Η Κοζάνη και η περιοχή της από τους βυζαντινούς στους νεότερους χρόνους είναι το θέμα του 3ου επιστημονικού συνεδρίου τοπικής ιστορίας με 52 εισηγητές, που θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού στο νέο σύγχρονο κτήριο της δημοτικής βιβλιοθήκης Κοζάνης, σήμερα Παρασκευή 7 (στις 17:00-21:00) και το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Δεκεμβρίου (09:00-20:00).
Μεταξύ των εισηγήσεων είναι και αυτή της κ. Έ. Χατζόγλου στις 10.50 το πρωί της Κυριακής με θέμα: Οι λόγοι του πατριάρχη Αλεξανδρείας και πρώην Καστορίας Γερασίμου Παλλαδά στον κώδ. 62 της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης.
Καθώς και οι εισηγήσεις στις 18:20 της Παρασκευής της κ. Α. Κοντογιαννοπούλου: Η περιφερειακή διοίκηση του Βυζαντίου κατά τον 13ο και 14ο αιώνα: Η περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας, και στις 18.40 της κ. Π. Κατσώνη: Βυζαντινές και μεταβυζαντινές πόλεις-κάστρα της Δυτικής Μακεδονίας (14ος-15ος αι.). Oχύρωση-εμπορικοί δρόμοι και επικοινωνία.
Επίσης το Σάββατο στις 09:00 του κ. Μ. Κ. Μώρου: Ημερολόγιον Δυτικής Μακεδονίας (1932-1938): μία προσπάθεια ‟συγκριτικού απολογισμού της τοπικής προόδου και στις 10:40 της κ. Αγνής Παπακώστα: Η συμβολή του λογοτεχνικού περιοδικού “Παρέμβαση” στην πολιτιστική ζωή της Δυτ. Μακεδονίας και η απήχησή του στο ευρύτερο κοινό.
Μετά το α΄ συνέδριο (1993) και το β΄ συνέδριο (2012), η δημοτική βιβλιοθήκη Κοζάνης συνεχίζει με το γ΄ συνέδριο την παράδοση του δήμου Κοζάνης για την προώθηση της επιστημονικής έρευνας σχετικά με την τοπική ιστορία.
Και η Καστοριά στον κόσμο της, Κυριακή στο Χωριό ΕΡΤ3...
ΑπάντησηΔιαγραφή
ΔιαγραφήΚΛΙΚ ΕΔΩ Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστοριάς ως Κέντρο του Κόσμου
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌχι Κυριακή στο χωριό αλλά Κυριακή στα τσιπουράδικα... και ο μήνας έχει εννιά. Μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει, το μπαγιόκο πέφτει για τους δημοτικούς άρχοντες. Αλλά τέτοια [....] που είναι οι Καστοριανοί, τέτοια [....] ψηφίζουν.
ΑπάντησηΔιαγραφή