29.4.23

ΟΔΟΣ: Campus



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 20.10.2022 | 1145


Πέντε χρόνια μετά τα Κοίλα Κοζάνης, η Καστοριά εξακολουθεί να είναι εγκλωβισμένη στην κοιλότητά της, με κυρτωμένο από τις υποκλίσεις πολιτικό προσωπικό. Και τους πολίτες της, πέρα από τα όρια κάθε αρνητικής πρόβλεψης.


Έχουν συμπληρωθεί περισσότερα από πέντε ολόκληρά χρόνια, όταν μέσα στο 2017 ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδος και πρόεδρος του ΣυΡιζΑ Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής κυβέρνησης συνεργασίας με τους ΑνΕλ, στην οποία μετείχε εκτός από τον κ. Πάνο Καμμένο μεταξύ άλλων και ο κ. Τέρενς Κουΐκ –για μη ξεχνιόμαστε, ανακοίνωνε από τα Κοίλα Κοζάνης και από το βήμα του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου ότι «Από την Κοζάνη ξεκινά μια πολύ φιλόδοξη προσπάθεια για την εκπόνηση των 13 Περιφερειακών Αναπτυξιακών Σχεδίων, από τη Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, που αποτελεί την ενεργειακή πηγή που στηρίζει ολόκληρη την Ελλάδα». «Αφήνουμε πίσω τους καταστροφολόγους και τους κινδυνολόγους και κοιτάμε μπροστά» τόνιζε με νόημα ο κ. Τσίπρας.

Όπως δήλωνε μεταξύ άλλων και ότι «Ήρθαμε για να ακούσουμε περισσότερο γιατί σας θέλουμε συμπρωταγωνιστές και όχι κομπάρσους σε μια κακοστημένη παράσταση», ξεκαθάρισε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός και ανέλυσε στην συνέχεια τους βασικούς στόχους της δίκαιης ανάπτυξης, για την Δυτική Μακεδονία και ολόκληρη την Περιφέρεια. Από τότε, πολλά άλλαξαν είναι η αλήθεια. Ταυτόχρονα παρά τις αλλαγές, τίποτε δεν έγινε.

Καθώς ήδη από το 2019 στο τιμόνι της χώρας είναι η μονοκομματική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον αεικίνητο κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τις κυβερνητικές ευθύνες στην Καστοριά εκπροσωπούν άλλοι πια. Και πάντως όχι η βουλευτής του ΣυΡιζΑ, ούτε καν ο τότε περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας και πολύ περισσότερο ο ίδιος ο τέως πρωθυπουργός που πέρασε στην ιστορία και θα κριθεί αργότερα απ’ αυτήν. Όσο για τον κ. Τέρενς Κουΐκ, που ως υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού λέγεται ότι αεροπορικώς γύρισε πολλές φορές τον πλανήτη σε ταξίδια και… ειδικές αποστολές, τώρα πια βρίσκεται κάπου εκτός μητροπολιτικής Ελλάδος. 

Πίσω στο...  2022, έστω κι αν εκεί στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζουν να επιρρίπτουν ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ για την κατάσταση στην Καστοριά, πέντε ολόκληρα χρόνια μετά το τίποτε, που είχε «κερδίσει» με την αξία της από το... 1ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο της Κοζάνης, τα Κοίλα είναι στην θέση τους. Και η Κοζάνη υποδέχεται το υπερσύγχρονο Campus του Πανεπιστημίου… Δυτικής Μακεδονίας (πλην Καστοριάς –κατά πως πλην Λακεδαιμονίων). 

Ένα εντυπωσιακό συγκρότημα που παραδόθηκε ήδη προ μερικών ημερών σε χρήση και αναμένεται να εγκαινιαστεί με κάθε επισημότητα τον Νοέμβριο. Προφανώς από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που...  «ξεκαθάρισε»  ότι η Καστοριά, οφείλει να ξεχάσει κάθε όνειρο για Ανωτάτη Σχολή. 

[19.2.2021 Ζήσης Τζηκαλάγιας: «Ο πρωθυπουργός μου το ξεκαθάρισε από την αρχή –το περίμενα βέβαια– πρέπει να το ξεχάσουμε, δεν μπορεί να γίνει Αρχιτεκτονική Σχολή στην Καστοριά». Σχετικά "εδώ"].

Τώρα, στην Κοζάνη, μια ultra μοντέρνα, νέα Πανεπιστημιούπολη που περιλαμβάνει υψηλής αισθητικής και λειτουργικότητας υποδομές, έρχεται να ενισχύσει την γειτονική πόλη. Ενώ μάλιστα ταυτόχρονα προγραμματίζεται η επέκταση και ο εμπλουτισμός. Με το έργο να έχει κοστίσει ιλιγγιώδη ποσά πολλών εκατομμυρίων. 

Έτσι τις ευθύνες εκπροσωπούν σήμερα άλλες και άλλοι. Οι εκλεγμένοι και οι υποψήφιοι. Και οι ευθύνες τους είναι ακόμη βαρύτερες απ’ αυτές του ΣυΡιζΑ πίσω στο 2015 και μετά. Καθώς η χώρα βρισκόταν τότε στο φάσμα της χρεοκοπίας και των μνημονίων και η Καστοριά αποτελούσε ίσως και το... κόκκινο ή μπλε πανί για μια διακυβέρνηση... αριστερού προσανατολισμού (με Καμμένο και τους άλλους Ανεξάρτητους), μπορεί να βρει κάποιος και άλλες εξηγήσεις για την άνιση και άδικη μεταχείριση και αντιμετώπιση της περιοχής της Καστοριάς. 

Σήμερα όμως που κυβερνούν οι «καλοί» και αναμένεται να διεκδικήσουν εκ νέου και μάλιστα με προσδοκίες μια νέα κυβερνητική θητεία, όπως την επόμενη, δεν μπορεί η «απάντηση» στα σωρευμένα προβλήματα να είναι… η συνέχιση των έργων για το φράγμα Νεστορίου. Ούτε βεβαίως τα διάφορα pass που μοιράζει η κυβέρνηση συστηματικά, αλλάζοντας τον όρο «επιδόματα» που χρησιμοποιούνταν επί ΣυΡιζΑ. 

Πέντε χρόνια μετά τα Κοίλα Κοζάνης, η Καστοριά εξακολουθεί να είναι εγκλωβισμένη στην κοιλότητά της, με κυρτωμένο από τις υποκλίσεις πολιτικό προσωπικό. Και τους πολίτες της, πέρα από τα όρια κάθε αρνητικής πρόβλεψης. Να προσανατολίζονται σε λύσεις εκδίκησης στις κάλπες, με στροφή στην ρωσόφιλη ακροδεξιά που εκτιμάται ότι θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την κακή εικόνα της Καστοριάς.

Το ενδιαφέρον, αλλά ταυτόχρονα και προκλητικό είναι το γεγονός ότι, ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δηλαδή που παραμένει πανίσχυρος, ακλόνητος και αδιαμφισβήτητος για την ώρα, καθώς είναι και ο μοναδικός που εν όψει και του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής μπορεί να ενσαρκώνει διευρύνσεις στην απήχηση της Νέας Δημοκρατίας, είναι σουπερ δραστήριος. 

Δεν παρέστη απλά στην έναρξη μεγάλων έργων όπως είναι η ανάπλαση της τεράστιας έκτασης που καταλαμβάνει ο τέως αερολιμένας στο Ελληνικό στην Αττική, δίπλα στην θάλασσα και την σχετική ριβιέρα, που με τα έργα θα μεταμορφωθεί ακόμη περισσότερο. Αλλά αεικίνητος όντας, έβαλε αυτή την εβδομάδα στο πρόγραμμά του, ύστερα από την Καρδίτσα με την Καρδιτσομαγούλα της, αφού μόλις προχθές την Τρίτη 18 Οκτωβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με το πρόγραμμα επισκέφθηκε το Ανθηρό (έδρα καλλικρατικού ορεινού δήμου στα Άγραφα). Για επίσκεψη συνεργασίας με τον δήμαρχο Αργιθέας, τους αιρετούς, τους Αργιθεάτες μαζί με δημάρχους και άλλων ορεινών ΟΤΑ: Λίμνης Πλαστήρα Καρδίτσας και Αγράφων Ευρυτανίας.



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Έστω κι αν εκεί στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζουν να επιρρίπτουν ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση για την κατάσταση στην Καστοριά, πέντε ολόκληρα χρόνια μετά το τίποτε, τα Κοίλα είναι στην θέση τους. Και η Κοζάνη υποδέχεται το υπερσύγχρονο Campus του Πανεπιστημίου... Δυτικής Μακεδονίας (πλην Καστοριάς –κατά πως πλην Λακεδαιμονίων).


* * *

Όπως έγινε γνωστό, η επίσκεψη θεωρήθηκε ότι αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τον τόπο εκείνο ώστε να αποδράσει «από την μελαγχολική εσωστρέφεια, παραγκωνισμό και την άνιση θέση που την έχουν στριμώξει οι αντιορεινές πολιτικές της Περιφερειακής Αρχής Θεσσαλίας με την άδικη κατανομή πιστώσεων, την εγκατάλειψη μιας δημογραφικά ενεργής άκρης της Θεσσαλίας, στην κοιλάδα του Αχελώου, στο σταυροδρόμι τεσσάρων περιφερειών: Θεσσαλίας – Στερεάς - Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας». Ανάσαναν εκεί στην περιοχή, που βρίσκεται στον...  «κόμβο» μεγάλων αειφορικών επενδύσεων όπως: Φράγμα / Υδροηλεκτρικό Συκιάς - Εκτροπή μερική άνω ρού Αχελώου - Αιολικά Τυμπάνου - Φράγμα / Υδροηλεκτρικό στη Λιμνοκοιλάδα Αχελώου (83 mw) - Υδροηλεκτρικά που λειτουργούν: Αργυρίου και Δαφνοζωνάρας και Αιολικό Γάβρογου.

Ζητώντας ακόμη περισσότερα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, απαιτητικά και όχι παρακλητικά. Δεν είναι εκεί φαίνεται οσφυοκάμπτες και της καρπαζιάς οι πολιτικοί. Και έτσι ο πρωθυπουργός εξήγγειλε συγκεκριμένες δεσμεύσεις μέσα από ένα συνολικό master-plan που εκπόνησε η κυβέρνηση για την ανάπτυξη επιλεγμένων μικρών ορεινών δήμων της επικράτειας συνολικά. 

Οπότε δικαιούται να συμπεράνει κάποιος, ότι αφού η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες όλες, αισθάνονται ότι έχουν επιτελέσει τις υποχρεώσεις τους και το καθήκον τους απέναντι σε προβληματικούς μικρομεσαίους – μεσαίους δήμους της περιφέρειας και ειδικά των νευραλγικών ακριτικών περιοχών (όπως της Καστοριάς, με την… επανέναρξη τω εργασιών για το φράγμα του Νεστορίου), άρχισε τώρα τα μεγάλα έργα και στους μικρούς ορεινούς δήμους. 

Και έτσι τα Άγραφα σταματούν να δικαιώνουν το όνομά τους και στέκονται απέναντι στα Γραμμένα των παλιών υποδημάτων, όπως η Καστοριά και η ευρύτερη περιφέρειά της, το Άργος Ορεστικό και το Νεστόριο που επίσης πλήττονται –σε μερικούς δείκτες ακόμη και περισσότερο απ’ όσο η ίδια η Καστοριά.

Στις ίδιες πάλι ημέρες της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στα Άγραφα με τα muster-plan, τα πακέτα, τα πιλοτικά προγράμματα, τις συγκεκριμένες και κοστολογημένες δεσμεύσεις (όταν στην Καστοριά δεν έχει γίνει ούτε μισή συζήτηση για την επόμενη ημέρα εντός της Νέας Δημοκρατίας, για διάδοχες καταστάσεις και αλλαγή των αποτυχημένων τοπικών εκπροσώπων που συνεχώς φωτογραφίζονται, μέσα πάντα από τις… δημοκρατικές διαδικασίες –και τα «μεγάλα» ονόματα αντιμετωπίζονται ως περίπου ταμπού ή τοτέμ ή αγίες) σε άλλες γωνιές του πλανήτη, όπως για παράδειγμα στην Μεγάλη Βρετανία, ήδη ετοιμάζονται να αντικαταστήσουν, όχι ένα ή μια απλή βουλευτή ή κουμανταδόρο στο κόμμα της Κεντροδεξιάς (αντίστοιχο υπό μια έννοια της Νέας Δημοκρατίας) 

Αλλά την ίδια την πρωθυπουργό της χώρας κυρία Λιζ Τρας(*), που αναδείχθηκε στην ηγεσία του κόμματος των Τόρις πρόσφατα, ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού ένα περίπου μήνα πριν, αντικαθιστώντας τον έως τότε πρωθυπουργό κ. Μπόρις Τζόνσον, που ενώ πέτυχε μείζονες στόχους της χώρας του (όπως το brexit) αμφισβητήθηκε και τελικά ανατράπηκε για ήσσονος σημασίας ζητήματα, μεταξύ των οποίων και διότι παραβρέθηκε σε πάρτι την περίοδο του κορωνοϊού –και των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας. 

Όταν σε Ελλάδα γενικά και ειδικά στην Καστοριά, όλοι αισθάνονται επιτυχημένοι, αδιαμφισβήτητοι και στο απυρόβλητο, όπως και αιώνιοι και χαρισματικοί. Οπότε η Νέα Δημοκρατία κρατεί τους πάντες ακόμη και εάν είναι πολιτικά υποπροϊόντα έως και trash (σκουπίδια) από πολιτική άποψη πάντα.



(*) Την ώρα που όδευε η εφημερίδα στο τυπογραφείο, φαινόταν πλέον αναπόφευκτη η παραίτηση της πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας, μόλις 40-45 μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, επειδή δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Στην περίπτωση της Καστοριάς, χρειάζονται έως 40 χρόνια για να αποσυρθούν οι «σωτήρες» χωρίς να έχουν κάνει τίποτα.

5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος29/4/23

    Κατάρα έπεσε στην Καστοριά..
    Υπέροχες οι φωτογραφίες σας Μαρία, Ζήση, Αγνή....... Μπράβο σας,και πάλι μπράβο σας για τη φωτογένεια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος29/4/23

      Αγοράζουμε ωραίες γλάστρες και ψηφίζουμε φωτογενείς βουλευτές.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος30/4/23

      Για την κατάρα που έπεσε στην Καστοριά φταίνε πρωτίστως οι ψηφοφόροι.

      Διαγραφή
    3. Κατά Ματθαίον 23,530/4/23

      πάντα δὲ τὰ ἔργα αὐτῶν ποιοῦσι πρὸς τὸ θεαθῆναι τοῖς ἀνθρώποις.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος29/4/23

    Η Καστοριά τιμήθηκε χθες δεόντως από τον πρωθυπουργό με το στεφάνι που έστειλε. Παρεβρέθηκαν επίσης ο υπουργός Οικονομικών και ο Αρχιεπίσκοπος. Αρκετά έγιναν γι' αυτή την τετραετία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ