4.7.22

ΟΔΟΣ: Ιφιγένεια

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 9.9.2021 | 1094


Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς, δεν ήταν απλά ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα αλλά πόλος ζύμωσης καστοριανής «ιδεολογίας» και διάπλασης του λαμπρού παρελθόντος και της ευημερίας της Καστοριάς.



Μια ακόμη δυσάρεστη εξέλιξη που έχει αρνητική, σκληρή και ιστορική σημασία· εξέλιξη που πολιτικά χρεώνεται στον Δήμο Καστοριάς αλλά και την Κυβέρνηση, προστίθεται στους άθλους, τα κατορθώματα των αρχών του τόπου. Που ενώ ανοίγουν χρυσές δουλειές και πόρτες για τους ημέτερους, με πακτωλούς αποζημιώσεων και απολαβών, κλείνουν πίσω τους τις πόρτες της Καστοριάς. 

Πρόκειται για το σφράγισμα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς "Ιφιγένεια Διδασκάλου" που ονομάστηκε έτσι προς τιμή της Ιφιγένειας Ζωγράφου (αργότερα Διδασκάλου), που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην ευρύτερη περιοχή και φοίτησε στο θρυλικό 2ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης, ενώ στην συνέχεια αναδείχθηκε ως ποιήτρια, λαογράφος και ιστοριοδίφης. 

Φυσικά, δεν ήταν μόνο η Ιφιγένεια Διδασκάλου που έτρεξε στα προαύλιά του και ανεβοκατέβηκε τις σκάλες του ιστορικού σχολείου. Χιλιάδες παιδιά της Καστοριάς από το 1885 που λειτούργησε ως το πρώτο επίσημο ελληνικό σχολείο στην οθωμανική περίοδο ως "Μεγάλη Ελληνική Σχολή" (φωτογραφία στην 4η σελίδα) πέρασαν από τους χώρους του και διδάχθηκαν στις αίθουσες τους. 

Μέσα από το σχολείο αυτό, όπως και από τα άλλα δημοτικά σχολεία της Καστοριάς, μετά τις σπουδές στο γυμνάσιο, αναδείχθηκαν οι Καστοριανοί του 20ου αιώνα: Επιτυχημένοι και καλοί πολίτες, γονείς, γουναράδες, έμποροι, επιστήμονες κάθε μορφής όπως γιατροί, δικηγόροι, καθηγητές πανεπιστημίων και εκπαιδευτικοί, λογοτέχνες και ποιητές αλλά και βουλευτές. 

Διακρίθηκε συνεπώς όπως κάθε μεγάλο και εμβληματικό σχολείο αστικής περιοχής που αναπτύσσεται και ακμάζει, οπουδήποτε στην Ελλάδα, γράφοντας την δική του ιστορία.  Υπήρχαν δηλαδή επιπλέον λόγοι που θα έπρεπε να συνεκτιμηθούν πριν την λήψη οποιασδήποτε απόφασης που οδηγεί στο κλείσιμο ή τον υποβιβασμό της περιοχής.



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 9.9.2021 | 1094 | 3


Κι’ όμως αυτοί που εκλέγονται και αυτοί που πληρώνονται από το υστέρημα του λαού της Καστοριάς, αντί να διασώσουν το σχολείο, το σφραγίζουν και το καταργούν ως δημοτικό. Αντί να το ενισχύσουν και να μετατραπεί σε Πειραματικό όπως και προτάθηκε, και θα είχε ως συνέπεια την προσέλκυση μαθητών και από άλλες περιοχές, σβήνουν από τον χάρτη της Καστοριάς το 2ο Δημοτικό και μαζί του ιστορία 136 ετών.



Κι’ όμως αυτοί που εκλέγονται και αυτοί που πληρώνονται από το υστέρημα του λαού της Καστοριάς, αντί να διασώσουν το σχολείο, το σφραγίζουν και το καταργούν ως δημοτικό. Αντί να το ενισχύσουν και να μετατραπεί σε Πειραματικό όπως και προτάθηκε, και θα είχε ως συνέπεια την προσέλκυση μαθητών και από άλλες περιοχές, σβήνουν από τον χάρτη της Καστοριάς το 2ο Δημοτικό και μαζί του ιστορία 136 ετών.

Ευρισκόμενο δίπλα στην περιοχή του Αγίου Μηνά, δηλαδή της εκκλησίας του πολιούχου, κοντά σε κάποτε πολυπληθείς ενοριακές εκκλησίες (Παναγίας Ελεούσας, Αγίου Θωμά, Αγίων Θεολόγων κλπ) και τώρα κοντά στην ενορία Αγίου Γεωργίου που θα έπρεπε να ενώσει την φωνή της ενάντια στην προσπάθεια ερήμωσης της περιοχής, πολύ κοντά στο ερειπωμένο Πνευματικό Κέντρο που υποτίθεται ότι θα επαναλειτουργήσει...

Και πιο κοντά από κάθε άλλο, στο Βυζαντινό Μουσείο, στον Ναυτικό Όμιλο Καστοριάς και στα άλση της Καστοριάς, ειδικά το "Τσαρδάκι" στην περιοχή του Προφήτη Ηλία, που πρακτικά έδινε ευκαιρίες για ημερήσιες περιπατητικές εκδρομές μαθητών και δασκάλων σε μικρή απόσταση από το Ντολτσό που δεν είχε χωριστό δημοτικό σχολείο, τις λέσχες Προσκόπων και Οδηγών, και εγγύς του Παλιού Νοσοκομείου, σε απόσταση αναπνοής από τα βυζαντινά αριστουργήματα των Αγίων Αναργύρων, του Αγίου Στεφάνου και άλλων όπως τον Άγιο Γεώργιο της Πολιτείας που ήταν και η παλιά Μητρόπολη της Καστοριάς, χωρίς αμφιβολία, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς, δεν ήταν απλά ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα αλλά πόλος ζύμωσης καστοριανής «ιδεολογίας» και διάπλασης του λαμπρού παρελθόντος και της ευημερίας της Καστοριάς. 

Σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του και του προφίλ τού 2ου Δημοτικού Σχολείου είναι και το γεγονός ότι σ’ αυτό φοιτούσαν και οι μαθήτριες από το παρακείμενο Ορφανοτροφείο Θηλέων, αλλά και οι ανήλικοι μαθητές από τους καταφυγόντες του εμφυλίου στα Τολ που υπήρχαν δίπλα στην πλατεία των Αδελφών Εμμανουήλ στο Ντολτσό για μερικές δεκαετίες. 

Έχουν μείνει ανεξίτηλες οι συνθήκες και τα ανέκδοτα «ανταγωνισμού» και άμιλλας των μαθητών του, αποκλειστικά προς το άλλο ιστορικό και παλιό δημοτικό σχολείο, δηλαδή το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς στην περιοχή του καθεδρικού της Καστοριάς. Το τρίτο, μεταγενέστερο σχολείο, δηλαδή το 3ο  Δημοτικό Σχολείο στο Απόζαρι, στο κτήριο που ήταν Στρατιωτικό Νοσοκομείο έως το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου τουλάχιστον, είναι επίσης αντίστοιχα σημαντικό. Αλλά καθώς για τα κοινωνικά δεδομένα των παλιότερων εποχών βρισκόταν κάπως απόμακρα από τις επάνω ζώνες (την «άνω αγορά») της πόλης, δεν μετείχε σε διαρκή βάση στις άμιλλες και τους ανταγωνισμούς των δύο κεντρικών δημοτικών σχολείων, που μεταξύ αυτών που μαθήτευσαν σ’ αυτά, διατηρούνται ακόμη και σήμερα.



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 9.9.2021 | 1094 | 4


Και όλα αυτά ένα έτος πριν μάλιστα, με την απόφαση για το κλείσιμο του 2ου Δημοτικού Σχολείου να εκδίδεται απαράδεκτα από την υπουργό Παιδείας μόλις την 20-8-2021 (ενώ έπρεπε να έχει εκδοθεί έως 31-12-2020) και να είναι αμέσου εφαρμογής, από το σχολικό έτος που μόλις ξεκινά. Ψεκάστε – σκουπίστε. Και τώρα: τελειώσατε. Έτσι έδειξαν την γνώση και τον σεβασμό τους για την ιστορία της Καστοριάς.



Αυτές είναι λεπτομέρειες και συνθήκες, που είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν γνωρίζουν ή έχουν ακούσει κάτι γι’ αυτά ή εάν ενδιαφέρθηκαν να μάθουν κάτι για όλα αυτά, τόσο στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς όσο και στην αρμόδια αντιδημαρχία Καστοριάς όπου προάρχει ο κ. Πέτρος Δοκόπουλος ή στην Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή του Δήμου Καστοριάς όπου προεδρεύει ο κ. Δημήτριος Στυλιάδης, και περαιτέρω στο πολυπληθές και ετερόκλητο δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς. 

Που χωρίς κανένα σκεπτικό γνωμοδότησε υπέρ της απορρόφησης διά συγχωνεύσεως και μεταφοράς των μαθητών του στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς. Γνωμοδότησε με ένα «υπέρ» της εισήγησης. Που ήταν λακωνική «υπέρ» της πρότασης της άσχετης προς την Καστοριά Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ώθησε δηλαδή τους ιθύνοντες σε ένα ακόμη κλείσιμο, παρά την αρνητική εισήγηση της Δημοτικής Επιτροπής!! 

Και όλα αυτά ένα έτος πριν μάλιστα, με την απόφαση για το κλείσιμο του 2ου Δημοτικού Σχολείου να εκδίδεται απαράδεκτα από την υπουργό Παιδείας μόλις την 20-8-2021 (ενώ έπρεπε να έχει εκδοθεί έως 31-12-2020) και να είναι αμέσου εφαρμογής, από το σχολικό έτος που μόλις ξεκινά. Ψεκάστε – σκουπίστε. Και τώρα: τελειώσατε. Έτσι έδειξαν την γνώση και τον σεβασμό τους για την ιστορία της Καστοριάς. 

Βεβαίως μπορεί στην εγγύς περιοχή του 2ου Δημοτικού Σχολείου να βρίσκεται η κατοικία του σημερινού δημάρχου Καστοριάς (που δεν έχει παιδιά της ηλικίας του δημοτικού σχολείου πλέον), με τον ίδιο να έχει φοιτήσει όμως στο 3ο Δημοτικό Σχολείο, όπως τουλάχιστον φημολογείται, καθώς μεγάλωσε συμπτωματικά στην ευρύτερη περιοχή του Απόζαρι, στοιχείο που σε σχόλια δεν περνάει απαρατήρητο, και συνδυάζεται με την μεταφορά στο 3ο Δημοτικό Σχολείο, καθώς για πολλούς είναι αδιανόητο το 2ο Δημοτικό Σχολείο που έχει περισσότερους μαθητές, είναι προσήλιο, έχει ασφαλή προαύλια, θερμαίνεται ευκολότερα κ.ο.κ. να κλείνει και να μεταφέρεται στο ιστορικό 3ο Δημοτικό Σχολείο που πάντως ασφαλώς και παρουσιάζει ιδιαιτερότητες που προκαλούνται από την γεωγραφική του θέση και μόνο. Κατά τα άλλα είναι εξ ίσου σημαντικό. Ένας από τους μαθητικούς πνεύμονες της Καστοριάς και αυτό!

Οι ιδιοφυείς υπηρεσιακοί παράγοντες, θα μπορούσαν να αποφανθούν για συγχωνεύσεις και μετακινήσεις μαθητών από τα περιφερειακά σχολεία προς τα 1ο, 2ο και 3ο δημοτικά σχολεία του παλιού κέντρου της Καστοριάς, με γνώμονα την σύμπτυξή τους προς το ιστορικό κέντρο για την ενίσχυση της ερημωμένης ιστορικής πόλης και την σφυρηλάτηση της ιστορικής συνέχειας, όπως και συνείδησης στους νέους Καστοριανούς και της καστοριανής ιστορίας. 

Και ενώ προτάθηκε εύστοχα από τον δημοτικό σύμβουλο και επικεφαλής μειοψηφικού συνδυασμού Καστοριάς κ. Αλέξανδρο Ταμήλια να καταργηθεί εντελώς το 4ο Δημοτικό Σχολείο που είναι δίπλα στο διοικητήριο και ασφυκτιά, να μεταφερθούν οι μαθητές σε άλλα δημοτικά της πόλης —και στο έως τώρα κτήριο του 4ου Δημοτικού Σχολείου να μεταφερθούν δημόσιες υπηρεσίες (μία ακόμη ευκαιρία για επαναφορά της ΔΟΥ στο κέντρο)... 

Ωστόσο όσοι εξωθούν τα πάντα στις παρυφές, αποφάσισαν ερήμην των γονέων και όλων των πιο πάνω συνθηκών και κλείνουν μια ακόμη πόρτα στην καστοριανή παράδοση, αλλά και στην ευκαιρία για την διατήρηση της κοινωνικής ζωής και συνείδησης του τόπου. 

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς στεγαζόταν για λίγες δεκαετίες το 7ο Δημοτικό Σχολείο (που αργότερα μεταφέρθηκε στο νέο κτήριο της πλατείας Αδελφών Εμμανουήλ), όπως και το 8ο Δημοτικό Σχολείο στο κτήριο του πρώτου Δημοτικού Σχολείου, όταν λόγω της ακμής της γούνας και της κοινωνικής δραστηριότητας, η πόλη έσφυζε, υπήρχαν και διοικούσαν πολίτες με κοινωνική πρωτίστως συνείδηση και την «ενσυναίσθηση» (για να χρησιμοποιηθεί μια λέξη της μόδας) της ευθύνης των ιδίων και του ιστορικού φορτίου ακόμη και των ίδιων των σχολικών κτηρίων. Και πάντως όχι αδιάφοροι γραφειοκράτες ή αναίσθητοι (απέναντι στην ιστορία της Καστοριάς και των σχολείων της) πολιτικοί φορείς που τρέχουν να φωτογραφηθούν ως ευλαβείς πιστοί μόνο.



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 9.9.2021 | 1094 | 5


Και ενώ προτάθηκε εύστοχα από τον κ. Αλ. Ταμήλια να καταργηθεί εντελώς το 4ο Δημοτικό Σχολείο που είναι δίπλα στο διοικητήριο και ασφυκτιά, να μεταφερθούν οι μαθητές σε άλλα δημοτικά της πόλης —και στο έως τώρα κτήριο του 4ου Δημοτικού Σχολείου να μεταφερθούν δημόσιες υπηρεσίες (μία ακόμη ευκαιρία για επαναφορά της ΔΟΥ στο κέντρο), ωστόσο όσοι εξωθούν τα πάντα στις παρυφές, αποφάσισαν και κλείνουν μια ακόμη πόρτα στην καστοριανή παράδοση, αλλά και στην ευκαιρία για την διατήρηση της κοινωνικής ζωής και συνείδησης του τόπου.



Το θέμα ξέσπασε μόλις τις τελευταίες ημέρες και προκάλεσε τις αδύναμες και ακάλυπτες πολιτικά διαμαρτυρίες των γονέων των μαθητών του 2ου Δημοτικού Σχολείου με τον ΣυΡιζΑ και την βουλευτή Καστοριάς να σπεύδουν να αξιοποιήσουν πολιτικά την ευκαιρία για να αντιπαρατεθούν στην κυβέρνηση. 

Και αυτό έχει την σημασία του, καθώς ο βουλευτής Καστοριάς κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας κατοικεί με την δική του οικογένεια κατ’ επιλογή του πολύ κοντά στο 2οΔημοτικό Σχολείο απ’ όπου περνά οπωσδήποτε σε καθημερινή βάση, ιδιαίτερα πεζός όπως σωστά έπραττε όλα αυτά τα χρόνια και προς την ρέμβη της διαδρομής, αλλά προφανώς και για την αμεσότητα της επικοινωνίας του με το εκλογικό του ακροατήριο. Συμπτωματικά επίσης, διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου είναι η ίδια η σύζυγός του (που ωστόσο γίνεται μάλλον πια διευθύντρια του 3ου Δημοτικού Σχολείου).

Και ενώ όλα αυτά συνέβαιναν και εξυφαίνονταν για τουλάχιστον 10 μήνες σε βάρος του 2ου Δημοτικού Σχολείου, στο οποίο φοίτησε και ο ίδιος ο κ. Τζηκαλάγιας ως μαθητής δημοτικού σχολείου, και απ’ αυτό ξεπήδησαν σημαντικές από τις παιδικές αναμνήσεις του στις οποίες ο ίδιος συχνά αποδίδει μεγάλη σημασία και νοσταλγία, ωστόσο δεν φαίνεται να ευαισθητοποιήθηκε. 

Και μέχρις στιγμής δεν ακούγεται καμμιά αντίδραση εκ μέρους του ίδιου ή άλλων για το γεγονός ότι η ερήμωση της περιοχής εκείνης έχει προχωρήσει τόσο πολύ, που δεν αποκλείεται σύντομα η κατοικία του ίδιου να χρησιμεύει ως εξοχικό του στο βουνό. Όπως και δεκάδων άλλων, που βλέπουν την Καστοριά να ερημώνει, να αποδεκατίζεται και να χάνεται και τους πολιτικούς της να φωτογραφίζονται σε στασίδια αμεριμνησίας. 2021, στην εποχή του κορωνοϊού. 

Την εποχή που η συνδυασμένη αδιαφορία, αν δεν είναι κάτι βαρύτερο, κατέληξε να θυσιάσει το 2ο δημοτικό σχολείο Καστοριάς "Ιφιγένεια Διδασκάλου" ως μια άλλη Ιφιγένεια. Χωρίς μαθητές και διδασκάλους. 


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 9 Σεπτεμβρίου 2021, αρ. φύλλου 1094.


Σχετικά:

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος4/7/22

    Αυτά συμβαίνουν όταν χτίζεις Κολωνάκια (Χλόη) για να πουλήσουν μερικοί τα φυτώρια του παππού σαν οικόπεδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος5/7/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος5/7/22

    [....] που όλα έγιναν για να γίνει διευθύντρια στο [....]
    Μετά πώς να πάει μπροστά αυτή η πόλη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος7/7/22

    Αυτό σας πειράζει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ