15.2.17

Σύντομα η δοκιμαστική λειτουργία της ολοκληρωμένης ΔιΑΔυΜα



Τις εγκαταστάσεις της ΔιαΔυΜα αλλά και τις εγκαταστάσεις του τομέα καθαριότητας και πολιτικής προστασίας επισκέφθηκε ο δήμαρχος κ. Α.Αγγελής. Ο δήμαρχος ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί, όπου και διαπιστώθηκε η εφαρμογή των προβλεπόμενων, τόσο στην αποκομιδή των σκουπιδιών όσο και στον αποχιονισμό.

-Πέρυσι η ΔιΑΔυΜα προχώρησε στην υπογραφή της σύμβασης σύμπραξης για την κατασκευή και λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων και οι εργασίες κατασκευής της προχωρούν εντός του εγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, ολοκληρώνοντας σταδιακά τις βασικές υποδομές του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας.

Η δοκιμαστική λειτουργία της μονάδας αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Φεβρουαρίου και η πλήρης λειτουργία τον Ιούνιο του 2017 δίνοντας την δυνατότητα στη Δυτική Μακεδονία να πετύχει τον στόχο της ευρωπαϊκής οδηγίας 1999/31 (ΚΥΑ 29407/ 35 08/2002) η οποία προβλέπει επεξεργασία του βιοαποδομήσιμου κλάσματος των απορριμμάτων σε ποσοστό 65% έως το 2019 και μάλιστα να τον υπερκαλύψει καθώς  η μονάδα πετυχαίνει επεξεργασία σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%.

-Τον επόμενο μήνα η επιχείρηση θα προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό, για την εκμετάλλευση του βιοαερίου από τα δύο κλειστά κύτταρα των ΧΥΤΑ για την παραγωγή 1,5 MW ενέργειας, ενώ η συνολική επένδυση θα δημιουργήσει 150 μόνιμες θέσεις εργασίας στην περιοχή της μονάδας.

-Η σύμβαση για το ΣΔΙΤ (σύμπραξης ιδιωτικού και δημοσίου τομέα) Δυτικής Μακεδονίας και της ΕΠΑΔΥΜ, θυγατρικής της εταιρείας Άκτωρ, υπεγράφη τον Ιούνιο του 2015 και έχει διάρκεια 25 ετών και αναμένεται η μονάδα να λύσει οριστικά το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία και των συνεργαζόμενων δήμων, μεταξύ αυτών και της Καστοριάς.

-Το έργο υλοποιείται με τις διατάξεις του Ν.3389/2005 περί Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (10 εκ. ευρώ), από το χρηματοδοτικό εργαλείο Jessica (12 εκ. ευρώ), από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (5 εκατ. ευρώ), ενώ κεφάλαια ύψους 17 εκατ. ευρώ επενδύει ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης.

-Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει ενδεχόμενο να δημιουργηθεί η ανάγκη αύξησης των δημοτικών τελών στον δήμο Καστοριάς, για την λειτουργία του εργοστασίου αποβλήτων της ΔιΑΔυΜα στην Κοζάνη, αφού η τιμή του τόνου απορριμμάτων από 34,00 ευρώ θα φτάνει -με την πλήρη λειτουργία τον προσεχή Ιούνιο- στα 83,00 ευρώ, και ήδη στον δήμο Καστοριάς  υπάρχει έντονος προβληματισμός για την εξεύρεση κονδυλίων για να καλυφθεί το ποσό των 300.000,00€  υποχρεώσεων προς την ΔιΑΔυΜα.


* * *

Χρόνος Κοζάνης: 
Τα «κορόιδα» της Δυτικής Μακεδονίας

«Κορόιδα» πρέπει να θεωρούν τους  εαυτούς τους οι κάτοικοι της Δυτικής  Μακεδονίας, -αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα της Κοζάνης Χρόνος- οι οποίοι σύντομα θα  κληθούν να πληρώσουν αυξημένα  δημοτικά τέλη, καθώς από τον Ιούνιο θα  λειτουργήσει το εργοστάσιο  διαχείρισης αποβλήτων. Και αυτό γιατί  ενώ θα έπρεπε να είμαστε ως κοινωνία  περήφανοι για το συγκεκριμένο έργο  και για την πρωτοπορία της περιοχής  μας στη διαχείριση απορριμμάτων, η   σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι  προηγούμενες από το 2012 και μετά, δίνουν συγχωροχάρτι στις υπόλοιπες 12  Περιφέρειες της χώρας και στους  δήμους, που εδώ και χρόνια φρενάρουν  τις μονάδες επεξεργασίας  απορριμμάτων, καθώς δόθηκε για μια  ακόμη χρονιά παράταση στην επιβολή  του «τέλους ταφής».
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι 12 δήμοι  της Δυτικής Μακεδονίας θα κληθούν να  πληρώνουν προς τη ΔιΑΔυΜα μετά τη  λειτουργία του εργοστασίου 67 ευρώ/ τόνο απορριμμάτων από 34 ευρώ που  είναι σήμερα.  Η αύξηση αυτή την οποία  οι Δήμοι θα «περάσουν» στα δημοτικά  τέλη, θεωρούνταν «λογική» καθώς από  τη μία θα υπάρχουν περιβαλοντικά  οφέλη και από την άλλη η περιοχή  πληρώντας όλα τα κριτήρια δεν θα  κινδύνευε να πληρώσει το «τέλος  ταφής» που είναι 35 ευρω/τόνο την πρώτη  χρονιά επιβολής και φτάνει μέχρι τα 60 ευρώ/τόνο.
Η εκ νέου αναστολή της επιβολής του  «τέλους ταφής» σημαίνει πως την ώρα  που η Δυτική Μακεδονία θα πληρώνει 67  ευρώ ανά τόνο, στην υπόλοιπη χώρα, θα  μπορούν ανενόχλητοι και χωρίς κανένα  κόστος να «πετούν» τα σκουπίδια, όπου  επιθυμούν, με κόστη που δεν θα  ξεπερνούν τα 10-15 ευρώ/τόνο. Αναμένεται η  αντίδραση των δημάρχων της περιοχής,  καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα  δυσκολευτούν πολύ να πείσουν τους  δημότες τους για την ορθότητα των  κινήσεων τους.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 26 Ιανουαρίου 2017, αρ. φύλλου 870

Σχετικά κείμενα:

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος15/2/17

    Έχει δίκαιο ο "Χρόνος": Είμαστε τα κορόιδα της Δυτικής Μακεδονίας. Όχι μόνο στο θέμα της ΔΙΑΔΥΜΑ, αλλά και στο ΤΑΠ. Ο οποίος ξεκίνησε τις συνεργασίες με ομάδες και κύκλους της Καστοριάς, προβάλλοντας μικροέργα για το θεαθήναι, με σκοπό να κάμψει τις αντιδράσεις των πολιτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κολλητήρι15/2/17

    @1
    Πρώτη φορά είναι;
    Το κακό δεν είναι ότι πιαστήκαμε κορόιδα αλλά ότι παραμένουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος15/2/17

    Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα,
    προσμένουμε ίσως ένα θάμα
    όπως λέει κι ο Βάρναλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ