12.7.20

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


Σε έναν έναντι λογαριασμό ιδιώτη πάροχου συνολικής αξίας περί των 30 ευρώ /μήνα, η χρέωση των δημοτικών τελών αποτελούν το 30%, δηλαδή περί των 9 ευρώ. Το οποίο ποσό σε ετήσιο εύρος, ανέρχεται περί των 120 ευρώ! Με λίγα λόγια, τέσσερις μηνιαίοι λογαριασμοί, αποδίδονται στον Δήμο! Δεν το λες και λίγο, αγαπητή ΟΔΟΣ. Κι ας επιχειρούν διάφοροι κειμενογράφοι της δημοτικής αρχής να πείσουν για το αντίθετο κατηγορώντας δεξιά κι αριστερά τις προηγούμενες δημοτικές αρχές για να υπερασπιστούν αύξηση 40% (!!!) στους λογαριασμούς των δημοτών.



Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Όταν την 7η Ιουλίου οι πολίτες ψήφιζαν τον κ. Κ. Μητσοτάκη για πρωθυπουργό της χώρας της επόμενης τετραετίας -ως προς το τυπικό της εκλογικής περιόδου- το έκαναν για να μην ξαναδιαβάσουν, ξαναζήσουν και ενημερωθούν για πεπραγμένα που την περασμένη τετραετία επί κυβερνήσεως ΣυΡιζΑ και του κ. Τσίπρα, τους είχαν φτάσει σε σημείο να δηλώνουν απογοητευμένοι από το κυβερνητικό αλαλούμ. Τουλάχιστον αυτό άφηνε να εννοηθεί σε προεκλογικές του δηλώσεις ο νυν πρωθυπουργός της χώρας. Πως δεν θα υπέπιπτε στα ίδια λάθη και τις ίδιες πολιτικές.

Κι η αλήθεια είναι, πως για τις πρώτες 150 μέρες οι πολίτες, μέσω δημοσκοπήσεων αλλά και στην γενικότερη περιρρέουσα ατμόσφαιρα, δήλωναν πολύ ικανοποιημένοι ακόμα κι όντας ψηφοφόροι του ΣυΡιζΑ. Κάτι το οποίο φάνταζε το εξαιρετικό κι ακόμα περισσότερο υποσχόμενο για το μέλλον. Μέχρι να έρθει το τέλος της περασμένης εβδομάδας και τις τοποθετήσεις των πλέον μετακλητών υπαλλήλων, των διοικητών των νοσοκομείων ανά την επικράτεια.

Όχι τόσο για τον λίγο πολύ γνωστό τρόπο επιλογής αυτών των ανθρώπων -βλ. διατήρηση πρωθυπουργικού γραφείου στην Θεσσαλονίκη και την τοποθέτηση ως επικεφαλής της αποτυχούσας να επανεκλεγεί κ. Μαρίας Αντωνίου- από την στιγμή που πλέον οι Έλληνες δείχνουν να το έχουν αποδεχθεί και να έχει γίνει μέρος της «κανονικότητάς» τους, αλλά και του κρατικού μηχανισμού. Απ’ όποιον κι αν αυτός διοικείται. Είτε από την ΝΔ, είτε από τον ΣυΡιζΑ, είτε από το πάλαι ποτέ κραταιό ΠαΣοΚ και προνομιακό ιδρυτή του πελατειακού κράτους. Ακόμα κι από τον φιλελεύθερο κ. Μητσοτάκη, όπως θέλει να δηλώνει ο ίδιος όπου σταθεί κι όπου βρεθεί.

Οι καθαρά κομματικές τοποθετήσεις έγιναν αφορμή πολιτικής κόντρας κι αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης και του κόμματος της ΝΔ, την ίδια στιγμή που η αντιπολίτευση δεν μπορούσε να βρει κάποιον λόγο για να ασκήσει κριτική κι ουσιαστική αντιπολίτευση. Εδώ και πέντε μήνες έδειχναν ζαλισμένοι από την τριπλή εκλογική τους ήττα κι ανικανότητα διαχείρισης της πολιτικής ατζέντας. Ούτε καν η ασκούμενη πολιτική από τον κ. Χρυσοχοΐδη και το υπουργείο του, ούτε και με το μεταναστευτικό/προσφυγικό, που αποτελεί πράγματι ένα τεράστιο πρόβλημα, τουλάχιστον για τα νησιά του Αιγαίου.

Έτσι, ήρθε το κυβερνών κόμμα να δώσει την αφορμή απλόχερα και να βάλει και πάλι το κόμμα του ΣυΡιζΑ στο πολιτικό τραπέζι του αντίλογου κι αντιπαράθεσης. Ουσιαστικά με την τοποθέτηση του πρώην διοικητή στο νοσοκομείο Καρδίτσας κ. Πατέρα, όσο και με την τοποθέτηση του διοικητή στο νοσοκομείο της Καστοριάς κ. Χάτσιου.

Πρόσεξε αγαπητή ΟΔΟΣ. Για τον 80χρονο κ. Πατέρα δεν υπήρξε κριτική με στοιχεία ηλικιακού ρατσισμού, όπως εντέχνως παρουσίαζαν πολλοί οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος, ούτε σαφώς και με το κριτήριο αν έχει την ικανότητα διοίκησης του νοσοκομείου, από την στιγμή κιόλας που ο ίδιος φαίνεται να είναι ένας εξαιρετικά μορφωμένος άνθρωπος με πολλά πτυχία και πλούσια εργασιακή καριέρα. Όπως ακριβώς ισχύει για τον δικό μας διοικητή κ. Χάτσιο. Κανείς μα κανείς δεν αμφισβήτησε τις ικανότητας αυτών των ανθρώπων.

Η κριτική που ασκήθηκε, ξεκάθαρα έγινε για την κάπως ψυχρή παραδοχή της κομματικής επιλογής, τουλάχιστον αυτών των δύο ανθρώπων. Τόσο για τα εκλογικά ανταλλάγματα που φαίνεται να έταξε ο κ. Πατέρας στον κ. Μητσοτάκη, μέσω του προσωπικού του εκλογικού «στρατού» στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας κατά τις επόμενες εκλογές, όσα και για τα καλά λόγια του βουλευτή Καστοριάς κ. Ζήση Τζηκαλάγια προς τον υπουργό Υγείας κ. Κικίλια, για τον παιδικό του φίλο αλλά και κουμπάρο του κ. Χάτσιο. Αν αυτός ο τρόπος επιλογής είναι ο «φιλελεύθερος» του κ. Μητσοτάκη αλλά και της ΝΔ, τότε εγώ κάτι δεν καταλαβαίνω καλά. Θα έπρεπε να αυτοαποκαλείται τουλάχιστον κομματικός αν όχι οπαδικός.

Κι αν απ’ όλες τις τοποθετήσεις έγιναν «ζήτημα» και πεδίο αντιπαράθεσης οι δύο που ανέφερα, υποθέτω πως ανάλογα κομματικές ήταν κι οι υπόλοιπες ανά την Ελλάδα. Ακόμη κ’ αν ενδεχόμενα δεν θα είναι κάτοχοι πτυχίων management και γενικότερης διοίκησης επιχειρήσεων, ούτε καν απόφοιτοι της σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Δηλαδή, άνθρωποι που έχουν σπουδάσει το συγκεκριμένο αντικείμενο κι έχουν μελετήσει περαιτέρω την διοίκηση, αποκλείονται για κομματικά συμφέροντα, αγνοώντας το δημόσιο συμφέρον.

Αυτά έγιναν στα πλαίσια της κεντρικής πολιτικής σκηνής, αγγίζοντας και την πόλη της Καστοριάς αποκλειστικά και μόνο για την ειλικρινή πάντως παραδοχή του γαλάζιου βουλευτή της κ. Τζηκαλάγια. Και διερωτώμαι αν κάτι ανάλογο μπορώ να υποπτευθώ, πως γίνεται και σε τοπικό επίπεδο στα κρυφά. Τοποθετήσεις ημετέρων και διαφόρων αυλικών όπου χρειάζεται ή κι όχι.  Αυτού του είδους όμως οι πρακτικές δεν ευνοούν την πλειοψηφία και την ομοφωνία στο δημοτικό συμβούλιο. Παρά μόνο δημιουργούν παραταξιακό «στρατό», ετοιμοπόλεμο για τις επόμενες δημοτικές εκλογές.

Έτσι λοιπόν, την περασμένη εβδομάδα κατά την διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, κι ενώ προς συζήτηση ήταν η αύξηση των δημοτικών τελών με σκοπό την σταδιακή αποπληρωμή του χρέους του Δήμου προς την ΔιΑΔυΜα, η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης απέρριψε την εισήγηση του διοικητικού block. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του αναλογικού τρόπου εκλογής που ψηφίστηκε από την πρ. κυβέρνηση του ΣυΡιζΑ, με τα όποια πιθανά προβλήματα προκύπτουν. Καλό ή κακό, ανάλογα πώς θα το δει κάποιος.

Από την άλλη, θα πρέπει να υπάρξει ένας πιο αποδοτικός διάλογος με τους υπόλοιπους δημοτικούς συνδυασμούς, ώστε να επέλθει και πιθανή συμφωνία. Προς την αύξηση των δημοτικών τελών. Τα οποία είναι ήδη αυξημένα στους λογαριασμούς (έναντι και εκκαθαριστικούς) της ΔΕΗ και των διαφόρων ιδιωτών παρόχων.

Για παράδειγμα, σε έναν έναντι λογαριασμό ιδιώτη πάροχου συνολικής αξίας περί των 30 ευρώ /μήνα, η χρέωση των δημοτικών τελών αποτελούν το 30%, δηλαδή περί των 9 ευρώ. Το οποίο ποσό σε ετήσιο εύρος, ανέρχεται περί των 120 ευρώ!

Με λίγα λόγια, τέσσερις μηνιαίοι λογαριασμοί, αποδίδονται στον Δήμο! Δεν το λες και λίγο, αγαπητή ΟΔΟΣ. Κι ας επιχειρούν διάφοροι κειμενογράφοι της δημοτικής αρχής να πείσουν για το αντίθετο κατηγορώντας δεξιά κι αριστερά τις προηγούμενες δημοτικές αρχές για να υπερασπιστούν αύξηση 40% (!!!) στους λογαριασμούς των δημοτών.

Αυτό βέβαια δεν ήταν και το μοναδικό παράδοξο που προσπάθησε να «περάσει» η δημοτική μειοψηφία. Και σε μερικά τα κατάφερε κιόλας! Όπως για παράδειγμα, την χορήγηση κινητών τηλεφώνων και την έγκριση δαπανών μετακίνησης. Για τα οποία όμως, ο δήμαρχος Καστοριάς σε πρόσφατη βιντεοσκοπημένη συνέντευξη άφηνε να εννοηθεί πως στη γενικότερη οικονομική συστολή που θα ασκηθεί, δεν θα περιλαμβάνονται και τέτοιου είδους έξοδα. Φωτογραφίζοντας μάλιστα την περασμένη δημοτική αρχή για αχρείαστη σπατάλη επί των συγκεκριμένων ζητημάτων. Ακυρώνοντας ουσιαστικά τον εαυτό του και τις δηλώσεις του. Προφανώς και την πολιτική που δήλωνε με σθένος που θα εφαρμόσει.

Κι ας παραχωρούν σχεδόν «τζάμπα» (έναντι 100 ευρώ/θέση) τις θέσεις των μικροπωλητών που ενοχλητικά αραδιάζουν τους πάγκους τους επί της Μητροπόλεως κατά την διάρκεια των καρναβαλιών. Θαρρείς πως πρόκειται για εμποροπανήγυρη με οσμή χοιρινού, κάθε λογής λαμπιόνια, παιδικά παιχνίδια, μαλλί της γριάς και balkanfolk μουσικές.

Άσε δε, που σε επίσημο δημοτικό έγγραφο, αναρτημένο στην Διαύγεια και στο πλαίσιο της «Έγκρισης σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της ΠΕ Καστοριάς και του δήμου Καστοριάς, με αντικείμενο τη συνεργασία των δύο φορέων στο πλαίσιο του εορταστικού δωδεκαημέρου 2019 – 2020», μέσα σ’ όλα αυτά που είναι προγραμματισμένα να πραγματοποιηθούν (πάντα για το καλό των δημοτών) είναι και η διοργάνωση «καστοριανής βεγγέρας» στο κτήριο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Κι αν αναρωτιόσουν αγαπητή ΟΔΟΣ, από που προέρχεται η λέξη «βεγγέρα», μάθε πως προέρχεται από το «vengi» που σημαίνει «ελάτε» (!). Και δεν προέρχεται από το αρχικό «weg» που σημαίνει «αγρυπνία» και είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον χαρακτήρα που είχαν οι «καστοριανές βεγγέρες». Ακόμη κι αν έρχεται σε αντίθεση με τα όσα αναγράφονται στο επίσημο site του δήμου Καστοριάς.

Όπως ακριβώς συνέβη και στην επίμονη προσπάθειά τους να αποδώσουν λατινική προέλευση στην λέξη «ραγκουτσάρια» μέσω του «rogatores». Έτσι αγαπητή ΟΔΟΣ. Για να μαθαίνεις καινούριους ορισμούς και ετυμολογία λέξεων των λέξεων που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοι σου.

Ιωάννης Σκόρδας

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 5 Δεκεμβρίου 2019, αρ. φύλλου 1012

Σχετικά:

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος12/7/20

    Γιάννη Πέτρο και Κίμωνα θέλατε, πληρώστε τώρα τους λογαριασμούς..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ