασφαλώς δεν ευθύνεται ούτε η εμποροπανήγυρη που παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις του τοπικού πληθυσμού, ούτε ο διοργανωτής Δήμος. Ευθύνονται όμως οι παθογένειες της Καστοριάς της πολιτικής και δημόσιας ζωής της.

Και ενώ αυτά θα γίνονται εδώ, τις ίδιες ημέρες πάλι με την ΔΕΘ, σε όλες ανεξαιρέτως τις γειτονικές πόλεις, Φλώρινα, Γρεβενά, Κοζάνη, και βεβαίως Ιωάννινα και ακόμη παραπέρα, μια μικρή κοσμογονία εξελίσσεται. Διότι ακόμη και στις περιπτώσεις που οι περιφέρειες αυτών των πόλεων είναι εύπορες με τον γεωργικό ή κτηνοτροφικό τομέα να επιζεί αν δεν ανθεί κιόλας, οι ίδιες οι πόλεις (και πρωτεύουσες νομών – περιφερειακών ενοτήτων) ετοιμάζονται να υποδεχθούν νέους ανθρώπους.

Ποιοι είναι αυτοί; Μα οι παλιοί (οι ήδη δηλαδή) και οι νέοι φοιτητές που οργώνουν τις πόλεις τους, σε σχολές των οποίων εισήχθησαν και πρόκειται να σπουδάσουν. Ένας απλός περίπατος στην πόλη της Κοζάνης αυτές τις ημέρες αρκεί στον οποιονδήποτε να διαπιστώσει την διαφορά.

Και καθώς οι αντιπρόσωποι της Καστοριάς, στην εκλεγμένη περιφερειακή αυτοδιοίκηση της Δυτικής Μακεδονίας, πηγαινοέρχονται στην έδρα της Περιφέρειας, παρακάμπτοντας το κέντρο της πόλης, αποφεύγουν να διαπιστώσουν με τα ίδια τους τα μάτια την ζωηρή κίνηση της Κοζάνης που σφύζει. Απτή απόδειξη της μικρής αυτής κοσμογονίας προκύπτει από το γεγονός ότι στην Κοζάνη, με χαρά αναγγέλλεται η πρόοδος των εργασιών ανοικοδόμησης της Πανεπιστημιούπολης –όπως στο προηγούμενο φύλλο της ΟΔΟΥ αναφερόταν.

Έτσι, σε όλες αυτές τις πόλεις, νέοι και γονείς, «τρέχουν» σε ανεύρεση διαμερισμάτων να στεγάσουν τους νέους φοιτητές, για την αγορά επίπλων και για τον εξοπλισμό της οικοσκευής. Μέχρι την οριστική τακτοποίησή τους και των ενσωμάτωσή τους στην καθημερινότητα, όχι μόνο ένας αλλά περισσότεροι τομείς που αφορούν την πραγματική οικονομία βρίσκονται σε αέναη κίνηση. Αμέσως μετά έρχεται ο επόμενος χρόνος (ακαδημαϊκό έτος), ο φοιτητικός πληθυσμός ανανεώνεται και η επανάληψη αυτή βοηθά την τοπική κοινωνία, την εμπλουτίζει και εκ των πραγμάτων την επικαιροποιεί, αν δεν την εκσυγχρονίζει κιόλας.

Όλα αυτά παντού, εκτός από την Καστοριά. Γύρω-γύρω όλοι και στην μέση η Καστοριά με τα πανηγύρια της. Α, και τα κουνούπια της που κάθε νύχτα κατακλύζουν σε στίφη την πόλη. Σαν να αντιλαμβάνονται ότι εδώ θα είναι ανενόχλητα.

Έτσι, μια απλή σύγκριση των απόλυτων μεγεθών και των δεικτών που καταγράφονται στην Καστοριά με τα αντίστοιχα των γειτονικών πόλεων, δείχνουν τον καταποντισμό της περιοχής. Ο πληθυσμός μειώνεται και κοινωνικά συρρικνώνεται. Αντίθετα την πρόοδο, την ευμάρεια άλλων πόλεων, μπορεί να αντιληφθεί κάποιος χωρίς να χρειάζεται στατιστικά στοιχεία. Η Κοζάνη, τα Ιωάννινα, όπως και σχεδόν ΟΛΕΣ οι πόλεις και πρωτεύουσες (και όχι μόνο) των γειτονικών νομών, αποδεικνύουν ότι η Καστοριά δεν είναι καν ουραγός. Αλλά ότι έχει ήδη αποβληθεί από τον κορμό της ανάπτυξης καθώς απολύτως τίποτε δεν γίνεται εδώ.

Και όμως, η ιστορία που πρέπει να διδάσκει, αποδεικνύει ότι εδώ έγιναν πράγματα και θαύματα. Δεν είναι βέβαια ότι αυτοί που σήμερα δυσανασχετούν με την ερημιά και την κρίση, ήταν πριν λίγα χρόνια, κατά κανόνα οι πολέμιοι της ίδρυσης των πανεπιστημιακών σχολών στην Καστοριά.


Το εντυπωσιακό είναι ότι, παρά το γεγονός ότι πρακτικοί αλλά και εθνικοί λόγοι, επιβάλλουν την τόνωση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής στην Καστοριά που δεν έχει άλλες εναλλακτικές, και την ανάσχεση της επερχόμενης διασάλευσης, εδώ όλοι οι υπεύθυνοι σφυρίζουν αδιάφορα. Για κάθε αναπτυξιακό ενδεχόμενο και πιο ειδικά για την δημιουργία πανεπιστημιακών Σχολών.

* * *

Η ΟΔΟΣ για πολλά χρόνια με την επιχειρηματολογία της, πραγματοποίησε εκστρατεία για την εγρήγορση και ευαισθητοποίηση της κάστας των τότε πολιτικών, αλλά και της κοινής γνώμης. Όμως, σημειώθηκε το παράδοξο να διαπιστώνεται ότι οι περισσότεροι (ακόμη και πολλά τοπικά ΜΜΕ) πολεμούσαν με νύχια και με δόντια, σχεδόν λυσσαλέα την ιδέα των Σχολών στην Καστοριά. Ο καθένας για τον δικό του λόγο: Άλλος διότι προτιμούσε η έδρα της σχολής να βρίσκεται στο χωριό του και όχι την Καστοριά. Άλλος διότι αντιπαθεί την παλιά πόλη – είναι γνωστό το είδος αυτό. Άλλος διότι απλά αντιπολιτευόταν. Άλλος επειδή επικαλούνταν τον κίνδυνο να πέσει θύμα εμπρησμού σε μελλοντική διαδήλωση φοιτητών η... Κουμπελίδικη.

Ο καθένας είχε το δικό του επιχείρημα, σε μια πόλη που οι κάτοικοί της αρκούνται να νομίζουν ότι είναι γραφική (απ’ έξω). Κοντά σ’ αυτούς αντιδρούσαν και όσοι δεν ήθελαν να ενοχληθούν τα παιδιά τους που θα έπρεπε να αλλάξουν σχολείο (να μετακινηθούν από το παλιό 1ο Γυμνάσιο) και οι καθηγητές για να μη ξεβολευτούν. Έβαλαν στο στόχαστρό τους την Σχολή, την δαιμονοποίησαν και την λιθοβόλησαν.

Μόνο που τώρα, που η Καστοριά έμεινε με την αμφιλεγόμενη ομορφιά της, είναι οι ίδιοι (!) που διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι η Καστοριά και ΟΛΗ η περιφέρειά της ερημώνουν. Και για το γεγονός ότι οι νέοι της (που τότε ήταν ανήλικοι και για κάποιους απ’ αυτούς δεν ήθελαν οι γονείς τους να ταλαιπωρηθούν) δεν έχουν πόλη, δεν έχουν λόγο να επιστρέψουν στην Καστοριά. Και φεύγουν δια παντός.

Το εντυπωσιακό είναι ότι, παρά το γεγονός ότι πρακτικοί αλλά και εθνικοί λόγοι, επιβάλλουν την τόνωση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής στην Καστοριά που δεν έχει άλλες εναλλακτικές, και την ανάσχεση της επερχόμενης διασάλευσης, εδώ όλοι οι υπεύθυνοι σφυρίζουν αδιάφορα. Για κάθε αναπτυξιακό ενδεχόμενο και πιο ειδικά για την δημιουργία πανεπιστημιακών Σχολών.

Οι βουλευτές Καστοριάς η μια να σφυρίζει αδιάφορα –επειδή έκανε το καθήκον της με τα… παντελόνια που δεν φορούσε ο υπουργός της εποχής και της κυβέρνησής της– η άλλη να μοιάζει ότι δεν θυμάται πώς ένα χρόνο πριν είχε περίπου εξαγγείλει και μια και δυο και αρκετές περισσότερες σχολές, ενώ σήμερα το μόνο που άλλαξε είναι η υπουργοποίησή της. Οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας να μετρούν μόνο τον χρόνο της αργοσχολίας τους, χωρίς να έχουν επιληφθεί σε οτιδήποτε ορατό της Καστοριάς.

Και στον Δήμο Καστοριάς ο δήμαρχος να διστάζει να θέσει έστω και ένα υψηλό στόχο, δημόσια και δεσμευτικά και μάλιστα αυτό τον συγκεκριμένο. Την ίδια ώρα να αντικαθιστά τους πλείστους αντιδημάρχους του, με τακτική επανάληψη μιας απόφασης, που όχι μόνο υπονομεύει την πορεία του Δήμου Καστοριάς (αφού την ώρα που μόλις αποκτούν οι αντιδήμαρχοι την εμπειρία τους αντικαθιστά με άπειρους), αλλά και αποδεικνύει ότι, το μόνο που περισσότερο απ΄ όλα τα υπόλοιπα ενδιαφέρει όσους εκλέγονται και αποφασίζουν, είναι η νομή της εξουσίας και τα αξιώματα.

Εν τω μεταξύ σε όλες τις γύρω πόλεις, μικρότερες και μεγαλύτερες από την Καστοριά, ο κόσμος και οι πολιτικοί τους όχι απλά διεκδικούν, αλλά και κατακτούν στόχους.



Φωτογραφία: Μαύρος πελαργός σε τοπίο (1780), ζωγραφισμένος στην Ινδία την περίοδο της βρετανικής κοινοπολιτείας. Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης, ΗΠΑ.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 13 Σεπτεμβρίου 2018, αρ. φύλλου 951




Στο Υπερταμείο 10.119 ακίνητα 

υπουργείων και φορέων του δημοσίου


8 ακίνητα στην Κοζάνη, 18 στην Φλώρινα, 
38 στα Γρεβενά και 170 στην Καστοριά


ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), μεταβιβάστηκαν 10.119 ακίνητα τα οποία ανήκουν σε υπουργεία και φορείς του δημοσίου, έπειτα από έλεγχο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), δηλαδή του λεγόμενου υπερταμείου.

Η μεταβίβαση των ακινήτων πραγματοποιήθηκε με την σύμφωνη γνώμη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικών Υποθέσεων και εντάσσεται στην υποχρέωση ελέγχου κι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, η οποία προβλεπόταν από το δεύτερο ακόμα μνημόνιο.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕΣΥΠ αξιοποίησε τις βάσεις δεδομένων του κτηματολογίου, υπουργείων, αλλά και εκείνη που χρησιμοποίησε το ΤΑΙΠΕΔ τη διετία 2011-2012, προκειμένου να εντοπίσει δημόσια ακίνητα τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν και να φέρουν έσοδα στο δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο στο κτηματολόγιο οι εγγραφές που αφορούν σε ακίνητα τα οποία ανήκουν σε υπουργεία και σε δημόσιους φορείς ανέρχονται σε 174 χιλιάδες. Από τα ακίνητα αυτά, τα στελέχη του υπερταμείου απέκλεισαν εκείνα που έχουν δασικές και αρχαιολογικές εκτάσεις, αλλά και αρκετά τα οποία διεκδικούν ιδιώτες. Το καθεστώς των περίπου 10.000 ακινήτων θα εξεταστεί ξανά κι από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών από κοινού με την ΕΤΑΔ, προκειμένου να εντοπιστούν πιθανά εμπόδια στην αξιοποίησή τους.

Πηγές αναφέρουν πως στο πλαίσιο της ίδιας πρωτοβουλίας η ΕΕΣ ΥΠ ελέγχει και τα 294 χιλιάδες ακίνητα τα οποία έχουν δηλωθεί ως αγνώστου ιδιοκτήτη στο κτηματολόγιο. Έως τώρα έχουν εντοπιστεί 14.823 ακίνητα τα οποία μπορούν να μεταφερθούν στο δημόσιο μέσα στο 2018, 8.500 άμεσα και τα υπόλοιπα έως το τέλος του έτους.

Στην περίπτωση που ιδιώτες αποφασίσουν να διεκδικήσουν κάποιο από τα ακίνητα αυτά, τότε έχουν περιθώριο 2 ετών να προσβάλλουν την απόφαση μεταφοράς τους στο δημόσιο.

Τα περίπου 15.000 ακίνητα που έχουν δηλωθεί ως αγνώστου ιδιοκτήτη στο κτηματολόγιο αναμένεται να μεταβιβαστούν στην Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, με στελέχη του υπερταμείου να εκτιμούν πως περίπου το 10% εξ αυτών παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπερταμείο έχει επίσης ως άμεσες θυγατρικές το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ (ΤΑΙΠΕΔ), την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ), το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) 23 περιφερειακά αεροδρόμια (μεταξύ αυτών και της Καστοριάς) και πολλές συμμετοχές σε δημόσιες επιχειρήσεις όπως ΔΕΗ, ΕΤΒΑ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΑΣΑ, ΔΕΘ Helexpo κ.ά.

Η απόφαση σύμφωνα με πληροφορίες υπογράφηκε στις 19 Ιουνίου 2018 από τον υπουργό Οικονομικών Κ. Τσακαλώτο, δύο ημέρες πριν από τις αποφάσεις του Eurogroup και το «σόου της γραβάτας» για το ελληνικό χρέος. Πρόκειται για έναν κατάλογο με 84 σελίδες η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως (ΦΕΚ B 2317/19.6.2018) που αναγράφει μόνο πίνακες με 10.119 κωδικούς του Κτηματολογίου χωρίς διευκρίνιση για να γίνει κατανοητό σε ποια ακριβώς ακίνητα και σε ποιες περιοχές αναφέρεται.

Παρ’ όλα αυτά ο πρώην υπουργός και δήμαρχος Κοζάνης κ. Πάρις Κουκουλόπουλος ανέφερε ότι «τρεις μέρες πριν το σόου της γραβάτας, η κυβέρνηση έδωσε 10.119 ακίνητα του δημοσίου στο υπερταμείο» και πρόσθεσε ότι στην Δυτική Μακεδονία «στην λίστα περιλαμβάνονται 8 ακίνητα της Κοζάνης (ανάμεσα σε αυτά το διοικητήριο, το δικαστικό μέγαρο και το Γκέρτσειο εκκλησιαστικό ίδρυμα), 18 της Φλώρινας, 38 των Γρεβενών και 170 της Καστοριάς»!

«Γιατί όλη η διαδικασία έγινε στα μουλωχτά και τι άλλο έχει συμφωνήσει με τους δανειστές η κυβέρνηση και το κρύβει;», αναρωτήθηκε ο κ. Κουκουλόπουλος και συμπλήρωσε: «Η συλλήβδην εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο ως εγγύηση αποπληρωμής του χρέους είναι αναμφίβολα η πιο μαύρη σελίδα στη διακυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου. Ο απόλυτος έλεγχος του Υπερταμείου από τους δανειστές και η διάρκεια της εκχώρησης, 99 χρόνια, δεν επιδέχονται ωραιοποιήσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά και κατέλεξε με τα εξής:

«Οι προηγούμενοι ποτέ δεν ενέδωσαν στο αίτημα των δανειστών για εκποίηση δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ. Είναι ξεκάθαρο ότι οι ακραίοι κύκλοι των δανειστών βρήκαν στο πρόσωπο του Τσίπρα τον άνθρωπό τους και γι’ αυτό τόσο συχνά τον επαινούν. Οσους επαίνους κι αν πάρει, όσες γραβάτες κι αν φορέσει, όσα διαγγέλματα Ιθάκης κι αν κάνει ο κ. Τσίπρας, η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Η εκχώρηση της δημοσιονομικής μας κυριαρχίας για ορισμένο χρόνο με το πρώτο μνημόνιο ωχριά μπροστά στην παράδοση κρίσιμου μέρους της εθνικής μας κυριαρχίας για τρεις γενιές με το μνημόνιο Τσίπρα. Επιμύθιο δεν υπάρχει παρά μόνο τρεις λέξεις: να φύγουν τώρα!».


Σχετικά:

4 σχόλια:

  1. Panos Tzortzis [fb]27/12/18

    Αυτό ήθελαν, αυτό πέτυχαν, μια πόλη όλη δική τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος27/12/18

    Όχι μόνο στα πανηγύρια πάμε.
    Αλλά, για τα πανηγύρια είμαστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος29/12/18

    Οι δύο βουλευτίνες μας, εκτός από χορούς και βεγγέρες, κάνουν κάτι άλλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος4/1/19

      Ναί,καταναλώνουν τα χρήματα του ραγιά....

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ